Hoe Word Je Succesvol? 25 Praktische Tips voor Meer Succes In Het Leven

Hoe word ik succesvol?” is een vraag die veel mensen beantwoord willen hebben. Je kijkt misschien vol bewondering naar mensen die veel succes hebben. Dit kan zelfs een tikkeltje jaloersmakend zijn. Onthoud dat we meestal alleen de buitenkant zien. De oppervlakte. Het topje van de ijsberg: financiële zekerheid een goede gezondheid, volledige vrijheid en status. Succesvolle mensen hebben een groot huis, reizen wanneer ze willen en het lijkt alsof alles dik in orde is.

Let op dat iedereen problemen kent in het leven, ook al heb je alle rijkdom in de wereld.

Desalniettemin, succes op ieder vlak in het leven is wat de meeste mensen graag willen. En het lijkt alsof dit bij succesvolle mensen zomaar in de schoot is geworpen. Nou… zeker niet!

De vraag is nu vooral: Wat gebeurt er ‘onder water’? Hoe krijg je een succesvol leven? Wat doen deze mensen anders waardoor ze wél dit succes hebben? En wat is ervoor nodig om zélf succesvol te worden? 

Is dit ogenschijnlijke succes allemaal wel zo mooi als dat het lijkt, of kent het ook een schaduwzijde? In deze blog ontdek je het allemaal. De mooie, maar ook mindere kanten van succes. En om zelf succesvol te worden integreer je deze 25 tips in jouw leven.

Hoe word jij succesvol?

Wees je er allereerst van bewust dat er geen quick fixes zijn. Geen shortcuts en geen snel-succes-methodes. Uiteraard is er een (extreem) kleine groep mensen die geluk hebben (mensen met rijke ouders) of iemand die precies de juiste actie op het juiste moment uitvoert. Dat is niet waar ik het over heb. De meeste mensen die succesvol zijn hebben er namelijk knetterhard voor gewerkt. Dit betekent overigens niet dat knetterhard werken direct een garantie voor succes is. De meest eenvoudige sleutel naar succes is door gedurende een langere periode de juiste acties uit te voeren.

Is er een garantie voor succes?

Nu vraag jij je natuurlijk af: “Is er wél een garantie voor succes?” Helaas. Een garantie is er nooit. Maar je kunt je kans op succes wel aanzienlijk vergroten. In deze blog ontdek je die 25 principes die nodig zijn om zelf een succes te worden. Er is echter maar één persoon die voor zichzelf bepaalt die wat succes is, en dat ben jij. En dit is dan ook exact waar je mee wilt beginnen: krijg helder wat succes voor jou betekent. Immers, als jij niet weet wat succes voor jou persoonlijk inhoudt, zal je het nooit behalen. Dat is als random schieten in de lucht en dan maar hopen dat de kogel in de roos terecht komt. De kans op slagen is dan uitermate laag.

doelen stellen om succesvol te zijn

Kies je definitie van succes en focus je daar lange tijd op

Maak jouw persoonlijke doelen en dromen daarom specifiek. Focus je daar intensief op en ga vervolgens extreem gericht te werk. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je eigenlijk helemaal geen zin hebt om al die moeite te doen. Succesvol worden gaat namelijk gepaard met het nemen van verantwoordelijkheid (daarover straks meer). Dit betekent ook dat je kunt falen. Zie je dat niet zitten, heb je geen behoefte in het specificeren van jouw succes of vind je eigenlijk dat alles wel prima is zoals het is? “Sluit dit artikel af en ga iets anders doen.”

Laat andermans mening & visie los

Om echt een persoonlijk en gespecificeerde definitie van succes te hebben, is het belangrijk om je niet te laten beïnvloeden door anderen. De kans is echter groot dat zij hun mening en angsten op jou willen projecteren. Dit gaat ongetwijfeld gebeuren. Iedereen heeft een eigen visie en mening over succes. En wanneer zij zelf bepaalde dingen niet hebben behaald, willen ze jou ervoor beschermen. Hoe zuur zou het immers zijn voor deze mensen als het hen niet is gelukt en jou vervolgens wel? Dat is pijnlijk. Dus mocht je vanuit wie dan ook weerstand merken, probeer je er niet teveel van aan te trekken. Het gaat hier immers om jouw leven.

