Top 10 Beste Crypto Exchanges [Nationaal en Internationaal]

Als je crypto gaat kopen, dan doe je dit meestal bij een exchange. Er zijn tientallen exchanges actief, zowel in Nederland als internationaal. Wat is nu de beste crypto exchange voor jou?

In dit artikel zet ik 10 beste crypto brokers en exchanges voor je op een rijtje. 

Je hebt ze echt niet allemaal nodig, maar de meeste ervaren crypto investeerders zitten toch bij meerdere exchanges. 

Bij iedere exchange lees je de voor- en nadelen. Ik heb gekeken naar de volgende onderdelen.

 • Gebruiksgemak. Hoe makkelijk kun je crypto kopen? Hoe ziet de interface eruit?
 • Handelskosten. Wat ben je kwijt voor één transactie?  
 • Handelsmogelijkheden. Wat kun je allemaal op een exchange? Zijn er bij de broker extra mogelijkheden om geld te verdienen? 
 • Veiligheid en betrouwbaarheid. Over het algemeen zet je je crypto in je eigen wallet, maar bij korte trades is dit vaak onhandig. Je coins moeten dan wel op de exchange blijven staan. Kan dit veilig?

#1 Bitvavo

Bitvavo is een exchange van Nederlandse bodem en een goede keuze voor het grootste deel van de crypto investeerders. Het mooie aan Bitvavo is dat het twee handelsinterfaces heeft. Er is een eenvoudige interface waar je heel makkelijk crypto tegen de actuele prijs kunt kopen.

Als je meer toeters en bellen wilt, kun je naar het geavanceerde scherm gaan. Hier kun je limit orders plaatsen en grafieken zien. Dit is ideaal voor de wat meer ervaren traders. 

Op sommige coins biedt Bitvavo staking aan. Je krijgt dan een soort rente op je crypto. Deze kan oplopen tot 10.5% als je Icon (ICX) koopt. Ook op je Bitcoin en Ethereum krijg je rente. Als je weinig risico wilt lopen, kun je stablecoins kopen, munten met een stabiele dollarwaarde. Deze loopt op tot 6% en het enige risico dat je loopt is dat de dollar daalt ten opzichte van de euro. Prima deal lijkt me. 

Bitvavo is een Nederlands bedrijf en valt dus onder de Nederlandse regelgeving. Zo is het bedrijf geregistreerd bij De Nederlandsche Bank. Wat verder in het voordeel spreekt van Bitvavo is dat zij een aparte stichting hebben waarin je tegoeden worden bewaard. Als de exchange failliet gaat, heb jij je coins nog. 

Over Bitvavo heb ik een uitgebreid artikel gepubliceerd. Ik laat alle functies zien van deze exchange, waaronder het geavanceerde gedeelte en laat je zien waarom dit zo’n veilige en prettige plek is om crypto’s te kopen/verkopen.

Voordelen

 • Nederlandse exchange die werkt volgens de Nederlandse regelgeving
 • Met iDeal betalen
 • Makkelijk in gebruik
 • Lage kosten van maximaal 0.25% per trade
 • Mogelijkheid om geavanceerde orders te plaatsen
 • Bouw een passief inkomen op met staking

Nadelen

 • De app van Bitvavo is wat te simpel en mist functionaliteiten
 • Sommige grote cryptomunten ontbreken op het platform.

Meld je aan bij Bitvavo en claim de welkomstbonus (betaal over de eerste 1000 euro traden geen handelsfees).

#2 Binance

Binance is een van de grootste exchanges ter wereld. Waar Bitvavo de kruidenier om de hoek is, is Binance de grote supermarkt

Dit komt met alle voor- en nadelen van nadien. Binance heeft een enorm groot aanbod van cryptomunten. Er zijn honderden verschillende handelsparen en bijna elke munt in de top 100 is er wel te vinden.

Daar komt bij dat je bij Binance ook geavanceerde handelsmogelijkheden hebt, zoals leverage trading en margin lending. Via Binance Earn kun je bovendien een passief inkomen opbouwen.

