FTX Review – Ervaringen met deze crypto exchange

Steeds meer crypto traders maken de overstap naar FTX. Is FTX echt zo’n goede exchange? En is jouw crypto daar in veilige handen? In deze FTX review lees je alles over deze exchange.

Ik vertel je onder meer:

Wat is FTX?

FTX is een crypto exchange die in 2019 is opgericht. Missie van FTX is om een platform te ontwikkelen dat gebruikersvriendelijk genoeg is voor beginners en robuust genoeg voor professionals.

FTX biedt veel munten en verschillende handelsinstrumenten aan en probeert vooral te innoveren door nieuwe instrumenten toe te voegen die voor professionele traders van belang zijn.

FTX heeft partnerships met grote bedrijven binnen en buiten de cryptowereld. Zo werkt het samen met Circle, het bedrijf achter de stablecoin USDC.

Wie zitten er achter FTX?

FTX is opgericht door Sam Bankman-Fried, een Amerikaanse investeerder en crypto-enthousiast. Hij is niet alleen eigenaar van FTX, maar ook van Alameda Research, een groot crypto investeringsmaatschappij.

Bankman-Fried is 29 jaar oud en heeft binnen korte tijd een vermogen opgebouwd van ettelijke miljarden. Voor hij in aanraking kwam met crypto, werkte hij – hoe kan het ook anders met zo’n naam – voor een bank en handelde hij in aandelen.

Bankman-Fried heeft een sterk team om zich heen verzameld met mensen die hun sporen hebben verdiend bij bedrijven als Optiver, Google en Facebook.

Wat kun je allemaal op FTX?

Op FTX heb je de keuze uit de volgende handelsmogelijkheden.

Spot

Bij spot trading handel je in een cryptomunt. Je krijgt deze cryptomunt ook echt zelf in je bezit. Het mooie is dat je gelijk een stop-loss of een take profit in kunt stellen, waarmee je gelijk de winst kunt vastzetten.

Ik koop op het plaatje Bitcoin voor $47000 (dat is de marktprijs op dit moment). Ik zet een verkooporder op $50000 en een stop-loss op $46500. Ik ben dan in een keer klaar. Ik zie gelijk wat de potentiële winst (of verlies) is.

FTX crypto trading

Het loont de moeite om een limit-order te plaatsen, omdat je dan 0,05% minder kosten betaalt.

Futures

Bij Futures speculeer je op toekomstige prijsveranderingen. Er zijn twee soorten futures.

Met perpetual futures volg je voor onbepaalde tijd een cryptomunt. Je kunt hier een hefboom opzetten. Short gaan is ook mogelijk, oftewel je kunt geld verdienen met een daling.

Grote hefbomen zijn mogelijk, maar kijk hier wel mee uit. Als je future geliquideerd wordt (niets meer waard is), ben je ook gelijk al je geld kwijt.

Een mooie strategie kan zijn om langere tijd met 2-5X leverage een coin te volgen. Bij deze futures moet je wel margin aanhouden, oftewel cash dat je kan bijstorten als de coin de andere kant op beweegt dan jij vermoed.

De andere variant zijn een soort termijncontracten. Mensen betalen hier een x bedrag voor bijv. een Bitcoin op een vaste datum in de toekomst. Op het plaatje zie je een future voor Bitcoin met een einddatum van 25-03-2022. De prijs hiervan ligt op $49269, terwijl een Bitcoin op moment van schrijven voor $46500 van eigenaar wisselt. Men verwacht dus een stijging. 

FTX Bitcoin futures

Leveraged Tokens

Bij leveraged tokens volg je ook de ‘onderliggende’ asset, maar dan voor een kortere termijn. De leveraged tokens zijn eerder geschikt voor daghandel met een hefboom. De leveraged tokens reageren heel snel op de beweging in de markt.

Als bijvoorbeeld Bitcoin met 1% stijgt, dan heb je op de leveraged tokens vaak een winst van 3-5% te pakken. Bij leveraged tokens heb je geen margin nodig, dus je kunt je kapitaal veel efficiënter inzetten.

De leveraged tokens zijn heel geschikt voor day trading, maar niet om de markt over een langere tijd te volgen.

