Do The Work Review (Steven Pressfield) Samenvatting en Ervaringen na 5 Jaar

Do The Work van Steven Pressfield. Is een zinnig boek of tijdverspilling? In deze recensie van Do The Work deel ik mijn ervaringen na 5 jaar. Ook geef ik je een samenvatting en de kern van het verhaal. 

Om er even een goede quote tegenaan te gooien:

“The more scared we are of a work or calling, the more sure we can be that we have to do it.” – Steven Pressfield

Wat is Do The Work voor boek?

Steven Pressfield heeft als vervolg op The War of Art het boek Do The Work geschreven. In dit boek gaat hij nog dieper in op het concept wat hij noemt “Resistance”. Oftewel de innerlijke weerstand die we ervaren in het najagen van onze dromen en doelen.

Het is een kort en krachtig boek van nog geen 100 pagina’s. Ik luister Do The Work graag als ik een stuk ga lopen of zelfs tijdens mijn work-out. Het is een exceptioneel motiverend boek, wat er voor zorgt dat je letterlijk het werk doet. 

Steven Pressfield legt in zijn boek het volgende uit:

  • Wat de drie ‘krachten’ zijn die ons tegenwerken in het ondernemerschap. Of bijvoorbeeld als artiest, kunstenaar of schrijver.
  • Waarom we deze krachten onder controle willen krijgen
  • Welke gedragingen en gewoontes ons afleiden van het werk wat we gewoon moeten doen
  • Wat weerstand is, hoe het in ons leven voor komt
  • Hoe we elke dag opnieuw met deze kracht om moeten gaan om het te overwinnen.
Do The Work boek recensie

Samenvatting van Do The Work

Volgens Pressfield staan we dagelijks op het slagveld om weerstand, uitstelgedrag of hoe je het ook wilt noemen te verslaan. Wij zijn de ridder. De weerstand is de draak. En dit gevecht moet dagelijks worden gevochten.

Wel is het zo dat, hoe vaker je de draak verslaat, hoe kleiner de draak de dag erna wordt. Voor mij is de uitstelgedrag of weerstand draak gelukkig al erg zwak. Met 1 goede slag en het gevecht is al gewonnen. 

Maar voor anderen is het een uit de klauwen gewassen draak met drie koppen. Voor die ridders is Do The Work geschreven. Om de draak af te zwakken en de innerlijke weerstand definitief te overwinnen.

“Gewoon” het werk doen?

Duidelijk is al geworden dat Do The Work je ertoe zet om het werk te doen. Of je nou een boek wil gaan schrijven, schilderen, een bedrijf opstarten, afvallen, vrouwen versieren, een opleiding volgen, of wat dan ook… in dit boek krijg je precies wat je verwacht.

De motivatie en kracht om het te doen.

Heb je last van uitstelgedrag en kun je jezelf maar moeilijk tot dingen zetten die je eigenlijk héél belangrijk vindt? Dan is dit boek voor jou. Heel praktisch om van “ik weet dat ik het moet doen, maar ik doe het nog niet” naar “gewoon doen” te gaan.

Mijn ervaringen met het boek van Steven Pressfield

Voorheen had ik onwijs veel last van uitstelgedrag. Ik nam mezelf altijd van alles voor om de volgende dag te doen, om het de volgende dag alsnog niet te doen en nóg meer uit te stellen. Grappig hoe dat gaat. En het leuke is, dit zit allemaal in ons hoofd. 

Ik was Koning Uitstel. Had ik in de tijd van Karel de Grote geleefd, dan had ik Robert de Uitsteller geheten.

In mijn eerder gepubliceerde recensie van The War of Art sprak ik mijn dankbaarheid al uit naar de auteur.

Daar waar The War of Art toch vrij theoretisch is, is Do The Work de praktische gids om weerstand te herkennen en te overwinnen.

