Huh, zijn er verschillende soorten Bitcoin? Jazeker! Bitcoin Cash, Bitcoin SV en uiteraard nog een gewone Bitcoin.
Door de jaren heen zijn er allemaal afsplitsingen geweest van Bitcoin. Dit zijn verschillende communities met elk hun eigen visie op wat Bitcoin moet zijn.
In dit artikel leg ik je het verschil uit tussen de verschillende Bitcoin varianten. Ik doe dit aan de hand van het originele idee van de bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto. Je leest:
- Hoe Bitcoin ooit bedoeld is
- Welke varianten en splitsingen er in de loop van de tijd allemaal zijn ontstaan
- En uiteraard, wat is nu de échte Bitcoin?
Het oorspronkelijke idee achter Bitcoin
Om te kunnen begrijpen waarom er verschillende soorten Bitcoin zijn, moet je de geschiedenis van Bitcoin kunnen begrijpen. Deze begint in 2008, toen Bitcoin het levenslicht zag.
Een onbekende persoon (of een groep mensen) registreerde onder de naam Satoshi Nakamoto het domein https://bitcoin.org. Later dat jaar verscheen er een whitepaper, een soort wetenschappelijk document waarin de werking van Bitcoin werd beschreven.
Dit idee was op dit moment revolutionair. Voor het eerst was het mogelijk om iets van waarde te versturen naar iemand aan de andere kant van de wereld zonder centrale tussenpartij. Het idee was dat Bitcoin een betaalmiddel zou worden, een alternatief voor het gewone geld dat gemaakt wordt door de centrale banken.
Wie is Satoshi Nakamoto?
Satoshi Nakamoto is de naam van de persoon die de whitepaper van Bitcoin heeft gemaakt en de code heeft ontworpen. Satoshi heeft in 2012 op een forum gezegd dat hij een 37-jarige inwoner van Japan is, maar het is nooit duidelijk geworden wie Satoshi Nakamoto precies is.
Er zijn verschillende namen geopperd, maar van niemand kan bewezen worden dat hij of zij daadwerkelijk Satoshi is of zijn. Tot slot wordt ook wel aangenomen dat het een groep mensen betreft, vooral omdat de softwarecode van Bitcoin van begin af aan al heel goed in elkaar stak.
Er zijn wel aanwijzingen dat Nakamoto, ook al doet zijn naam anders vermoeden, niet uit Japan kwam. Dit bleek uit een analyse van de tijden waarop Nakamoto postte op forums. Daarnaast gebruikte Nakamoto veel Brits Engels in zijn berichten. Tot slot maakte hij een verwijzing naar een kop in een Engelse krant bij de start van de blockchain in 2009.

Er zijn een aantal Bitcoinwallets waarvan bekend is dat ze aan Satoshi Nakamoto toebehoren. Hierin staan maar liefst 1.000.000 Bitcoin, een astronomische hoeveelheid geld. Deze hebben sinds 2009 niet meer bewogen en het is daarom de vraag of deze ooit nog vrij komen. Het kan immers zijn dat Nakamoto overleden is of zijn private keys niet meer weet.
Waarom zijn er splitsingen geweest?
In de jaren na de ‘oprichting’ ontwikkelde Bitcoin zich steeds beter. Er kwam steeds meer belangstelling voor de cryptomunt. Adoptie zoals we dat nu noemen. Rond 2017 begon Bitcoin tegen de grenzen van het systeem aan te lopen. Er ontstonden opstoppingen omdat er teveel transacties waren.
Bitcoin kan maar 7 transacties per seconde aan, of iets meer dan 25.200 per uur. Op sommige momenten waren er wachtrijen van honderdduizenden transacties. Je moest soms dagen wachten totdat je transactie bevestigd was.
De prijs per transactie steeg ook snel. Mensen boden tegen elkaar op om hun transactie sneller bevestigd te krijgen. De transactiekosten werden te hoog voor kleine bedragen.
Zo werd langzaam duidelijk dat moeilijk was om Bitcoin te gebruiken als betaalmiddel. Het systeem is te langzaam en te duur. Er waren echter verschillende ideeën binnen de community over hoe Bitcoin verbeterd moest worden.
Om deze reden gingen verschillende groepen aan oplossingen werken om Bitcoin sneller te maken. Hieruit zijn de splitsingen ontstaan. Deze splitsingen noem je forks. Een fork is een term in softwareland waarbij iemand een andere kant op gaat met een stuk open software. Zo ontstonden uiteindelijk verschillende Bitcoinvarianten.
Bitcoin Core (BTC)
Bitcoin Core wordt door verreweg het grootste gedeelte van de mensen als de échte Bitcoin gezien. Het is deze munt die de hoogste marktwaarde heeft. Er is nog een reden waarom Bitcoin zo belangrijk is. Het is de basismunt op veel cryptobeurzen. Vaak handel je altcoins tegen Bitcoin, al kun je natuurlijk ook stablecoins gebruiken.
Er is een reden dat BTC de sterkste van alle varianten is, en dat is de kracht van het netwerk. Er is ongelooflijk veel geld geïnvesteerd door crypto miners. In landen met goedkope stroom staan hele grote datacenters niets anders te doen Bitcoins te minen. Hier staat voor miljarden aan apparatuur.
