Crypto Bear Market? 5 Tips Om (Veel) Geld Te Verdienen ipv Verliezen

De vraag is niet of die komt, maar wanneer. De bear market in crypto. 

Een bear market is een langere periode waarin de koersen op de cryptomarkt flink dalen. Magere tijden voor traders en hodlers dus. Ook tijdens een bear market wil jij graag nog winst maken. 

Dat kan ook. Heel goed zelfs. Je verdient tijdens een bear market uiteindelijk misschien nog wel meer dan tijdens een bull run. 

Hoe je dat doet, leg ik je uit in dit artikel. Ik geef je 5 geheime tips waarmee jij ook in barre tijden geld verdient. 

Bull en bear market, wat is het verschil?

Een bear market is een langere periode waarin de koersen van cryptovaluta sterk dalen. Deze sterke dalingen gaan vaak gepaard met flink pessimisme. Het is een risico die je er ‘gratis’ bij krijgt als je gaat investeren in crypto.

Veel mensen zijn in deze dalende markt negatief over de toekomst van crypto. 

De periode van eind 2020 en begin 2021 gaat de geschiedenis in als een van de grootste bull runs ooit. Binnen de kortste keren ging de totale market cap een paar keer over de kop. Iedereen is positief over crypto en elk positief nieuws is reden voor prijsstijgingen in de dubbele cijfers.

Er komt heel veel kapitaal bij in de markt, vooral van newbies. Ineens hoor je dat de bakker of je oma het over Bitcoins heeft. 

Tijdens een bear market is het andersom. Een bear market betekent dus niet alleen dalende koersen, maar ook pessimisme. Zeker bij een nieuwe belegging als crypto zijn veel mensen bang dat alles toch een grote hype is geweest. 

Kenmerkend voor dit pessimisme is dat veel mensen opgeven. De mensen die te laat zijn ingestapt verkopen vaak hun beleggingen tegen flink verlies. Het vereist ook wat kracht, want als jij vertelt dat je crypto hebt, dan moet je uitleggen waarom jij er toekomst in ziet. 

Vergeet niet dat crypto revolutionair is. Hoe groot je verlies ook is.

Verschil Bear Market Bull Market

Hoe herken je een bear market?

Het is lastig om precies te zeggen wanneer een bear market begint. Meestal volgt een bear market direct op een bull market. Terwijl iedereen nog euforisch is over prijsstijgingen, daalt het volume en verliezen de prijsstijgingen aan kracht. 

Vaak zijn er ook wat externe factoren die de bear market aanwakkeren. Kort na de bull run van 2017 waren er een paar grote hacks en kwamen er nieuwe regels in grote landen als de VS. Er was ook een grote shake-out; een sterke koersdaling waardoor veel mensen hun crypto verkochten. 

Ook tijdens bull markets komt er wel slecht nieuws binnen, maar dit heeft dan veel minder invloed. De aangekondigde belastingverhogen in de VS zorgde eind april 2021 voor een korte dip van een paar dagen. Daarna ging de cryptomarkt weer in de hoogte en noteerde vooral Ethereum een paar nieuwe all time highs

Bull market 2017

In 2017 stegen de cryptomarkten tot grote hoogte. Zoals altijd was Bitcoin de locomotief die de zaak op gang trok. De munt opende het jaar op $900 en tikte aan het eind van het jaar bijna de $20.000 aan. Veel altcoins groeiden mee en de totale market cap van crypto groeide van minder dan $20 miljard naar bijna $900 miljard.

Kortom, massive gains. Wat je ook gekocht had begin 2017, aan het eind van het jaar stond het dik in de plus.

In a bull market, everybody is a genius

Bear market 2018

Na de top in januari 2018 na grote stijgingen van onder andere XRP, ging de cryptomarkt hard naar beneden. Er waren een paar oplevingen, maar aan het eind van het jaar was de totale market cap nog maar net iets meer dan $100 miljard. 85% van de waarde op 07-01-2018 was in december verdampt. 

Eind 2018 kostte een bitcoin nog maar $4500 en veel altcoins waren nog harder gedaald. Ethereum bijvoorbeeld ging van $1370 op de piek naar een prijs van rond de $85, bijna een jaar later. Meer dan 90% verlies. 

Bear market 2022?

