Beleggen vs Traden: Wat zijn de verschillen en overeenkomsten? Uitleg + Tips

Heb jij interesse in traden of beleggen? Wij geven je groot gelijk. De rente op je spaarrekening dekt niet eens de inflatie en dat betekent dat jouw zuurverdiende centjes steeds minder waard worden.

Daarnaast zijn veel aandelen enorm gezakt de afgelopen tijd. Ook is het nog nooit zo makkelijk geweest voor particulieren om toegang te krijgen tot de financiële markten.

Maar moet je dan gaan beleggen voor de lange termijn of juist kijken naar daytrading? Wat zijn de belangrijkste verschillen en overeenkomsten van beleggingen versus trading? In dit artikel ga ik antwoord geven op die vragen. 

Beleggen of traden is nog nooit zo toegankelijk geweest

Vroeger moest je met je bank bellen om aandelen te kopen en stonden er mannetjes in gekleurde pakken te schreeuwen op de beursvloer. Je had ook behoorlijk wat kapitaal nodig om mee te mogen doen.

Tegenwoordig zijn de financiële markten voor iedereen toegankelijk en kun je ook beleggen met weinig geld. Het enige dat je hoeft te doen is je aanmelden bij een broker, geld op je rekening storten en gaan met die banaan.

Geld verdienen door slim kopen en verkopen

Traden en beleggen is eigenlijk niets anders dan op het juiste moment kopen en verkopen, met als doel winst maken.

En er is genoeg om in te handelen:

  • Aandelen zoals Shell, Apple of Facebook
  • Grondstoffen zoals olie en goud
  • Waardevolle spullen zoals wiskey
  • Valuta, bijvoorbeeld euro’s of dollars
  • Cryptomunten

De grote vraag is natuurlijk hoe je bepaalt wanneer je koopt en verkoopt zodat je winst maakt. Want als je fout zit maak je verlies. Je moet de markt dus leren timen en dat is een van de moeilijkste spelletjes ter wereld.

En dat blijkt ook wel. Want 80% van de trader en beleggers verliest geld op de beurs.

Passief beleggen is in 9 van de 10 gevallen de beste optie

Voordat we het over day trading voor de korte termijn gaan hebben, wil ik eerst benadrukken dat voor de overgrote meerderheid beleggen in een indexfonds of mixfonds de beste optie zal zijn. Dit kan bijvoorbeeld bij DEGIRO.

Hierbij investeer je iedere maand een vast bedrag in een enorme bak aandelen, waardoor je het risico spreidt. Je hebt er ook weinig omkijken meer naar. Dit is de meest passieve vorm van beleggen met het laagste risico.

Uiteraard is beleggen nooit helemaal zonder risico, maar als je terugkijkt naar bijvoorbeeld de afgelopen 10 jaar, dan had je ondanks de recente dump nog steeds een mooi rendement gehad. 

De AEX staat nog steeds 36% hoger dan 10 jaar geleden op het moment van schrijven. En doordat je elke maand iets inlegt spreid je het risico nog meer. Je koopt in slechte tijden en in goede tijden, waardoor je een gemiddelde blootstelling hebt op markten.

Dit is wel echt een beleggingsmethode voor de lange termijn. Nogmaals, dit is voor het gros van de beginnende belegger de beste oplossing, omdat je er verder geen omkijken naar hebt.

Gouden middenweg

Naast het écht passieve beleggen waarbij je experts in feite aan het werk zet (en daar uiteraard ook een fee over betaald) is er ook nog een tussenoptie.

Hierbij laat je software op basis van de voorgaande statistieken inschatten wat er met potentiële beleggingen gaat gebeuren. De strategie van Harm van Wijk – de Trading Navigator Methode – is hierin de meest betrouwbare.

Maar wat nou als je een stap verder wil gaan en de markt wil leren voorspellen? Dan kom je op het speelveld van de snelle handel en daytrading. Mark de Vries (expert en fulltime daytrader) legt daar meer over uit in de video.

Beleggen vs Traden

Traden: het moeilijkste spelletje ter wereld

Traders geven niets om indexfondsen en richten zich op individuele assets. Ze handelen bijvoorbeeld in bepaalde aandelen, grondstoffen of (crypto) valuta. Hierbij staan posities vaak niet langer open dan een dag. Soms gaat het zelfs om een paar seconden.

Snelle handel dus!

Veel traders proberen de markt te voorspellen op basis van data en patronen uit het verleden. De geschiedenis herhaalt zich nu eenmaal. Ook op de financiële markten. Deze manier van de markt analyseren om erachter te komen wat de koers vervolgens gaat doen heet technische analyse.

Ga je beleggen of traden?

De grootste overeenkomst tussen beleggen en traden is dat je ergens je geld in investeert met de verwachting dat het in waarde zal stijgen. Het grootste verschil tussen beide is dat beleggen doorgaans betekent voor de lange termijn terwijl (day)traden op dagelijkse basis is waarbij je winsten wilt pakken.

Dat laatste is echt een vak apart. Iedereen kan dit leren, maar het gaat vaak fout bij de uitvoering. Psychologie en risicomanagement zijn namelijk enorm belangrijk.

Emoties van angst voor verlies, euforie en boosheid volgen elkaar vaak in rap tempo op en daar moet je wel mee om kunnen gaan.

Slechts een klein percentage komt uiteindelijk op een niveau waarop ze consistent winst maken. Eenmaal op dat niveau is the sky the limit, want er is ongelooflijk veel geld mee te verdienen.

Beleggen vs Traden

Wat staat jou het meeste aan; traden of beleggen? Laat het ons vooral weten. Verdiep jezelf verder en maak een goed afgewogen keuze met onderstaand boekpakket of video.

Nog even een laatste opmerking: wij zijn geen financieel adviseurs en daarom mag de informatie uit dit artikel niet als dusdanig worden geïnterpreteerd. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor de keuzes en investeringen die je maakt. Weet dat je altijd risico hebt bij beleggen en traden.

Aanvullend raden wij de laagdrempelige instructievideo van trader Mark de Vries aan. Deze is vooraf opgenomen en direct te bekijken.

Plaats een reactie