Crypto Sparen Uitleg, Tips, Rendement en Meer: Rente Krijgen Op Je Crypto?

Crypto sparen; is het zinvol en winstgevend? Hoe werkt het?

Het zou een van de meest effectieve en tegelijk simpele strategieën zijn om vermogen op te bouwen. Gewoon je coins vasthouden. Hodl. En helemaal door met behulp van crypto sparen je rendementen een boost geven. Je ontvangt rente over je crypto als je deze op de juiste plaatsen stalt.

Deze rentes zijn fors ook. Tot 8% op Bitcoin en Ethereum tot meer dan 10% op munten met een stabiele dollarwaarde en er zijn nog hogere uitschieters op altcoins. En dit alles dus volledig passief inkomen, het enige dat je hoeft te doen is je crypto storten.

Dit klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn, maar wees gerust. De bedrijven die dit faciliteren zijn betrouwbaar en je kunt je crypto gewoon opnemen.

In dit artikel lees je:

  • Hoe je passief je vermogen vergroot met cryptosparen
  • Waarom cryptosparen veilig is en waarom de rente zo hoog is
  • Bij welke bedrijven ik mijn crypto stal (voornamelijk het Celsius Netwerk)
  • Mijn strategie om zo veilig mogelijk zoveel mogelijk rendement te halen

Rente over Bitcoin, Ethereum en andere crypto

Bij verschillende cryptobanken kun je je crypto uitlenen in ruil voor een vorstelijke rente. Het principe is heel simpel en is vergelijkbaar met een gewone spaarrekening. Je stort je crypto bij de cryptobank en deze leent jouw geld uit aan particulieren en zakelijke klanten. Je profiteert van de waardestijging van je crypto (hopelijk) en je krijgt rente.

Rente over stablecoins

De prijzen van Bitcoin en andere crypto variëren enorm. Sommige mensen gebruiken een cryptospaarrekening voor geld dat ze verwachten nodig te hebben in de toekomst. De ideale oplossing als je wat minder risico wilt lopen: stablecoins sparen. Dit zijn coins met een stabiele waarde, vaak in dollars. Bij Nexo is er zelfs een euro-stablecoin met een vorstelijke rente.

Hoe hoog zijn de rentes?

Ik zet van een paar grote munten even op een rijtje hoeveel rente je kunt pakken. Celsius en Nexo hebben een eigen token (CEL en NEXO). Bij beide partijen is het mogelijk om meer rente te krijgen als je je uit laat betalen in de eigen munt. Hiervoor moet je ook een bepaalde hoeveelheid van deze token vasthouden. Het risico/de kans is aanwezig dat CEL of NEXO stijgt of daalt, waardoor de rente wat minder voorspelbaar is.

In het onderstaande lijstje zie je de maximale rente die je kunt krijgen als je je laat uitbetalen in de oorspronkelijke munt. Soms moet je hiervoor een termijndeposito nemen van een maand. 

Munt

Rentepercentage

Bedrijf

Bitcoin

6.2%

Celsius

Ethereum

6%

Nexo

USDC

10%

Celsius

USDT

10%

Nexo

Cardano

6%

Nexo

Litecoin

4.75%

Blockfi

Hoe vaak krijg je rente?

Het verschilt van bedrijf tot bedrijf hoe vaak je rente krijgt. Maandag is betaaldag bij Celsius. Bij BlockFi krijg je op de eerste van de maand je rente uitgekeerd. Nexo betaalt dagelijks uit. Dit heeft uiteindelijk geen invloed op hoeveel rente je uiteindelijk ontvangt.

Waar komen de rentes vandaan?

Een belangrijke vraag bij dit alles is, waar komt deze rente vandaan. Als je het vergelijkt met de rentes bij de lokale spaarbank, dan lijkt het haast alsof dit gewoon pyramidespel is.