Nadelen zijn er ook. Bij Binance heb je alleen maar een geavanceerde trading module waar je als beginner moeilijk je weg kunt vinden. De hele exchange is door alle mogelijkheden sowieso wat rommelig en overzichtelijk.

En als je vragen hebt, moet je maar hopen dat je een goed antwoord krijgt. De servicedesk van Binance stuurt vaak na een week een standaardantwoord terug waar je niet echt wat mee kan. Als je vragen hebt, is een post op een medium als Reddit vaak sneller. 

Voordelen

 • Een van de grootste exchanges wereldwijd met enorm veel volume en handelsparen
 • Allerlei tradingmogelijkheden, zoals met leverage, futures en mogelijkheid om een trading bot aan te sluiten
 • Mogelijkheid om geavanceerde orders te plaatsen
 • Bouw een passief inkomen op via Binance Earn

Nadelen

 • Hele onoverzichtelijke exchange. Niet makkelijk te begrijpen als beginner
 • Slechte dienstverlening bij vragen

Meld je aan bij Binance, een zeer uitgebreide exchange.

#3 FTX

FTX is een andere internationale exchange en een prima alternatief voor Binance en Bitvavo. 

De exchange hangt een beetje tussen beide exchanges in. Het heeft de simpele interfaces van Bitvavo en de geavanceerde handelsmogelijkheden van Binance. 

FTX heeft ook een hele goede reputatie als het aankomt op veiligheid. Steeds meer grote institutionele beleggers handelen dan ook via deze exchange. FTX staat hoog aangeschreven als het gaat om veiligheid en doet ook veel voor de cryptogemeenschap, zo betalen zij een programmeur om Bitcoin te verbeteren. 

Het rekent wel hogere fees voor mensen die de eenvoudige interface gebruiken. Je betaalt dan zo 1.5% aan kosten en als je pech hebt nog wat extra kosten voor de betaling met je bankpas of creditcard. Als je via Kraken wilt handelen, gebruik dan dus de geavanceerde handelsinterface. 

De kosten zijn dan vergelijkbaar met Bitvavo, maar je hebt veel meer mogelijkheden. 

Voordelen

 • Erg gebruikersvriendelijke exchange, ondanks dat er veel mogelijkheden zijn 
 • Lage kosten als je de geavanceerde interface gebruikt
 • Een feilloze reputatie als het gaat om veiligheid
 • Bouw een passief inkomen op met staking
 • Ruim aanbod aan coins

Nadelen

 • Als je de eenvoudige interface gebruikt, betaal je al snel te veel
 • Ook FTX blinkt niet uit als het gaat om support, al is het een stuk beter dan bijv. Binance

Voor meer informatie lees je mijn FTX review.

#4 BitMEX

BitMEX is de place to be als je met leverage wil gaan handelen. Kortom, voor het betere high risk, high reward werk. 

BitMEX heeft perpetual contracts waarmee je tot in de eeuwigheid met een hefboom kunt handelen op jouw favoriete cryptomunten. Als je wilt kun je hierbij tot 100x leverage gaan, wat wil zeggen dat je bij een stijging van 1% een winst hebt van 100%. 

Daarnaast kun je ook short gaan, oftewel je speculeert op een daling. Hiermee kun je ook veel geld verdienen in een dalende markt. 

Deze manier van traden is erg risicovol, want je kunt heel veel geld verliezen. Dit kan ook gebeuren bij een korte daling (of stijging), maar dit risico is niet specifiek voor BitMEX. 

Je kunt ook traden ook met leverage op andere plekken, bijvoorbeeld op Binance. Maar BitMEX is echt ontworpen voor futures trading. De interface is heel duidelijk al ziet die er wat verouderd uit. De kosten zijn een fractie van die op andere exchanges. Sterker, in sommige gevallen krijg je zelfs geld toe. 

