Crypto Mining Voor Beginners [Uitleg en Stappenplan] Hoe Vanuit Huis Minen?

Vroeger kon je met een simpele computer Bitcoin minen en haalde je met speels gemak hele Bitcoins binnen. Deze tijden zijn al lang voorbij. 

Inmiddels staan er grote mining farms in landen als China en IJsland waar miljoenen computers Bitcoins staan te minen. Is het mijnen van crypto daarmee helemaal onbereikbaar voor de gewone man, of kun je er nog steeds goed mee geld verdienen? 

Het antwoord op deze vraag is, ja. Je kunt nog steeds een prima passief inkomen verdienen met crypto mining. We gaan vandaag stap voor stap aan de slag met het genereren van Ethereum (ETH) vanuit huis.

In dit artikel lees je: 

 • Wat crypto mining is en waarom het zo belangrijk is
 • Wat je nodig hebt om zelf crypto te mijnen
 • Een simpel stappenplan voor crypto mining
 • En natuurlijk antwoord op de hamvraag: hoe lucratief is het delven van cryptomunten

Wat is crypto mining?

Crypto munten hebben een blockchain nodig om te functioneren. Op deze blockchain staan alle transacties bijgehouden. Het is belangrijk dat deze blockchain beveiligd wordt, zodat er geen cryptomunten gestolen kunnen worden.

Een van de belangrijkste methoden om de blockchain te beveiligen is met een systeem dat Proof of Work heet (PoW). Een aantal transacties worden samengebundeld in een ‘block’. Dit block moet toegevoegd worden aan de blockchain.

De computer die als eerste een block weet toe te voegen aan de blockchain (een keten van blokken) krijgt als beloning Bitcoin of een andere munt die op dat moment aan het minen bent.  

Dat is mining in een notendop

Het toevoegen van een block is niet makkelijk. Hiervoor moet een computer allerlei ingewikkelde puzzels oplossen. Dit gebeurt in de meeste gevallen met grafische kaarten

Lang niet alle cryptomunten zijn te minen. Binance Coin (BNB), Ripple (XRP) en Cardano (ADA) zijn voorbeelden van grote cryptomunten die niet te minen zijn. Deze cryptomunten werken met Proof of Stake (PoS) of een ander beveiligingsmechanisme, zoals een consensus algoritme. 

Waarom is het minen van digitale valuta zo belangrijk?

Bij blockchains die op basis van Proof of Work werken, is mining cruciaal voor het voortbestaan. Als er geen miners meer actief zijn, dan is de beveiliging van de blockchain weg. 

Dit komt nog wel eens voor bij kleinere munten. Er is dan een partij die meer dan 51% van de mining power beheert. Deze partij kan dan transacties in de blockchain aanpassen om zichzelf te verrijken. 

Kortom, mining is cruciaal voor het voortbestaan van de blockchain. Een simpele manier om het te zeggen is dat je door mining energie vastlegt. Bitcoin (en Ethereum en andere munten) ontlenen voor hun deel ook hun waarde hieraan.

Een stabiel Proof of Work systeem is heel veilig en dat maakt Bitcoin zo waardevol. De blockchain is veiliger dan geld op de rekening bij de bank. 

crypto mining winst

Hoe werkt crypto mining?

Crypto mining klinkt heel ingewikkeld, omdat je het niet kunt zien. In feite is het heel simpel.

Je koppelt een computer aan het internet die aan het werk gaat om de ingewikkelde puzzels op te lossen. Des te meer rekenkracht je computer heeft, des te beter die kan bijdragen aan het oplossen van de puzzels. 

Deze rekenkracht noemen we ook wel hashpower. Niet te verwarren met hasj power overigens. Des te meer hashpower jij kunt leveren, des te groter de kans is dat jij meedeelt in de opbrengsten.

Als kleine ‘retail miner’ is de kans maar klein dat jij munten binnenhaalt. Daarom sluit je je aan bij een mining pool. Hiermee werk jij samen met andere miners. De coins die je binnenharkt verdeel je dan met een groep.

Vaak betaal je hier wel een kleine fee voor. Deze fee draag je af aan grote miners die heel veel hashpower leveren en die de moeite hebben genomen om een mining pool op te zetten. Deze fee is misschien 1 procent van je totale opbrengsten en nog steeds best de moeite waard. 

Bitcoin mining

Er was een tijd dat je nog gewoon Bitcoin kon minen op een huis-tuin-en-keukencomputer. 