Heel simpel. Veel mensen willen geld lenen met hun crypto als onderpand. In sommige landen, waaronder de VS, is dit een bewezen strategie om belasting te ontwijken. Dit is ook een manier om een deel van je winst te verzilveren, zonder dat je de onderliggende crypto verkoopt.

Deze leningen komen met een behoorlijk onderpand. Als je $25.000 wilt lenen, dan heb je minimaal $50.000 aan crypto nodig. Uiteraard vraagt een cryptobank als Celsius behoorlijke rentes.

Als je geld leent en de koers van Bitcoin daalt, dan krijg je een verzoek om bij te storten. Is je crypto minder waard dan de som van de lening, dan krijg je een margin call. Je krijgt een e-mail of zelfs een telefoontje met het verzoek om bij te storten. Doe je dit niet, dan verkoopt de cryptobank jouw Bitcoin.

Vergeet niet, dat de cryptomarkt over de lange tijd behoorlijk stijgt. Een rente van een procent of 8 klinkt heel veel, maar als je het afzet tegen de stijging van de cryptomarkt als geheel, is het best weinig.

Grote zakelijke klanten

De cryptobanken lenen hun geld niet alleen uit aan Amerikanen die toevallig een flinke zak geld hebben. Alle partijen leveren ook geld aan grote bedrijven. Hedgefunds en dergelijke.

Een van de partijen waar cryptobanken mee samen werken is Fireblocks. Dit bedrijf bewaart de crypto, maar leent deze ook winstgevend uit aan bijvoorbeeld exchanges.

Op het moment dat er een grote opname van crypto is geweest, lenen zij liquiditeit bij Fireblocks. De handel kan dan doorgaan, terwijl de cold wallets intact blijven.

Ook deze grote partijen betalen gewoon grif geld om deze crypto te lenen en helpen zo dus om jouw rente te financieren.

Het is dus absoluut niet zo dat jouw rente wordt betaald doordat iemand anders geld stort, zoals in een pyramidespel.

Veiligheid cryptosparen

Uiteraard wil je weten hoe veilig het crypto sparen is. Sowieso is het altijd belangrijk om verschillende criteria af te gaan bij het uitkiezen van een exchange of wallet. Ik kijk hierbij zowel naar de betrouwbaarheid van de bedrijven als naar de veiligheid van wallets en je eigen accounts.

Betrouwbaarheid

De drie grootste cryptobanken, Celsius, Nexo en BlockFi, zijn allen stabiele bedrijven die gewoon geregistreerd zijn. Amerika is niet het makkelijkste land met crypto, maar alle drie mogen ze er gewoon klanten bedienen, ook al is het aanbod in Amerika soms wat anders.

Daarnaast hebben de bedrijven een goede track record. Zelfs bij grote koersschommelingen als op 19 mei 2021 en 13 maart 2020 (coronadip) blijven de cryptobanken het gewoon goed doen. Tel daarbij op dat de cryptomarkt als geheel groeit en dan zit het vermoedelijk wel goed.

Ook al voldoen de cryptobanken aan alle regels, er is nog geen bescherming vanuit de overheid voor je tegoeden. Als je aandelenbroker of je bank failliet gaat, wordt je gecompenseerd. Dit werkt niet zo bij een cryptobank.

Let wel, dit alles geldt alleen voor de grote 3. Doe je eigen onderzoek als je ergens anders je crypto wilt uitlenen.

Veiligheid

Grote delen van de tegoeden van de cryptobanken staan in cold storage bij een partij die hierin gespecialiseerd is.

Omdat er wel met een deel van de crypto wordt geschoven (bijvoorbeeld om geld naar een exchange te schuiven), is het risico op een hack wel wat groter dan bij de gemiddelde exchange.

Binnen je account kun je heel veel veiligheidsmaatregelen nemen. Alle bedrijven bieden 2FA aan, hebben een anti-phishing code en een wallet whitelist. Je moet vaak 24 uur wachten totdat je geld over kunt maken naar een nieuw adres. 

