Geld Verdienen met YouTube? 7 Manieren Om Te Cashen Met Video!

Hoe kun je YouTube gebruiken als bron van inkomsten?

Ben jij niet bang voor de camera of ben je bereid jezelf over die angst heen te zetten? Dan biedt YouTube vele kansen om extra geld te verdienen. Maar ook zonder zelf ooit maar 1 seconde voor de camera te hoeven staan kun je flink verdienen op YouTube. 

Sterker nog… ik ken mensen die er een volledig inkomen en meer uithalen. Super nice dus.

In dit artikel ga ik in op 7 manieren om geld te verdienen met YouTube. Het videoplatform kent in totaal zo’n 1,3 miljard actieve gebruikers en biedt daarom grote kansen voor iedereen. Zolang je maar een beetje uit de massa springt.

Wil jij geld verdienen met YouTube? Check wat het beste bij je aansluit en ga daar lekker mee aan de slag. Overigens is het niet altijd even makkelijk, het vergt wel degelijk doorzettingsvermogen om in ieder geval goed geld te verdienen met YouTube.

Dit zijn 7 serieuze manieren om met YouTube geld te maken

Om direct met de deur in huis te vallen ga ik eerst de serieuze manieren met je bespreken.

Daarna ga ik verder in op hoe ik zelf begon met video’s maken en waarom je eigenlijk helemaal geen cameraheld(in) hoeft te zijn om er toch moneys mee te maken.

#1: Geld verdienen met het YouTube Partner Programma

Mocht je echt puur en alleen geld willen verdienen binnen het ecosysteem van YouTube, dan dien je ten eerste YouTube Partner te worden. Dit is een programma dat YouTube heeft opgericht om content creators te helpen door hen verschillende tools te bieden. Geld verdienen op deze manier is niet super makkelijk, maar wordt wel steeds toegankelijker.

Je dient namelijk eerst aan bepaalde eisen te voldoen. Om bijvoorbeeld van de “Merchandise Shelf” gebruik te kunnen maken moet je ten minste 10.000 abonnees hebben.

Maar je krijgt al toegang tot het YouTube Partner Programma (YPP) zodra je 1000 abonnees hebt en 4000 geldige kijktijd uren.

Als je dat laatste hebt bereikt, kun je simpelweg geld gaan verdienen met je video’s. Zodra je bent aangemeld worden aan kijkers tijdens en rondom jouw video’s advertenties getoond. Daar krijg jij vervolgens geld voor.

Hoeveel geld je werkelijk verdient met je video’s als YouTube Partner is volledig afhankelijk van hoeveel views, abonnees en video’s je hebt. Dit kan van een paar euro tot duizenden euro’s per video zijn. Het belangrijkste is om veel waarde te leveren aan jouw doelgroep(en). Daarmee krijg je namelijk die views en abonnees.

De makkelijkste manier om met YouTube geld te verdienen…

Is denk ik wel met behulp van een “Cash Cow Channel”. Een cash cow is een winstgevend YouTube-kanaal die jij beheert zonder dat je daar veel tijd en moeite aan kwijt bent. Check zeker de Cash Cow Blauwdruk voor meer info.

Het mooie is dat je niet (perse) met je gezicht voor de camera hoeft. Sterker nog, je kunt alles uitbesteden. Zowel het script van de video, als het visuele gedeelte (de video) en de voice-over.

Dit “werk” kun je overal ter wereld uitoefenen en is ook nog eens oneindig schaalbaar. Een nog redelijk onontdekte manier van geld verdienen met video, maar super leuk om te doen.

Door een sterke cash cow op te zetten ga je echt lekker geld verdienen, mits je waarde weet te leveren.

Je moet wel voldoen aan de toelatingseisen van het YPP en de kijkers moeten je video’s wel willen kijken.

Zodra je dat doet, kun je er euro’s mee pakken. Of dollars eigenlijk.

