10 Manieren om Geld te Verdienen met Vastgoed (Bewezen Effectief!)

Geld verdienen met vastgoed – 10 manieren!

Vastgoed heeft toch een beetje het imago van snel en fout geld. Mannen in pak met gladde praatjes die je een poot uitdraaien om zo zoveel poen te scheppen. Natuurlijk, die types heb je erbij, maar dat is slechts de minderheid. Gelukkig is de meerderheid van de mensen erop uit om op een eerlijke manier goed geld te verdienen met vastgoed.

In dit artikel vertel ik je 10 manieren waarmee jij geld kan verdienen met vastgoed. Ik bespreek kort de voor- en nadelen van alle manieren en hoe jij kan beginnen met het opbouwen van je eigen vastgoedbedrijf.

Goed om te weten is dat ik het gros van mijn successen met vastgoed te danken heb aan de training & begeleiding van IBA.

Of start met de volledige vastgoedcursus!

Waarom investeren in vastgoed?

Eerst de vraag; waarom zou je investeren in vastgoed.

De eerste reden is overduidelijk. Kijk eens naar je spaarboekje. Hoeveel rente heb jij het afgelopen jaar ontvangen? Anno 2022 mag je blij zijn als je niet hoeft te betalen om je geld bij de bank te brengen.

Maar er zijn andere redenen om in onroerend goed te investeren. Ik noem er een paar.

  • Onroerend goed is heerlijk tastbaar.
  • Er is ruimte om te ondernemen en zo extra geld te verdienen
  • Je kunt een hefboom op je kapitaal zetten en zo sneller geld verdienen.

Kortom, door te investeren in vastgoed kun je snel financieel onafhankelijk worden. Alleen hoe doe je het nu? Ik zet hieronder een paar manieren voor je op een rijtje.

Manier #1 Woning verhuren

De klassieke manier van geld verdienen met vastgoed. Je hebt een woning en je verhuurt deze.

Het grote voordeel aan woningverhuur is dat het vrij passief is. Je koopt een pand en zet er een huurder in. Uit eigen ervaring weet ik dat er soms jaren voorbij gaan waarin je bijna niets hoeft te doen aan je woning.

Je hebt een betrouwbare huurder die gewoon netjes de huur betaalt. Het enige dat je dan doet is wat preventief onderhoud en de administratie. Dit is natuurlijk de ideale situatie en die heb je niet altijd.

Nadeel aan deze methode is dat iedereen het kan. Zelfs mensen met weinig eigen vermogen kunnen een verhuurpand kopen. De concurrentie is dus enorm, dus de rendementen zijn ook niet super. Tenzij je moeite doet om panden te vinden die onder de marktprijs te koop zijn.

Andere manieren om meer geld te verdienen, is door waarde toe te voegen. Huurders zijn bereid meer te betalen voor een duurzaam of luxe woning. Als je aan expats kunt verhuren, dan kun je je appartement ‘serviced’ aanbieden. Je zorgt voor meubilair, een schoonmaker en allerlei andere luxe.

Het verhuren van woningen hoeft natuurlijk niet per se in Nederland. Ook in Duitsland liggen er voldoende mogelijkheden. 

Manier #2 Deal sourcen

Deal sourcen is een fantastische manier om geld te verdienen met vastgoed als je helemaal geen rode cent hebt.

Je zoekt dan panden onder de marktprijs voor anderen. Dit betekent dat je er op uit gaat, contacten legt, berekeningen maakt etc. Je maakt een goede business case voor de investeerders, zodat die hier geen werk meer van hebben.

Ondertussen leer je veel over vastgoed en bouw je een goed netwerk op.

Nadeel aan deal sourcen is dat je in het begin vaak niet serieus wordt genomen door vastgoedbeleggers. Een goede presentatie, zowel van jezelf als van het vastgoedobject, is dan onmisbaar.

Goede beleggingspanden zijn schaars en een deal sourcer pakt soms met gemak enkele procenten van de uiteindelijke koopsom. Met het kapitaal dat je opbouwt, kun je later je eigen panden kopen.

Manier #3 Kamers verhuren

De rekensom is simpel: des te meer huurders je in een pand kwijt kunt, dus te hoger de huur. Vang je op een eensgezinswoning €1200 aan huur? Als je er 4 huurders in kwijt kunt, vraag je €450 de neus. Je krijgt dan €1800. 50% meer.

Vooral studenten en gastarbeiders huren deze kamers, maar er zijn ook veel werkenden die graag in een kamer verblijven.

Het mooiste is als je een woning (of een ander pand) geschikt kunt maken voor kamerverhuur. Dit is niet altijd toegestaan van de gemeente, maar als het wel mag, is het jackpot. Bij een woning die al geschikt is voor kamerverhuur, zitten de opbrengsten vaak al verwerkt in de prijs.

