Bitvavo Review: Betrouwbaar of Scam? Onze Ervaringen!

Welkom bij deze Bitvavo review inclusief ervaringen, klachten, voor- en nadelen en een uitgebreide handleiding om met deze exchange aan de slag te gaan.

Bitvavo is een van Nederlands bekendste crypto exchanges. Inmiddels maken honderdduizenden mensen gebruik van hun diensten. 

Voordat jij je zuurverdiende geld bij Bitvavo gaat investeren, wil je natuurlijk eerst weten of je geld er veilig is. In deze Bitvavo review lees je alles dat je nodig hebt om een de keuze te maken om te investeren bij Bitvavo of niet.

Je leest in deze recensie:

  • Wat Bitvavo is en wat je ermee kan
  • Hoe het zit met het aanbod van Bitvavo?
  • Welke kosten je betaalt bij Bitvavo (via mijn vriendenlink betaal je over de eerste 1000 euro geen handelsfee)
  • Hoe veilig en betrouwbaar Bitvavo is
  • En je krijgt een complete handleiding hoe je alles uit Bitvavo halen

Wat is Bitvavo?

Bitvavo is een Nederlandse crypto exchange. Bij deze crypto exchange ontmoet vraag en aanbod in crypto elkaar en koop je dus je eigen crypto. De exchange is in 2018 opgericht. Inmiddels heeft het bedrijf meer dan een miljoen klanten in 27 landen in heel Europa.

Het handelsvolume is meer dan 10 miljard over de laatste dertig dagen. Dit is een serieuze klap geld en Bitvavo is ook internationaal een grote partij.

Let op: Bitvavo is dus geen broker, maar een exchange. Ik leg je hieronder het verschil even uit.

Exchange versus broker

Bij een exchange handel jij direct met andere mensen. Bitvavo maakt het mogelijk dat jij de Bitcoins koopt die ik in de aanbieding heb. Of iemand in Spanje koopt de Ethereum die jij graag wilt verkopen.

Een broker brengt het vraag en aanbod van verschillende mensen bij elkaar en vervult deze vraag dan. Je hebt dan een extra tussenpartij en dit is waarom brokers een stuk minder efficiënt zijn. En dus duurder.

Bitvavo is de enige exchange in Nederland en dat verklaart vermoedelijk waarom Bitvavo de goedkoopste optie is in Nederland.

Wij zijn zeer content met het aanbod van coins

Bitvavo heeft een behoorlijk aantal coins in het assortiment. Als we even naar de top 10 van grootste cryptomunten kijken, dan komen we ze allemaal tegen. Bitcoin, Ethereum, Binance Coin, Cardano, Tether, XRP, Solana, Polkadot, Dogecoin en USDC.

De Nederlandse exchange is de laatste tijd ook flink bezig met het uitbreiden van het aanbod. Zomaar een greep uit de nieuwste toevoegingen, stuk voor stuk coins met een hoop potentie of waar veel aandacht naar uitgaat.

  • Voyager Token
  • Shiba Inu > Ik ben er geen fan van, maar deze gaat als een raket
  • Dogecoin > De koning van de meme-coins
  • Axie Infinity

In totaal vind je bij Bitvavo ruim 150 coins en hier komen regelmatig nieuwe projecten bij. Nadat er een nieuw project is toegevoegd, duurt het soms een tijdje voordat je deze coins ook kunt opnemen naar je eigen wallet.

150 cryptovaluta klinkt veel en het is zeker een mooi ruim aanbod.

Aan de andere kant moet je voor echte pareltjes af en toe toch nog wel uitwijken naar andere beurzen. 

Dit is verder niet zo’n groot probleem, omdat deze markten met kleinere coins anders al snel weinig handelsvolume hebben, maar het was natuurlijk mooier als je een one-stop shop had.

Welke kosten moet je betalen bij Bitvavo?

Handelen bij Bitvavo is goedkoop, maar uiteraard niet gratis. Hieronder lees je welke kosten je betaalt bij Bitvavo.

