Beginnen met Beleggen Stappenplan en Tips: Direct Starten Als Beginner

Beginnen met beleggen kan voor veel mensen overweldigend voelen. Laat me je helpen, want je geld inzetten met de intentie dat het meer waard wordt (een belegging dus) is een fantastische manier om extra vermogen en zelfs een passief inkomen op te bouwen. Je laat je geld voor je werken. 

In dit artikel geef ik je een beleggen voor beginners stappenplan. Daarnaast voorzie ik je van 5 tips om succesvol te starten met beleggen

Beginnen met beleggen; waarom eigenlijk?

Vroeger was het makkelijk om geld te verdienen met je spaarrekening, want er was nog een fatsoenlijke rente. Nu mag je blij zijn als je überhaupt nog rente krijgt. Sterker nog: negatieve rentes op een hoger vermogen is al de realiteit.

Steeds meer mensen willen daarom starten met beleggen. Er zijn alleen tientallen vormen van beleggen. Het kan allemaal overweldigend en ingewikkeld ogen. Daarbij: veel beleggers maken verlies. Dit kunnen allemaal redenen zijn om er dan maar niet aan te beginnen.

Daar gaan wij mooi niet mee akkoord. Er zijn immers genoeg succesverhalen van mensen die met een correcte belegging het voor elkaar hebben gekregen dat ze nooit meer een dag in hun leven hoeven te werken.

Zelf ga ik nu ook al een tijd mee in diverse beleggingen, waaronder crypto. Voor zowel mijn cryptobeleggingen als voor de andere investeringen die ik doe heb ik cursussen gevolgd. Ik kan je dan ook van harte de cursus van Harm van Wijk aanraden. Lees hier onze review en ervaringen met de Trading Navigator Methode.

Hoe je succesvol start met beleggen

In dit artikel bespreken we alles dat je moet weten om een vliegende start te maken met beleggen. Ik bespreek verschillende soorten beleggingen en wat voor rendementen je kunt verwachten. 

Als je net pas komt kijken bij beleggen (je hebt nog TOTAAL geen idee hoe en wat), dan is dit artikel voor jou. Ik klaar de lucht voor je, zodat je een afgewogen keuze kan maken hoe je gaat beleggen.

Let wel op: Beleggen neemt ALTIJD risico’s met zich mee. Je kunt geld verliezen. Tevens mag de informatie op deze website nooit worden geïnterpreteerd als financieel advies.

Het is puur ter educatie. Niet meer en minder. Je draagt zelf de volledige verantwoordelijkheid en risico’s als je informatie toepast op basis hiervan.

Harm van Wijk Boek

Wat is beleggen precies?

In één zin betekent beleggen:

Het kopen van iets dat waarde heeft in de verwachting dat deze waarde in de toekomst stijgt.

Dit kan zowel voor de korte als op lange termijn. Oftewel: wil je zo snel mogelijk een voltijds inkomen halen uit je beleggingen of is het juist je doel om een vermogen na te laten aan je volgende generaties. En alles daartussen.

Er zijn oneindig veel dingen die waarde hebben en waar je dus in kunt beleggen. Dat is waar het vaak fout gaat. Mensen zien een kans, een goudmijn. 

Ze leggen een hoop geld in en hopen dan maar dat hun zelfbedachte glazenbol de waarheid heeft gesproken. Vaker dan niet komen ze bedrogen uit. Doe dit dan ook zeker niet.

Je hebt een strategie nodig 

Een methode om te bepalen wanneer (en wat) je moet kopen en verkopen. Daarbij wil je nooit handelen vanuit emotie. Dit is de grootste veroorzaker van verlies op de beurs. Je psychologie en emoties onder controle kunnen houden kan wel eens je meest belangrijke asset zijn bij het beleggen en investeren van je geld.

De meest toegankelijke en gangbare manier om te beleggen is in aandelen.

Je leest daarom in dit artikel eerst drie strategieën om rendement te maken met je aandelen. Daarna lees je alles over andere vormen van beleggen en investeren. Heb je hier vragen over of is iets niet helemaal duidelijk? Laat het vooral weten in de reactie sectie onderaan deze pagina.

Actief of passief beleggen?

