Gids: Hoe Beveilig je je Crypto (Exchange)?

A fool and his money are easily parted, zo luidt een oud Engels spreekwoord. Dit geldt zeker voor crypto. Je wilt niet weten hoeveel mensen crypto zijn kwijt geraakt omdat ze het niet veilig opgeslagen hadden.

In dit artikel bespreek ik hoe je de crypto zo veilig mogelijk opslaat.

Je crypto opslaan kan op drie manieren: bij een exchange, in een software wallet en in een hardware wallet. Al deze drie manieren heb je soms nodig. Ik benoem per manier de voor- en nadelen en geef je tips waar je op moet letten. 

Je leest:

  • De belangrijkste verschillen tussen crypto bewaren op een exchange en in een eigen wallet
  • Hoe je je exchange zo veilig mogelijk maakt
  • Best practices voor hardware en software wallets
  • Een aantal handige tips die je altijd kunt (of misschien wel moet) toepassen

Het gevaar van een slechte beveiliging

Er zijn talloze horrorverhalen van mensen die een groot vermogen verloren hebben, doordat ze gehackt zijn. In dit artikel bespreek ik hoe je je crypto zo veilig mogelijk kunt opslaan.

De gouden regel hierbij is:

  • Not your keys, not your coins

Heel simpel, als jij niet zelf de wallet keys in handen hebt, en als jij niet zelf kunt bepalen wanneer je de crypto verstuurt, dan is de crypto niet van jou.

Wat dit betekent: zet alleen crypto op de exchange die je op hele korte termijn gaat gebruiken, bijvoorbeeld omdat je in een trade zit.

Alle andere crypto zet je in je eigen wallets.

Ook dat is niet geheel zonder risico, want je kunt je wachtwoorden vergeten. In dit artikel help ik je om dit te voorkomen. 

Crypto op de exchange

De meeste mensen hebben altijd wel wat crypto op een exchange staan. Je bent bezig met een trade of je hebt een coin gekocht met hoge transactiekosten. Wat de reden ook is, je wilt je exchange zo goed mogelijk beveiligen.

Waarom coins op een exchange niet van jou zijn

Ook al maak je je geld over naar een exchange, in principe zijn de coins niet meer van jou. Jij hebt de private keys niet. En dus ook niet meer de controle over waar het geld heen gaat.

Bij een exchange kun je op drie manieren je geld kwijt raken.

  1. De exchange gaat failliet
  2. De exchange wordt gehackt
  3. Je account wordt gekraakt

Dit zijn drie grote risico’s die je maar beperkt in de hand hebt. Daarom beperk je normaal gesproken de hoeveelheid crypto op een beurs.

Dat gezegd hebbende, doen exchanges wel hun best om de coins zo goed mogelijk op te slaan. De meesten gebruiken ‘warme’ en ‘koude’ wallets.

De warme wallets worden gebruikt voor dagelijkse stortingen. De koude wallets staan niet in verbinding met internet. Hier staat de grote bulk aan coins op.

Wanneer sla je coins op bij je exchange?

De simpele regel is dat je zo min mogelijk coins bij je exchange laat staan. Ik laat mijn coins onder drie voorwaarden wel bij een exchange staan:

  • Ik gebruik mijn crypto om meer crypto maken, zoals wanneer ik aan het cryptosparen ben
  • Als ik in een trade zit
  • Als de transactiekosten voor het versturen te hoog zijn

In alle andere gevallen, houd je je crypto zo dicht mogelijk bij je. 

Mocht je nu al denken; ik wil mijn vingers niet branden aan een eigen wallet, kies dan voor de meest betrouwbare exchange. Bitvavo is de enige exchange met een eigen bewaarbedrijf. Je tegoeden staan in een aparte organisatie, waardoor je crypto veilig is bij een faillissement. 