Volatility

Op aandelenbeurzen heb je ingewikkelde instrumenten waarmee je kunt gokken op de beweeglijkheid van de koers. FTX biedt deze instrumenten ook aan voor de Bitcoinmarkt.

Dit zijn echt instrumenten voor gevorderden.

Prediction

Bij prediction kun je gokken op gebeurtenissen in de wereld. Op dit moment zijn er maar twee markten open. Je kunt bijvoorbeeld gokken op een verkiezing van Trump tot president van de VS in 2024.

Ik verwacht wel dat hier in de toekomst meer mogelijkheden komen, bijvoorbeeld gokken op sportuitslagen.

Aanbod van coins

Op FTX vind je honderden verschillende cryptovaluta. Een klein nadeel is dat er coins zijn die je niet ‘echt’ kunt kopen of FTX. Je koopt dan een soort eeuwigdurende future. Deze heeft alleen waarde op FTX. Je kunt deze crypto niet van FTX afhalen en naar je wallet zetten. Een van de coins waarvoor dit geldt is Cardano (ADA).

De meeste coins op FTX kun je wel gewoon opnemen.

Naast de coins vind je ook de tokenized stocks, oftewel een soort aandelen op de blockchain. Je hebt de keuze uit enkele tientallen aandelen en indices. Bij deze tokenized stocks krijg je zelfs dividend en stemrecht. Dit maakt het een goedkope manier om te beleggen in deze aandelen.

FTX Kosten

Het handelen in crypto kost uiteraard geld. Het liefst heb je deze kosten zo laag mogelijk, zodat er zoveel mogelijk rendement overblijft.

Kosten voor traden

Voor lage kosten zit je bij FTX goed. Een beginnende trader betaalt 0.07% aan kosten bij een market order. Als je de moeite neemt om een limit order te plaatsen, dan betaal je slechts 0.02%.

Dit is echt peanuts. Als je voor €1000 aan crypto koopt, ben je 20 cent kwijt aan kosten. 

Deze kosten zijn van toepassing op de futures en op de spot markt.

Deze kosten druk je nog verder als je je aanmeldt via deze link. Zijn de kosten je dan nog niet laag genoeg? Je handelt bijna gratis als je veel FTT aanhoudt op de exchange of als je grote bedragen verhandelt. 

goedkoopste exchange

Er is geen serieuze exchange die lagere kosten rekent. Bij Binance betaal je al snel 0.1%. Coinbase en Kraken zijn nog duurder.

Je betaalt verder alleen nog extra voor leveraged tokens en voor het lenen van geld. Als je ervoor kiest om in leveraged tokens te handelen, dan betaal je een fee van 0.1%. Dagelijks betaal je 0.03% aan kosten. 

De kosten van het lenen van geld zijn wat ingewikkelder, maar dit wordt wel duidelijk weergegeven als je dit gaat doen.

Kosten voor withdrawals en deposits

Het storten van crypto is gratis bij FTX.

Heel bijzonder, het opnemen van crypto is ook vaak gratis. Je betaalt alleen bij kleine BTC transfers of bij het overmaken van Ethereum of een ERC-20 token (bijv. Link). Als je 25 FTT gestaked hebt, dan krijg je een gratis opname.

Hoe betrouwbaar en veilig is FTX?

Het is een van de grootste nachtmerries als crypto investeerder. Je hebt je geld op een exchange staan en deze gaat kopje onder. Of de exchange wordt gehackt. Hoe groot is deze kans bij FTX? Gelukkig heel klein.

Beveiliging van de exchange

FTX bestaat sinds 2019 en er is geen enkel geval bekend van een hack of een ander probleem bij FTX.

Verder heeft FTX uiteraard de nodige beveiligingsmaatregelen genomen. Het grootste gedeelte van de crypto bij FTX staat op cold wallets die niet in verbinding staan met het internet. Dit is een best practice als het gaat om de veiligheid van de coins.

FTX heeft een responsible disclosure policy. Dit houdt in dat een hacker geld krijgt als deze een kwetsbaarheid in het systeem meldt. Dit verhoogt de veiligheid van de exchange, omdat je risicoloos geld kunt verdienen als je een kwetsbaarheid vindt.