Celsius heeft als extra een Hodl-mode, waarbij je een soort wachtwoord krijgt dat je moet gebruiken om je wallet te ontgrendelen.

Het belang van spreiding

Tot nu toe gaat het crypto sparen goed en blijven de bedrijven overeind, ook bij een zware crash. Maar er is allerlei onzekerheid en daarom is het belangrijk om te spreiden. Nooit al je eieren in een mandje leggen dus. 

Spreiding tussen bedrijven

Bij een gewone bank heb je bescherming van de overheid. Als jij spaarcentjes bij de Rabobank hebt staan en die vallen morgen om, dan krijg je tot €100k overgemaakt van de regering en dat binnen enkele dagen.

Bij de crypto spaarbanken is zo’n bescherming er niet. Als Celsius of Youhodler morgen failliet gaat, dan heb je een hele grote kans dat je je crypto nooit meer terug ziet.

Het probleem met de cryptobanken is dat er nog veel onzekerheid is met regelgeving. Bovendien bestaan de bedrijven nog niet zo lang. We weten dus niet goed hoe stabiel het allemaal is.

Zodra je wat grotere bedragen spaart, meld je dan aan bij meerdere bedrijven. Je verliest dan bij een faillissement maar een deel van je vermogen.

Als je op zoek gaat naar de hoogste rentepercentages, dan komt het met deze spreiding automatisch wel goed.

Diversificatie tussen munten

Maar spreiding doe je op twee manieren. Je spreidt ook tussen munten. USDC, DAI, BUSD en USDT zijn allemaal stablecoins en ik spaar ze alle vier.

 Waarom? Omdat ook hier de kans bestaat dat een van deze coins op een of andere manier onder druk komt te staan. Vooral USDT is wat wankel, omdat niet duidelijk is of er wel voldoende dollars achter deze coin staan.

Ook als je kiest voor specifieke cryptomunten, is een beetje spreiding nooit verkeerd. Je spaart om vermogen op te bouwen en als je maar in één (of een paar munten zit), dan neem je meer risico.

 Zelf spreid ik mijn vermogen ook over een stuk of 10-15 crypto’s, zodat ik de kans vergroot dat ik veel geld verdien.

Een hogere rente is niet per se beter

Er zijn verschillende in de rentetarieven tussen verschillende cryptospaarbedrijven. Net als bij andere projecten waar er geld geleend wordt, betekent een hogere rente vaak ook meer risico. Als je 30% eigen geld meeneemt bij aankoop van een huis, betaal je ook een lagere rente. 

Bij welke banken doe ik aan crypto sparen?

Passief inkomen opbouwen met crypto is heel makkelijk met crypto sparen. Zoals gezegd is spreiding verstandig en ik heb mijn vermogen dan ook gespreid over verschillende bedrijven.

Celsius

De grootste en bekendste cryptobank is Celsius. Hier kun je meer dan 20 verschillende coins sparen. De rente op de meeste projecten is bij Celsius ook het hoogst. Over je eerste Bitcoin ontvang je bijvoorbeeld 6.2% rente op dit moment.

Groot voordeel aan Celsius is dat de app gebruiksvriendelijk is. Je maakt een account aan, legitimeert je en klaar is kees. Je hebt geen ingewikkelde constructies met dat je eerst een andere crypto moet staken.

Optioneel kun je ervoor kiezen om je rente in CEL uitbetaald te krijgen. Dit is de eigen munt van Celsius. Soms ontvang je dan een hogere rente.

celsius crypto sparen

Het mooie aan Celsius is dat deze vrij vaak extra promotiecodes hebben. Zo was het mogelijk om $40 aan BNB te krijgen na storting van $400 aan BNB. Het enige dat je moet doen is een code invoeren in je app voordat je de crypto stort. Dit is in principe gratis geld.

Ook mooi als je je registreert bij Celsius, dan krijg je $50 in Bitcoin. Voer eventueel bij aanmelding code ‘12855683e2’ in als de app daarom vraagt.

