Ayo Lichttherapiebril Review | Praktijktest + Ervaringen

De Ayo lichttherapiebril is een bril die je helpt om je bioritme te herprogrammeren. 

In deze kritische review lees je mijn ervaringen met de lichttherapiebril. Hebben de Ayo glasses mij geholpen om beter te slapen? Ben ik afgelopen winter doorgekomen zonder dip?

In deze recensie lees je of de Ayo kwaliteit levert of dat het niets meer is dan een dure gimmick.  

Deze speciale bril is een uitgave van Slaapwijzer.net. Eigenaar W. van der Klaauw heeft ook Perfect Slapen in 7 Stappen geschreven.

In deze review lees je:

 1. Hoe de Ayo lichttherapiebril werkt en hoe het jouw leven kan veranderen
 2. Alles over de wetenschap achter de Ayo bril
 3. De impact van de Ayo lichttherapiebril op mijn nachtrust en winterdip

Wat is de Ayo Lichttherapiebril?

De Ayo Lichttherapiebril is een bril die blauw licht afgeeft. Zodra het blauwe licht in je ogen komt, verlaagt het lichaam de hoeveelheid van het slaaphormoon melatonine. Dit is een natuurlijk proces dat ervoor zorgt dat we ’s ochtends wakker worden. 

Als je ’s ochtends 20 minuutjes de Ayo op je neus zet, dan krijg je een hoeveelheid blauw licht die precies op jouw situatie is afgestemd. Het resultaat is dat je een volledige reset krijgt van je dag- en nachtritme. 

Waar helpt de Ayo bij?

Onze biologische klok heeft een enorme invloed op ons leven. Veel slaapproblemen komen door een verkeerd afgesteld bioritme, maar het veroorzaakt ook winterdepressies.

Op de korte termijn geeft de Ayo je een energieboost, omdat het blauwe licht de melatonine in je lichaam afbreekt. Je geeft je bioritme hiermee als het ware een reset.

Ik heb het niet goed kunnen testen, maar de bril helpt hierdoor zelfs tegen een jetlag.

Op de lange termijn herprogrammeer je hiermee je biologische klok. Dit zorgt voor een betere nachtrust, meer energie en een betere gemoedstoestand. 

Je kunt de Ayo langdurig gebruiken voor een blijvend resultaat.

Hoe gebruik je de Ayo?

De Ayo is een lichte bril met een gewicht van ongeveer 35 gram. Je zet deze op je hoofd en bedient deze met een app.

In de app zitten drie programma’s: 

 • Sleep. Voor een betere nachtrust
 • Travel. Tegen een jetlag
 • Energy. Voor een beter gemoed en meer energie 

Je gebruikt de Ayo dan twintig minuten lang met het juiste programma. Tijdens deze sessie kun je gewoon rustig dagelijkse activiteiten uitvoeren. 

De Ayo komt in een stevige case die er een beetje uit ziet als een grote pil. Je laadt de Ayo draadloos op in de case. In de case zit een reservebatterij. Als alle accu’s vol zitten, kun je wel een maand lang dagelijkse sessies doen.

ayo glass case

Wetenschap achter de lichttherapiebril

Het klinkt erg interessant, zo’n bril die allemaal blauw licht uitstraalt. Maar werkt het ook? En ze zeggen toch juist dat je blauw licht moet vermijden?

Ik neem je kort mee in de laatste wetenschappelijke onderzoeken over dit onderwerp.

Slaapkwaliteit

De Ayo is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Lichttherapie helpt om beter te slapen. Dit effect is zowel bewezen bij gezonde proefpersonen, als bij mensen met psychiatrische stoornissen.  

Gebruik de Ayo wel vroeg op de dag. Blauw licht ’s avonds is funest voor je slaapkwaliteit.

Gemoed en energie

Blauw licht helpt ook tegen depressies, vooral als deze seizoensgebonden zijn. Denk aan de bekende winterdip. 

Je gebruikt hiervoor wel een andere sterkte dan dat je gebruikt om je slaapkwaliteit te verbeteren.

De belangrijkste kracht van de Ayo is dat deze verschillende soorten blauw licht kan uitstralen.

SPECIALE ACTIE VAN DE AYO BRILOpent een nieuw tabblad met de aanbieding

Mijn ervaringen met de Ayo

Afgelopen najaar (2019) heb ik een Ayo gekocht en wel om twee redenen. Slaapproblemen en de aankomende winter. Deze gaat bij mij steevast vergezeld van een flinke winterdip. Iedere keer opnieuw.

Ook al was ik sceptisch, ik heb de bril via de slaapwinkel gekocht en ben ik begonnen met een week lang trouw iedere dag de Ayo op mijn hoofd te zetten. 

Dit deed ik iedere keer ergens ’s ochtends bij het ontbijt.

