10 Gewoontes van Succesvolle Mensen (Doe Dit Voor Succes)

Als we kijken naar de gewoontes van succesvolle mensen dan zijn er 10 gewoontes die universeel lijken terug te komen. In dit artikel ga je ontdekken wat succesvolle mensen in hun systeem hebben om dat succes te behalen.

Als je wilt wilt weten hoe je succesvol wordt… doe hetzelfde wat zij doen en er is een grote kans dat je dezelfde resultaten mag ervaren. Succes komt niet zomaar aanwaaien, daar waren we al over uit. Maar wat is er nodig om dat succes te krijgen waar we zo naar verlangen?

Dit doen succesvolle mensen

Laten we eerst eens kijken naar de gewoontes van minder succesvolle mensen. Die mensen die het altijd moeilijk lijken te hebben en nooit echt vooruit komen. De mensen die wel zeggen dat ze succes willen, maar waarvan we simpelweg weten dat het ze nooit gaat lukken.

Hun gedrag herken je heel eenvoudig:

  1. Lui zijn in plaats van actie ondernemen.
  2. Denken dat alles zomaar komt aanwaaien in plaats van het heft in eigen handen nemen.
  3. De buitenwereld de schuld geven van problemen en hier geen verantwoordelijkheid over nemen.
  4. Klagen in plaats van er iets aan doen.
  5. Tijd verspillen aan onnodige dingen in plaats van nuttig besteden.
  6. Geld verspillen aan onnodige dingen in plaats van slim investeren.
  7. Alles tegelijk willen doen en makkelijk afgeleid zijn.
  8. Alles alleen willen doen en doelloos te werk gaan.
  9. Korte termijn denken en snel opgeven.
  10. Heel veel willen ontvangen en nauwelijks willen geven.

Je zou kunnen zeggen dat als je van elk van bovenstaande gewoonte het tegenovergestelde doet, je de 10 gewoontes van succesvolle mensen al hebt. Dat is deels waar. Toch ga ik er nog wat dieper op in. Wat zijn de 10 gewoontes van succesvolle mensen?

Gewoonte 1: Lange Termijn Visie

Een van de belangrijkste gewoontes van succesvolle mensen is overduidelijk onze lange termijn visie.

Daar waar de meeste mensen vooral op korte termijn een snel en fijn resultaat willen, ligt dat bij ons heel anders. Wij kijken verder en we zien alles in een breder perspectief. We hoeven niet meteen resultaat en we kunnen meerdere jaren van pijn doorstaan.

Natuurlijk is het fijn om snel resultaat te boeken. Genot is fijn, plezier is belangrijk. Maar kijk nou vooral eens naar waar je over 1, 2, 5, 10 of zelfs 20 of 40 jaar wil staan. Want écht genot is niet snel geregeld. Dat kost tijd, moeite en soms jaren aan pijn, oefening en doorhakken.

“Overschat niet wat je in een maand kan doen, maar onderschat niet wat je in een jaar kan doen.”

Gewoonte 2: Waarde BIEDEN

Hebben, krijgen en ontvangen. Dat is wat de meeste mensen willen.

Succesvolle mensen draaien dit om. Zij hebben er een gewoonte van gemaakt om waarde te bieden aan de buitenwereld. Of het nu geld, een compliment of kennis is. We willen geven.

En het grappige is, juist door meer te geven aan anderen, krijgen we zoveel meer terug. En dat terwijl mensen vaak denken dat we alleen maar willen (af)pakken. Integendeel. Kijk naar Bill Gates of Oprah Winfrey. Wat zij jaarlijks aan geld en andere giften weggeven is geweldig.

Gewoonte 3: Focus

We laten onszelf niet snel afleiden en focussen ons op één ding tegelijk.

Een van de belangrijkste gewoontes van succesvolle mensen is een laserfocus. Wij doen liever één ding uitzonderlijk goed in plaats van heel veel dingen slechts gemiddeld.

Erg belangrijk als je ergens uitzonderlijk in wil worden; doe het veel. Heel veel. En daarna nog meer. En nog meer.