succesvol worden door andermans mening te negeren

Het is jouw succes, niet van iemand anders

De maatschappij heeft een geheel eigen visie op succesvol zijn. Kijk maar naar items in de media over succesvolle mensen. Dit gaat altijd over mensen die veel geld verdienen. CEO zijn bij een groot bedrijf lijkt op het eerste oog heel aantrekkelijk. Ze krijgen dik betaald met een salaris van 6 nullen per jaar. Zou ik willen ruilen met een CEO? Nee. De hele dag een beetje in achterkamertjes lopen kronkelen. Je agenda wordt gevuld door je secretaresse. Altijd zestig uur in de week werken, zonder uitzicht op minder. Twaalf uur vliegen naar Singapore, een vergadering op het vliegveld, en dan gelijk weer terug. Je krijgt dan misschien goed betaald, maar bent er onuitputtelijk veel tijd aan kwijt. Zelf ben ik meer een persoon voor een passief inkomen. Hierbij verdien ik steeds meer geld (en kan ik oneindig opschalen), terwijl ik er steeds minder tijd aan besteed. Voor mij is dit passieve inkomen wat ik nu binnenkrijg een belangrijke factor van succes. Maar zoals gezegd, het draait hier niet om mij. Wat is jouw definitie van succes?

Een succesvol leven gaat veel verder dan alleen maar geld

Succes gaat veel verder dan geld. Voor mij is geld wel een belangrijk onderdeel van succes. En dan met name passief geld. De meeste mensen zijn echter al dik tevreden met een bovenmodaal salaris zonder dat iemand hen vertelt dat ze dat van maandag tot en met vrijdag moeten doen op kantoor. Het gaat bij de meeste mensen niet direct om geld, maar om de vrijheid dat geld creëert. Voor andere mensen geldt dat ze iets bij kunnen dragen aan de wereld of dat ze hun familie kunnen voorzien. Dat ze echt van betekenis zijn. En zo zijn er nog vele achterliggende redenen te bedenken waarom mensen succes willen. En het is bijna nooit slechts het geld wat hieraan ten grondslag ligt. Over vrijheid gesproken: sommige mensen nemen hierin een shortcut. Hier ben ik zelf ook schuldig aan geweest. Als jij graag vrij wilt zijn, dan zou je bij wijze van morgen stoppen met je baan of studie. Gefeliciteerd! Je werkt niet meer voor een baas en hebt daarmee meer vrijheid. Alleen is dit natuurlijk niet duurzaam. Hoe blijf je je rekeningen betalen en de boodschappen? D De ‘wenselijke’ onderdelen van je succes komen pas als je ergens goed in bent. Je bent succesvol wanneer je datgene hebt bereikt wat jij echt wilt bereiken en wanneer je voor jouw gevoel ‘voldaan’ bent.

Plak het op je koelkast

Laat me je vragen: Hoe ziet jouw ideale leven eruit? Wanneer heb je in jouw ogen ECHT succes bereikt? Wil je op ieder vlak van je leven een 8,5 scoren? Of voel je je al succesvol als er iedere maand 10k op je rekening binnenkomt? Wat het ook moge zijn, schrijf het uit. Maak het glashelder voor jezelf. Beter nog: zoek er gepaste afbeeldingen bij. Denk aan een foto van iemand die met zijn laptop op het strandt chilled of een zelfverzekerde gast met 5 mooie vrouwen aan zijn zijde. Of wil je graag topfit zijn? Alles wat in jouw ogen bijdraagt aan een succesvol leven: schrijf het uit en plak het zo visueel mogelijk op je koelkast. En onthoud: het gaat hier niet om het succes van je ouders, van die ene goeroe, je vrienden, partner of docent.

De 25 principes om succesvol te worden

Je hebt nu de eerste stap gezet. Een eerste zet voor momentum. Om er maar even een cliché tegenaan te gooien: vandaag is de eerste dag van de rest van je leven. Maar aan kennis alleen heb je niets. Het allerbelangrijkste gedeelte van het succesvol worden zit hem in het doen. Actie ondernemen. Hoe komt het dat sommige mensen wel succesvol worden en dat andere mensen uitkomen op een plek waar ze helemaal niet willen zijn? Het zit hem in de uitvoer (of het gebrek daaraan) van onderstaande principes.