Ik sliep al snel een stuk beter en voelde mij ’s avonds rond een uur of tien echt moe worden. Mijn lichaam maakte een stuk meer melatonine aan. Meestal viel ik dan ook rustig in slaap. Ongeveer de helft van de nachten van de nachten sliep ik ononderbroken door.

Een garantie op een goede nachtrust is het niet. Goed kunnen slapen was voor mij voor een groot deel een psychologisch probleem.

De bril hielp mij zeker, maar de combinatie van lichttherapie en de Perfect Slapen in 7 Stappen methode was enorm effectief.

Lees mijn ervaringen met dit programma in deze recensie.

Werking tegen winterdip

En toen werd het winter. Vanaf eind november tot en met ergens in maart heb ik dagelijks een extra programma gedaan tegen de winterdip. Ditmaal had ik tijdens de lunch het ‘energy’ programma op. 

Toegegeven, het is geen harde wetenschap, maar voor mijn gevoel was deze winter een stuk minder zwaar dan andere winters. Mijn vriendin merkte dit ook aan mij. 

“Je gaat een stuk lichter door de winter dan andere jaren”, zei ze.

In tegenstelling tot bij het slapen, was de bril hier wel het enige dat ik heb aangepast ten opzichte van eerdere winters.

winterdepressie

Hoe is de bril in het gebruik

Als je de Ayo Glass geleverd krijgt, moet je deze als eerste koppelen aan je telefoon. Dit lijkt even ingewikkeld, maar het is binnen een paar minuten gepiept. Je bedient de bril daarna via de app.

De volgende stap is het inrichten van je persoonlijke profiel. Aan de hand van dit profiel bepaalt de app de lichtsterkte. 

De bril is enorm licht, lichter dan een flinke zonnebril, dus je merkt nauwelijks dat de bril op je hoofd zit. De meeste dingen kun je gewoon doen terwijl je de bril op je hoofd hebt. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een daglichtlamp. 

Bij een daglichtlamp moet je altijd in de lamp kijken. Je kunt niets anders doen dan stil voor de lamp zitten.

De bril zit een blauwe case die wat op een capsule lijkt. De case is goed schokbestendig (proefondervindelijk bewezen), maar wellicht iets aan de grote kant. 

Het is belangrijk om te weten dat de bril de lichtsterkte echt aanpast aan je situatie. In het begin gebruikte mijn vriendin de bril met mijn instellingen en dat werkte niet effectief. Met haar eigen profiel krijgt zij andere lichtsterktes die beter werken. 

Ik had overigens graag getest hoe goed de bril werkt tegen een jetlag. Helaas is het dit jaar niet mogelijk geweest om een lange reis te maken. Zodra dit wel kan, laat ik het jullie weten.

Andere reviewers zeggen dat zij zich een stuk sneller aanpassen aan de nieuwe tijdszone.

AYO lichttherapiebril opladen

Wat kost de Ayo Glass?

De Ayo Glass is via de speciale actiepagina bij Slaapwijzer.net te koop voor 239 euro.

Ga direct naar de speciale actiepagina.

Liever bestellen bij Bol.com? dat kan hier.

Eindoordeel van deze Ayo Glass review

Zo aan het eind van deze recensie van de Ayo Glass, zet ik de belangrijkste voor- en nadelen nog even op een rijtje. 

Voordelen

 • Goede kwaliteit. Zowel de bril als de capsule zijn van goede kwaliteit. Je hoeft de bril ook niet heel vaak op te laden. 
 • Persoonlijke programma’s. De ideale lichtsterkte wordt bepaald aan de hand jouw eigen gegevens. Je hoeft dus niet zelf te experimenteren met instellingen en draaiknoppen.
 • Werkt écht. Ik heb mijn slaap verbeterd en geen last gehad van een winterdip. Ik merk het ook gelijk als ik de bril even niet gebruik. Na twee of drie dagen begin ik slechter te slapen.

Nadelen

 • Niet altijd een volledige oplossing. Een deel van mijn slaapproblemen was psychologisch van aard. Dat kan bij jou ook het geval zijn. Daar helpt de lamp niet tegen. De combinatie met de Perfect Slapen in 7 Stappen methode werkte echter verbluffend goed. 
 • Instellingen niet duidelijk. Het is niet makkelijk te achterhalen welke lichtsterkte de bril nu gebruikt. Dit maakt het lastig om ooit een bril van een ander merk te kopen.

Eindoordeel

De Ayo Glass is een innovatieve bril die helpt om je bioritme te herstellen. Dit heeft allerlei voordelen.

 1. Een betere nachtrust
 2. Minder last van seizoensgebonden depressies
 3. Meer energie
 4. Minder last van jetlags

Toegegeven, 200 euro is best wat geld. Maar deze investering verdien ik ruimschoots terug. Ik voel mij een stuk vrolijker en energieker in de winter. Mijn nachtrust is stukken beter en die winterdip is verleden tijd.

Met de energie die ik hiermee win kan ik vol gas gaan als bedrijfsleider.

Plaats een reactie