Everything is F*cked [Mark Manson] Review + Samenvatting

Jawel, zojuist heb ik het boek Everything is F*cked uit. Leuk dat dit keer Mark Manson (auteur) zelf ook het boek heeft ingesproken van de audioversie. Gaan zitten om te lezen vind ik lastig, dus ik “lees” mijn boeken in de auto, tijdens een workout, wandeling of als ik kook. Ideaal om boeken te verslinden als een malle, zonder jezelf te moeten dwingen om te gaan zitten lezen. 

Daar gaat het in deze review natuurlijk niet om. Het gaat hier om het boek zelf. De titel van het boek klinkt wat negatief, maar wekt wel nieuwsgierigheid op. En gezien ik al van Manson’s vorige boeken heb gesmuld, kon deze ook niet missen. Dus schafte ik het boek een tijdje geleden al aan met 1 credit via Audible. En nu binnen een paar dagen uitgeluisterd. Heerlijk boek!

Waar gaat Everything is F*cked over?

Als je het boek The Subtle Art of Not Giving a F*ck hebt gelezen, dan kun je je misschien het stukje nog wel herinneren over ‘disappointment panda’. Dit stuk gaat over een iemand die als panda langs de deuren gaat om mensen een reality check te geven. 

In feite zie ik Everything is F*cked als de boekversie van disapointment panda. Je krijgt een reality check. Over geluk na willen streven, illusies die we maken over onszelf, over de wereld en emoties. Dit in combinatie met een vleugje wetenschappelijke experimenten en wijsheden, en het is in mijn ogen weer een pareltje.

Met dit boek word je met beide benen op de grond gezet. Dat het leven wat we per individu leiden helemaal niet zoveel van betekenis is als we nu vaak denken. Dat we altijd doen alsof we heel wat zijn en ontzettend belangrijk zijn, maar dat dit eigenlijk verzonnen is. We moeten bijna wel.. want als je niet vindt dat je ertoe doet.. waar leef je dan nog voor.

Mark Manson spreekt ook over religies en waarom die zo f*cked kunnen zijn.

Kern

Wat mij telkens zo aantrekt tot de boeken van Mark Manson is de mate van eerlijkheid en nuchterheid. Tegelijkertijd wel zeer doordachte materie. Wat me ook aanstaat is dat zijn kijk vaak lijnrecht tegenover vele goeroes ingaat die allerlei gelukzalige dingen willen verkopen om mensen alleen maar beter te laten voelen (maar waarbij niets wordt verbeterd/opgelost op de portemonnee van de verkoper na).

Mark doet daar niet aan mee. Hij laat je niet goed voelen. Sterker, je wordt geconfronteerd met hoe het werkelijk is. De dingen die we eigenlijk al wel weten, maar onder stoelen of banken willen steken om welke reden dan ook.

Per hoofdstuk worden er meerdere (wetenschappelijke) principes en experimenten overlegd en vervolgens uitgediept door Mark. Je krijgt zijn goed doordachte kijk op deze dingen. En bijvoorbeeld, dat juist door het willen vermijden van pijn het leven alsmaar moeilijker wordt. In plaats van wat we vaak denken (en hopen) .. dat het beter zou worden. 

Immers: Pain Is the Universal Constant – zoals hoofstuk 7 luidt.

Samenvatting

De meest korte samenvatting die ik kan geven is dat Everything is F*cked gaat over dat we nu vaak dingen proberen en doen om een beter leven te krijgen, maar die een tegengestelde werking hebben. Veel Westerse ziekten zijn hiervan het gevolg. We proberen het fijn en comfortabel te hebben, we worden lui, daardoor bewegen we te weinig, eten we teveel en gaat onze gezondheid achteruit.

We proberen moeilijke situaties en pijn te voorkomen of te verdoven. We denken dat het helpt. Het tegendeel is waar. 

Juist pijn en moeilijke situaties opzoeken zorgt dat we sterker en weerbaarder worden. Gaan sporten kan moeilijk zijn en flink in de ijzers hangen kan pijnlijk zijn, maar het heeft enorm gunstige effecten op ons lichaam. Onze spieren en botten worden sterker. De bloedcirculatie verbetert. Om nog niet te spreken over de positieve impact op mentaal vlak.

En dat allemaal door die pijn op te zoeken. 

Zo zijn er heel, heel veel voorbeelden. Een aantal daarvan en natuurlijk een veel diepere uitleg geeft Mark in zijn boek.

Manson zegt ook: houdt op met het telkens opnieuw zoeken naar een beter leven of nieuw geluk, want dat gevoel zal altijd weer afzwakken. Hierna ga je weer op zoek naar iets nieuws om gelukkig te worden. Daarna wordt het weer gewoon en uiteindelijk saai en je bent zo telkens terug bij af.

Allemaal van dit soort zaken worden besproken in het boek. Voor mij geweldige materie. Lekker down-to-earth en een fijne reality check.

Hoofdstukken

Part 1: Hope

  • Chapter 1: The Uncomfortable Truth
  • Chapter 2: Self-Control Is an Illusion
  • Chapter 3: Newton’s Laws of Emotion
  • Chapter 4: How to Make All Your Dreams Come True
  • Chapter 5: Hope Is Fucked

Part 2: Everything is fucked

  • Chapter 6: The Formula of Humanity
  • Chapter 7: Pain Is the Universal Constant
  • Chapter 8: The Feelings Economy
  • Chapter 9: The Final Religion

Conclusie

Al met al een onwijs goed boek. Ik houd van de stijl en controversiële materie. Dit soort ‘zelfhulp’ zie je nergens anders. Heerlijk. Dit soort kost zouden meer mensen moeten lezen, zou de wereld een heel stuk beter maken.

Plaats een reactie