Handelskosten

De handelskosten bij Bitvavo zijn maximaal 0.25%. Deze betaal je als je een market order plaatst, ofwel wanneer je wilt dat een order gelijkt wordt uitgevoerd. Dit betaal je dus ook in het ‘hoofdscherm’, waar je op binnenkomt. 

Kies je voor een limietorder in het geavanceerde scherm, dan betaal je maximaal 0.15%. Dat is echt heel voordelig.

Bij een marktorder betaal je soms wel de spread. Dat is een verschil in de prijs tussen vraag en aanbod. Deze kosten betaal je overal en dat heeft niet zo zeer iets met Bitvavo te doen.

Let wel dat er een paar markten zijn waar weinig volume is. Als jij hier een flinke market order plaatst, kan je best wat geld kwijt zijn door deze spread.

De handelskosten nemen af met staffels, gebaseerd op je handelsvolume. Bij een handelsvolume van €100k over de laatste dertig dagen krijg je 0.05% korting. 

Je eerste €1000 aan crypto koop je gratis bij Bitvavo als je je aanmeldt via deze link.

Kosten voor opname crypto

Het versturen van crypto kost nu eenmaal geld en Bitvavo belast deze kosten door. De kosten voor de opname van Ethereum of tokens die op dit netwerk draaien, kunnen fors zijn. Dat is een Ethereum probleem en daar kan Bitvavo niet zoveel aan doen.

Als je gratis crypto wilt over maken, bijvoorbeeld naar een andere cryptobeurs, dan zijn er genoeg opties om dit goedkoop te doen. Zelf gebruik ik vaak Stellar (XLM) of XRP omdat deze op veel andere cryptobeurzen te vinden zijn.

Kosten voor storten crypto

Het storten van crypto van een andere exchange of vanuit je eigen wallet is helemaal gratis. Er zijn ook geen minimumbedragen, dus als je een keer een kleine hoeveelheid crypto verdient met een spelletje, dan is dat geen probleem.

Kosten fiat opnemen

Sommige exchanges en brokers rekenen geld voor het opnemen van euro’s of andere fiat. Bij Bitvavo is dit gratis. Het opnemen van geld gaat ook goed rap trouwens. Meestal staat het geld binnen een paar uur op je rekening.

De kosten van Bitvavo zijn heel laag. Als we deze afzetten tegen de andere Nederlandse exchanges en brokers, dan zie je hoe voordelig Bitvavo eigenlijk is.

Vergelijking kosten Bitvavo met andere brokers

Ik zet even snel de kosten van Bitvavo op een rijtje in een vergelijking met andere aanbieders. Het verschil is dan al snel duidelijk. 

In deze tabel ga ik uit van het kopen van crypto, soms betaal je wat lagere kosten voor het verkopen van crypto, maar ook dan komt Bitvavo nog steeds ruimschoots als beste uit de bus. 

Bitvavo geeft via ons ook een mooie welkomstbonus, die je kunt verzilveren via deze link. 

Beurs/broker

Kosten

Bitvavo

Tussen 0.15% en 0.25%

Bitstamp

0.5%

Coinbase

0.5%

Coinmerce

Tussen de 0.4 en de 2.5%

Bitcoinmeester

Maximaal 1%

Litebit

Tussen 1.25 en de 3%

Bitvavo wallet

Je kunt je crypto ook gewoon opslaan bij Bitvavo in de wallet. Je hoeft je crypto dus niet te verzenden naar een eigen wallet.

Dit is een prima service en scheelt een hoop werk als je voor de korte termijn aan het handelen bent.

Je kunt de Bitvavo wallet niet opgeven bij airdrops of voor coins die niet ondersteund worden. Dan loop je het risico dat Bitvavo er met deze coins van doorgaat.

Met een hardware wallet kun je wel meedoen met de meeste airdrops.

