Gorilla Mindset Review (Mike Cernovich) Samenvatting en Ervaringen na 5 Jaar

In deze review van Gorilla Mindset deel ik mijn ervaringen na 5 jaar met het boek. Gaat Mike Cernovich keihard nat of is het echt een boek voor in de boeken? In onderstaande recensie deel ik uitgebreid mijn mening, beoordeling en samenvatting.

Even een quote dan:

“Anxiety is based on an uncertain event in the future. (…) You don’t know what is going to happen in the next minute, much less at a point further in the future, so why are you worrying about it? When you start living in the moment, you stop worrying about the future.” – Mike Cernovich, uit Gorilla Mindset

Wat is Gorilla Mindset precies voor boek?

Ergens, long the way, ben je de titel Gorilla Mindset tegengekomen. Als je into zelf-hulp boeken en persoonlijke ontwikkeling bent is dit zeer goed mogelijk. Wellicht ben je bekend met de ‘Gorilla Mindset Podcast’ van de auteur Mike Cernovich.

Je zit er in elk geval aan te denken om het boek aan te schaffen en nu wil je graag een review lezen. In dit artikel krijg je alle informatie die je nodig hebt over het boek.

Mocht je de keuze maken het boek aan te schaffen, dit is wat je aan gaat treffen:

 • Hoe je levensstijl van invloed is op je mindset.
 • Welke verschillen er bestaan tussen diverse mindsets en welke jou verder helpen of juist tegenwerken in het leven.
 • Alles wat je kan doen om je mindset (en daarmee je resultaat) te verbeteren
 • Hoe je effectief omgaat met algehele uitdagingen in het leven
 • Hoe je negatieve gedachten en emoties ombuigt naar iets positiefs
 • Welke relatie onze gezondheid (denk aan voeding, sporten en lichaamshouding) heeft met een krachtige mindset.
 • Hoe je grip krijgt op je algehele stemming.
Gorilla Mindset

Kortgezegd: hoe krijg je de mindset van een winnaar. Dat lijkt allemaal al heel wat. Maar het boek biedt nog heel veel meer. Je leert alles om ervoor te zorgen dat je je eigen overtuigingen, gedachten en emoties laat meewerken om jouw gewenste doelen en resultaten te behalen. 

Samenvatting van Gorilla Mindset

De subtitel van het boek luidt: How to Control Your Thoughts and Emotions, Improve Your Health and Fitness, Make More Money and Live Life on Your Terms.

Dat is nogal wat. Gorilla Mindset beschrijft hoe je jezelf als persoon een mindset aanleert om alles voor elkaar te krijgen wat je maar wenst. Een boek over omgaan met problemen, hoe je met levensuitdagingen omgaat en het leven leidt zoals jij dat wil.

Als we kijken naar het leven van veel mensen tegenwoordig, dan zien we: 

 • Mensen zijn steeds meer depressief.
 • We zijn te dik en leven ongezond.
 • Er heerst veel angst onder de mensheid.
 • Mensen hebben een groot gebrek aan focus.
 • We worden geleefd. Hoe we moeten leven laten we grotendeels over aan andere mensen.
 • We leven niet het leven wat we diep van binnen verlangen.
 • We missen het vertrouwen in onszelf en ons eigen kunnen om datgene te realiseren wat we willen (we hebben een limiterende mindset).
 • Vaak vergeten we dat we wel degelijk zelf sterk van invloed zijn op onze eigen denkwereld. In Gorilla Mindset krijg je alle tools die je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je de mindset van een winnaar krijgt.

Dit boek leert je de verantwoordelijkheid over je eigen leven terug te nemen. Tijden van zeuren, klagen en excuusjes verzinnen zijn voorbij. Het is tijd om serieus te worden.

Mijn ervaringen met het boek van Mike Cernovich

Als ik vanuit mezelf spreek, was dit boek precies wat ik op dat moment nodig had. Dat is alweer 4 á 5 jaar terug! Toen heb ik dit boek gelezen en geluisterd. Tijden lang wist ik donders goed dat we zelf ontzettend veel invloed hebben op onze eigen gedachten & emoties. 

We hebben controle over onze eigen gedachten, emoties en acties. Als we maar weten hoe we die controle moeten pakken. We hebben de controle over ons eigen leven, als we maar weten hoe we die controle moeten pakken. 

Als je op zoek bent naar manieren om je eigen mindset en daarmee je leven drastisch te verbeteren, Gorilla Mindset biedt je alles wat je nodig hebt.