Voordelen

 • Exchange ontworpen voor het traden met leverage
 • Hele lage kosten
 • Ideale beurs voor het betere trading werk met hefbomen
 • Mogelijk om langdurig ‘long’ te gaan op een coin en om zo grote winsten te pakken

Nadelen

 • De exchange is wat schimmig gereguleerd met een registratie op de Seychellen
 • Het is niet mogelijk om de onderliggende coins te kopen op deze exchange. Je gaat altijd een contract aan. 

#5 Coinbase

Nog zo’n enorm grote en betrouwbare naam is Coinbase. Wellicht ken je het bedrijf nog van de beursgang in de lente van 2021. 

Coinbase is een exchange met een geweldige reputatie. Het is een van de weinige exchanges met verzekerde cold storage wallets. 

Ook belangrijk; Coinbase doet heel goed onderzoek voordat zij een munt verhandelbaar maken op de exchange. Een listing op Coinbase is echt een kwaliteitsstempel en zorgt altijd voor een grote koersstijging bij de munten. 

Ook Coinbase bestaat uit twee gedeelten; Coinbase en Coinbase Pro. Deze laatste is een geavanceerde interface waar je ook ingewikkelde orders kunt plaatsen. Hier zijn de fees het laagst, hoewel deze nog steeds iets hoger zijn dan bij de andere exchanges. Je betaalt dus voor een deel voor de reputatie.

Coinbase is een grote exchange en is er veel handelsvolume en dus zijn de spreads laag. De kosten voor het opnemen van cryptovaluta zijn er lager dan bij veel andere exchanges. 

Een belangrijke reden waarom ik op Coinbase zit, is het Coinbase Earn. Dit is een programma waarin je cursussen volgt over cryptoprojecten. Als beloning krijg je gratis crypto. 

Voordelen

 • Hele betrouwbare en veilige exchange
 • Mogelijkheid om gratis crypto te verdienen met Coinbase Earn
 • Prettig werkende handelsinterface

Nadelen

 • De transactiekosten bij Coinbase zijn wat aan de hoge kant (tenzij je heel veel handelt)
 • Niet zoveel verschillende munten, omdat Coinbase alleen maar betrouwbare projecten accepteert (dat is tegelijkertijd ook een groot voordeel).

#6 Uniswap

Uniswap is een decentrale exchange (DEX). Dit betekent dat er geen centrale partij achter zit, maar alles werkt met smart contracts. 

Het is voor veel mensen een beetje een drempel om op een decentrale exchange te gaan traden. Je moet crypto in een eigen wallet hebben staan en je moet deze verbinden met de exchange. Vaak moet je nog allerlei extra stappen doorlopen voordat je uiteindelijk kunt handelen.

Als het je eenmaal gelukt is, dan handel je crypto op de manier zoals het ooit bedoeld is; zonder centrale tussenpartij. Jij handelt direct met de leden van de crypto community. Je betaalt wel kosten, maar deze worden verdeeld over de mensen die hun crypto beschikbaar te stellen als liquiditeit. Dit beschikbaar stellen van liquiditeit is een winstgevende aangelegenheid. 

Uniswap is de grootste DEX op het Ethereum netwerk. Dit betekent dat je voornamelijk projecten vindt die op Ethereum draait, maar geen munten die op basis van andere blockchains draaien. Vaak zitten hier hele nieuwe, innovatieve projecten bij die nog niet op andere beurzen zijn te vinden. 

Er zijn een paar risico’s verbonden aan het gebruik van een DEX. Als eerste kan iedereen er een token opzetten en er zijn dus ook wel frauduleuze projecten te vinden. Bij veel kleinere DEXen hebben ook wel hacks plaatsgevonden, maar dit is bij Uniswap tot op heden niet gebeurd.

Voordelen

 • Decentraal handelen, crypto zoals het ooit bedoeld is
 • Veel kleinere projecten die je nog nergens anders vindt
 • Handelen vanuit je eigen wallet
 • Mogelijkheid om passief inkomen te verdienen door liquiditeit beschikbaar te stellen. 