#1 Visualiseer en denk groot

Hoe ziet jouw dag eruit als jij straks succesvol bent? Visualiseren is belangrijk als je succesvol wilt worden. Door heel krachtig te visualiseren hoe persoonlijk succes eruitziet, wordt het haast tastbaar voor jezelf. Je waant jezelf alvast de man of vrouw die het gemaakt heeft. Je programmeert jezelf naar succes. Visualiseren hoeft niet eens perse alleen in je hoofd te gebeuren. Sommige mensen zien visualiseren als een beeld in hun hoofd halen en daar dan aan blijven denken. Dat kan, maar ik vind het eenvoudiger om een dag in je leven over 5 jaar te beschrijven. Dit kan op papier, op video of -als je net als ik het leuk vindt om in te spreken- op audio. Wat je zelf prettig vindt. Beschrijf: Waar ben je? Wat ben je aan het doen? Met wie doe je dat? Wat gaat er door je heen wanneer je dit bereikt hebt?

It’s all a mindset

De grootste mogelijkheden (of beperkingen) zitten in “tussen de oren”. Jouw mindset kan jouw succes maken of breken. Dit contrast zie je vooral bij mensen die denken in belemmeringen in plaats van in mogelijkheden. Niet-succesvolle mensen zien een probleem in iedere mogelijkheid. Succesvolle mensen zien een mogelijkheid in ieder probleem. Dit bedoel ik met groot denken: Stel, je hebt als doel opgeschreven dat je €3000 per maand winst wilt maken met je eigen sportschool. Dat is leuk, maar klein gedacht.

Denk eens groot

Wat is ervoor nodig om 10K per maand winst te maken? Of zelfs 50K per maand? En wat nu als je je niet focust op het willen hebben van één sportschool; maar op het hebben van de beste sportschoolketen van heel Nederland? Of bouw je een webshop met de intentie daar een duizendje per maand mee binnen te halen (niets mis mee hoor). Of wil je met jouw webshop toonaangevend zijn binnen de gekozen niche. Ga je wekelijks een zelfvertrouwen training geven voor 10 man; of bouw je een videotraining waarin je duizenden mensen kan helpen (en een passief inkomen opbouwt). Dat bedoel ik met groter denken. Begrijp me niet verkeerd. Dit is een uitdaging, want dit is met uurtje factuurtje trainingen voor Miep om de hoek niet te doen. Door groot te denken, prikkel je je eigen gedachten.

Groot denken voor succes

Je daagt jezelf uit en stapt al direct uit je comfort zone. Dat moet je kunnen. Dat moet je liggen. Dit kun je trainen. Met genoeg doorzettingsvermogen, discipline en inachtneming van de andere succesprincipes kun je bijna alles behalen.

“Maar wat nu als…

..ik er niet goed in ben?..ik een handicap/achterstand heb?..er al zoveel concurrenten zijn? Simpel: harder werken en meer moeite doen. Het is een kwestie van gewoon beginnen en doen wat er gedaan moet worden. Klinkt eenvoudig, en in essentie is het dat ook.

#2 Hoe is jouw zelfbeeld?

Je zelfbeeld is een van de krachtigste wapens om je situatie te veranderen, maar het is ook een hardnekkig anker. De korte samenvatting is: je bent hoe je jezelf ziet; het beeld dat je van jezelf hebt. Maar let goed op: dit betekent niet direct dat je wordt wat je WILT zijn. Je moet er 100% van overtuigd zijn dat je iets ook daadwerkelijk bent. Je hebt daar een bepaald niveau van zelfvertrouwen voor nodig. Succesvolle sporters zijn ervan overtuigd dat ze alles geven en dat ze nooit opgeven. Dat doen ze dan ook niet en daardoor worden ze succesvol. Opgeven is voor hen geen optie. Het past niet bij hun mindset. Het woordje ‘opgeven’ bestaat niet in hun woordenboek. Het is voor hen makkelijker om zich helemaal de vernieling in te werken dan om te zeggen: ‘ik stop ermee’. En hier herken ik mijzelf maar al te goed in. Het hebben van een goed zelfbeeld betekent overigens niet dat je arrogant moet zijn. De meeste succesvolle mensen zijn dat ook niet. 