De eerste keuze die je moet maken als je gaat beleggen is of je actief of passief gaat beleggen. Je kunt al succesvol beleggen met een tijdsinvestering van 10 minuten per maand.

Je haalt dan doorgaans lagere rendementen dan wanneer je meer tijd investeert.

Hoe kun je passief beleggen?

Als je passief belegt, koop je een indexfonds. Een indexfonds koopt namens jou en anderen aandelen in de grootste bedrijven in een bepaalde sector (bijv. tech-aandelen) of een bepaald gebied (bijvoorbeeld alleen maar Nederlandse aandelen).

De meest passieve keuze die je kunt maken is om een wereldindexfonds te kopen, zoals VWRL (goedkoopste via DEGIRODegiro). Dit is een fonds dat aandelen heeft in 6000 bedrijven wereldwijd. Zie ook het artikel over ETF’s.

Als er nieuwe grote bedrijven bij komen, dan koopt dit fonds ook aandelen voor jou. Je hoeft dan geen keuze te maken voor een bepaalde sector of fonds, waardoor je altijd een beetje goed kiest.

  • Voordeel aan deze vorm van beleggen is dat je nooit hoeft om te kijken naar je portefeuille. Je geeft simpelweg aan hoeveel geld je eenmalig of maandelijks wilt inleggen en de experts doen de rest.

Ideaal om op lange termijn vermogend te worden zonder veel inspanning

De historische rendementen van indexfondsen zijn gemiddeld rond de 8% per jaar. Een prima score voor eens in de maand even wat aandelen kopen van je geld. 

Deze 8% rendement gaat overigens niet in een rechte lijn. In een goed jaar gaat de beurs 60% omhoog. In een slecht jaar gaat de beurs 40% naar beneden.

Als passieve belegger word jij hier niet warm of koud van. Het gaat allemaal om de lange termijn. Je laat je aandelen gewoon staan, want je krijgt altijd dividend.

Dit is een uitkering van de winst van een bedrijf. Sommige indexfondsen keren dit dividend in cash aan je uit. Andere indexfondsen kopen automatisch meer aandelen van het dividend.

Beleggen voor Beginners

Die 8% per jaar is leuk. Vooral omdat je er weinig omkijken naar hebt. Ideaal voor veel mensen. Als je hogere rendementen wilt dan dien je een actievere rol aan te nemen.

Zelf passief beleggen

Wil je investeren in een Indexfonds? Dan zijn er meerdere mogelijkheden.

De goedkoopste optie hiervoor is degiro. iroAanmelden is gratis. Doorloop de stappen in het registratieproces en stort geld op je rekening. Zoek vervolgens links in de zoekbalk op ‘VWRL’ en koop een aandeel. Eenvoudig. Je kunt VWRL alleen per stuk kopen.

Gelukkig kost een aandeel VWRL op het moment van schrijven maar iets van €70 per stuk. 

Actiever beleggen

Je kunt ook een actievere rol gaan kiezen en zelf kiezen waarin je geld gaat leggen. Dit is de 2de optie van de 3 die ik je wil voorstellen binnen dit artikel.

Een aandeel Tesla is tussen oktober 2019 en februari 2020 met meer dan 400% gestegen. Had je in oktober wat aandeeltjes Tesla gekocht, dan had je een flinke klapper gemaakt.

Het beleggen in losse aandelen lijkt heel eenvoudig, maar de meeste mensen maken verlies. Hier zijn talloze redenen voor.

  • De meeste mensen beleggen als kuddedieren. De voornaamste zoekopdrachten naar de aandelen van Tesla waren op het moment dat deze op zijn piek stond. Alle mensen die toen ingestapt zijn, staan een maand later dik op verlies.
  • Ook al doe je wel een gedegen analyse naar aandelen, dan gaat het alsnog vaak mis. De meeste mensen hebben geen controle over hun emoties. Daardoor verkopen ze hun aandelen te snel. Pas wanneer emoties geen rol meer spelen in hoe jij belegt, kun je écht winstgevend beleggen.
  • Geen diepgaand onderzoek in kansen. Veel mensen laten hun beleggingen bepalen door wat ze van andere mensen horen. Kapper Eric of buurvrouw Anita had ergens gelezen dat aandeel X of munt Y veel waard is geworden. Vervolgens wordt er op basis van hun gerucht een hoop geld opgezet.