Hoe beveilig je je exchange zo goed mogelijk

Ondanks dat ik zoveel mogelijk crypto in eigen beheer hebt, staat er nog wel een beste som geld op exchanges. Dit is wat ik doe om deze coins zo goed mogelijk te beveiligen:

  • Ik heb 2FA ingericht op elke exchange. Als je maar één maatregel neemt, laat het dan deze zijn. Het toevoegen van een extra beveiligingslaag maakt je account enorm veel veiliger.
  • Kies voor iedere exchange een ingewikkeld wachtwoord. Ik gebruik de gratis passwordmanager Bitwarden. Mijn wachtwoorden zijn zo ingewikkeld dat ik ze zelf niet eens kan onthouden.
  • Als het mogelijk is, richt dan een anti-phishing phrase in. Dit is een stukje tekst dat in iedere mail van een exchange terug komt. Ideaal om te voorkomen dat je in een phishing mail stapt.
  • Richt een adresboek in. Bij veel exchanges kun je een adresboek inrichten, zodat je niet zomaar geld over kunt maken naar andere adressen.
  • Zet beveiliging op IP-adres aan. Als iemand dan van een ander IP-adres inlogt, dan moet jij dit bevestigen.
  • Gebruik een e-mailadres dat niet aan je naam te koppelen is. Ik heb een apart e-mailadres voor crypto-exchanges. Ik voer op iedere exchange een eigen alias in (svho-bitvavo@gmail.com bijvoorbeeld), zodat ik spam heel eenvoudig kan filteren.

Software wallets

Een van de twee manieren om je software zelf op te slaan, is in een software wallet. Deze zet je vaak vrij simpel op je computer of telefoon.

Wat is een software wallet

Een software wallet is een software programma met daarin de private keys van je wallet. Je hebt software wallets die je als app op je telefoon kunt zetten, maar er zijn ook desktop programma’s.

Er zijn veel crypto projecten die een eigen wallet uitgeven, maar voor populaire blockchains zijn er ook vaak wallets van derde partijen. Bekende voorbeelden zijn MetaMask en TrustWallet.

Iedere software wallet is gemaakt op basis van een seed phrase. Dit is een reeks woorden waarmee je de public en de private key kunt genereren.

Deze seed phrase is enorm belangrijk. Als je deze kwijt raakt, kun je niet meer bij je wallet als je het wachtwoord vergeten bent of als je computer crasht. Tegelijkertijd mag niemand anders de seedphrase zien.

Als je software wallet eenmaal up and running is, kun je hier vaak met een wachtwoord in. Transacties bekrachtig je dan nog los met een pincode.

Waar gebruik je deze voor?

Een software wallet is vooral heel handig voor het opslaan van crypto die je vrij actief gebruikt. Ik gebruik zelf software wallets als ik iets doe met Decentralized Exchanges of staking.

Een software wallet kun je eenvoudig verbinden met een smart contract. Als ik wil handelen op Pancakeswap, kan ik mijn Trust Wallet met een druk op de knop verbinden.

Bij sommige blockchains kun je staken als je je crypto toewijst aan een validator. Het is het handigst om dit met een software wallet te doen, omdat je er af en toe eens bij moet.

Soms moet je je winsten herinvesteren en af en toe moet je van validator wisselen. Het is dan niet handig als je een hardware wallet uit de kast moet trekken.

Hoe houd je de software wallet zo veilig mogelijk

  • Bewaar je seed phrase heel goed, het liefst op een niet digitale plek.Zet je seed phrase nooit in zijn geheel ergens neer. Maak er ook geen screenshot van.
  • Houd je software wallets altijd up to date, om je te beschermen tegen beveiligingslekken.
  • Zet je software wallets als dat kan in een apart profiel op je computer. Sommige mensen hebben zelfs een aparte laptop voor hun software wallets.
  • Maak meerdere software wallets als je met smart contracts werkt. Als je dan een keer verbinding maakt met een smart contract van een hacker, dan is je verlies beperkt.
  • Log niet in op de wallet als je alleen je balans wilt bekijken, maar doe dit via de block explorer.
  • Een wallet op je smartphone is wat makkelijker in het gebruik, maar de kans dat je je telefoon kwijtraakt (of wordt overvallen op straat) is ook wat groter. 
  • Controleer je computer regelmatig op malware en virussen

Hardware wallets

De hardware wallet is verreweg de veiligste manier om crypto te bewaren. Ook al kost een hardware wallet geld, dit is een goede investering zodra je een behoorlijke som geld in beheer hebt.

Het is een goede verzekering om je vermogen te beschermen.

Wat is een hardware wallet?

Een hardware wallet is een soort USB-stickje met daarop je private keys.

Je verstuurt de crypto vervolgens via een computerprogramma of een app. Via deze app kies je ook welke wallets je wilt aanmaken.