10.000 uur staat ervoor om ergens een meester in te worden. Ergens meesterlijk in worden kan niet door jezelf op vijf dingen tegelijkertijd te richten. Focus je op één en maximaal drie dingen tegelijk. Het liefst één. En dat voor langere tijd.

Gewoonte 4: Consistentie

En daarmee gaan we over naar consistentie. Een belangrijke gewoonte van succesvolle mensen is consistent te werk gaan. Niet opgeven. Elke week en het liefst elke dag IETS doen. Iedere keer opnieuw.

Ook al heb je weinig tijd, maak de keuze om toch een aantal momenten in de week te werken aan een hoger doel. Stel dat je bijvoorbeeld regelmatig sport, een uitbundig sociaal leven en relatie hebt en ook nog eens 40 uur per week werkt. Maar je wil toch graag loskomen van ‘the rat race’ en je eigen bedrijf opstarten.

Zoek dan een manier om een of meerdere vaste tijdstippen in de week vrij te plannen om aan je doelen aan de slag te gaan. Door consistent en consequent daarmee bezig te gaan ga je sowieso resultaat boeken op de lange termijn.

Gewoonte 5: Het werk doen wat anderen niet willen doen

Dan Lok zei het zo mooi: “The rich do what is hard; that’s why their life becomes easy. The poor do what is easy; that’s why their life becomes hard.”

Een gewoonte van succesvolle mensen is dat ze het vuile werk willen doen. Onwijs vroeg opstaan. Lange dagen maken. Werk, dat in eerste opzicht geen enkele behoefte bevrediging hoeft op te leveren. Werk doen waarvan wij vaak denken: “waar doen we het eigenlijk voor” en “is dit wel het juiste”.

Als je weet dat dit hetgeen is wat je moet doen. Doe het dan gewoon. Ook al vinden anderen het belachelijk. Ook al krijg je rare gezichten. Ook al is het niet perse leuk om te doen. Doe het. Het gaat je zoveel opleveren. Op een gegeven moment krijg je er zelfs een kick van om het mindere werk te doen, puur doordat je ziet wat het oplevert (bijvoorbeeld een dikke bankrekening).

Gewoonte 6: Gepland te werk gaan

Daar onsuccesvolle mensen “zomaar wat doen”, gaan succesvolle en rijke mensen gepland door het leven. Dat klinkt misschien saai of roept weerstand op. Toch, is een belangrijke factor of je wel of niet succesvol gaat worden hoe we onze tijd indelen.

Als je te pas en te onpas onze tijd spendeert aan nutteloze dingen, hoe kan je dan succesvol worden? Als iemand op een vrije middag denkt laat ik even televisie gaan kijken. Om er uren later achter te komen dat zijn middag voorbij is. Hoe verwacht hij dan succesvol te worden?

Als hij rekening had gehouden met het feit dat hij die middag vrij heeft en wijselijk de tijd zou plannen om bijvoorbeeld een half uur uit te trekken om wat te gaan eten en vervolgens te gaan werken aan zijn doelen. Dat maakt nogal een verschil, niet?

Succesvolle mensen delen hun tijd wijselijk in. Ze weten dat zodra ze hun tijd weggooien, ze hun leven weggooien. Tijd is kostbaar en de tijd die je spendeert ga je NOOIT meer terugkrijgen. Door wijselijk te plannen en de tijd te spenderen aan nuttige dingen, gaat zijn vruchten afwerpen op de lange termijn.

Gewoonte 7: Doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen en een onuitputtelijke drive om door te gaan. Door te gaan. En door te gaan.

Dat is wat succesvolle mensen doen. Herhaling. Oefening. Optimaliseren. Door ontwikkelen. Verder gaan.  Voor succesvolle mensen bestaat er geen “kan niet” of “dat gaat me niet lukken”.

We doen ‘whatever it takes’. We halen het ‘no matter what’. Bekende termen uit films. Voor ons de bittere waarheid.