Zo werkt het niet. Maar hoe dan wel?

Handel altijd op basis van onderzoek en statistieken

Er valt zeer zeker meer rendement dan de 8% van passieve beleggingen te behalen. Je kunt financiële vrijheid behalen met sterke beleggingen. Alleen heb je dan een gedegen strategie nodig. Hiermee zie je kansen die anderen niet zien, ontdek je welke projecten echt potentie hebben en kun je je emoties uitschakelen. Je handelt niet op basis van emotie maar op basis van rationaliteit. 

Gelukkig hoef je dit niet allemaal zelf te bedenken. Er zijn kant-en-klare strategieën die je kunt toepassen. Een goede keuze kan een programma’s van HI (Happy Investors) zijn.

Rendement van gemiddeld 20% per jaar

Een methode die voor mij al een tijd goed werkt is die van drs. Harm van Wijk. Deze man is ruim 25 jaar actief in de financiële wereld en helpt particulieren om succesvol te beleggen. 

Zijn strategie is een perfecte basis voor de iets actievere belegger. Van Wijk heeft een aantal enorm effectieve handelsstrategieën ontwikkeld waarin je zelfs in een vlakke markt winst maakt.

Deze methodiek is daarmee een ideale mix tussen passief en actief beleggen. Je bent even bezig om de strategie goed onder de knie te krijgen. Daarna verdien je met een halfuur tot een uur week 2 tot 3 keer zoveel als met een passieve strategie. Lees hier meer over in mijn uitgebreide recensie.

Een aangename combinatie van passief en actieve beleggingen

Mooie bonus aan deze methode is de software die je gratis krijgt als je de cursus aanschaft. Deze software vertelt je wanneer je moet kopen en verkopen. Hiermee laat je emoties buitenspel. Het is echt een kwestie van statistisch beleggen. Dat is precies wat je wil.

In mijn ervaring is dit de tijdsinvestering meer dan waard. Actief handelen in aandelen is bovendien erg leuk om te doen. Het werkt bijna verslavend! Naast de recensie kun je ook Harm’s eigen gratis training bekijken. Of download zijn beleggerspakket helemaal gratis

Twintig procent per jaar is een mooi rendement, maar je hebt toch al gauw een paar ton nodig om daarvan te kunnen leven. Gelukkig zijn er nóg actievere methodes waarmee je met een klein vermogen een goed belegde boterham (pun intended) kunt verdienen. 

Je kunt er ook letterlijk dagelijks mee bezig zijn

Ook wel day trading genoemd.

Om een volledig inkomen te verdienen op de beurs heb je nog iets meer tijd nodig. Dit doe je door actief te handelen. Hierbij ben je wel dagelijks bezig om te handelen. Sommigen kicken hierop.

Het mooie: hier kun je iedere dag honderden euro’s en meer verdienen. Ruim voldoende dus om van te leven. Mark de Vries is een bekende naam als daytrader en laat in een video zien hoe hij zo winst maakt op de beurs.

Je leert technische analyse toepassen. Met technische analyse leer je wanneer je een aandeel moet kopen of verkopen. Van tijd tot tijd faalt een trade, en je moet dan weten hoe je je risico moet beperken.  Hiervoor gebruik je een stop-loss.

Trading Formule Mark de Vries

Day traden als beleggingsstrategie

Als je de Trading Formule volgt, voer je vooral zeer korte trades uit. Soms kun je in een kwartiertje meer dan 40% procent rendement pakken. Je moet dan de kansen dan wel zien te pakken.

Voordeel aan de training is dat deze zich niet specifiek richt op de Amerikaanse beurs. Zijn strategie werkt in alle markten en op ALLE assets. Dus ook crypto en Forex etc.

Als jij het wel ziet zitten om hier regelmatig mee bezig te zijn, dan is dagelijks handelen jouw ding.

Maak je keuze in hoe jij wilt gaan beleggen

Goed. Alles leuk en aardig. Maar wat nu? Waar te beginnen met beleggen? Wat past het beste bij mij?