Ook belangrijk; het smart contract voor de FTT tokens is ook gecontroleerd door onafhankelijke experts.

Beveiliging van je account

Omdat exchanges zo veilig zijn, is de meest kwetsbare plek op een exchange vaak je eigen account. Verder kun je alles uit de kast trekken om je account te beveiligen, zoals

  • Twee factorauthenticatie met Google Authenticator, een security fee of per SMS
  • Een withdrawal password – een extra wachtwoord dat je alleen gebruikt bij het opnemen van je crypto
  • Whitelisting van adressen

Kortom, met de beveiliging van je account zit het wel snor. Het enige dat ontbreekt is de mogelijkheid om een anti-phishing code in te stellen. Let dus wel altijd goed op als je een e-mail krijgt die van FTX afkomstig lijkt te zijn.

ftx betrouwbaar

Registratie en vergunningen

FTX is een onderdeel van FTX Trading LTD, een bedrijf dat gevestigd is in Antigua en Barbuda. Het hoofdkantoor staat op de Bahama’s.

Op FTX worden ook wat tokenized stocks (een soort aandelen op de blockchain) verhandeld. Dit gebeurt onder een Duitse vergunning van CM-Equity en DAAG.

Klinkt dat wat onbetrouwbaar en vaag? Kijk dan maar eens waar een exchange als Binance gevestigd. Van deze exchange vind je helemaal geen adres en registratiegegevens.

Het feit dat banken samen willen werken met deze exchange zegt ook genoeg.

Ook belangrijk, er is een accountantscontrole geweest volgens Amerikaans regels. Kortom, je kunt er vanuit gaan dat de exchange gezond is.

Backstop funds

Bij een grote cryptocrash, zoals op 19 mei 2021, kan het gebeuren dat er veel traders geliquideerd worden. Er kan dan onvoldoende geld zijn om de mensen uit te betalen die wel op winst staan, bijvoorbeeld omdat ze short waren gegaan.

FTX heeft backstop funds waarmee ze deze schade kunnen compenseren. Dit fonds is gigantisch. Er zitten liefst 6 miljoen stuks FTT in. Deze zijn op dit moment meer dan $400 miljoen waard. Los zit er nog $15 miljoen USD (echte dollars) in. Kortom, genoeg om alle schade te dekken.

Nu zal niet iedereen heel hard in futures gaan handelen, maar als je dit wel doet is zo’n fund een hele geruststelling.

Nog een extra tip: maak een subaccount aan als je met leverage gaat traden, zodat je weet wat je maximaal kunt verliezen. 

Plus- en minpunten FTX

Tijd om de belangrijkste plus- en minpunten van FTX even op te sommen, zodat je hier een goed beeld van hebt.

Voordelen

  • Hele lage kosten: Vooral als je limietorders plaatst (en dus liquiditeit toevoegt) betaal je echt heel weinig.
  • Opnames vaak gratis: Je betaalt alleen voor kleine opnames van BTC en voor opnames die via het Ethereum netwerk gaan. Alle andere crypto neem je gratis op.
  • Goed handelsvolume: FTX is een van de grootste exchanges als het gaat om handelsvolume en er is dus voldoende liquiditeit.
  • Verminderd risico bij futures trading: Het backstop fund van FTX voorkomt veel schade als je met een hefboom handelt.
  • Ruim aanbod: Er zijn meer dan 100 munten die je kunt verhandelen op FTX, evenals tientallen tokenized stocks.
  • Verschillende mogelijkheden voor leverage trading: Waar Binance voor Nederlanders (straks) geen mogelijkheid meer biedt om met leverage te handelen, kan dit bij FTX wel. Sterker nog, je hebt ruime mogelijkheden met termijncontracten, langdurige futurescontracten en leveraged tokens (voor daghandel).
  • Mogelijkheid om euro’s te storten: Bij bijvoorbeeld Binance is het niet meer mogelijk om rechtstreeks Euro’s te storten. Bij FTX kan dit wel. Lekker makkelijk.
  • Handige app: De app voor FTX werkt vlekkeloos, welke functie je ook wilt gebruiken. De app krijgt ook uitzonderlijk goede reviews in de App Store en op Google Play.