Het netwerk is hiermee zo veilig, dat het bijna onmogelijk is om een aanval op het netwerk uit te voeren. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom de prijs van BTC zo hoog is.
Bitcoin is een van de meest robuuste netwerken ter wereld.

En het wordt door niemand gecontroleerd, precies zoals Nakamoto had bedacht. Er is geen censuur mogelijk. Bitcoin is de digitale tegenhanger van goud. Wellicht dat je BTC ooit kunt gebruiken om een huis of een auto te kopen, maar het is niet geschikt als betaalmiddel voor een kop koffie of een concertkaartje.
Bitcoin community
Bitcoin kent geen leider en het geheel wordt onderhouden door een zeer actieve community. Veel bedrijven die geld verdienen met Bitcoin betalen programmeurs om aan Bitcoin te werken.
Bitcoin Core prijs
Hieronder zie je de koers van Bitcoin Core (BTC). BTC koop je bij Bitvavo.
BTC is de grootste cryptomunt naar marktcapitalisatie en de totale waarde van alle Bitcoins is $595 miljard in juli 2021.
Bitcoin Cash (BCH)
Bitcoin Cash is de eerste grote fork of splitsing van Bitcoin. Deze ontstond in augustus 2017 toen er een poging werd gedaan om het Bitcoin netwerk sneller te maken. Belangrijk begrip hierbij is de block size, oftewel de hoeveelheid informatie die door miners wereldwijd gedeeld moet worden.
De grootte van de Bitcoin Core blocks was rond de 1MB rond 2017. De voorgestelde oplossing om meer transacties te verwerken was het gebruik van een speciaal algoritme, SegWit (Segragated Witness) genaamd. Simpelweg houdt deze oplossing in dat je minder informatie van de ondertekening van een transactie opneemt, waardoor er meer transacties in een block passen.
Bij Bitcoin Cash kozen ze een andere oplossing. Ze voerden een grotere block size in. Bitcoin Cash had in augustus 2017 een block size van 8MB en deze is later nog opgevoerd naar 32 MB. Dit betekent dat Bitcoin Cash in principe veel meer transacties aan kan.
Een ander verschil tussen Bitcoin Core en Bitcoin Cash is dat SegWit nodig is om smart contracts te maken. Op dit moment kan dit nog niet op het Bitcoin Core netwerk, maar in de toekomst mogelijk wel. Bij Bitcoin Cash is dit helemaal niet mogelijk.
De community achter Bitcoin Cash
Er zit een vrij actieve community achter Bitcoin Cash. Een van de belangrijkste aanjagers is Roger Ver, een vroege investeerder van Bitcoin.
Een nadeel aan Bitcoin Cash is dat er op dit moment nog geen duidelijke structuur is over hoe beslissingen over Bitcoin Cash worden genomen. Dit vergroot het risico op een nieuwe splitsing. Daarnaast is Bitcoin Cash en de functie niet heel bekend bij het grote publiek.
Bitcoin Cash Koers
Hieronder zie je de koers van Bitcoin Cash (BCH). Je koopt Bitcoin Cash ook bij Bitvavo.
Op dit moment (juli 2021) staat BCH 12de op Coinmarketcap met een totale waarde van iets meer dan $8 miljard.
Bitcoin Satoshi Vision (BSV)
Bitcoin Satoshi Vision oftewel BSV is een fork van Bitcoin Cash (BCH). In 2018 splitste BSV zich af van BCH.
BSV gaat verder waar BCH stopt. De block size is nog een stuk groter. In mei 2020 is er een block gemined van 369MB, dus nog tien keer groter dan wat mogelijk is met BCH. In dit block zaten 1.3 miljoen transacties, meer dan BTC in twee dagen kan verwerken.
Nadeel aan de grote blocks is dat minder miners mee kunnen doen, dit maakt BSV wat gecentraliseerder dan BTC en BCH. Dit is juist tegen de visie van Satoshi, maar volgens de mensen achter BSV is dit een noodzakelijk kwaad.
Naast de block sizes zijn er nog een paar andere technische verschillen met BCH (en met BTC), zoals de manier waarop transacties in de juiste volgorde worden gezet.
De reden van de splitsing is dat het team achter BSV vond dat BCH niet ver genoeg ging in het realiseren van de visie van Satoshi Nakamoto, vandaar ook de naam. De hele discussie over Bitcoin en de grootte van de blocks wordt in deze video goed uitgelegd.
Community achter BSV
Belangrijkste man in de community van Bitcoin SV is Craig Wright. Deze Australische computerwetenschapper beweert bij hoog en bij laag dat hij Satoshi Nakamoto is, maar hij kan dit niet bewijzen.
Binnen de cryptocommunity is Wright een controversieel figuur. Sommige exchanges besloten daarom Bitcoin SV niet aan te bieden aan hun klanten. Ook Bitcoin SV is nauwelijks bekend buiten de cryptocommunity.
Koers van Bitcoin SV
Hieronder zie je de koers van Bitcoin SV. BSV is te koop op Bitvavo.