Nexo

Nexo is een van origine Britse app. Nexo rekent soms iets hogere rentes dan Celsius, maar heeft geen promotiecodes waarmee je extra geld kan verdienen.

Nexo heeft daarnaast een ingebouwde exchange waarmee je kunt handelen. De kosten hiervan zijn best hoog, maar is het in ieder geval wel mogelijk om snel te cashen.

Nexo heeft wel een verzekering afgesloten voor een deel van het vermogen, maar deze dekt slechts 3% van de assets die zij beheren.

De rentes bij Nexo zijn hoger, maar hier moet je wel een gedeelte NEXO voor in je account hebben staan. Hier zijn ze bij aanmelding niet zo transparant over. De investering is de moeite waard als je voor langere tijd van plan bent vast te houden.

BlockFi

BlockFi is een goede tweede optie om je cryptogeld te laten werken. Het grote voordeel aan BlockFi boven Celsius en Nexo is dat het veel simpeler werkt. Je krijgt altijd de hoogste rente en hoeft geen token vast te houden.

Van deze drie partijen komt BlockFi verreweg het meest stabiel over. Zij werken samen met Gemini, een van de grootste Amerikaanse beurzen en hebben zij de grootste investeerders aan boord.

Bitvavo

Bij good old Bitvavo krijg je ook gewoon rente op sommige crypto als je het daar laat staan. De percentages zijn flink lager dan bij bijv. Celsius, maar bij een korte termijn trade is een beetje rente een leuke bijvangst. 

Overigens krijg je wel 5% rente op je Cardano, meer dan bij de meeste andere bedrijven. Lees voor meer informatie mijn bitvavo-review hier.

Binance

Binance biedt erg lage rentes op flexibele deposito’s, maar af en toe zijn er mooie kansen om een coin wat langer vast te zetten. Laatst had ik een keer 9% op mijn Voyager Token (VGX), terwijl ik eerder ook Solana (SOL) met 10% rente kon vastzetten voor 90 dagen.

Zelf ben ik liever altijd wel flexibel en wil ik coins snel kunnen verkopen als ik het geld nodig heb. Bovendien vind ik Binance minder betrouwbaar dan de andere cryptobanken.

Voordelen

  • Bijna volledig passief: Het grote voordeel aan cryptosparen is dat het bijna helemaal passief is. Je zet je coins een keer naar bijv. Celsius en daar laat je ze staan. Je rente wordt gewoon periodiek uitbetaald. Het enige dat je af en toe nog moet doen is kijken of de rentepercentages nog steeds goed zijn.
  • Mogelijk met stablecoins: Bitcoin en ander crypto kunnen flink in waarde stijgen, maar ook dalen. Door stablecoins te gebruiken, crypto met een vaste dollarwaarde, weet je vrij zeker dat je geld evenveel waard blijft. Het kan gebeuren dat de dollar ineens flink in waarde zakt, maar over het algemeen zit je heel safe.
  • Dubbele waardestijging: Stijgt je crypto wel in waarde, dan gaat dit dubbel op. Als Bitcoin over vier jaar dubbel zoveel waard is als nu, heb je ook nog eens een ongeveer 25% grotere stack. Je totale rendement is dan 150%, terwijl je anders maar 100% rendement had gehad.
  • Soms promotiebonussen: Soms kun je extra geld verdienen met promotiebonussen, vooral bij Celsius. Dit is vaak wel de moeite waard. Het totale rendement is vaak 10%, exclusief de rente.