Nadelen

 • Lastig om mee te beginnen
 • Door de gas fees op het Ethereum-netwerk, is Uniswap niet geschikt voor kleine transacties
 • Geen controle op de munten. Er zijn ook veel scamcoins verkrijgbaar

#7 Coinmerce

Coinmerce is net als Bitvavo een Nederlandse bedrijf. Waar Bitvavo echt een exchange is, is Coinmerce meer een cryptobroker. Het bedrijf bundelt transacties van haar klanten te samen en voert deze uit bij andere exchanges. 

De kosten die Coinmerce rekent zijn wat hoger, maar daar staat tegenover dat het aanbod van coins een stuk groter is. Er zijn ook veel kleinere, veelbelovende munten te krijgen. Deze munten verhandel je heel makkelijk en snel in een hele duidelijke interface. 

Verder heeft ook Coinmerce een Nederlandstalige helpdesk die heel snel is in het beantwoorden van vragen. 

Het moet gezegd worden dat Coinmerce in veel gevallen wat te duur is, maar het is wel de makkelijkste manier om wat minder grote munten aan te kopen. 

Voordelen

 • Duidelijke gebruiksinterface
 • Ruim aanbod aan cryptomunten
 • Uitstekende Nederlandstalige helpdesk

Nadelen

 • De kosten zijn wat aan de hoge kant
 • Geen stop-loss en andere geavanceerde ordertypen

#8 Blox

Blox is ook een app die een plaatsje in deze lijst behoort. Simpeler dan dit wordt het niet. 

Toegegeven, ook de fees bij Blox zijn niet laag, maar deze app is zo simpel dat mijn vader ermee overweg kan. Voor de mensen die mijn vader niet kennen, dat zegt wat. 

Je installeert de app, registreert je account en verifieert je identiteit en gaan met die banaan. Er zijn maar twee knoppen. Kopen en verkopen. Daar kan dus weinig aan misgaan. Als je er toch niet uit komt is er een hele behulpzame supportafdeling die je gelijk helpt. 

Blox is zeker niet voor iedereen, maar als je even een keer voor honderd euro crypto wilt kopen, dan is dit een ideale plek om te beginnen. Naast Bitcoin en Ethereum koop je hier nog enkele andere, wat grotere munten. Je vindt hier geen shitcoins.

Blox is overigens geen kleine partij, het is een onderdeel van BTCDirect. Dit is een van de grotere brokers van Nederland. 

Voordelen

 • Makkelijkste manier om crypto te kopen
 • Alleen grote en bewezen munten in het aanbod
 • Hele prettige interface
 • Ideaal voor beginnende crypto traders 

Nadelen

 • De kosten zijn wat aan de hoge kant
 • Geen stop-loss en andere geavanceerde ordertypen

#9 PancakeSwap

Pancakeswap is de grootste DEX op de Binance Smart Chain. Deze blockchain is momenteel heel populair vanwege de lage transactiekosten en de mogelijkheden voor passief inkomen.

De werking is min of meer gelijk aan die van Uniswap, wat betekent dat het ook niet makkelijk is om er mee te beginnen. Je hebt een wallet nodig (bijv. Trust Wallet) en deze moet je verbinden met de exchange. Dit is niet makkelijk, zeker niet voor de beginner.

Ook heb je bij Pancakeswap hetzelfde probleem als bij Uniswap, namelijk dat iedereen en zijn moeder projecten kan toevoegen. Pancakeswap is dus het beste als je van tevoren al weet wat je wilt gaan kopen. Ook bij Pancakeswap vind je een paar interessante nieuwe projecten met potentie.

De grootste bonus van Pancakeswap is de automatic restaking CAKE pool. Ingewikkeld verhaal, maar als je hier de coin CAKE inzet, krijg je automatisch meer CAKE als beloning. Ook bij Pancakeswap kun je liquiditeit beschikbaar stellen en op deze manier een passief inkomen opbouwen. 