Qua marktcapitalisatie is Bitcoin SV verreweg de kleinste van de drie. Op moment van schrijven staat de munt op nummer 38 op Coinmarketcap en de marktwaarde is iets meer dan $2.3 miljard.
Andere Bitcoinvarianten
Naast de drie grote forks, zijn er nog een paar varianten van Bitcoin die je wel tegenkomt op beurzen. Het is goed om ook deze te kennen.
Bitcoin Gold (BTG)
Bitcoin Gold is een fork die in 2017 ontstond, vlak nadat Bitcoin Cash ontstond. Deze fork had als doel om de macht van de miners in te perken. In 2020 zijn er een paar aanvallen geweest op het protocol. Op dit moment zijn er nog wel steeds programmeurs met het project bezig, maar de coin is hard gedaald in de rankings van de meest waardevolle munten.
Bitcoin Diamond
Bitcoin Diamond ontstond ook in 2017, 12 dagen na de fork van Bitcoin Gold. Bitcoin Diamond heeft ook snellere transacties en een groter aanbod. Dit maakt de drempel om in te stappen lager. Op dit moment is de laatste update aan de code in 2019 geweest. Het project is dus ter ziele.
Andere forks
Er zijn door de jaren heen nog meer forks van Bitcoin geweest, zoals Bitcoin Private. Dit is een fork van zowel Bitcoin als Zclassic, een privacy coin. Veel van deze andere forks zijn al snel waardeloos geworden. Sommige van deze forks zijn gemaakt door opportunisten die hoopten veel geld te verdienen met hun fork.
Wrapped Bitcoin (WBTC of BTCB)
Wrapped Bitcoins zijn geen forks van Bitcoins, maar dit zijn Bitcoins die worden verhandeld op een andere blockchain, zoals Ethereum of de Binance Smart Chain. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar is het niet.
Om WBTC te krijgen, stuur je bijvoorbeeld één BTC naar een van tevoren vastgelegd adres. Op dat moment krijg jij in je Ethereum (of Binance) wallet 1 WBTC (of BTCB) terug.
Met deze WBTC kun je vervolgens de functies gebruiken van Ethereum, zoals smart contracts en DeFi. Kortom, je hebt deze nodig voor manieren om passief geld te verdienen met Bitcoin. Wil jij Bitcoin terug, dan verloopt dit volgens de omgekeerde route en wordt er 1 WBTC verbrandt.
Omdat WBTC werkt met een smart contract, is het iets onveiliger dan het aanhouden van ‘echte’ Bitcoin. Overigens is het ook gewoon mogelijk om WBTC te kopen op een beurs zoals Binance.

Wat is de echte Bitcoin?
Eigenlijk bestaat er geen twijfel en is Bitcoin Core, oftewel BTC, de belangrijkste variant van Bitcoin. Dit is ook de variant met verreweg de hoogste marktwaarde en het grootste volume. Het is ook de Bitcoin die het minst gewijzigd is over tijd.
Als je met je oma of de kapper of Bitcoin spreekt, dan gaat het ook altijd over Bitcoin Core. Idem voor wat er in de media gebeurt.
Je kunt dan nog discussiëren over de vraag welke variant van Bitcoin het meest trouw is aan de visie van Satoshi. De uitvoering van deze visie is wellicht niet wat Satoshi er van had gehoopt, want transacties zijn traag en duur. Vandaar dat er splitsingen zijn ontstaan.
Technisch komt Bitcoin SV het dichtst in de buurt van een betaalmiddel. Door de enorme hoeveelheid transacties per block en de lage transactiekosten zou je BSV het beste kunnen gebruiken als betaalmiddel. Daar staat dus tegenover dat de munt wel door veel minder miners bijgehouden kan worden. Hiermee is de munt minder gecentraliseerd.
Het nadeel is verder dat de Bitcoin SV community geleid wordt door de controversiële Craig Wright. Dit doet de munt meer kwaad dan goed. Bitcoin heeft het grote voordeel dat het leiderloos is.
Waar Bitcoin niet echt concurrentie heeft in de functie als ‘digitaal goud’, zijn er wel allerlei concurrerende betaalmiddelen. Stellar (XLM), Ripple (XRP) en Nano (NANO) zijn voorbeelden van cryptomunten die ook heel goed kunnen werken als betaalmiddelen.
Hoe je op een winstgevende manier kunt leren investeren in crypto
Ben je nog een beginner in wereld van crypto en wil je leren hoe je hier geld mee verdient in plaats van verliest (wat de meeste mensen helaas doen) dan raad ik je de gratis crypto training van Derek en Patrick aan. Aanmelden is kosteloos, zie hier meer informatie wanneer deze online training begint.
Overigens zijn er ook andere crypto cursussen uitgebracht en zijn er tal van boeken over digitale munten geschreven. Als je op zoek bent naar het neusje van de zalm, is de Crypto Masterclass hetgeen wat je nodig hebt om alles te leren over crypto en hoe je hier winstgevend in wordt.
Voor meer informatie over deze masterclass raad ik je aan mijn recensie en ervaringen te lezen.
Veel plezier en succes!