Nadelen

  • Snel verkopen niet altijd mogelijk: Meestal gaat er tijd overheen voordat je je crypto weer op een exchange hebt staan. Bij Celsius kun je pas geld overmaken 24 uur nadat je een adres hebt ingevoerd. Als een van je coins plotseling heel hard stijgt, kun je die misschien niet op de piek verkopen. Een adres van tevoren invoeren is hier geen goede oplossing voor, want soms wijzigt een exchange ineens jouw stortingsadres.
  • Staking soms meer rendabel: Cryptosparen is een mooie vorm van passief inkomen, maar het is zeker niet zaligmakend. Er zijn soms andere manieren om je crypto sneller te laten renderen. Op Polkadot (DOT) bijvoorbeeld krijg je bij Celsius een rentepercentage dat een stuk lager is dan de staking rewards in een eigen wallet. Ten opzichte van vasthouden in je eigen wallet verlies je 5% per jaar.
  • DeFi soms lucratiever: Ook kun je soms meer verdienen door je crypto in te zetten in DeFi. Wanneer je BNB en BUSD in een liquidity pool zet op Pancakeswap, dan verdien je richting de 35% aan rendement. Daar kom je bij Celsius en de andere bedrijven echt niet aan.
  • Not your keys, not your coins: De cryptobanken bestaan nog niet zo heel lang, dus we weten niet precies hoe veilig zij zijn. Mochten ze omvallen, dan geldt wel het principe van not your keys, not your coins. Het kan heel moeilijk zijn om dan je crypto terug te krijgen. Ook bij een hack ligt het risico bij jou. Omdat er wel met coins wordt geschoven, is dit risico bij de cryptobanken wat groter dan bij een exchange. Er staat minder crypto in cold wallets.
  • Niet zinvol met kleine bedragen: Met minder dan €300-400 aan crypto is het meestal niet zinvol om te gaan cryptosparen. Het duurt dan al heel lang voordat je de transactiekosten eruit hebt.

Wel of niet cryptosparen?

Cryptosparen is eigenlijk hodl-plus. Je houdt je coins gewoon vast en je krijgt er passief nog eens rente bij. Hierdoor vergroot je je rendement, zeker als je de zaak lang laat staan.

Als je stablecoins uitleent, dan kun je dit zelfs zien als een alternatief voor je spaarrekening. Zorg wel dat je altijd wat harde ronde euro’s op je rekening hebt staan, omdat het even een paar dagen kan duren voor je je geld hebt.

Als vorm van passief inkomen en makkelijk vermogen opbouwen, is cryptosparen prima. Let wel dat je alleen de wat grotere coins kunt stallen. Dit maakt de kans wat kleiner dat je vermogen x10 gaat.

Met cryptosparen heb je rente-op-rente. Des te langer je je geld laat staan, des te hoger je rendement wordt. Het heeft meestal geen zin om voor een korte periode (zeg minder dan 3 maanden) je geld ergens neer te zetten. Het kost dan te veel tijd en transactiekosten.

Zoals je hiernaast kunt zien, pak ik gewoon wekelijks rente op mijn Bitcoin. Het is dus volledig veilig en betrouwbaar. 

celsius betaling

Kortom, crypto sparen is prima als je passief je stack wilt laten groeien. Celsius is van de drie grote cryptobanken het makkelijkste in het gebruik. Zij hebben het grootste aanbod aan coins en de beste voorwaarden, zoals een mooie welkomstbonus via onze vriendenlink. Je krijgt dan 50$ in Bitcoin na een kleine storting. Zie hier voor meer informatie.

Hoe je op een winstgevende manier kunt leren investeren in crypto

Ben je nog een beginner in wereld van crypto en wil je leren hoe je hier geld mee verdient in plaats van verliest (wat de meeste mensen helaas doen) dan raad ik je de gratis crypto training van Derek en Patrick aan. Aanmelden is kosteloos, zie hier meer informatie wanneer deze online training begint.

Overigens zijn er ook andere crypto cursussen uitgebracht en zijn er tal van boeken over digitale munten geschreven. Als je op zoek bent naar het neusje van de zalm, is de Crypto Masterclass hetgeen wat je nodig hebt om alles te leren over crypto en hoe je hier winstgevend in wordt.

Voor meer informatie over deze masterclass raad ik je aan mijn recensie en ervaringen te lezen.

Veel plezier en succes!

Plaats een reactie