Passief Vermogen Opbouwen Met ETF’s [Gids] – Geniaal of Moeite Niet Waard?

In dit artikel geef ik je mijn uitleg over Exchange Traded Funds (ETF’s) en hoe je hier op een passieve manier vermogen mee kunt opbouwen. Zelf doe ik dit met behulp van DEGIRO.DEGIRO.

Belangrijk is wel om te weten dat ik geen financieel adviseur ben en dat de informatie uit dit artikel louter educatief is. Gebruik hiervan is 100% op eigen verantwoordelijkheid. Lees voordat je er zelf mee begint de voorwaarden van DEGIRO goed door!

Wat kun je met Exchange Traded Funds (ETFs)?

Wil je passief vermogen opbouwen, bijvoorbeeld omdat je eerder met pensioen wilt of een vakantiehuis wilt kopen? Je kunt in crypto gaan handelen, een verhuurpand kopen of iets anders, maar niet iedereen heeft daar tijd voor. Het brengt ook behoorlijk wat risico’s met zich mee.

Beleggen in ETF’s is een prima oplossing als je vermogen wilt opbouwen. Hiermee zet je heel gemakkelijk een prima rendement neer.

Je leest in dit artikel daarom:

  • Wat zijn ETF’s
  • Hoeveel kun je er mee verdienen?
  • Waar zijn ETFs vooral voor geschikt?
  • Hoe begin je met ETF’s

Om te beginnen.. wat zijn ETF’s?

Bij beleggen denk je meestal in eerste instantie aan het kopen van aandelen. Shell bijvoorbeeld. Of ABN Amro.

Alleen.. losse aandelen brengen enorm veel risico met zich mee. Stel, ABN Amro krijgt een boete wegens witwassen. De koers duikelt dan naar beneden en jij staat op verlies. Het is dan maar de vraag of dit ooit herstelt.

Als je belegt in losse aandelen, ben je veel te gevoelig voor de prestaties van jouw bedrijf. Met een ETF, wat staat voor exchange traded fund, los je dit probleem op. Je koopt dan een product dat de waarde volgt van alle banken. Of wellicht zelfs van alle aandelen.

Verschillende soorten

Een ETF is een beleggingsproduct dat de waarde van andere beleggingsproducten volgt. Je hebt deze in verschillende soorten en maten. 

  • Wereldwijde ETFs. Deze volgen een grote selectie van aandelen in de hele wereld.
  • Regionale ETFs. Deze volgen (alle) aandelen uit een bepaald land of werelddeel. Bijvoorbeeld alle aandelen uit de AEX of een selectie met aandelen uit China.
  • Sector ETFs. Hiermee koop je alleen aandelen van bedrijven uit één sector. Denk aan softwarebedrijven of een clean energy fonds. Vaak koop je niet alle bedrijven, maar een selectie.
Exchange Traded Funds uitleg
  • Grondstoffen ETFs. Hiermee beleg je in een grondstof, maar ook soms in bedrijven die met geld verdienen aan deze grondstof, zoals mijnbouwers.

Je kunt deze ETFs natuurlijk ook combineren. Je volgt bijvoorbeeld een wereldwijde ETF als basis en je hebt daarnaast een ETF in Cyber Security voor een mogelijk hoger rendement.

Hoeveel rendement kun je maken met ETFs?

Het basisrendement op een ETF met aandelen is ongeveer 7% per jaar. Dit rendement haal je bijna gegarandeerd als je een wereldwijde ETF neemt, al betaal je wel altijd wat kosten.

Deze 7% is een gemiddelde over de periode van 1870 tot en met nu. Daar zitten jaren met wereldoorlogen, beurscrashes (1929, 2008), pandemieën en de hele mikmak bij.

Je kunt dus al ongeveer uittekenen hoeveel geld je over 20 jaar zult hebben. Bij alle variaties op een wereldwijde ETF is het maar de vraag wat je rendement is. Aandelen uit Japan zijn sinds de jaren 90 nauwelijks gestegen. Amerikaanse aandelen hebben het juist beter gedaan dan gemiddeld.

Voor sector ETFs geldt hetzelfde. Een hele sector kan in zwaar weer komen door een gebeurtenis van buiten. Het lijkt alsof duurzame energie de toekomst heeft, maar het kan ook prima zijn dat een paar bedrijven omvallen, bijvoorbeeld als grondstofprijzen stijgen.

Of misschien komt er een grote partij uit een andere sector die veel in duurzame energie gaat doen, waardoor jij er niet in geïnvesteerd bent. Als je investeert in een wereldwijd fonds, vlak je al dit soort risico’s uit.

Deze kosten moet je betalen

Als je gaat beleggen in een ETF, betaal je kosten. Als eerste zijn er de fondskosten. Bij grote wereldwijde indexfondsen zijn deze heel erg laag. Het indexfonds VWRL rekent 0.22% aan kosten per jaar. 

Dat is een schijntje. Als je €1000 inlegt, betaal je minder dan een biertje (€2,20) voor de fondskosten.