Succesvol worden met doorzettingsvermogen

Zij hebben alleen wel een blakend zelfvertrouwen. Het verbeteren van je zelfbeeld is een van de moeilijkste stappen op weg naar succes. Dit is iets voor de lange haal en kost tijd, toewijding en oefening om het juiste zelfbeeld te ontwikkelen. 

Fake it till you make it

Gelukkig zijn er verschillende strategieën die je kunt gebruiken om je zelfbeeld te veranderen. Wellicht heb je net opgeschreven dat je maandelijks €5000 wilt verdienen en dat je locatie onafhankelijk wilt werken. Hoe ziet dat er nu concreet uit? Maak een visualisatie van hoe dit er werkelijk uitziet. Je mag hier best ver mee gaan. Zie je een foto van iemand die op een maagdelijk wit strand onder een palmboom aan het werk is met een cocktail in de hand? Verplaats je dan in gedachten naar die situatie. Wat zie je, wat voel je, wat hoor je, wat ruik je en wat proef je? Ineens wordt het voor jou mogelijk om vanuit Thailand (of waar dan ook) te werken. Soms kun je doen alsof. Als je vol zelfvertrouwen langs een portier loopt in een luxe boetiek, dan word je minder snel tegengehouden dan wanneer je aarzelend binnenloopt en schichtig om je heen kijkt. Zelf ben ik dan ook niet vies van ‘Fake it, till you make it’. Je moet immers ergens beginnen. Om een eigen voorbeeld vanuit mezelf te geven; vroeger was ik totaal verloren als het neerkomt op contact met vrouwen. Niemand zag mij zitten. Ik heb toen ook het principe van “Doen alsof, dan word je het vanzelf.” toegepast.

Verandering is mogelijk

En nu heb ik al enkele jaren een prachtige vriendin en ben ik sinds kort vader. Terwijl ik in mijn eind tiener- begin twintigerjaren erg onzeker was in mijn contact met vrouwen. Dit vond ik zo storend, dat ik keiharde actie ging ondernemen hoe ik dit kon oplossen. Ik ging mij verdiepen in vrouwen aanspreken en hoe ik beter in bed kon worden. Door cursussen te volgen en boeken te lezen kreeg ik de informatie aangereikt. Vervolgens paste ik deze kennis toe in de praktijk; ik deed alsof ik het al kon (vrouwen aanspreken in real life en via Tinder). Ergens geloofde ik wel dat ik succesvol kon worden met vrouwen, alleen was ik daar gewoon nog niet. Dit moest ik ontwikkelen. Dat kost tijd en die skills ontwikkel je maar op één manier…

…gewoon doen

Oftewel, ik ben gewoon begonnen en doorgegaan. Langzaam maar zeker veranderde mijn zelfbeeld van een complete loser met vrouwen naar iemand die een leuke vrouw verdient. Toch is het link, want als iemand er doorheen prikt, dan ben je exposed. Dit kan resulteren in dat mensen je belachelijk gaan maken en je hen simpelweg afstoot. Je wilt dus niet slechts DOEN ALSOF, maar de gewenste gedragingen daadwerkelijk in jouw identiteit integreren. Zelfbeeld is een erg belangrijk onderdeel van succes. Het is iets waar je veel tijd aan moet besteden. Hoe jij jezelf ziet is wat je wordt. Vergeet verder niet dat zelfvertrouwen iets is dat zich vanzelf vergroot als je ergens mee begint, erin ontwikkelt en doorgaat. 

Succesvol zijn door veel actie te ondernemen

In het begin voel je je nog onhandig en knullig. Naarmate je doorgaat wordt je er beter in en voelt het steeds meer als second nature. Dat is dan ook wat ik iedereen aanraad. Begin gewoon en ga door. Tot je het volledig beheerst.