Die tijd ligt voorgoed achter ons. De mining van Bitcoins is geconcentreerd in grote datacenters in landen met goedkope elektriciteit. Het elektriciteitsverbruik van deze datacenters is ook gigantisch.

Daar staat voor miljarden euro’s aan kapitaal te werken. Kortom, het is niet echt goed mogelijk voor Jan met de pet om nog Bitcoin te minen. Zelfs als je in Nederland of België Bitcoin zou willen minen, dan krijg je dat nog lastig van de grond, omdat je niet zo maar een hele grote bak elektriciteit af mag nemen.

Jammer, maar Bitcoin mining is een no-go. Dat komt ook doordat het compleet is overgenomen door ASIC’s. Dit zijn grote computers die gespecialiseerd zijn in bitcoin minen.

Ethereum mining

Ethereum mining is een stuk bereikbaarder voor de gewone man. Dit geldt trouwens ook voor de meeste andere cryptomunten die je kunt minen. 

Ethereum mining werkt zoals ik hierboven beschreef met de mining pools. Je zet je grafische kaart aan het werk en gaan met die banaan. 

Je hebt een heel klein beetje technische kennis nodig (krijg je van mij dit artikel), maar het is heel goed te doen, mits je de juiste mining gear hebt. 

Op dit moment ben ik volle bak Ethereum aan het minen. Ethereum gaat in de toekomst wel een upgrade krijgen, waardoor deze niet meer te minen is. Ethereum wordt dan Proof of Stake (PoS). Gelukkig zijn er dan nog voldoende alternatieven over.

Op de afbeelding zie je mijn mining computer staan terwijl deze Ethereum aan het binnenhalen is. Je ziet, ik kan er gewoon naar kijken terwijl hij werkt.  

ethereum mining

Andere coins

Er zijn honderden cryptomunten die te minen zijn. Naast Bitcoin en Ethereum zijn Doge (DOGE), Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin SV (BSV), Monero (XMR) en Filecoin (FIL) andere coins die je kunt minen.

Iedere coin werkt met een eigen algoritme en sommige zijn makkelijker te minen dan andere. Zoek goed uit hoe je een coin kunt minen, om te voorkomen dat je hardware koopt die niet aansluit.  

Ook al werken de meeste nieuwe cryptomunten met Proof of Stake, er zijn ook nog steeds nieuwe, veelbelovende coins die gemined kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn Ravencoin (RVN) en Pirate Chain (ARRR). 

Een volledige lijst met minable coins vind je hier

Cloud mining

Er zijn allerlei bedrijfjes actief op het internet die cloud mining aanbieden. Jij betaalt een maandelijks bedrag aan deze bedrijfjes en in ruil daarvoor zetten zij computers aan het werk om voor jou te minen. hier

Dit klinkt heel sympathiek, maar dat is het niet. 

Als eerste moet zo’n bedrijf ook winst maken. Er wordt geld uitgegeven aan marketing en andere zaken. 

Als tweede is het niet transparant wat er gebeurt. Je weet niet hoeveel jouw hashpower daadwerkelijk opbrengt. De kans is heel groot dat je verlies maakt of minder winst dan wanneer je jezelf aansluit bij een mining pool. 

Net als bij de cryptomunten geldt ook bij de mining dat je het liefst zelf de controle wilt hebben.

Net als dat je zegt ‘not your keys, not your coins, kun je ook zeggen: not your mining gear, not your coins. 

Stappenplan: Ethereum minen met je eigen PC

Om te kunnen minen met je eigen PC of Laptop heb je een grafische kaart nodig van 6GB of meer. Deze heb je nodig om het Ethash-algoritme te draaien. 

Je kunt ook een mining rig opstellen. Een mining rig is een soort computer die alleen als taak heeft om te minen. 

Stap 1: Download de juiste software

Download het programma Phoenixminer via deze link. Er zijn versies voor Windows en Linux.  Ethereum mining op de mac (Apple) is helaas een lastig een verhaal.