Mijn ervaringen met beide boeken zijn dan ook geweldig. Het heeft me heel veel verder geholpen in het leven.

Steven Pressfield foto

 Ik weet eerlijk gezegd niet (en wil ik ook niet weten) waar ik had gestaan als ik deze boeken niet had gelezen.

Wees die innerlijke draak te slim af

Omgaan met innerlijke weerstand is super belangrijk is het behalen van je doelen. Als je de innerlijke draak laat winnen, komt er nooit iets van je ideeën terecht. Veel mensen laten zichzelf hierdoor in de weg zitten.

Ze leiden niet het leven wat ze willen. Ze doen niet de dingen die ze willen. Simpelweg omdat de draak hen te sterk is. Of eigenlijk te slim af is. Want ze weten niet hoe ze ermee om moeten gaan. Na het lezen van dit boek wel.

Je leert:

  • Welke mindset je aan moet nemen om te doen wat je ‘moet’ doen
  • Hoe je omgaat met weerstand binnen jezelf
  • Hoe je omgaat met weerstand vanuit de buitenwereld
  • Hoe we ONSZELF vaak tegenhouden, zonder dat we het doorhebben & hoe je dat verhelpt
  • Andere inzichten met betrekking tot onszelf, produceren en creëren, hoe het echt werkt

Do The Work was voor mij een game-changer

Laat je niet misleiden door de eenvoud van dit boek. Simpel is goud. Dit boek ook. Super simpel. Super krachtig. Heerlijk.

Ik kan me dan ook bijna niet voorstellen dat je dit boek niet zou willen lezen als je kampt met uitstelgedrag en zelf-sabotage. 

Omdat het boek zo lekker weg leest en in hele korte, krachtige stukken is opgedeeld, kun je het er altijd bij pakken als je merkt dat de draak (weerstand) de kop op begint te steken. Je gaat eindelijk leren wat er voor nodig is om de innerlijke weerstand te verslaan.

Robert Jansen

Na 5 jaar kan ik dan ook volmondig zeggen dat dit boek mijn leven in positieve zin heeft veranderd. Ik ben in het speciaal Alex Walton van Boss Life Blog erg dankbaar. Hij heeft mij namelijk laten kennismaken met het werk van Steven Pressfield.

Is dit boek voor iedereen geschikt?

Ik weet niet waarom, maar sommige mensen zijn op zoek naar een dik, gecompliceerd boek. Een boek dat om de kern van het probleem heen draait. Dat hoef je niet te verwachten bij Do The Work. En als je een flinke rompslomp verwacht, dan kun je dit boek beter laten staan.

Terwijl ik dit type, probeer ik negatieve kanten van dit boek te vinden. Maar ik heb er best wat moeite mee. Het enige wat ik kan verzinnen is dat het misschien wat dubbelop is om twee boeken te wijden aan het onderwerp ‘weerstand’ om zelfs een bepaald deel volledig te kopiëren.

Dat is wel wat Steven Pressfield doet namelijk. Hij kopieert een deel van de theorie uit The War of Art en plakt het in dit werk. Wat naar mijn idee de reden hiervan is, is dat hij in Doe Het Werk de theorie op een andere manier belicht en werkelijk vele malen krachtiger toepast.

Mijn ervaring: Do The Work is een boek om direct toe te passen. Dus meteen inzetbaar voor de korte termijn. Als je direct bezig wil gaan met een project. Terwijl The War of Art vooral voor de lange termijn is, hoe je blijvend omgaat met je innerlijke strijd.

Conclusie: Do The Work kopen of niet

Dit boek is geschreven als je praktische acties voorgesteld wilt om uitstelgedrag en innerlijke draken de das om te doen. Ben je op zoek naar wat het echt van je vergt om te stoppen met denken en gewoon te beginnen?

En wil je die zelf-beperkende gedachten nu eens en voor altijd uitschakelen? Dan gaat dit boek jou helpen.

Plaats een reactie