YouTube Partner Programma Goedkeuring

In de Cash Cow Academy van Jelline Brands leer je hier alles over. Check ook mijn review van deze online videotraining of lees gewoon mijn 5-stappenplan om direct een cash cow op te zetten. 

In de Academy van Brands Verkopen leer je stap-voor-stap een winstgevende Cow op te zetten, zonder dat je voor hoge kosten komt te staan.

Mijn eerste cash cow case study

In 2021 begon ik mijn eerste cash cow. Was ontzettend leerzaam. En hoe dat voor mij was, de dingen die ik heb gedaan en wanneer ik geld begon te genereren met YouTube laat ik in een 6 delige videoserie zien. Hier zie je de eerste van de 6.

Bekijk mijn YouTube kanaal voor de overige video’s.

#2: Gesponsorde video’s

Natuurlijk hoef je niet alleen van het YouTube Partner-programma afhankelijk te zijn om inkomsten te genereren. Als kleinere content creator kan het bijvoorbeeld interessant zijn om direct met partijen in zee te gaan zonder dat YouTube ertussen zit.

Dit kan door middel van gesponsorde video’s je maakt video’s voor iemand waar je vervolgens geld voor krijgt OMDAT je hun naam / product / dienst aanprijst.

Het zijn video’s waarin jij kort reclame maakt voor een product of bedrijf, of een video die volledig gewijd is aan een bedrijf of product. Het bedrijf betaalt jou voor de exposure die jij hun product geeft aan jouw abonnees. Het mooie aan dit soort samenwerkingen is dat YouTube er niet tussen zit om een deel van de opbrengsten in te pikken.

Hoeveel je met een gesponsorde video verdient is ook in dit geval volledig afhankelijk van je publiek. Dit kunnen honderden euro’s zijn, maar indien je een groter kanaal hebt dan kunnen de opbrengsten oplopen tot duizenden euro’s.

Gesponsorde video’s zijn overigens een makkelijkere manier om geld te verdienen dan als YouTube Partner, zeker wanneer je een kleinere niche content creator bent.

#3: Merchandise

Stel je hebt een YouTube-kanaal met flink wat volgers, dan kan je merchandise gaan ontwerpen en aanbieden aan je abonnees. Merchandise zijn producten met daarop jouw logo of design. Je fans zullen zich waarschijnlijk maar al te graag associëren met je kanaal door t-shirts, mutsen, petten, mokken en allerlei andere producten met jouw design te kopen.

Voor middelgrote en grote kanalen is dit een belangrijke bron van inkomsten. Echter kan het ook kleinere kanalen een goede manier zijn om geld te verdienen. Wel dien je dus al bekend te zijn of bekendheid op te bouwen, anders wil je niemand je spullen hebben.

Merchandise is geschikt voor allerlei typen kanalen, zelfs wanneer je video’s over niche onderwerpen gaan zoals fitnessvideo’s of spirituele onderwerpen. Probeer creatief te zijn met het ontwerp van je merchandise. Denk bijvoorbeeld na over welke uitspraak je vaak doet in je video’s en maak dit onderdeel van je ontwerp.

Het opzetten van een website voor je merch hoeft overigens niet moeilijk te zijn. Websites als Represent bieden een kant-en-klaar platform voor YouTubers om hun merch op te verkopen. Onder andere de bekende YouTuber PewDiePie maakt gebruik van deze website.

Hoeveel je met je merch kan verdienen is opnieuw afhankelijk van wat je verkoopt. Voor een t-shirt kun je vaak meer vragen dan voor een sleutelhanger.

Het opzetten van een website voor je merch hoeft overigens niet moeilijk te zijn. Websites als Represent bieden een kant-en-klaar platform voor YouTubers om hun merch op te verkopen.

#4: Patreon

Indien je niet geïnteresseerd bent in het YouTube Partnership-programma maar wel wat inkomsten wil krijgen uit je video’s, dan is het aanbieden van abonnementen buiten YouTube om een goede optie.