#3 Praten met jezelf

Om verder te borduren op mindset, je gedachten zijn erg belangrijk. En dan met name hoe je tegen jezelf praat. Want ook al heb je het misschien niet direct door, maar praten doe je de hele dag. En niet perse met anderen, maar vooral met jezelf. Het is goed om stil te staan bij hoe je tegen jezelf praat en wat je tegen jezelf zegt. Praat je tegen jezelf als een dominante stiefvader die vindt dat je niets goed kan doen? Of zeg je tegen jezelf motiverende dingen waardoor je je energiek, gesteund en geliefd voelt?

Praat met jezelf alsof je met een goede vriend of vriendin praat

Ze zeggen wel eens dat je pas van iemand anders kan houden wanneer je van jezelf houdt. Hoe cliché dit ook mag zijn, ik geloof daar heilig in. En dat is niet alleen in de trant van ‘houden van jezelf’ van toepassing. Je kunt dit verder doortrekken op allerlei gebieden in je leven. Wil je meer succes in je leven? Praat tegen jezelf als een succesvol persoon. Wil je meer geld in je leven? Zeg dan dingen tegen jezelf die een rijk persoon ook tegen zichzelf zegt. Wil je meer liefde ontvangen vanuit de buitenwereld… wees dan liefdevoller naar jezelf toe. Niet alleen wil je als succesvol persoon denken, je wilt ook als succesvol persoon praten (tegen jezelf). Wees vriendelijk, lief, ondersteunend en motiverend voor jezelf. Het beste wat je hierin kunt doen is oude, niet-werkende gedachten herkennen en deze vervangen door nieuwe, wel-werkende gedachten. Werk altijd van ‘binnen naar buiten’. Zodra jij van buiten een ander resultaat wilt, zorg dan dat je eerst het innerlijke werk doet.

Pak het bij de wortel aan

Een prachtig principe dat ik heb geleerd uit Secrets of the Millionaire Mind van T. Harv. Eker is het volgende. Stel je hebt een appelboom in je tuin. En eigenlijk houd je helemaal niet van appels. Je hebt veel liever peren. Wat doe je dan in het meest logische geval? Juist. Je graaft de appelboom eruit en plant de zaadjes voor een perenboom. Zo krijg je op den duur peren. Je pakt het “probleem” bij de wortel aan. Wat de meeste mensen echter doen is dat ze niet het probleem aanpakken, maar het gevolg. Om even in dezelfde symboliek te blijven: ze veranderen niet de boom. Ze veranderen het fruit. 

Succesvol worden door het bij de wortel aan te pakken

Ze gaan kijken hoe ze de appel zo kunnen vormen naar een peer. Een beetje snijden hier. Een beetje kleuren daar. Etc. Echter zal de appel NOOIT een peer worden. Dit is een eenvoudige symboliek voor als jij andere resultaten wilt in je leven. Verander niet het fruit (de gevolgen/resultaten), maar pak het bij de wortel (oorzaak) aan.

#4 Daadkracht & actie ondernemen

De meeste mensen weten heel wat ze moeten doen. De volgende stap is volledig duidelijk, het enige dat ze moeten doen is het uitvoeren. En toch doen ze het niet haha. Uitstelgedrag (en jezelf wijsmaken dat NU niet hét moment is om aan de slag te gaan) is één van de grootste vijanden van de succesvolle mens. Deze vijand komt vaak voort uit angst of motivatieproblemen. Je bent misschien wel bang voor het (gebrek aan) resultaat van je actie. Of het resultaat staat je wel aan, maar de actie is niet leuk om te doen. Als je hier moeite mee hebt, dan is het boek ‘Do The Work’ van Steven Pressfield hét boek voor jou om uitstelgedrag te elimineren.

Take massive action

Hetzelfde geldt voor twijfelen. Je kunt twijfelen tot je een ons weegt, maar daar heb je nog geen actie mee ondernomen. Met twijfelen is niemand succesvol geworden. Daadkracht is belangrijk. Kies een actie, neem het besluit. Ga ervoor. Zet je volledig in. En kijk daarna pas of het waardevol is geweest of niet (in plaats van andersom). Een andere belemmering die je veel terugziet is oneindig piekergedrag. Veel mensen zijn een ster in het verspillen van tijd en energie door eindeloos over dingen te piekeren. Vaak gebeurt dit in de aanloop naar een bepaalde gebeurtenis, zoals een moeilijk gesprek of iets anders buiten je comfort-zone. Je denkt eindeloos na over wat je gaat zeggen en hoe de ander reageert.. Oefen jezelf hierin om zorgen en toekomstvoorspellingen los te laten. Het loopt altijd anders dan je verwacht. Vertrouw erop dat je op dat moment de antwoorden geeft die je nodig hebt. Neem een besluit. Ga all-in. En evalueer daarna pas. Niet andersom.