Kamers verhuren komt ook met wat nadelen. Je hebt meer verloop, waardoor je vaker nieuwe huurders aan het zoeken bent. Af en toe moet je problemen tussen huurders onderling oplossen.

Als het goed is, maken de winsten dit ruim goed.

Manier #4 AirBnB

Een simpel recept om geld te verdienen. Je zet (een deel van een woning) op AirBNB en verhuurt deze voor korte perioden aan toeristen. 

Omdat je de woningen maar voor korte tijd verhuurt, zijn de huurprijzen hoog. Bij een klein appartement op een goede locatie vraag je zo €100 per nacht. Het alternatief is soms om deze te verhuren in de sociale sector. Het is dan wel duidelijk wat het meeste oplevert.

Twee nadelen aan verhuur via AirBNB. Het is niet echt passief. Eens in de paar dagen moet je de zaak schoonmaken, handdoeken vervangen, etc. 

Gelukkig zijn er allerlei bedrijfjes die dit voor je doen. Het is zelfs smart business om dit te doen vanuit fiscaal oogpunt. Als je dan vooral wat langere boekingen binnenhaalt, kun je hele nette winsten realiseren.

Het tweede nadeel is dat je ook wel eens leegstand hebt. Af en toe een keer een dag is niet zo’n probleem, maar als je woning een paar weken leegstaat, gaat dit serieus ten koste van het rendement.

Op sommige hotspots (denk bijvoorbeeld Amsterdam) is de verhuur via AirBNB inmiddels behoorlijk beperkt, maar op veel andere plekken zijn er nog voldoende mogelijkheden om hier flink geld mee te verdienen. Nik en Priscilla doen dit al jaren met succes.

Airbnb geld verdienen

Manier #5 Winkel- of horecapand verhuren

Je hoeft het natuurlijk niet bij woningen te houden. Met de verhuur van een winkel- of horecapand is veel genoeg geld te verdienen.

Meer dan bij alle andere vormen van vastgoed telt hier maar één ding: de locatie. Een pand op een A-locatie is duur, maar je hebt dan bijna gegarandeerd een huurder.

Als ik eerlijk ben, heb ik niet zoveel met deze vorm van vastgoed. Grote ketens kunnen hele betrouwbare huurders zijn, maar in de winkelstraten vallen de laatste jaren grote klappen. Als het economisch een keer wat minder gaat, dan gaan ook veel horecazaken kopje onder.

Wat wel interessant kan zijn; een winkelpand dat eventueel om te bouwen is naar een woning. Maar dit soort plekken zijn wat schaars.

Manier #6 Recreatiewoningen

Recreatiewoningen heb je in allerlei soorten en maten. Je hebt woningen op eigen grond, maar ook veel huizen op parken. Bij deze laatste categorie heb je vaak wat extra kosten. Wel kun je vaak meer huur vragen, omdat er ook speeltuinen, zwembaden of ander vertier in de buurt.

Als je een recreatiewoning in je bezit hebt, dan kun je deze verhuren. En je kunt deze ook zelf gebruiken wanneer je daar zin in hebt. BNB verhuren dus.

Voor de eindschoonmaak, het overhandigen van de sleutels en voor dagelijkse klusjes neem je vaak een apart bedrijf in de arm. Op deze manier blijft de tijdsbesteding beperkt.

Verhuren doe je vaak ook via een gespecialiseerd bedrijf, al zijn er genoeg mensen die hun woning het hele jaar verhuren aan vrienden en kennissen. Als je dan dezelfde tarieven vraagt, blijft eronder de streep meer over.

Er is alleen een groot nadeel: op de momenten dat je zelf het liefst in de woning zit, kun je ook de meeste huur vangen. Een week zelf in je huisje zitten is wel een dure grap als je ook €1200 huur had kunnen krijgen. 

Manier #7 Flippen

Het flippen van een woning is een van de klassieke manieren om geld te verdienen met een vastgoed.

Je koopt een wat gedateerde woning en geeft die een volledige facelift. Keuken, badkamer, vloeren, alles haal je eruit. In een nieuw jasje gaat de woning voor een veel hogere prijs dan de kosten van de verbouwing.

Ook kun je heel goed kijken naar mogelijkheden om een bestaande woning te vergroten. Een uit- of opbouw levert soms meer op dan de kosten van het aannemen.

Twee nadelen aan flippen:

1. Het eerste is dat het al snel gezien wordt als inkomsten uit werk. Je kunt alle kosten dan aftrekken, maar dan nog is het fiscaal niet gunstig. De helft van de winst is dan voor de fiscus.

2. Het tweede nadeel is dat je in staat moet zijn om een verbouwing uit te voeren of te leiden. Aangezien je altijd wel wat werk moet uitbesteden, heb je dus een team nodig.