Zo kan je je abonnees op YouTube early access tot jouw content bieden, shout-outs van abonnees in je video’s doen of directer met hen communiceren.

Een bekende website die dergelijke abonnementen faciliteert is Patreon. Met Patreon kan je abonnementen aanbieden waarbij een abonnee per video of per maand betaalt. Het interessante hieraan is dat de abonnementsbedragen klein kunnen zijn, al vanaf $1 per maand of video. Dit zorgt ervoor dat de drempel voor een abonnee relatief laag is om betalend abonnee te worden.

Wanneer je gebruik maakt van andere platformen om betaalde abonnementen aan te bieden dan nemen zij in veel gevallen een percentage van de opbrengst. Patreon verdient bijvoorbeeld 5% aan jouw abonnementen. Een kleine vergoeding zodat jij dit verdienmodel kunt impleteren.

Het mooie aan abonnementen is dat ze wederkerend zijn. Hiermee bedoel ik dat je er maandelijks, ieder kwartaal of jaarlijks geld voor vangt. Zodra je je meer abonnees opbouwt zal je ook je inkomsten doen stijgen. Op den duur kun je er zelfs een volledig inkomen uithalen, maar dan moet je wel van grote waarde zijn. Anders zal niemand je betalen.

#5: Livestreams en donaties

Een vijfde manier om geld te verdienen met YouTube is door middel van livestreams. Dit zijn live uitzendingen die je op je kanaal kan uitzenden. Tijdens deze uitzending kan je donaties ontvangen van je abonnees. Dit is een populaire manier van geld verdienen voor gamers.

Tijdens een livestream, die soms uren kunnen duren, laten abonnees hun steun aan de streamer blijken door een klein of groot bedrag te doneren. Vaak wordt de donateur vervolgens live op beeld bedankt. Dit biedt naast een extra inkomstenbron ook een unieke manier van interactie met je abonnees. Donaties zijn echter niet voor alle typen YouTube-kanalen geschikt.

Indien jouw content niet geschikt is voor livestreams doordat je veel moet monteren of videobewerken, dan kan je natuurlijk zo nu en dan een Ask-me-Anything (AmA) stream doen. Hiermee geef je je abonnees de mogelijkheid om jou vragen te stellen. Daarnaast biedt je hen de mogelijkheid om donaties te doen.

Hoe ik zelf het meeste geld verdien met YouTube

Wat is de BESTE manier om geld te verdienen met video? Dit is een vraag die veel beginnend internetondernemers stellen. Het antwoord is in mijn optiek vrij eenvoudig. Je kunt één van bovenstaande manieren uitvoeren. Alleen zijn dat manieren die meer lonend zijn op het moment dat je al een following hebt.

Maar wat moet je doen om TOCH geld te verdienen als je nét pas komt kijken?

Hieronder bespreek ik de in mijn ogen 2 beste manieren voor zowel beginnend als gevorderd YouTube’er. Op deze manieren geld verdienen kan iedereen, zelfs al ben je (lichtelijk) cameraschuw. En ik spreek uit ervaring. Zelf ben ik geen held op camera, maar toch verdien ik er rond de 3K per maand mee.

#6: Digitale en fysieke producten verkopen

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van YouTube op het gebied van marketing is het visuele aspect. Mensen zien je filmpjes en krijgen op een andere manier informatie binnen dan wanneer zij bijvoorbeeld een lange tekst lezen.

Je kunt met een video veel waarde bieden. En zoals de wet van compensatie iedere keer weer laat zien. Door veel te GEVEN, zal je ook veel ONTVANGEN.

Stel je hebt een webshop met allerlei gadgets, dan kan je de werking van deze gadgets in video’s laten zien of uitleg geven over relevante onderwerpen. Vaak zien mensen eerst wat jij te bieden hebt, voordat zij een beslissing maken over of ze iets van jou willen kopen.