#5 Lange termijn denken + vertrouwen op het proces

Het duurt vaak lang voordat je de vruchten plukt van je werk. Een gemiddelde website heeft doorgaans enkele maanden tot een jaar nodig om zichtbaar te worden in Google. Als je nog nooit aan krachttraining hebt gedaan dan kost het meerdere jaren om een fit lijf te krijgen. Tenzij je enkele hulpmiddelen gebruikt uiteraard Of wil je meer succes met vrouwen, terwijl je een muurbloem bent? Dat kost maanden-, zo niet jarenlange inspanning. Ik spreek uit ervaring. Wat jouw visie van succes ook mag zijn. Het zijn de vele kleine acties tezamen, gedurende een langere periode, die het resultaat maken. Dat is het principe van The Compound Effect die ik al jarenlang naleef.

Kleine, slimme acties zorgen voor groot resultaat

Je website heeft zeker interessante inhoud nodig, maar je moet ook zorgen voor links naar je website. Daarbij moet je website technisch in orde zijn aan de achterkant, om goed te presteren aan de voorkant. Je krijgt je sixpack niet alleen door te trainen, maar juist door wat je in de keuken klaarmaakt. Voordat je je zelfverzekerd bij vrouwen door het leven kunt gaan, dien je iedere week de deur uit te gaan om vrouwen aan te spreken. Veel oefenen en telkens iets verder te gaan. Succes is meestal de optelsom van (langdurig en consistent) de juiste kleine acties uitvoeren. Het is daardoor een gegeven dat het vaak lang duurt voor je succes hebt. Laat je hier niet door uit veld slaan. Wees geduldig en blijf doorzetten. 

Succesvolle mensen lezen dit boek

Vertrouw op jouw kracht, pad en proces. De meeste mensen haken vroeg of laat toch wel af. Op de momenten dat ze ZO DICHT bij succes waren, geven ze het op. Jij en ik niet. Wij weten wel beter. We gaan door tot het eind. De hele ijsberg. De weg naar succes is pijnlijk en pittig. Vraag jezelf af: hoe graag wil je dit succes? En ben jij bereid de pijn te doorstaan?

Grote dingen kosten tijd

Ik snap dat je graag DIRECT resultaat wilt, maar: ga vooral niet te snel. Als je nu in loondienst werkt en je wilt je eigen business opzetten, neem dan niet direct ontslag. Het is juist slim om het rustig en duurzaam aan te pakken. ZZP Daily weet daar alles van. 

Misschien duurt het namelijk wel zelf enkele jaren voordat je écht van je bedrijf kunt leven. Het heeft mij 2,5 jaar gekost voor ik afscheid kon nemen van mijn baan. Belangrijk is om het rustig aan te doen en beetje bij beetje aan jouw droom te bouwen. Het is een kwestie van volhouden. En geloof me: niets is slechter voor je ambities dan dat je na een half jaar op zoek moet naar een baan omdat het geld op is. De schildpad won het van de haas.

#6 Doorzetten

Op het moment dat je opgeeft, weet je zeker dat je niet succesvol wordt. Het kan zijn dat er (voor jou) hele goede redenen zijn om op te geven. Wellicht zijn “de omstandigheden” er in jouw ogen niet naar. Maar laten we eerlijk wezen. Vrijwel nooit zijn er ECHT goede redenen om op te geven. Er zijn altijd nog manieren die je kunt toepassen om je doel te bereiken. Het is meestal puur sabotage van je brein. Goedpraten voor jezelf waarom jij niet moet groeien als persoon. Als Victor E. Frankl in de meest erbarmelijke omstandigheden (Auschwitz) nog een boek kon schrijven (Man’s Search For Meaning), dan kan ook jij vast wel iets verzinnen om jouw doelen te bereiken.