Wel zo prettig: je kunt gewoon staken bij Bitvavo

Een van de belangrijkste voordelen van Bitvavo is de staking functionaliteit die het bedrijf aanbiedt.

Voor wie het begrip niet kent, staking is het ontvangen van een soort rente over je crypto. Bij sommige coins is de staking ingebakken in het protocol van de munt. Er zijn ook een paar coins die Bitvavo uitleent om jou de rente te kunnen betalen.

De percentages voor de staking lopen op tot 7.50% bij Icon (ICX).

Heel handig is dat je ook coins met een stabiele dollarwaarde kunt staken. Als je USDC, USDT of DAI koopt en dit bij Bitvavo laat staan (met staking aan) krijg je 6.1% rente op jaarbasis. Dit is een prima percentage, al is het niet zo hoog als bij bijvoorbeeld Celsius. Het risico op een waardedaling is vrijwel nihil met deze stablecoins. 

Ook op je Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Cardano en Tron (om maar wat voorbeelden te noemen) krijg je een mooi rentepercentage.

Je hoeft hier niets voor te doen. Iedere maandag wordt de rente uitgekeerd. Eens per dag berekent Bitvavo aan de hand van je holdings op hoeveel rente je recht hebt. Ook het geld dat ‘in orders’ zit op het geavanceerde gedeelte telt mee. Je krijgt keurig een berichtje per mail als je de vergoeding hebt ontvangen.

Mocht je op vrijdag een stakebare crypto verkopen, dan ontvang je op de volgende maandag nog een klein beetje staking vergoeding. Deze kun je heel eenvoudig verkopen voor euro’s, vaak krijg je dan maar een paar cent.

Als gezegd worden sommige stakingvergoedingen verdiend doordat Bitvavo jouw crypto uitleent. In theorie kan hier iets mee misgaan, dus je kunt ervoor kiezen om het staken uit te zetten. Het staken gebeurt niet onder toezicht van de DNB of een andere instantie.

Bitvavo veiligheid, betrouwbaarheid en regulering

Je zet je zuur verdiende geld neer bij Bitvavo en hopelijk groeit deze hoeveelheid geld alleen maar. Het is dan essentieel dat je geld gewoon veilig is, in alle omstandigheden.

Garanties zijn er nooit, maar Bitvavo doet er van alles om aan je coins veilig te houden.

Veiligheid tegoeden bij Bitvavo

De grote nachtmerrie van iedere klant; de exchange wordt gehackt en al je munten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Als het gaat om de beveiliging bij Bitvavo zelf, dan is deze flink in orde.

Bitvavo werkt samen met twee custody-bedrijven, oftewel professionele bewaarbedrijven voor Bitcoin.

Bitvavo heeft hot wallets voor het dagelijkse transactieverkeer en cold wallets waarop het grootste gedeelte van de tegoeden staan. Deze cold wallets zijn opgeslagen op verschillende plekken, zodat ook een grote ramp of stroomstoring geen probleem is.

Alle wallets zijn multi-signature wallets, wat simpelweg iets betekent als dat er meerdere wachtwoorden nodig zijn om de crypto te verzenden. Deze wachtwoorden zijn ook verspreid opgeslagen, zodat een hack bijna onmogelijk is.

Mocht het dan alsnog misgaan, dan is er een verzekering afgesloten voor $250 miljoen dollar. Dit is in veel gevallen wel genoeg om alle schade te compenseren.

Bitvavo gebruikt datacenters met dubbel uitgevoerde systemen, zodat de kans op downtime zo klein mogelijk is.

Deze datacenters hebben de volgende certificaten: ISO 9001, ISO 27001, ISO 27017, PCI DSS Level 1, SOC 1 – 3. 

Kortom, dat is echt heel veilig.

bitvavo veiligheid

Tot slot monitort Bitvavo alle transacties die er via hun systemen gebeuren. Er kijkt geen mannetje mee hoe jij je Bitcoin aan het kopen bent, dit doet een computersysteem. Dit computersysteem is zelflerend en detecteert ongebruikelijke transacties razendsnel.