Het zou zo maar kunnen, dat er een bear market 2022 komt.. De afgelopen periode heeft de cryptomarkt mooie tijden maar ook mindere tijden gekend. In oktober 2020 kon je nog voor minder dan $10.000 een Bitcoin kopen. Inmiddels zitten we al boven de $50k met uitschieters omhoog. We weten niet waar het gaat eindigen, maar de kans is groot dat we in 2022 een nieuwe bear market krijgen. 

Is het niet dat jaar, dan komt de bear market misschien het jaar erop. Je kunt dus maar beter voorbereid zijn.

Super cycles

Het is belangrijk om bull en bear markets niet los van elkaar te zien. Beiden horen bij grote cycles. In het geval van Bitcoin worden deze gedicteerd door de halving. Iedere 4 jaar krijgen de bitcoin miners de helft minder nieuwe Bitcoin als beloning. Hierdoor neemt het aanbod af van Bitcoin dus af. De vraag blijft gelijk of neemt toe en je hebt dus een grote prijsstijging te pakken.

Bear markets zijn onvermijdelijk, zeker omdat er na grote stijgen altijd veel mensen instappen die een graantje willen meepikken. Deze mensen stappen ook snel weer uit. Mensen die lang in de markt zijn, nemen hun winst

Een marktcyclus ziet er een beetje uit zoals op het plaatje hieronder. 

markt cyclus crypto

Toch zijn de bear markets ongelooflijk belangrijk. Je moet deze goed doorstaan als je veel geld wilt verdienen. Als jij tijdens een bear market winst maakt, verzilver je deze tijdens de volgende bull market. Het is dus zinvol om de hele super cycle van vier jaar uit te zitten.

Stop er niet mee. Hoe uitzichtloos de situatie soms ook lijkt. 

Wat is het geheim van geld verdienen in een bear market? (5 tips)

Geld verdienen in een bull market kan iedereen wel. Gewoon wat geld in wat coins zetten die potentie hebben of die zichzelf al hebben bewezen. En wachten maar. Omgaan met de bear market is een different kind of game. Als je het goed aanpakt, dan kom je er (veel) beter uit dan hoe de zaken ervoor stonden, voordat de bear market was aangebroken.

Lees verder voor 5 praktische tips om een bear market te lijf te gaan.

Tip #1: Ga short

Ook tijdens een dalende markt kun je gewoon flink geld verdienen. Dit doe je met futures. Dit is een contract waarbij je Bitcoin (of een andere cryptomunt) koopt en speculeert op de prijs. Je gebruikt hierbij een hefboom, waardoor koersstijgingen en dalingen worden uitvergroot. Let er wel op, dat als je futures handelt, dat je de onderliggende munt uiteindelijk niet hebt. Kortom je verlies kan 100% (of meer) zijn.

Op deze manier kun jij ook handelen op een dalende markt. Je gaat dan short. Maar let op met de hefboom. Je kunt hierdoor meer verliezen dan je oorspronkelijke inleg. Zeker als je een grote hefboom inzet kan het rap gaan. 

Er zijn mensen die met hefbomen van 125% of meer aan de gang gaan. Dat kan zeker, maar dan ga je heel hard de mist in als Bitcoin stijgt terwijl je gokt op een daling. 

In een dalende markt is short een hele interessante manier om geld te verdienen met crypto. Je moet alleen wel precies weten wat je doet, want het risico is groot. 

Als je dit goed onder de knie hebt, dan kun je ook tijdens een bear market heel veel geld verdienen. In sommige crypto cursussen komt dit uitvoerig aan bod en kan het dus zeker geld in het laatje brengen om die kennis op te doen.

  • Dat gaat dan dubbelop. De crypto die jij wil hebben is in waarde gedaald, terwijl jij meer geld hebt. Tel uit je winst. 

Tip #2: Wees voorzichtig met leverage

Tijdens een bull market kun je enorm veel geld verdienen door te traden met leverage. Je koopt futures met een hefboom van bijvoorbeeld 10x. Bij een stijging van de onderliggende coin met 10% heb je een winst van 100% te pakken.

Helemaal risicoloos is dit nooit, maar in bear market is het helemaal risicovol. De invloed van slecht nieuws is gewoon groter en er is minder geld nodig om grote veranderingen in de koersen te maken. Bovendien heb je vaak meer tijd nodig om trades af te ronden. 

Als je gokt op een prijsstijging, koop dan gewoon de onderliggende munt zelf of gebruik een kleinere hefboom, zodat je niet geliquideerd wordt bij een koersdaling. 

