6 Nadelen en Risico’s van Crypto Trading + Oplossingen

Welke risico’s en nadelen kent cryptocurrency? 

Als je aan crypto trading denkt, dan denk je natuurlijk als eerste aan de mogelijke winsten die je kunt halen. Zeker, er zijn mensen die een goede boterham verdienen met crypto, maar niet alles is rozengeur en maneschijn.

Er zijn ook een paar flinke risico’s van crypto trading. Gelukkig kun je deze nadelen van crypto voor een heel groot deel beperken. In dit artikel vertel ik je wat de zes grootste gevaren zijn en hoe je hier op een slimme manier mee om kunt gaan.

#1 Je neemt teveel risico

Het komt vrij regelmatig voor dat mensen te veel risico nemen met crypto trading. Zij verliezen geld dat ze nodig hebben. Investeren is een manier om de kwaliteit van je leven in de toekomst te verbeteren, maar dit moet niet ten koste gaan van je leven op dit moment.

Wat gebeurt er precies?

Er zijn twee manieren waarop mensen in de problemen komen. De eerste manier is vrij simpel. Je legt geld in dat je eigenlijk niet kan missen. Je legt al je spaargeld in en net op het moment dat de koersen even laag staan krijg je lekkage. Je moet je crypto met verlies verkopen of je laat de lekkage een paar dagen wachten in de hoop dat je portfolio weer stijgt.

De tweede manier is dat je in individuele trades te veel risico neemt.

Hoe beperk je je risico?

De eerste tip die ik je ga geven is haast een open deur. Investeer alleen geld dat je kunt missen. Eerst de basis op orde en dan pas investeren.

De tweede tip is ook geen hogere wiskunde. Spreiding. Zodra je inleg groot genoeg is, koop dan meerdere coins. Als een cryptomunt niets waard blijkt te zijn, dan heb je de anderen nog.

Als je portfolio groot genoeg is, moet je ook diversifiëren buiten crypto, zoals ik met vastgoed doe. 

crypto risico

Onderschat deze noodzaak niet, want vrijwel alle crypto is met elkaar verbonden. 

Veel mensen gaan ook de boot in door te handelen met hefbomen. Ja, je kunt heel snel geld verdienen door met een hefboom van 20x te speculeren op een stijging van BTC. Alleen het risico dat er tussendoor een keer een koersdaling komt van 5% is best groot. Als dat gebeurt ,ben je je hele inleg kwijt.

Zorg eerst dat je op de spot markt, dus zonder hefboom, een geweldige trader bent die over een langere periode winst draait. Dit doe je vooral door je risico’s te beperken, zodat je zo weinig mogelijk verlies maakt.

#2 Je account wordt gehackt

Het is de grootste nachtmerrie van iedere trader. Je logt in bij een exchange en je ziet ineens een ‘0’ staan waar gisteren nog een riante portefeuille met crypto stond.

Je klinkt schichtig in de rondte en je ziet dat al je crypto zijn opgenomen naar een onbeduidende beurs in Verweggistan.

Je stuurt een mail naar de helpdesk van de exchange, maar die kunnen niets voor je doen. Eerst komt de stoom uit je oren en vervolgens zit je drie dagen stil in een hoekje te huilen. Maar je crypto komt nooit meer terug.

Wat gebeurt er precies?

Cybercriminelen verzinnen steeds nieuwe trucs om binnen te komen in accounts op exchanges. Er zijn veel hacks geweest met phishing of met malafide browserextensies. Ook proberen aanvallers soms bekende wachtwoorden uit eerdere hacks uit bij exchanges.

Wat kun je er aan doen?

Het is dus essentieel dat je je accounts goed beveiligd. Tweestapsauthenticatie (2FA) is een effectieve manier om veel problemen te voorkomen. Je scant een code en daarna genereert een app voor jou een zescijferige code die je invoert bij het inloggen.

Gebruik daarnaast voor je exchanges liefst een eigen e-mailadres dat niet naar jou te herleiden is. Bij veel exchanges kun je een anti-phishing code instellen. Deze komt in je mails terecht en zo zie je of de e-mail echt van je exchange is.

Als ik extra veiligheid heb ik een browser op mijn PC staan die ik alleen gebruik om in te loggen op exchanges. Ik heb een VPN die ik thuis gebruik, maar ook onderweg als ik via een andere WiFi-verbinding ga handelen.