Talloze vragen waar jij waarschijnlijk nu mee zit. Laat me je uit de brand helpen. Ik geef je een korte, bondige opsomming van hetgeen ik net besproken heb. Zo krijg je een duidelijk beeld van welke strategie zorgt voor welk resultaat.

Natuurlijk is het niet zo dat als je een keuze hebt gemaakt, je je alleen daartoe hoeft te beperken. Wij maken gebruik van meerdere vormen van beleggen. Ik vind het leuk om op de écht lange termijn meer passief te investeren maar ook om op dagelijkse basis trades te maken. 

Het is voor mij een hobby om kansen te vinden en daarmee vermogen op te bouwen. Maak je keuze:

Grotendeels passief

Kun jij jezelf hierin vinden: “Ik wil mijn geld beleggen en er verder niet naar omkijken. Het is vooral om iets op te bouwen voor de toekomst.”

Een lange termijnsvisie dus. Weinig moeite, lager risico (dus meer zekerheid), lager rendement (minder potentiële winst).

Dan is mijn advies: Beleggen in VWRL bij DEGIRO.

Combinatie

Of past dit meer bij je: “Ik wil een halfuur tot een paar uur per week investeren in voor een goed rendement.”

Dit is ideale mix tussen actief en passief investeren. Dit biedt opties voor zowel de lange als de korte termijn.

Mijn advies: Beleggen volgens de Trading Navigator Methode van Harm van Wijk

Grotendeels actief

Zeg je: “Ik wil een volledig inkomen verdienen met actief beleggen.”

Om op korte termijn goed geld te verdienen. Hoog risico, maar kans op hoge rendementen.

Advies: Volg de Trading Formule van Mark de Vries.

5 Andere beleggingsmogelijkheden

Nu heb je de vorm van hoe je gaat beleggen helder. Nu kun je ook nog eens het type belegging bepalen. Immers, aandelen zijn niet de enige dingen waar je in kunt beleggen. Hieronder lees je nog een vijftal andere beleggingsvormen die interessant zijn.

Je geld in cryptocurrencies zetten

Beleggen in Bitcoin en andere cryptovaluta is erg populair. De simpelste manier van beleggen is door de munten te kopen en vast te houden. Holden heet dit in vakjargon. Je speculeert dan op een waardestijging van de munten.

Als je sneller rendement wilt halen, handel je tussen verschillende cryptomunten. Een andere munt, zoals Ethereum, kan in waarde stijgen ten opzichte van de Bitcoin.

De markt tussen Bitcoin en de andere cryptovaluta is het best te omschrijven als de aandelenmarkt ‘on steroids’. Winsten en verliezen van vijftien procent op een dag zijn geen uitzondering.

Iedere crypto coin heeft zo zijn eigen intenties en achterliggende projecten

Het spreekt voor zich dat je hier dus bakken met geld mee kunt verdienen. Of verliezen natuurlijk. Je moet dus vreselijk goed weten wat je doet. Bij het handelen in cryptovaluta heb je ook risico’s die je niet hebt bij andere beleggingen, zoals de kans op een hack.

De wekelijkse gratis webinar van onze crypto-expert is een uitstekend startpunt. Deze wordt gegeven door niemand minder dan Patrick Suiker van AllesOVerCrypto, onder andere bekend van YouTube, de Telegraaf en de Crypto Masterclass. Ook bieden zij mogelijkheden voor crypto calls en signals.

Patrick geeft je een flinke basis om een succesvolle handelaar te worden. Hij leert je hoe je grafieken moet lezen zodat je een snelle trade kunt doen. Hij geeft je ook advies over hoe je de mogelijkheden voor waardestijging van een langere termijn kunt beoordelen. Voor alle informatie over hun masterclass in crypto kun je het beste mijn recensie lezen.

Beleggen in goud of zilver

Goud is een interessante vluchthaven voor beleggers omdat het altijd zijn waarde behoudt. Belangrijkste probleem met goud is dat het helemaal niets doet. 

Je goud ligt er maar te zijn. Je hoeft niet per se een goudstaaf in huis te halen als je goud wilt hebben.

Je kunt ook een goudstaaf kopen die opgeslagen ligt in een kluis. Je betaalt dan een bedrag voor de opslag van je goud.