Stap 2: Stel de software in

Maak met notepad of een andere teksteditor een bestand met de naam start.bat en zet hier de volgende tekst in. 

setx GPU_FORCE_64BIT_PTR 0setx GPU_MAX_HEAP_SIZE 100setx GPU_USE_SYNC_OBJECTS 1setx GPU_MAX_ALLOC_PERCENT 100setx GPU_SINGLE_ALLOC_PERCENT 100PhoenixMiner.exe -epool ethash.unmineable.com:3333-worker COIN:YOURADDRESS.WORKER_NAME -pass xpause

Door COIN te veranderen in:

 • BTC Bitcoin
 • ETH Ethereum
 • AAVE Aave
 • ADA Cardano
 • ATOM Cosmos
 • BCH Bitcoin Cash
 • BNB Binance Coin
 • ETC Ethereum Classic
 • DOGE Dogecoin
 • GAS Gas
 • LINK Chainlink
 • MANA Decentraland
 • RVN Ravencoin
 • VET Vechain
 • WBTC Wrapped Bitcoin

De afkorting die je invoert, bepaalt in welke coin jij betaald wordt. Bij YOURADDRESS voer je een walletadres in voor deze zelfde munt. 

Je mag WORKER_NAME zo houden of veranderen in iets anders waardoor je meer overzicht hebt als je meer dan 1 pc hebt draaien.

Als alles klaar is sla je het bestand op en je voert de file vervolgens uit. Er komt een windows command line venster tevoorschijn en je computer gaat aan het werk. 

Stap 3: Houd je verdiensten in de gaten

Ga naar de volgende website toe: https://unmineable.com/coins

Selecteer de munt die je aan het minen bent en voer je wallet address in. Je ziet hoeveel je gemined hebt en of je een uitbetaling kunt laten doen. Vaak is er een drempelwaarde die je moet halen, zodat de transactiekosten betaald kunnen worden. Je kunt handmatig een uitbetaling doen, maar dit ook automatisch instellen. 

Mijn winst: een passief inkomen met Ethereum minen!

Het klinkt haast als te mooi om waar te zijn, maar je kunt prima geld verdienen met het mining. Ik heb onlangs twee extra grafische kaarten gekocht voor mijn rig. Totale kosten €6000. Totale opbrengsten bij de huidige Ethereumkoersen zijn €600 – €1000 per maand. Het enige dat ik hiervoor hoef te doen is de grafische kaarten installeren en het script aftrappen.

Passief inkomen dus. Ik hoef er niets voor te doen. Wellicht denk je: maar je betaalt je blauw aan stroomkosten, of niet? Deze winst van €800 per maand is na aftrek van stroomkosten

Crypto mining stroomkosten

Het moet gezegd, de kosten voor electriciteit hakken er behoorlijk in. Mijn setup gebruikt 0,8 kWh per uur.

Dat is €4,60 per dag of €140,- per maand. Kortom, dat is niet mis. 

Omdat mijn computer gewoon thuis staat, kan ik de kosten van de stroom niet volledig aftrekken. Jammer, maar geen dealbreaker. 

Het wordt een stuk aantrekkelijker als je een bedrijfspand hebt, waar je de stroomkosten gewoon af kunt trekken van de winst

Crypto mining belasting

In Nederland is crypto mining belast als inkomen uit arbeid. Ook al is het passief inkomen, je betaalt er dus wel belasting over. 

Maakt dat uit? Nee. Ik verdien liever €400 nadat ik belasting betaal, dan dat ik belastingvrij niets verdien. 

crypto mining gear

Informeer even bij een boekhouder of bij de belastingtelefoon, want in sommige gevallen kun je de kosten van je mining gear aftrekken van je belastbaar inkomen

Hoe je op een winstgevende manier bezig kunt gaan met crypto

Ben je nog een beginner in wereld van crypto en wil je leren hoe je hier geld mee verdient in plaats van verliest (wat de meeste mensen helaas doen) dan raad ik je de gratis crypto training van Derek en Patrick aan. Aanmelden is kosteloos, zie hier meer informatie wanneer deze online training begint.

Overigens zijn er ook andere crypto cursussen uitgebracht en zijn er tal van boeken over digitale munten geschreven. Als je op zoek bent naar het neusje van de zalm, is de Crypto Masterclass hetgeen wat je nodig hebt om alles te leren over crypto en hoe je hier winstgevend in wordt. Alternatief zou een cursus van Corné Marchand, Madelon Vos of Doopiecash kunnen zijn, maar mijn voorkeur gaat 100% uit naar AllesOverCrypto.

Voor meer informatie over deze masterclass raad ik je aan mijn recensie en ervaringen te lezen.

Veel plezier en succes!

Plaats een reactie