Mindset is de bron van jouw (gebrek aan) succes

Eigenlijk is alles wat je om je heen ziet en alles wat je in leven wel of niet hebt, het resultaat van jouw mindset. Vanuit je mindset volgen acties. Vanuit je acties volgt resultaat.

Wil je ander resultaat? Dan moet je je acties aanpassen. Alleen om die acties aan te passen dien je je mindset te veranderen. Dat is de wortel.

En hoe je 1. je mindset optimaliseert voor 2. de beste acties en daarmee 3. het gewenste resultaat… dat leer je allemaal in Gorilla Mindset.

Het geeft je oefeningen waar je direct mee aan de slag kan om je leven dusdanig in te delen zoals je dat wil. Heel makkelijk gezegd, maar zo is het wel.

De oefeningen waar je aan moet denken gaan van gewichtheffen tot mindfulness. Van met jezelf praten tot lichaamshouding. 

Mike Cernovich

Mike Cernovich, auteur van Gorilla Mindset

En ook oefeningen om afleiding en een gebrek aan focus te elimineren. Het helpt ook bij het herkennen van niet-helpende gedachtepatronen en hoe je deze ombuigt naar iets wat wél werkt. Je wilt gewoontes voor jezelf creëren die jou verder helpen in het leven en daar brengen waar je maar heen wilt.

Is dit boek voor iedereen weggelegd?

Van Gorilla Mindset heb ik zowel de paperbackversie als het audiobook en ik zal eerlijk met je zijn. Er is geen reden om het niet te lezen. Als man zijnde niet in elk geval. Het boek is meer op mannen gericht, daarom is het voor de vrouw wat minder geschikt denk ik. 

Persoonlijk vind ik het een geweldig boek. Het heeft mij direct geholpen om grip te krijgen op nare gedachtepatronen en emoties. Mike Cernovich beschrijft dit fantastisch in een mannelijk karakter.

Geen zweverig of klef gedoe. Geen gebrabbel over je aura’s schoonmaken, maar een boek wat vol staat met acties. Acties die werken. Voer het uit en merk direct het resultaat.

Je moet bereid zijn eerlijk durven zijn naar jezelf

Als je hierin echter niet geïnteresseerd bent dan kan je het boek logischerwijs beter laten staan.

Ik ken genoeg mensen die niet bezig willen met hun eigen denkwereld en die het allemaal maar geneuzel vinden.

Mijn vriendin vertelde me dat ze er niet in gelooft dat iemand anders jou moet leren hoe je je leven moet leven. Natuurlijk, je moet helemaal zelf bepalen wat je doet en hoe je het leven leeft.

Alleen, als je nu merkt dat dingen niet lopen zoals je wilt, waarom zou je dan telkens maar hetzelfde blijven doen?

Blijkbaar heeft wat je tot dusver hebt gedaan niet gewerkt.

Eerlijkheid naar jezelf

Dus je kunt wel stug blijven volhouden “ik vind het wiel zelf wel uit”, of je kunt je ego eens aan de kant zetten en luisteren naar wat anderen te zeggen hebben. En daarvan durven leren.

Haal de kracht uit jezelf

Het gaat er juist om dat je de kracht uit jezelf haalt. Dit boek geeft inderdaad gewoontes en oefeningen weer van Mike Cernovich die hem hebben geholpen. En voor hem hebben deze vernieuwende inzichten gewerkt. 

Dat is zeker het proberen waard als je nu merkt dat de dingen niet gaan zoals je zou willen. Gorilla Mindset laat ons nadenken over ons eigen leven en laat de eindeloze mogelijkheden zien:

 • Wat denken we en hoe werkt onze psychologie
 • In hoeverre limiteren of motiveren we onszelf.
 • In hoeverre creëren we een helpende levensstijl voor onszelf.
 • Wat willen we in het leven en wat moeten we daarvoor doen.
 • Wat werkt mee, wat werkt tegen, hoe gaan we hiermee om.

Indien je geen trek hebt om hier aandacht aan te besteden, dan is het boek niets voor jou.

Conclusie: Gorilla Mindset kopen of niet

Mijn ervaring is enorm goed. Na 5 jaar ben ik nog steeds er tevreden met de principes die ik heb geleerd. Wat ik er wel bij moet zeggen is dat Gorilla Mindset geen quick fix biedt. De handvatten die worden aangereikt hebben een impact, vooral op de langere termijn gericht.

Veel strategieën kosten tijd om te integreren. Je wilt dus dit boek niet alleen maar lezen, maar echt gaan gebruiken. Als je het niet toepast, heb je er niets aan. 

Plaats een reactie