Tip #3: Focus op de fundamentals

In een bull market stijgen er ook veel munten mee die slechte fundamentals hebben. Het is het moment waarop rookie investeerders vallen voor een hype.

Je ziet dat nu ook weer gebeuren, met Shiba Inu (SHIB). Het project is miljarden waard, maar het is een pure memecoin

In een bear market is iedereen voorzichtiger en zijn alleen de die-hards nog over. Deze investeren over het algemeen alleen in projecten die een sterke basis hebben.  

Een voorbeeld uit de bull market van 2017 is Verge (XVG). Verge is van origine een privacycoin, maar wel een met een hoop controverse eromheen. Er zijn veel hacks en aanvallen geweest en de oprichter is een wat controversieel figuur. Bovendien biedt de coin helemaal niet zoveel privacy, omdat er zelfs een lijst is met de rijkste investeerders. 

Ook al is de coin wel een beetje gestegen tijdens de laatste bull run, het is niet heel overtuigend. 

Had je daarentegen ingezet op een coin met een solide basis, dan had je heel veel winst kunnen boeken. VeChain (VET) en Cardano (ADA) zijn allebei kneiterhard gestegen. Deze projecten hadden enorm veel potentie en hebben dit waargemaakt. 

Kortom, in een bear market wordt het kaf van het koren gescheiden.

Bekijk in een bear market dus extra kritisch naar de investeringen voor de lange termijn. Wat is het verhaal van een coin, wie zitten er in het team, etc? 

bear market welke coins

Tip #4 Probeer niet te wachten op de bodem

Deze laatste tip is ongetwijfeld de belangrijkste van allemaal en wellicht ook de meest simpele. Zorg dat je gewoon blijft inleggen. 

Achteraf kun je zeggen dat ik tijdens de bear market mijn winst van de afgelopen bullmarket al heb gepakt. Door een paar jaar lang trouw iedere maand voor €100 aan BTC te kopen, heb ik heel veel winst gepakt. Tussen februari 2018 en oktober 2020 heb ik voor in totaal €3200 iets meer dan een halve Bitcoin gekocht. Als ik mij gericht had op altcoins met sterke fundamentals (bijv. ADA of VET), was mijn winst nog groter geweest. 

Zoals ik eerder al schreef, een bear market is nodig om grote winsten te pakken. 

  • Een bear market is niet per definitie slecht; het is een noodzakelijk kwaad

Het mooie is dat je meer winst kunt pakken als je weet hoe de markt werkt. De kennis van het handelen kun je toepassen om echt de bodem te kopen. 

Let er op: je koopt de bodem op dat moment, want je kunt niet voorzien wat de prijs over een maand is. Je kunt wel redelijk inschatten wat de koers morgen gaat zijn. 

Als ik die €3200 op een wat betere manier had geïnvesteerd, had ik ook nog meer BTC kunnen hebben. Heb je geen kennis van technische analyse doe die dan op via een training. Doe je dit niet, koop dan op een vast moment, ook al is de koers hoog. 

Tip #5: Pas je tradingstrategie aan

In een bull market kun je bijna alles kopen dat los en vast zit en je maakt wel winst. Stijgingen van 20-30% op een dag, ik kijk er niet meer van op. In een bear market is dat anders.

Als je dan niet goed oplet, maak je gewoon vaak verlies. De algehele trend is gewoon naar beneden. Je hebt een hele andere strategie nodig. Je kunt hierover veel leren in een ijzersterke cryptocursus. 

Hoe je op een winstgevende manier kunt leren investeren in crypto

Ben je nog een beginner in wereld van crypto en wil je leren hoe je hier geld mee verdient in plaats van verliest (wat de meeste mensen helaas doen) dan raad ik je de gratis crypto training van Derek en Patrick aan. Aanmelden is kosteloos, zie hier meer informatie wanneer deze online training begint.

Overigens zijn er ook andere crypto cursussen uitgebracht en zijn er tal van boeken over digitale munten geschreven. Als je op zoek bent naar het neusje van de zalm, is de Crypto Masterclass hetgeen wat je nodig hebt om alles te leren over crypto en hoe je hier winstgevend in wordt. Alternatief zou een cursus van Corné Marchand, Madelon Vos of Doopiecash kunnen zijn, maar mijn voorkeur gaat 100% uit naar AllesOverCrypto.

Voor meer informatie over deze masterclass raad ik je aan mijn recensie en ervaringen te lezen.

Veel plezier en succes!

Plaats een reactie