Veiligheid account

Zoals je gelezen hebt, zit het met de veiligheid van de crypto bij Bitvavo wel snor. De belangrijkste zwakte bij een exchange is dan ook je account.

Gelukkig zijn er allerlei voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen in je account.

Absoluut de belangrijkste van allemaal is 2FA; oftewel het gebruiken van tweestapsverificatie. Iedere keer als je moet inloggen gebruik je een code die door je telefoon gegenereerd wordt.

Een andere hele belangrijke; een anti-phishingcode. Met een anti-phishing code herken je direct welke e-mails afkomstig zijn Bitvavo en welke van een hacker.

Iedere keer als je crypto wilt overmaken naar een nieuw adres, moet je dit adres bovendien in het adresboek laten zetten. Dit is wat omslachtig, maar een hele belangrijke beveiliging.

Nog twee andere maatregelen die je kunt nemen:

Kies voor iedere website waar je je aanmeldt een ander wachtwoord. Gebruik bij voorkeur een passwordmanager als Bitwarden, zodat je ook hele ingewikkelde wachtwoorden kunt gebruiken.

Gebruik een VPN, zodat je internetverkeer niet onderschept kan worden door derden. Dit is vooral nodig als je inlogt via een openbaar WiFi-netwerk.

Is Bitvavo gehackt of een scam?

Als je zoekt op ‘Bitvavo gehackt’ dan kom je het verhaal tegen van een vrouw die voor €35k aan Bitcoin was verloren tijdens een hack op Bitvavo.

Veel mensen (waaronder zijzelf) kregen eerst de indruk dat de fout bij de exchange lag. Sterker nog: er werd gedacht dat Bitvavo een scam en onbetrouwbaar was. En dat veiligheid niet erg nauw werd genomen.

Uiteindelijk is zij er achter gekomen dat deze hack is ontstaan omdat zij een verkeerde browserextensie had gedownload. Het had helemaal niets met Bitvavo te maken, haar eigen wachtwoord is gewoon gehackt. Daarnaast had zij geen 2FA op haar account ingeschakeld.

Uiteindelijk heeft de vrouw in kwestie niets dan lof voor Bitvavo, omdat zij haar uitstekend hebben geholpen.

Regulering

Sinds 2020 vallen crypto bedrijven onder de Wwft, oftewel de wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering. Dit is overigens goed nieuws, want de cryptosector is dus een serieuze factor.

Bedrijven die zich op de Nederlandse markt richten, moeten zich registreren. Bitvavo is een van de weinig exchanges die zich geregistreerd heeft.

Veel grote namen hebben zich nog niet aangemeld. Binance, Coinbase, Kraken. Allemaal ontbreken ze nog.

Als onderdeel van deze wetgeving was het een tijdje verplicht om bij ieder walletadres waar je crypto naar toe wilt sturen aan te geven dat deze van jou is met een screenshot of filmpje. Deze verplichting is inmiddels komen te vervallen, maar Bitvavo doet dit nog steeds.

Ook al is dit lastig, het heeft wel grote voordelen als je moet aantonen dat je je crypto echt zelf hebt verdiend.

bitvavo regulering

Registratie van Bitvavo

Bitvavo is een Nederlands bedrijf, geregistreerd bij de KVK onder nummer 68743424. Het geregistreerde adres is Herengracht 450 te Amsterdam.

Als je op Bitvavo zoekt, in het handelsregister kom je ook nog Stichting Bitvavo Payments tegen, onder nummer 69228922. Dit is een eigen bewaarbedrijf. Voor aandelenbrokers is het verplicht, maar voor cryptobedrijven (nog) niet. Toch doet Bitvavo het. Bitvavo heeft de tegoeden ondergebracht in een aparte stichting. Als de exchange Bitvavo failliet gaat, dan neemt de stichting contact op met jou over het overmaken van jouw tegoeden.