Voordelen

 • Een decentrale exchange, dus geen tussenpersoon die geld pakt
 • Plek waar je interessante nieuwe coins kunt kopen 
 • Werkt op de Binance Smart Chain met lage transactiekosten
 • Bouw een passief inkomen op door CAKE te staken of liquiditeit beschikbaar te stellen

Nadelen

 • Moeilijk om te doorgronden als beginnende trader
 • Geen controle op welke projecten worden toegelaten. Er zijn dus ook scamprojecten.
 • Er zijn weinig coins te vinden die niet op de Binance Smart Chain draaien.

#10 TradeOgre

TradeOgre is een heel kleine exchange, maar wel een waar alle liefhebbers vaak naar kijken. TradeOgre biedt vaak als eerste crypto parels aan, projecten die de potentie hebben om tientallen keren in waarde te stijgen.

Een stuk of vier van de crypto parels waren lange tijd alleen op TradeOgre te krijgen. 

Uiteraard is niet alles dat op TradeOgre komt even goed. Daarnaast is het een hele kleine exchange. Als je op TradeOgre coins gaat kopen, zet ze dan het liefst zo snel mogelijk op je eigen wallet.

Afgezien van het aanbod is TradeOgre geen hele bijzonder exchange. De exchange ziet er wat verouderd uit. Veel wat grotere projecten zijn er juist niet te vinden. De kosten zijn oké, je betaalt 0.2% per trade. Een ander nadeel is dat je er eigenlijk alleen met Bitcoin terecht kunt, dus je maakt altijd wat kosten om de coins te kunnen kopen.

Voordelen

 • Exchange waar veel nieuwe, veelbelovende projecten te vinden zijn
 • Erg laagdrempelig en niet nodig om jezelf te identificeren
 • De handelskosten zijn vrij laag. 

Nadelen

 • Alleen te gebruiken met Bitcoin, dus niet geschikt voor hele kleine trades. 
 • Kleine exchange met anoniem team. Laat hier geen coins staan als dat niet nodig is. 
 • Veel grotere projecten ontbreken juist op deze exchange. 

Wat is nu echt de beste exchange?

Het antwoord op deze vraag is een beetje flauw. Het hangt er vanaf wat je doel is.

Voor veel doeleinden is Bitvavo de beste exchange. Dus als je beginnend bent, of gewoon op zoek bent naar een topexchange waar je snel mee aan de slag kunt; meld je aan bij Bitvavo en maak gebruik van mijn welkomstbonus.

Om alle functies te ontdekken raad ik je trouwens aan mijn bitvavo-artikel te lezen. Dat is een Bitvavo review & tutorial in 1.

Het is een top exchange om te beginnen en om te hodlen. Voor de meer geavanceerde functies gebruik je Binance of FTX (lees ook mijn FTX-review) vanwege het grote aanbod en de verschillende handelsmogelijkheden. 

Het is zeker niet nodig om je te beperken tot maar één exchange. Ik heb zelf accounts bij meerdere crypto brokers en exchanges. Alles hangt af van je doel.

Hoe je op een winstgevende manier kunt leren investeren in crypto

Ben je nog een beginner in wereld van crypto en wil je leren hoe je hier geld mee verdient in plaats van verliest (wat de meeste mensen helaas doen) dan raad ik je de gratis crypto training van Derek Westra en Patrick Suiker aan. Aanmelden is kosteloos, zie hier meer informatie wanneer deze online training begint.

Overigens zijn er ook andere crypto cursussen uitgebracht en zijn er tal van boeken over digitale munten geschreven. Als je op zoek bent naar het neusje van de zalm, is de Crypto Masterclass hetgeen wat je nodig hebt om alles te leren over crypto en hoe je hier winstgevend in wordt. Alternatief zou een cursus van Corné Marchand, Madelon Vos of Doopiecash kunnen zijn, maar mijn voorkeur gaat 100% uit naar AllesOverCrypto.

Voor meer informatie over deze masterclass raad ik je aan mijn recensie en ervaringen te lezen.

Veel plezier en succes!

Plaats een reactie