#3 Je exchange gaat failliet

Ook als je je exchange account wel goed beveiligd is dat geen garantie. Cryptopia ging in 2019 failliet na een hack. De mensen die hier crypto hadden staan, wachten nog steeds op hun geld. Zelfs de Bitcoins van Mt. Gox, een beurs die failliet ging in 2014, zijn nog altijd niet uitbetaald.

Wat gebeurt er precies?

Exchanges hebben een duidelijk verdienmodel. Zij verdienen geld met transactiekosten. Toch gaat er af en toe een exchange failliet, vaak omdat de wallets van de exchange zelf gehackt worden.

Soms gebruik je kleinere exchanges om crypto parels te kopen. 

Dit is altijd link, omdat het hier ook wel eens gebeurt dat de eigenaar er met de buit vandoor gaat.

exchange failliet

Wat kun je er aan doen?

Je kunt er niet altijd iets aan doen. Als je net een trade aan het doen bent terwijl de exchange kopje onder gaat, dan heb je pech.

Heb je crypto voor de langere termijn, zet deze dan naar een eigen wallet. Hier komt wel wat bij kijken. Bij het aanmaken van een wallet krijg je een seedphrase, oftewel een reeks met 12, 18 of 24 woorden die je heel goed moet bewaren.

Een software wallet is vaak makkelijk in het gebruik, maar dit brengt ook risico’s met zich mee. Met spyware kan iemand toch meekijken en je crypto spelen.

Het meest veilig is om je crypto op te slaan op een hardware wallet. Dit is een USB-stick met daarop verschillende wallets. Het is een kleine investering om je vermogen goed te beschermen.

#4 Je investeert in een scam

Wellicht ken je het verhaal van het Squid Game Token. Deze munt steeg in korte tijd van enkele centen naar $2800 dollar. Op dat moment trokken de developers de stekker eruit en roomden ze het geld af. Tien minuten later was het nog maar enkele centen waard.

Wat gebeurt er precies?

Scamprojecten zijn er in allerlei soorten en maten. Vooral op decentrale exchanges en bij token sales gaat het vaak mis.

Een vriendin van mij dacht onlangs Immutable X (IMX) aan te hebben gekocht via een decentrale beurs. Dit was een scam, want zij kon zijn munten later niet meer verkopen. Later bleek dat ze het verkeerde adres voor het smart contract had gebruikt.

Los van dat ze haar geld kwijt was, had ze ook een flinke stijging van de echte IMX gemist. 

crypto scam

Ook met ICO’s, waarbij een ontwikkelaar nieuwe cryptomunten verkoopt, zijn er vaak misstanden. Bedrijven die hoge verwachtingen wekken en die vervolgens niet waarmaken.

Als laatste zijn er regelrechte piramidespellen. Een bekend voorbeeld is Bitconnect, dat in 2018 klapte. Investeerders in Bitconnect werd een hoge rente beloofd, maar deze werd betaald uit de investeringen van nieuwe kopers.

Wat kun je er aan doen?

Voordat je investeert in welke crypto dan ook, moet je eerst onderzoek doen. Do Your Own Research. Vertrouw niet op een of andere influencer die vanuit zijn Lamborghini vertelt dat project X naar de maan gaat.

Niets is wat het lijkt in crypto. De influencer in kwestie krijgt vaak gewoon betaald om een scam coin aan te prijzen. Doe goed onderzoek en kijk naar verschillende bronnen. Zorg dat je in ieder geval weet wie er achter een project zitten en wat het doet.

Let daarnaast op bij dingen die een gegarandeerd rendement in de dubbele cijfers beloven. Niemand kan je een hoog rendement garanderen.

Als je handelt op een betrouwbare exchange, dan is het risico dat je in een scam investeert nihil. Het aanbod bij Bitvavo bestaat uit meer dan 150 coins die zich door de jaren heen wel bewezen hebben.

Als je specifiek op zoek gaat naar kleinere munten op decentrale beurzen, dubbelcheck dan het adres van het smart contract. Deze vind je op sites als Coingecko of via de officiële website.

Bekijk ook eerst of er verkopen zijn geweest of dat er alleen maar kopers zijn. Dat laatste is verdacht.

Het jagen naar kleinere munten is dusdanig high-risk, high-reward dat je je ook wel eens een foutje kunt veroorloven.

#5 Je krijgt FOMO

FOMO oftewel Fear of Missing out is het knagende gevoel dat je nu moet investeren in een bepaald project omdat je anders bang bent de boot te missen. FOMO leidt vaak tot verkeerde beslissingen. Je stapt precies op het hoogste punt in en boekt daarna een groot verlies.