Dit is wat mij betreft het ultieme teken dat Bitvavo te vertrouwen is, want geen een van de Nederlandse crypto bedrijven heeft een bewaarbedrijf.

Onze handleiding om aan de slag te gaan

Het kopen en verkopen van crypto voor de lange termijn is bij Bitvavo een eitje, maar je moet wel even weten wat je doet.

Aanmelden

Om je te registeren bij Bitvavo, klik je op deze link en je selecteert rechtsboven in beeld aanmelden (blauwe knop). Op het scherm dat dan komt, voer je je gegevens in en je voert de vervolgstappen uit.

Let erop dat je je echte naam invoert, omdat je anders het risico loopt dat je vastloopt bij het legitimatieproces.

Ja, je moet jezelf identificeren, maar dat is logisch omdat Bitvavo voldoet aan de regels op het gebied van witwassen.

Het proces rondom het legitimeren gaat overigens heel snel. Meestal ben je binnen een paar minuten klaar om te gaan handelen.

Lang niet alle cryptobedrijven hebben dit proces even goed voor elkaar. Pluim voor Bitvavo in dit geval. 

bitvavo aanmelden

Je (eerste) crypto kopen

Voor je crypto gaat kopen, moet je eerst geld storten bij Bitvavo. Op het hoofdscherm staat een groene knop voor het storten van tegoed.

Je voert in hoeveel tegoed je wilt storten en selecteert de betaalmethode. iDeal en Bancontact zijn gratis, maar als je gewoon ouderwets geld wilt overmaken kan dat ook. Duurt alleen wat langer.

Na enkele minuten is je geld bij Bitvavo en dan zoek je simpelweg de juiste crypto op in het rijtje. Let erop dat er wat verwarring kan ontstaan. Je zal niet de eerste zijn die Ethereum Classic koopt in plaats van de ‘echte’ Ethereum.

Linksboven de lijst met coins met heb je een zoekfunctie. Hier voer je de coin in die je wilt kopen, in dit geval gaan we Axie Infinity (AXS) kopen.

bitvavo aanbod

Zodra we deze munt opgezocht hebben, gaan we naar het koopscherm. We plaatsen dan een order.

In dit voorbeeld leg ik al mijn beschikbare geld in (€35.99) en daarvoor krijgen we 0.328 AXS. Ik betaal €0.09 aan transactiekosten en de spread (verschil tussen vraag en aanbodprijs) is 0.07%.

Met een druk op de blauwe knop bevestig ik de aankoop en we hebben de Axie Infinity in ons bezit.

bitvavo crypto kopen

Crypto verkopen

Het verkopen van crypto is al even simpel. Ik laat hier even zien hoe ik mijn Reserve Rights (RSR) verkoop, al ga ik dit niet echt doen. Dit is een project met veel potentie.

Je ziet dat het al even simpel is.

Bitvavo verkopen

Super handig: de swap

Nog fijner is de swap. Stel je wilt je RSR verkopen en gelijk Bitcoin terug kopen. Op de plek van het eurosymbool in het verkoopscherm selecteer je dan Bitcoin. Je voert deze transactie dan in een keer uit.

Je betaalt wel twee keer de handelskosten overigens.

Hoe werkt het geavanceerde gedeelte bij Bitvavo?

Als je wilt verdienen aan de koersschommelingen van munten, dan ga je naar het geavanceerde gedeelte op Bitvavo. Bij iedere coin zie je de knop ‘geavanceerd’ staan.

Zodra je deze opent, kom je in een scherm met een grote koersgrafiek, een orderbook en een lijst met de meest recente transacties. Het is afhankelijk van de grootte van de scherm welke onderdelen je precies ziet.

Waar je in de basisinterface van Bitvavo altijd tegen de marktprijs koopt, kun je hier ook tegen andere prijzen kopen.