De meest goedkope manier om in goud te beleggen is met een ETF. Dit is een soort papieren contract dat gebaseerd is op de goudprijs.

Ook al heb je dan geen echt goud, dit is veilig genoeg. Let wel altijd op deze valkuilen bij het kopen van goud of zilver.

Beleggen in Goud valkuilen

Alternatief hierop is een goudfonds

Een andere optie is om beleggingsfondsen in goudmijnen te kopen. Deze stijgen in prijs op het moment dat de goudprijs stijgt. De goudproducenten krijgen dan immers meer geld voor hun producten. Ook de waarde van de voorraden stijgt. Een ander voordeel hieraan is dat je ook dividend ontvangt, maar je stelt jezelf ook bloot aan andere risico’s dan de goudprijs.

Als er politieke onrust is in een land met veel goudmijnen, dan stijgt de goudprijs. De prijs van het fonds van de goudmijnen daalt dan juist. De goudproducenten kunnen hun goud niet uit de grond halen en dus ook niet verkopen.

Het is leuk om een goudstaaf thuis te hebben liggen, maar voor de meeste mensen is een fonds dat de goudprijs volgt de beste optie.

Vastgoedinvesteringen

Veel mensen dromen ervan om een pandje te hebben dat zij verhuren. Je ontvangt dan niet alleen huur, maar het pand kan ook in waarde stijgen. Veel mensen denken dat je om zelf een pand te kopen veel eigen vermogen nodig hebt. Niets is minder waar. 

Je kunt tegenwoordig heel gemakkelijk vastgoedprojecten laten financieren door anderen. Hierdoor heb je zelf weinig vermogen nodig. Wat ook kan is dat je zelf geld gaat lenen om een pand te financieren.

Je maakt dan meer rendement dan wanneer je het hele pand uit eigen zak betaalt. Je eigen investering (inclusief rente) is lager, terwijl de opbrengsten gelijk blijven. Bovendien betaal je minder belasting.

Sommige vastgoedinvesteerders leggen al hun eieren in één mandje. Pech en geluk spelen dan een grote rol. Je kunt bijvoorbeeld een wanbetaler treffen die je pand in slechte staat achterlaat.

Omgekeerd zijn er verhuurders die veel winst maken omdat zij een pand hebben gekocht in een wijk die in de lift zit. Binnen het beleggen in vastgoed zitten ook ontzettend veel kansen. Je zou zelfs vanuit Nederland kunnen investeren in panden in het buitenland. 

Zelf heb ik met veel plezier en resultaat de vastgoedcursus van IBA Coaching mogen volgen (meer info). Lees mijn ervaringen met dit programma in de IBA-review. Ook hebben zij het boek Zonder Eigen Vermogen uitgebracht.

Beleggen in whisky of andere waardevolle spullen

De laatste jaren wordt het steeds populairder om te beleggen in waardevolle spullen, denk aan whisky, kunst, lp’s of zelfs barbiepoppen. Deze goederen zijn schaars en de gedachte hierachter is dat ze daarom duurder worden.

Het investeren in waardevolle spullen vereist veel kennis. Je moet precies weten wat een goede prijs is voor een product. Veel mensen hebben meer kennis dan jij en weten wanneer ze iets goedkoop kunnen kopen.

Er is ook altijd een risico dat je een product koopt dat nep is. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer een derde van de flessen ‘zeldzame’ whisky nep is.

Je kan hier je beroep van maken als je dat wilt

Als je waardevolle spullen koopt, moet je deze ook goed bewaren. Sommige soorten kunst, moet je bijvoorbeeld bewaren in een kluis met klimaatbeheersing. Dit is nog eens een aanvullende investering.

Beleggen in waardevolle spullen als whisky is wat mij betreft alleen interessant als je al veel kennis hebt over een onderwerp. Dan heb jij het voordeel dat iemand anders niet weet wat die in huis heeft.

Uiteraard kun je je hier wel op inlezen of studeren als je het onderwerp interessant vindt. Je kunt dan in feite geld verdienen met specialistische kennis die jij bezit.