Ondanks deze nadelen zijn er mensen die dit in de vingers hebben en twee keer per jaar een woning opknappen en verkopen voor een mooie prijs. Als je het goed doet, pak je 30-50k pure winst en dan kun je ruim leven van het flippen.

flippen vastgoed geld verdienen

Manier #8 Kantoorpand

Ook al werken veel mensen de laatste jaren veel meer thuis, er is nog steeds veel vraag naar kantoorruimte.

Mijn fingerspitzengefühl (doe er mee wat je wilt), zegt dat dit wel gaat veranderen. Kantoren in stadscentra zullen het heel goed blijven doen, terwijl gebouwen op anonieme bedrijventerreinen wat sneller leeg komen te staan.

Bedrijven zijn vaak erg betrouwbare huurders. Stabiele bedrijven zitten soms tientallen jaren op dezelfde plek. Deze betalen een vaste huur.

Belangrijk bij kantoorruimtes is dat je een beetje meedenkt met de huurder. Moeten er een paar muren weg omdat een potentiële huurder graag een kantoortuin wil. Je hoeft dit zeker niet te betalen, maar je kunt er wel aan meewerken.

Als je een stabiel bedrijf in je kantoor weet onder te brengen, dan ben je spekkoper. Dan verdien je jarenlang een mooi passief inkomen.

Iets anders dat booming is, vergaderruimtes op locaties die zowel met OV als met de auto goed bereikbaar zijn.

Manier #9 Geld beschikbaar stellen aan investeerders

Bij deze manier neem je zelf geen vastgoed in eigendom, maar stel je je geld beschikbaar aan iemand anders.

Dit zijn vaak wel mensen die geen lening kunnen krijgen bij een reguliere vastgoedbank. Het risico is dus hoger.

Je kunt de risico’s wel goed beperken. Je kunt een hypotheekrecht eisen, waarmee je het onderpand (letterlijk en figuurlijk, haha) kunt opeisen. Als tweede doe je gewoon goed onderzoek. Je stelt vaak niet alleen geld beschikbaar, maar denkt ook mee met de lener over hoe deze het maximale uit het pand kan halen.

Geld uitlenen aan andere investeerders is de meest passieve manier om geld te verdienen met vastgoed. Als mensen weten dat je ervoor open staat om vastgoed te financieren, dan komen er vanzelf wel voorstellen.

Je bestudeert het business, stelt een goed contract op en je tekent de overeenkomst. Daarna loopt het geld vanzelf binnen.

Een laagdrempelige manier om geld uit te lenen is via crowdfunding. OnePlanetCrowd heeft bijvoorbeeld regelmatig vastgoedfinancieringen in de aanbieding. Als je zelf een deal weet te sluiten met een particulier, heb je wel meer controle over de voorwaarden. 

Manier #10 Kavels kopen

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ook de handel in grond kan erg lucratief zijn. Let wel, er komt geen grond meer bij, er verdwijnt alleen nog maar grond. Land is dus het ultieme schaarse goed.

De jackpot die je kunt treffen is als je een stuk grond aan de rand van een dorp hebt dat vervolgens in aanmerking komt als bouwgrond. Als jij de grond nog met een landbouw (of een andere bestemming) hebt gekocht, dan levert dit een mooie winst op.

Uiteraard kun je ook een oud bedrijfspand kopen en kijken of je hier een woonbestemming voor kunt krijgen. 

Voor je gaat investeren in grond, moet je wel een heel goed onderzoek doen. Ligt jouw perceel in een groei- of krimpgebied? Zijn er plannen die jouw kavel op termijn aantrekkelijker of juist minder aantrekkelijk maken? Is de bodem mogelijk verontreinigd?

Het kopen van kavels is ook een kwestie van de lange adem. Het kan jaren duren voordat jij je grond kunt verkopen aan een projectontwikkelaar. In de tussentijd verhuur je het land aan een boer of maak je er zelf een moestuin.

geld verdienen vastgoed kopen

Hoe je zonder vermogen een uitgebreid vastgoedportfolio opbouwt voor een passief maandelijks inkomen

Kennis is koning. Er zijn vele boeken over investeren in vastgoed geschreven en de stap om een vastgoedcursus te volgen kan soms de beste stap zijn die iemand zet. Dan krijg je er namelijk er ook direct een rijkelijk netwerk bij.

Het beste vastgoedboek vind ik Zonder Eigen Vermogen. En als we het over trainingen hebben, dan is de IBA vastgoedcursus de #1 aanrader binnen dit vakgebied. Chantalle en Marijn geven ook geregeld een gratis vastgoed masterclass waar je je voor in kunt schrijven. Voor meer informatie over de betaalde cursus zelf, raad ik je aan mijn IBA-recensie te lezen.

Veel plezier en succes!

Of start met de volledige vastgoedcursus!

Plaats een reactie