Let wel; de geavanceerde interface van Bitvavo werkt niet zo goed op een mobiele telefoon. Op een tablet gaat het wel, maar je gebruikt het geavanceerde scherm het liefst op een pc of laptop.

Limiet order

De limiet order is een order waarbij je aangeeft dat je een bepaalde crypto alleen tegen een bepaalde prijs wilt kopen.

Let op: het plaatsen van een limit order (of een stop-limit order) is de makkelijkste manier om je kosten te drukken. Je voorkomt dat je last hebt van spread en je krijgt een korting van 0.1% op je handelskosten.

Hoe gebruik je een limiet order nu tijdens het traden? Op dit moment is de koers van Bitcoin €52100 per stuk en wij verwachten dat de koers daalt tot ongeveer €50000.

We zetten dan een limietorder in.

Je moet dan invullen: de hoeveel (quantity), price (prijs van de crypto) en total inc. fee (het totale bedrag inclusief kosten dat je kwijt bent). Als je twee van deze velden hebt gevuld, berekent Bitvavo automatisch de derde.

Ik vul vaak de price en het total in, zodat je geen ingewikkelde berekeningen hoeft los te laten op de quantity.

Bitvavo limit order

Je klikt daarna op continue en je kunt achterover leunen tot de prijs wordt gehaald.

Market order

Een market order werkt niet anders dan in de standaard interface van Bitvavo. Je kunt deze hier ook gebruiken, maar dit voegt niet zoveel toe.

Je voert hier de prijs in (of de hoeveelheid) en Bitvavo berekent automatisch het andere veld. Als jij de prijs hebt ingevuld zie je de quantity steeds veranderen (en omgekeerd).

Stop-limit

De stop limit gebruik je om een stop-sell of een stop-buy te plaatsen. Je wil een crypto dan pas kopen als deze op een bepaald prijspeil staat dat hoger is dan de huidige prijs. Of je wilt een crypto pas verkopen wanneer de prijs lager is dan de huidige prijs. Dit gebruik je bijvoorbeeld bij een stop-loss.

Een voorbeeld: Bitcoin staat nu op €52100 (dat is op moment van schrijven iets onder de oude all time high). Ik verwacht dat als we de oude all-time high halen, zo rond de €56000, dat we dan in een keer doorgaan naar €60000.

Halen we de oude all time high niet, dan gaan we naar beneden en dan wil ik geen Bitcoin bezitten.

Met de stop-limit order geef ik aan dat ik pas een aankooporder wil plaatsen als een bepaalde triggerprijs is bereikt.

Mijn trigger prijs is in dit geval €56000, iets boven de oude all time high.

Daarna vul je weer twee van de drie andere velden (quantity, price of total inc. fee). In dit geval ga ik mijn volledige €180.37 inzetten om Bitcoin te kopen op €55950 zodra de prijs van €56000 is bereikt.

bitvavo stop-limit

Een stop-loss plaatsen kan ook, maar dit doe je precies omgekeerd.

Hier zetten we een stop-loss voor het geval we door de €50000 heen zakken.

Het plaatsen van een stop-limit order brengt wat risico met zich mee. In dit voorbeeld heb je de kans dat Bitcoin in een keer heel hard naar beneden gaat en dat je nadat de prijs van €50000 bereikt is, Bitcoin niet meer op €50050 komt.

Je kunt je verkooporder ook lager zetten (eventueel zelfs op €49980), maar dan verkoop je tegen een lagere prijs.

bitvavo stop-loss

Orders beheren

Orders die je geplaatst hebt, kun je eenvoudig verwijderen via het gedeelte onderin het scherm. Je klikt dan op het kruisje rechts. Je kunt de orders niet aanpassen, omdat een order die eerder geplaatst is, ook eerder uitgevoerd zal worden.

bitvavo orders beheren

API koppeling

Nog een extra functie van Bitvavo is de API-koppeling. Hiermee kun je software aansluiten die automatisch voor jou handelt of je balans uitleest. Een van de tools die met Bitvavo werkt is Cryptohopper.