Om je crypto te kunnen versturen moet je de hardware wallet bij de hand of in ieder geval in de buurt hebben.

Waar gebruik je de hardware wallet voor?

Een hardware wallet gebruik je voor de coins die je voor langere termijn laat staan. Ik vind het niet praktisch om mijn hardware wallet iedere keer te moeten pakken als ik iets koop bij bijvoorbeeld Pancakeswap.

Dit kan natuurlijk wel, maar dat is een persoonlijke keuze.

Voor sommige blockchains is er nog geen app voor een hardware wallet beschikbaar. In dat geval moet je toch een software wallet gebruiken.

Hoe houd je je hardware wallet zo veilig mogelijk?

Als iemand je hardware wallet klauwt, is er in principe niets aan de hand. De dief heeft nog altijd een wachtwoord nodig om bij je crypto te kunnen.

Toch zijn er wel wat veiligheidsmaatregelen die je kunt nemen.

Ook bij een hardware wallet heb je een seed phrase. Deze gebruik je om toegang te krijgen tot je wallets als je hardware wallet kapot of weg is.

Omdat het heel lang kan duren voordat je bij je crypto gaat, moet je je seed phrase van je hardware wallet écht heel goed opbergen. Veel mensen graveren de seed phrase in roestvrij staal en bergen deze dan op.

hardware wallet

Ook met een hardware wallet kun je risico lopen als je computer malware heeft, dus het blijft nodig om je computer te beschermen tegen rotzooi.

Hoe bewaar ik mijn crypto

Heel simpel:

Op exchanges zet ik alleen de crypto die ik op dat moment inzet om meer crypto te maken. Enige uitzondering is als de transactiekosten naar verhouding te groot zijn.

Ik zet alles in software wallets dat ik gebruik voor DeFi of staking. Als mijn hardware wallet een project niet ondersteunt, dan gebruik ik ook een software wallet

Alles wat ik voor de langere termijn bewaar, staat op een hardware wallet. Deze heb ik nu al een jaar niet uit de kast gepakt.

Overige tips

  • Vertel niemand hoeveel crypto je hebt: Het gebeurt niet vaak, maar soms zijn er overvallen op cryptobezitters, zoals onlangs bij trendwatcher Vincent Everts. Bespreek winsten en verliezen altijd in percentages en schep bij niemand op over grote bedragen.
  • Gebruik waar mogelijk een VPN: Met een VPN kan niemand je echte IP-adres bewaren. Het is soms wat omslachtig als je op een exchange steeds je IP-adres moet bevestigen, maar dat moet je er maar voor over hebben.
  • Ga nooit naar wallets of exchanges op een openbaar WiFi-netwerk: Een hacker kan gegevens die jij verstuurt misschien inzien. Mocht het noodzakelijk zijn om toch op een openbaar netwerk bij je wallets te gaan, doe dit dan alleen met een VPN.
  • Controleer altijd wallet adressen: Er is malware in omloop die walletadressen op je klembord vervangt door adressen van een hacker. Als je crypto overmaakt, controleer dan altijd het wallet adres goed. Als je niet het hele adres langsloopt, bekijk dan bijvoorbeeld de laatste acht karakters.
  • Heb je zoveel crypto dat je mogelijk een target bent? Leg dan je hardware wallet in een kluis met een tijdsslot. Het duurt dan 24 uur na het openen van het slot voor je bij de wallet kunt.

Hoe je op een winstgevende manier kunt leren investeren in crypto

Ben je nog een beginner in wereld van crypto en wil je leren hoe je hier geld mee verdient in plaats van verliest (wat de meeste mensen helaas doen) dan raad ik je de gratis crypto training van Derek en Patrick aan. Aanmelden is kosteloos, zie hier meer informatie wanneer deze online training begint.

Overigens zijn er ook andere crypto cursussen uitgebracht en zijn er tal van boeken over digitale munten geschreven. Als je op zoek bent naar het neusje van de zalm, is de Crypto Masterclass hetgeen wat je nodig hebt om alles te leren over crypto en hoe je hier winstgevend in wordt. Alternatief zou een cursus van Corné Marchand, Madelon Vos of Doopiecash kunnen zijn, maar mijn voorkeur gaat 100% uit naar AllesOverCrypto.

Voor meer informatie over deze masterclass raad ik je aan mijn recensie en ervaringen te lezen.

Veel plezier en succes!

Plaats een reactie