Als je toevallig iets krijgt dat mogelijk veel waard is, dan is het de moeite waard om dit uit te zoeken voordat je het weggeeft of verkoopt. De veilingsite Catawiki is dan een goed startpunt.

Starten met Beleggen in Waardevolle Spullen

Er is een groot voordeel aan het beleggen in waardevolle goederen; je betaalt geen vermogensbelasting. Je kunt hier ook je beroep van maken als je dat ambieert. Een kennis van me handelt in zeldzame LP-platen. Hij koopt ze goedkoop in via Ebay en verkoopt ze voor een veelvoud aan een verzamelaar. Hier kan hij heel goed van rondkomen.

Beleggen in obligaties

Obligaties zijn leningen van bedrijven of landen. Deze bedrijven of landen hebben geld nodig en schrijven een lening uit. Jij leent je geld uit aan een bedrijf of land en verdient geld. (Staats)obligaties hebben vaak een lager risico dan aandelen, maar ook een lager rendement.

Op sommige staatsobligaties krijg je zelfs een negatieve rente. Je moet dan geld bijleggen. Af en toe zijn er start-ups die geld ophalen met een obligatie. Deze bedrijven betalen soms meer dan 10% rente. Het risico bestaat hier wel dat een bedrijf failliet gaat.

Er is ook een markt in obligaties. Op dit moment zijn er best mensen bereid om te betalen voor de mogelijkheid om 1% vaste rente te krijgen op hun geld. Als jij een obligatie hebt met een hoog rentetarief, dan kun je deze verkopen. 

Een uitgebreid portfolio of juist niet?

De meeste ervaren beleggers hebben een portfolio met meerdere soorten beleggingen. Mensen die indexbeleggen volgen vaak een strategie waarbij ze op een gegeven moment wat stabiele obligaties opnemen in hun portefeuille.

Op deze manier leggen ze een deel van de waarde van hun portfolio ‘vast’. Je maakt dan minder rendement, maar je loopt ook minder risico. Op het moment dat de aandelen dalen, kun je dan bijkopen.

Een andere strategie is om goud (of eventueel Bitcoin) te gebruiken als veilige haven. Dit beschermt tegen inflatie. Let op: een volledig veilige haven is het nooit. Er is ALTIJD risico. Wanneer de markt keldert, kelderen de cryptovaluta net zo hard mee.

3 aanvullende tips voordat je begint met beleggen

Welke vorm van beleggen je ook kiest; onderstaande tips zijn universeel toepasbaar. Doe er je voordeel mee. Investeer alleen geld dat je kunt missen. De economie is grillig en het kan lang duren voordat je winst hebt.

  • Bedenk van tevoren je strategie en houd hierbij ook rekening met het beperken van je risico. Ervaren gebruikers beperken hun verlies met een stop-loss. Zij verkopen hun belegging als deze te veel in waarde daalt. Zo beperken zij hun verlies.
  • Kijk goed naar de kosten van je belegging. Als je voor de lange termijn belegt, maakt een half procent meer of minder veel uit. Kun je investeren in één of ander project, wees dan kritisch. Als de rendementen te mooi lijken om waar te zijn, dan zijn ze dat waarschijnlijk ook.
  • Houd de koersen niet te veel in de gaten. Als je steeds op je telefoon naar de koers kijkt, dan is de kans groter dat je te vroeg gaat handelen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je gaat investeren. Een expert die je wilt inhuren binnen een bepaalde belegging heeft daar vaak zelf belang bij.

De beste volgende stap om te starten met beleggen

Dit is het dan. De complete startersgids om als leek te beginnen met beleggen. Ik hoop dat je hier veel waarde uit hebt gehaald en dat je nu echt uit de voeten kunt. De wereld van beleggen is enerzijds erg interessant, maar ook complex.

Het is mijn missie met dit artikel om het zo simpel mogelijk en daarmee voor iedereen toegankelijk te maken. Laat ons weten wat je ervan vindt in een reactie hieronder. Als je het goed wilt aanpakken kun je uiteraard het beste kijken naar de mensen die het al succesvol doen, en hen dan kopiëren. Een goede Nederlandse mentor zoals drs. Harm van Wijk kan deze persoon voor jou zijn.

Plaats een reactie