Doorzettingsvermogen beslaat een van de meest cruciale gewoontes van succesvolle mensen. Opgeven is er simpelweg niet bij. Waarom niet? Omdat als we ons eenmaal iets in ons hoofd hebben gehaald, we er ALLES aan doen om het waar te maken.

Dat is het verschil tussen succesvolle en onsuccesvolle mensen. Onsuccesvolle mensen zijn geneigd snel op te geven. Bij een kleine tegenslag of als het even niet zo lekker loopt worden ze ontmoedigd. Het is een keuze die je kan maken; afhaken OF ervoor kiezen om jezelf te verbeteren. Zoeken naar mogelijkheden en middelen om het tóch voor elkaar te krijgen. Whatever it takes!

Gewoonte 8: Actie ondernemen

Misschien wel de belangrijkste van allemaal. Actie ondernemen. De onsuccesvolle mensen zijn passief. Ze klagen liever dan er daadwerkelijk wat aan te doen. Dat mag ook, het is een keuze. Actie ondernemen is niet voor iedereen weggelegd. Niet iedereen is bereid het vuile werk te doen om hun doelen & dromen waar te maken.

Als we kijken naar de succesvolle mensen onder ons dan ondernemen ze actie. En ja, ook wij zitten vol twijfel. Ook wij hebben innerlijke battles die we moeten zien te overwinnen. Ook wij hebben interne & externe weerstand om mee te dealen.

De meeste mensen haken al af bij het idee dat ze een risico moeten nemen. Ze zijn bang dat het misgaat of dat ze een fout begaan. Ik ben van mening dat het goed is om stil te staan bij te ondernemen stappen. Maar doe het niet te lang. Ga niet te lang zitten zeveren om het vervolgens toch maar niet te doen.

Als je weet dat iets je verder gaat helpen of als je vindt dat je iets moet doen. DOE het dan gewoon. Onderscheid jezelf van de massa en ga aan de slag.

Gewoonte 9: Investeren Slim in zichzelf

Robert Kiyosaki beschreef het al zo mooi in zijn boek Rich Dad, Poor Dad: de meeste mensen investeren niet, ze geven geld uit (aan vaak nutteloze dingen). Ze steken het geld in dingen die hen alleen nog maar armer maakt.

Daar rijke mensen slim investeren. In zichzelf. In hun ontwikkeling. Vastgoed, onderneming, cursussen, trainingen etc. Een essentiële gewoonte van succesvolle mensen is dat ze weten waar slim in te investeren.

Een voorbeeld van mezelf is dat ik een goede twee jaar slim heb geïnvesteerd in een cursus (was slechts €47,-) die mij meer geld heeft opgeleverd dan ik zelf had durven dromen. Soms hebben we iets nodig wat je de juiste weg laat zien. Want we kunnen het niet alleen. Investeer slim en wees niet bang om geld uit te geven aan je eigen ontwikkeling.

Gewoonte 10: Rust & Mediteren

Een belangrijke factor voor spiergroei is herstel & rust nemen. Zo ook als het gaat om succes en de weg daarnaar toe. De gewoonte die een succesvol persoon maakt of breekt is het vermogen om op tijd rust te kunnen nemen.

Plan elke week minimaal één dag in om helemaal niets te doen. Niet werken aan je doelen. Geen heftige sportsessies. Een wandeling, oké. Verder: even helemaal niets. Erg belangrijk voor het herstel van lichaam & geest.

Het geeft kracht en zorgt dat we onszelf even kunnen ‘resetten’.

Doen we dit niet dan gaan we er naar verloop van tijd aan onder door. Het is simpelweg niet vol te houden om alleen maar door te gaan. Nogmaals, een belangrijke gewoonte van succesvolle mensen is dat ze actie ondernemen en doorpakken. Geen NEE kennen en ondanks alles door blijven zetten.

Dat staat buiten kijf. Toch is rust cruciaal. Een boek lezen, wandeling maken of op welke manier ook relaxen. Doe het. Doe het elke week. Anders ga je het niet redden.

Plaats een reactie