Hoe ontstaat FOMO?

FOMO ontstaat vaak op een wat geniepige manier. Het valt je al een tijd op dat een specifieke cryptomunt hard aan het stijgen is. Even later lees je het verhaal van iemand die een paar ton heeft verdiend met die coin. Je wordt steeds geconfronteerd met de stijgende munt en uiteindelijk ga je investeren zonder goed onderzoek te doen. 

Je bent bang om de boot te missen. 

Wat kun je er aan doen?

FOMO is een psychologisch proces. Het vervelende is dat je vaak met open ogen in de val trapt. Je had heel makkelijk aan de prijsactie kunnen zien dat de rally van de coin op z’n einde liep. Of je investeert in een project dat slechte fundamentals heeft, maar gewoon flink gehyped is.

Soms moet je ook gewoon eerlijk zijn tegen jezelf en accepteren dat je de kans gemist hebt. Je weet dat de meeste winst in de cryptowereld langs je heen gaat. Het klinkt een beetje soft en zweverig, maar tel je zegeningen en geniet van de winsten die je wél behaalt.

#6 Je trades beheersen je leven

Je zal niet de eerste zijn die ’s nachts de wekker zet om te kijken hoe de trades ervoor staan. Het spijt me wel, maar dit gaat heel snel ten koste van alles. Je gezondheid, je humeur en zelfs je vermogen om rationeel te handelen.

Ik heb het eerder gezegd, maar je investeert om je leven beter te maken.

Wat gebeurt er precies?

Je hebt je zuurverdiende centen in de waagschaal liggen en dat zorgt voor onrust. Erger nog, omdat je steeds kijkt hoe je investering ervoor staat wordt je trigger happy.

Je koopt bij een te hoge prijs of je verkoopt te vroeg. Misschien wel met verlies, omdat je uit paniek handelt tijdens een daling.

Onderschat ook niet het effect hiervan op de rest van je leven. Je slaapt minder goed en je geniet minder van sociale momenten. 

crypto fomo

Hoe beheers je je trades

Er zijn twee redenen waarom jij constant inlogt op je exchange om de prijs van je coins te checken.

Misschien neem je gewoon meer risico dan je diep van binnen wilt. Er is een deel gewenning. Vroeger liep ik rood aan als ik een tientje op verlies stond tijdens een trade. Nu handel ik met veel posities van duizenden euro’s. Mijn huid is dikker geworden en zelfs een daling van duizend euro in een uur maakt mij de pis niet meer lauw.

Als je maar niet aan het hogere risico kunt wennen, dan kun je misschien beter gewoon je coins vasthouden. Hold. Daar is niets mis mee. Hodl is een passieve strategie waar je een prima resultaat mee kunt behalen. Het voorkomt in ieder geval dat je uit paniek gaat handelen. 

Misschien weet je ook niet hoe je je risico’s moet beperken. Het geheim van winstgevend traden is niet altijd om je winst te vergroten, maar om je verlies te beperken.

Ook bij professionele traders gaat meer dan de helft van de trades mis. Als het verlies bij de zeven trades die falen kleiner is dan de winst bij die drie succesvolle trades, eindig je in de plus.

En als je handelt volgens een plan, dan neem je de grootste risico’s van het traden bijna allemaal weg. Het enige dat je dan nog moet doen, is je geld goed beveiligen

Hoe je op een winstgevende manier kunt leren investeren in crypto

Ben je nog een beginner in wereld van crypto en wil je leren hoe je hier geld mee verdient in plaats van verliest (wat de meeste mensen helaas doen) dan raad ik je de gratis crypto training van Derek en Patrick aan. Aanmelden is kosteloos, zie hier meer informatie wanneer deze online training begint.

Overigens zijn er ook andere crypto cursussen uitgebracht en zijn er tal van boeken over digitale munten geschreven. Als je op zoek bent naar het neusje van de zalm, is de Crypto Masterclass hetgeen wat je nodig hebt om alles te leren over crypto en hoe je hier winstgevend in wordt. Alternatief zou een cursus van Corné Marchand, Madelon Vos of Doopiecash kunnen zijn, maar mijn voorkeur gaat 100% uit naar AllesOverCrypto.

Voor meer informatie over deze masterclass raad ik je aan mijn recensie en ervaringen te lezen.

Veel plezier en succes!

Plaats een reactie