Nadelen

  • Soms alleen futures: Bij FTX kun je wel handelen in alle grote coins, maar soms kan dit alleen via futures. Een voorbeeld is Cardano (ADA). Nadeel hieraan is dat je de ‘underlying’ niet hebt en ook niet kunt opnemen naar je wallet. Wil je écht Cardano in je bezit hebben, dan kun je deze beter bij Bitvavo kopen. Het is jammer dat FTX opnames niet gewoon ondersteunt voor zo’n grote munt.
  • Geen Nederlandstalige interface of support: De exchange kent geen Nederlandse interface. Je hebt ook geen mogelijkheid om de helpdesk een vraag in het Nederlands te stellen.
  • Interface ziet er iets anders uit: De interface van FTX is best mooi en clean. Als je een andere exchange gewend bent, zoals Binance, kan het even duren voordat je gewend bent aan deze interface. Af en toe moet je even wat klikken om een knop te vinden die je bij de andere exchanges gewoon gelijk ziet.

Ervaringen en recensies van anderen

Hedgewithcrypto prijst FTX omdat het zich binnen korte tijd heeft gevestigd als grote naam door nieuwe en innovatieve producten aan te bieden.

Moneycheck vindt FTX een geweldige exchange door het innovatieve aanbod en de lage kosten, maar waarschuwt wel voor de gevaren van trading met leverage.

Blockonomi roemt de lage kosten en de hoge liquiditeit. Zij zijn tevreden over het ruime aanbod aan handelsproducten, al vinden ze het brede aanbod soms wat verwarrend voor beginnende traders.

Eindoordeel FTX

Zoals je hebt gelezen in de FTX recensie, ben ik behoorlijk positief over deze exchange.

Als we terug gaan naar de missie, dan slagen ze er zeker in. De exchange van FTX is heel gebruikersvriendelijk. De interface is erg clean en bevat wat handigheidjes, zoals gelijk een stop-loss zetten bij aankoop van je crypto.

Het grootste voordeel aan FTX is echter dat de kosten heel laag zijn. Ik plaats meestal limietorders en dan betaal ik niet meer dan 0.02% aan handelskosten. Je betaalt dezelfde lage kosten ook als je in futures handelt.

Nog een bonus: je betaalt voor de meeste coins helemaal geen opnamekosten. Deze betaal je alleen bij BTC en ETH (of tokens die op ETH draaien). Nu zijn opnamekosten bij veel andere projecten geen deal breaker, maar het is toch mooi meegenomen.

Minstens zo belangrijk is dat de exchange betrouwbaar en veilig is. FTX is gewoon geregistreerd (zij het in Antigua en Barbuda). FTX accepteert gewoon fiat betalingen en heeft goede veiligheidsmaatregelen genomen om hacks te voorkomen. Een andere bonus is het verzekeringspotje dat voorkomt dat je verlies maakt op de futures.

FTX Referral code

Afgezien van enkele coins die niet bij FTX verkrijgbaar zijn, ben ik volledig overgestapt van Binance naar FTX. Als jij je registreert bij FTX kun je de vriendencode (oftewel referral code) ‘IBFV‘ invoeren. Je krijgt dan voor de rest van je leven 5% korting op je handelskosten. Ook kun je deze link direct gebruiken.

Hoe je op een winstgevende manier kunt leren investeren in crypto

Ben je nog een beginner in wereld van crypto en wil je leren hoe je hier geld mee verdient in plaats van verliest (wat de meeste mensen helaas doen) dan raad ik je de gratis crypto training van Derek en Patrick aan. Aanmelden is kosteloos, zie hier meer informatie wanneer deze online training begint.

Overigens zijn er ook andere crypto cursussen uitgebracht en zijn er tal van boeken over digitale munten geschreven. Als je op zoek bent naar het neusje van de zalm, is de Crypto Masterclass hetgeen wat je nodig hebt om alles te leren over crypto en hoe je hier winstgevend in wordt. Alternatief zou een cursus van Corné Marchand, Madelon Vos of Doopiecash kunnen zijn, maar mijn voorkeur gaat 100% uit naar AllesOverCrypto.

Voor meer informatie over deze masterclass raad ik je aan mijn recensie en ervaringen te lezen.

Veel plezier en succes!

Plaats een reactie