De API is zeker niet geschikt voor iedereen, het vereist de nodige technische kennis. Als je deze hebt, kun je hier hele mooie dingen mee bouwen. Hier is bijvoorbeeld iemand die een systeem heeft gemaakt waarmee je automatisch maandelijks Bitcoin kunt kopen.

Is de app ook prettig in gebruik?

Bitvavo heeft een app voor iOS en Android beschikbaar. Hiermee kun je eenvoudig crypto en verkopen.

De app is een prima weergave van het ‘normale’ gedeelte van Bitvavo.

Je kunt hier crypto kopen en verkopen tegen de marktprijs op dat moment. Hieronder op het plaatje verkoop ik bijvoorbeeld 0.0025 Bitcoin tegen de prijs die op dat moment geldt en ik krijg er na aftrek van kosten €130.94 voor.

Je kunt in de app geen geavanceerde orders plaatsen. Ook kun je geen crypto storten en opnemen.

De app is dus wat basaal qua functionaliteiten, maar goed genoeg om onderweg te handelen als je merkt dat de prijzen ineens flink gestegen of gedaald zijn.

Volgens Bitvavo is de app nog in ontwikkeling en komen er dus nog steeds nieuwe functionaliteiten bij.

bitvavo app

Eindoordeel Bitvavo – betrouwbaar en een aanrader?

Goed, respect als je tot hier hebt doorgelezen, want ik heb veel verteld in deze Bitvavo review. Tijd om even de belangrijkste punten op een rijtje te zetten. Ik begin bij de ervaringen van anderen.

Dit zeggen anderen over deze Nederlandse exchange

Wellicht denk je na het lezen van deze review: ‘Robert, ben jij de enige die zo positief is’? Nee. Kijk maar op Trustpilot, een onafhankelijke website waar mensen reviews kunnen achterlaten. 4.3 sterren uit meer dan 10500 reviews is geen kattenpis.

Bitvavo ervaringen

Ook andere mensen hebben een recensie geschreven over Bitvavo en zijn erg enthousiast.

Zetjegeldaanhetwerk bijvoorbeeld noemt Bitvavo ook de grootste en goedkoopste Nederlandse exchange en prijst het gebruiksgemak.

Cryptoprijzen vindt dat Bitvavo er heel goed in slaagt om zowel beginnende als ervaren cryptotraders van dienst te zijn

Voordelen en goede punten

  • Lage kosten: De kosten die je maakt bij het handelen, hebben heel veel invloed op je uiteindelijke rendement. De kosten bij Bitvavo zijn heel laag. Je betaalt nooit meer dan 0.25%. Als er een hoge spread is (verschil tussen vraag en aanbodsprijs), dan geeft Bitvavo keurig een waarschuwing.
  • Super makkelijk in gebruik: Bij Bitvavo stort je gewoon geld met iDeal. Niets geen gehannes met betalingen naar buitenlandse rekeningen of andere ingewikkelde oplossingen. Je boekt geld in en twee minuten later ben je aan het handelen. Ook kun je in no-time weer verkopen en het geld op je rekening laten storten. Diezelfde dag of de werkdag erna staat het al op de rekening.
  • Ruim aanbod: Er zijn meer dan 150 coins verkrijgbaar bij Bitvavo. Hier zitten bijna alle belangrijke munten wel bij. Het is niet zoals bij sommige andere Nederlandse crypto bedrijven dat je maar een handvol munten kunt kopen.
  • Geschikt voor beginners en ervaren traders: Als je inlogt bij Bitvavo, kom je op een scherm waar je heel eenvoudig crypto kunt kopen en verkopen. Easy as pie. Een paar sokken bestellen is moeilijker. Als je meer wilt, dan klik je het tabblad geavanceerd open en dan heb je alles wat je zoekt. Een volwaardige exchange die zich kan meten met de grote internationale jongens.
  • Ongeëvenaard qua veiligheid en betrouwbaarheid: Bitvavo is de enige Nederlandse crypto exchange die verzekerde wallets heeft. Daarnaast heeft Bitvavo een eigen bewaarbedrijf, waardoor je crypto veilig is bij een faillissement van de Bitvavo exchange. Los daarvan biedt Bitvavo ook het volledige arsenaal aan mogelijkheden aan om je account te beveiligen. 2FA. Whitelisten van addressen. Een anti-phishing code. Je kunt het zo gek niet verzinnen.
  • Voldoet aan alle regels: Bitvavo is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank en voldoet aan alle wetten en regels op het gebied van witwassen en terrorismebestrijding. Je hoeft dus niet bang te zijn dat Bitvavo ineens, net zoals Binance, geen diensten meer aan kan bieden specifiek voor Nederlanders.