Met video’s zoals unboxing video’s,reviews of instructievideo’s, introduceer je je ‘gezicht’ EN je producten op een effectieve manier aan een groter publiek. Ditzelfde geldt voor digitale producten zoals muziek, software of digitale kunst.

Hoeveel je hiermee kan verdienen is afhankelijk van diverse factoren. Denk aan de ‘gunfactor’ die je hebt, maar ook het type product en de prijs. Daarbij speelt betrouwbaarheid en autoriteit (in hoeverre geloven mensen je en zien ze jou als expert in dat gebied) een grote rol.

Op deze manier geld verdienen via YouTube kan je overigens ook vanaf de andere kant bekijken. Stel je hebt een grote webshop maar geen YouTube-kanaal, dan kan je andere YouTubers vragen jouw product te promoten. Zo verdien je potentieel meer geld dankzij exposure in YouTube-video’s!

Met video’s, zoals unboxing video’s, reviews of instructievideo’s, introduceer je je producten op een effectieve manier aan een groter publiek.

#7: Affiliate marketing

Misschien wel de beste en meest interessante manier om op YouTube geld te verdienen is door middel van affiliate marketing. Met affiliate marketing verkoop je niet je eigen producten of diensten aan je abonnees, maar die van andere bedrijven. 

  • Wanneer iemand via jouw video doorklikt naar de productpagina van het andere bedrijf en een product koopt, dan krijg jij hierover een commissie.

Het interessante aan affiliate marketing is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het opzetten van je eigen platform waarop je producten verkoopt. Je hoeft namelijk enkel door te verwijzen naar de productpagina van een ander bedrijf.

Dit betekent dat deze inkomstenbron makkelijk op te schalen is en zo een leuk extraatje kan opleveren. Heck, ik haal uit affiliate marketing het gros van mijn inkomen!

Klinkt leuk, maar hoe dan…?

Hoeveel je hieraan kan verdienen is onder andere afhankelijk van de grootte van je kanaal en hoeveel commissie een bedrijf je biedt. Dit kan van 5% tot soms 50% zijn waarmee je per video van een paar euro tot honderden euro’s kunt verdienen. En daar gaan in dit geval dus geen kosten vanaf in de vorm van materiaal of andere productieprocessen.

Ik leg hoe dit specifieke verdienmodel werkt allemaal haarfijn uit in mijn boek Voor Altijd Vrij.

Affiliate marketing kan je op veel manieren implementeren. Zo kun je video’s maken die misschien niet een op een aansluiten op jouw content, maar het product meer als reclame aan het begin of einde van je video benoemen.

Ook kan je je content volledig op affiliate marketing inrichten

Een voorbeeld hiervan is websitemakers die uitleggen hoe je met bepaalde software een websites kan maken. In deze video’s linken zij vervolgens door naar de softwareontwikkelaars die deze software maken.

Zo los je tegelijk een probleem voor je kijker op én maak je reclame voor de software. En dat de absolute key. Veel waarde bieden en daar relevante producten aan koppelen.

Hoeveel je hieraan kan verdienen is onder andere afhankelijk van de grootte van je kanaal en hoeveel commissie een bedrijf je biedt. Dit kan van 5% tot soms 50% zijn waarmee je per video van een paar euro tot honderden euro’s kunt verdienen. Kies een affiliate netwerk, meld je aan voor een geschikte campagne, promoot het product en verdienen maar!

Geld verdienen op YouTube ZONDER zelf een video op te nemen

Alright, dit was het dan. Ik denk dat je hiermee heel mooi uit de voeten kunt. Steeds populairder wordt het om een Cash Cow op te richten, zoals ik in het begin al heb uitgelegd. 

Mijn advies is om daar lekker mee aan de slag te gaan. 

  • Je hoeft dan nooit zelf voor de camera te staan
  • Je kunt zelfs op yt geld verdienen zonder zelf een video te maken
  • Pak het goed aan en je kunt hier met parttime werk een voltijds inkomen (en meer) mee genereren

Plaats een reactie