Specialistischere ETFs zijn vaak een stuk kleiner en dit leidt tot hogere kosten. Bij een ETF die één specifieke sector volgt, betaal je meestal iets van 0.8-1% op jaarbasis.

Nog steeds niet veel, maar wel iets om rekening mee te houden. Vaak betaal je ook transactiekosten om ETF’s te kopen.

Ik zeg bewust vaak, want bij DEGIRO, heb je een uitgebreide selectie ETFs die je onder voorwaarden gratis mag kopen en verkopen. 

Beleggen in ETF bij DEGIRO

Als je gewoon netjes maandelijks inlegt, voldoe je vrijwel altijd aan die voorwaarden.

Passief vermogen opbouwen met ETF’s

Goed, heel handig dus die ETFs, maar hoe bouw je er nu vermogen mee op? Heel simpel. Je legt gewoon maandelijks geld dat je overhoudt in. Laat dit geld zijn werk doen. Je krijgt namelijk rente-op-rente. Als je steeds maandelijks een vast bedrag inlegt, maak je al na een jaar of 10 meer geld door rendement dan door te sparen.

Zorg wel dat je een goede buffer hebt, zodat je nooit met verlies hoeft te kopen. De 7% rendement van een wereldfonds is ongeveer de basis. Dit is het gemiddelde van de hele markt. Je kunt de markt proberen te verslaan door te gokken op specifieke landen of branches.

Hoe verleidelijk dat ook klinkt, zelf vertrouw ik gewoon op de 7% vast rendement. De meeste beleggers slagen er op de lange duur niet in om de markt te verslaan.

Bovendien heb ik genoeg andere dingen aan mijn hoofd.

Zekerheid en duurzaamheid

Het mooie aan beleggen in ETFs is dat de meest zekere strategie ook de meest passieve is. Als je een specialistische ETF volgt, moet je het nieuws over jouw sector nog in de gaten houden.

Koop je een wereldwijde ETF, dan heb je haast een zeker rendement van rond de 7% en hoef je de rit alleen maar uit te zitten. Eigenlijk het enige wat je moet doen is trouw blijven kopen en niet verkopen, ook als je denkt dat de beurs hoog staat of als je een crash verwacht. Want misschien komt die niet.

Vermogen opbouwen met ETF’s is wel een spel voor de lange termijn. Als je morgen miljonair wilt zijn, dan moet je geen ETF’s kopen. Dan moet je gaan gokken in het casino of een onbekende cryptomunt kopen. Risico is ook dat je dan je geld verliest en dus niets meer hebt.

Als je zeker wilt zijn dat je op je zestigste of eerder wilt stoppen met werken, dan moet je met ETF’s beginnen.

Nadelen van Exchange Traded Funds

Ondanks de grote voordelen van ETF’s, zijn er ook nog twee kleine nadelen.

Rendementen zijn beperkt

Ja, een gemiddeld rendement van 7% klinkt niet slecht, maar er zijn strategieën waarmee je een hoger rendement kunt behalen. Een bewezen hoger rendement. En je hoeft hier niet eens zo gek veel meer voor te doen. Een voorbeeld is de Trading Navigator Methode van beleggingsexpert Harm van Wijk. 

Met deze methode kun je met een halfuurtje tot een uurtje in de week rendementen halen van rond de 20%. Lees mijn verdere ervaringen en resultaten aan de hand van dit programma in onze Trading Navigator-review.

Niet voor korte termijn

Als je je geld binnen nu en enkele jaren nodig verwacht te hebben, kun je het beter niet in ETF’s pompen. De kans is best aanwezig dat je binnen nu en 3-5 jaar een keer op verlies staat en dat kan natuurlijk net verkeerd uitkomen.

Vandaag beginnen met ETFs – mijn aanrader

Beleggen in ETF’s is een geweldige methode om op termijn rendement op te bouwen. Echt een duurzame manier om zonder veel risico goed vermogen te bouwen.

Het is een bewezen strategie. Belangrijker nog, je hoeft slechts een keer in de maand wat te doen. En dat is het kopen van een paar stukken van je favoriete ETF(‘s).

Vijf minuutjes per maand en meer hoef je niet te doen. Je kunt ook al met hele kleine bedragen beginnen.

Enkele tientjes per maand is al voldoende. DEGIRO is een broker die een aantal goede ETF’s in het aanbod heeft.

DEGIRO mockup

Met VWRL bijvoorbeeld, beleg je in een keer in 3729 bedrijven over de hele wereld. Je hebt hiermee een brede spreiding en een uitstekende basis om een goed rendement op te bouwen voor de toekomst.

Wil je iets meer risico nemen, dan is een sector-ETF een prima idee. Er zijn genoeg sectoren waar veel groeipotentieel in zit. Vergeet dan niet om af en toe je winst te pakken en dit bijvoorbeeld in een wereldwijd fonds te stoppen.

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Lees voordat je bij DEGIRO begint goed hun ETF voorwaarden door. Deze zijn namelijk van toepassing als je bij hen gaat beleggen.

Plaats een reactie