Nadelen en klachten van Bitvavo

  • Niet traden met leverage: Ik moet zeggen, ik houd wel eens van een gokje. Af en toe wil ik dan met een hefboom traden. Of ik wil short gaan. Of beide. Dit kan gewoon niet bij Bitvavo. Erg jammer, want ik vind de exchange verder erg fijn werken. Voor futures trading heb ik een apart potje bij FTX.
  • Wat markten met weinig liquiditeit: Er zijn wat coins op Bitvavo waar weinig in gehandeld wordt. Bij een kleinere coin die vlak staat, is het volume soms maar enkele tienduizenden euro’s. Als jij hier dan €10k in wilt pompen, dan gaat dat niet of dan betaal je al snel te veel. Je kunt dit oplossen door een limit order te plaatsen, maar dan moet je maar weer hopen dat een market maker je order pakt. Bij grote coins speelt dit probleem gelukkig niet.
  • Geavanceerd handelen wil niet zo goed op de mobiel: De app kent geen mogelijkheid voor geavanceerd handelen. Je kunt wel inloggen met de browser, maar dan is het heel moeilijk om het overzicht te bewaren. Wat mij betreft een gemiste kans, want de app van bijvoorbeeld FTX werkt uitstekend. Het kan dus wel.
  • Geen telefonisch contact: Bij Bitvavo kun je vragen stellen via de supportchat of de e-mail. Je wordt hier prima geholpen, maar soms wil je wat meer ondersteuning. Andere bedrijven zoals Litebit bieden dan een telefonische helpdesk.

Korting & welkomstbonus

Het is denk ik wel duidelijk. Bitvavo is mijn #1 go-to exchange. Het is een voortreffelijke keuze voor beginners en ook als je wilt traden in crypto. Omdat je makkelijk, goedkoop en snel met iDeal je crypto kunt kopen, is het ook een ideaal startpunt voor als je iets op andere beurzen of met eigen wallets wilt doen.

Het enige echte nadeel aan Bitvavo is dat je niet kunt handelen met een hefboom. Af en toe zie ik hier echt een mooie kans en dan moet ik naar FTX of een andere beurs. Dat is echter voor de meer gevorderde. 

Voor de rest, niets dan lof voor Bitvavo en ik gebruik het, ook als ervaren trader, nog steeds met heel veel plezier.

Hoe je op een winstgevende manier kunt leren investeren in crypto

Ben je nog een beginner in wereld van crypto en wil je leren hoe je hier geld mee verdient in plaats van verliest (wat de meeste mensen helaas doen) dan raad ik je de gratis crypto training van Derek en Patrick aan. Aanmelden is kosteloos, zie hier meer informatie wanneer deze online training begint.

Overigens zijn er ook andere crypto cursussen uitgebracht en zijn er tal van boeken over digitale munten geschreven. Als je op zoek bent naar het neusje van de zalm, is de Crypto Masterclass hetgeen wat je nodig hebt om alles te leren over crypto en hoe je hier winstgevend in wordt.

Voor meer informatie over deze masterclass raad ik je aan mijn recensie en ervaringen te lezen.

Veel plezier en succes!

Plaats een reactie