Wees creatief en volhardend

Verban de excuusjes waarmee je brein je probeert te imponeren. Vrijwel iedereen laat zich hierdoor tegenhouden. Geef jij hieraan toe of ben jij trouw aan je visie? Probeer maar eens tien manieren te verzinnen om online geld te verdienen. Geheid dat als je gaat brainstormen, dat je ook tot tien manieren komt om jouw doel te halen. Waarschijnlijk zelfs meer. Zo is het ook met het bereiken van andere doelen. De meeste mensen proberen slechts één manier, hoogstens twee. Lukt het dan niet, dan geven ze op en gaan ze terug naar de waan van de dag. Wees volhardend in waar je voor staat.

#7 Offers maken

Je ontkomt er niet aan. Je krijgt vrijwel alleen succes door hard te werken. Bereid je voor op lange dagen. Werken in het weekend. Dit betekent offers maken en andere activiteiten laten. Wees bereid om nee te zeggen als je vrienden weer eens naar het café willen. De belangrijkste investering die een ondernemer doet is zijn eigen tijd en energie. Wees daarom rigoureus in het creëren van tijd voor jezelf. De makkelijkste manier is om een uur per dag vrij te maken voor jouw doelen. Als de wekker normaal gesproken om 06:50 gaat, zet je de wekker nu eens om 05:50. Of als je een avondmens bent, ga een uurtje later naar bed om aan jouw doelen te besteden. Een uur per dag waarin je de vrijheid hebt om te werken aan je doel. Doe dit 5 dagen per week, dan ben je zo 20 uur per maand bezig aan jouw doel. Dat klinkt misschien niet veel, maar kan een gigantisch verschil maken.

Het zijn de kleine dingen die enorme invloed hebben

De kleine veranderingen die je doorvoert zorgen voor een mega-impact die overal in je leven merkbaar zijn. Netflix, werken in een nietszeggende baan en zuipen in het weekend gaan jou niet helpen je dromen waar te maken. Uiteindelijk is een uur per dag voor de meesten mensen niet genoeg om succesvol te worden. Je hebt meer tijd nodig. Neem bijvoorbeeld verlofuren op met als doel om je aan bedrijf te werken. Neem eens twee weken vrij of ga standaard een dag minder werken. Allemaal voor jouw droom. Dit is (en voelt als) een investering, waardoor je deze uren daadwerkelijk wilt waarmaken. Kortom, ieder vrij uurtje dat je hebt, ben je kwijt aan het bouwen van de fundering van succes. Dit betekent niet dat je moet zwoegen tot je sterft. Integendeel. Als je eenmaal op gang bent kun je de teugels laten vieren en heb je meer vrijheid dan voorheen. Dat is waar ik het allemaal voor heb gedaan. Uren, voordat ik moest beginnen aan mijn “normale” baan, besteden aan mijn onderneming. Eerst is het hard werken. Op den duur heb je meer vrijheid dan ooit. Succesvolle mensen doen wat moeilijk is. Daardoor wordt hun leven makkelijk. Niet-succesvolle mensen doen wat makkelijk is. Daardoor wordt hun leven moeilijk.

#8 Slim EN hard werken

Je hoort sommige goeroes nog wel eens roepen dat je slim moet werken en niet hard. Om succesvol te worden moet je beide doen. Hard werken is belangrijk, maar uiteraard niet als kip zonder kop. Welk doel je ook voor ogen hebt, belangrijk is om all in te gaan. En het liefst met een fatsoenlijke planning en strategie. Zonder strategie en planning ga je taken vergeten of weet je op moment suprême niet wat je moet. Goede organisatie is daarom cruciaal; hoe saai dit misschien ook klinkt. Zelf gebruik ik hier simpelweg Excel voor. Het gaat verder dan een of ander todo-systeem waardoor je geen kleine klusjes meer vergeet. Probeer zoveel mogelijk op zakelijk gebied te organiseren in schema’s.

Je brein houdt van taken voltooien

Overal zijn tegenwoordig wel apps en tools voor. En het grappige is dat onze hersenen kicken op ‘afstrepen’. Er is geen perfecte methode om je taken en je informatie te organiseren. Kies gewoon een methode en ga hier gedisciplineerd mee aan de gang. Leer te leven met eventuele beperkingen aan een systeem. Kies iets wat je zelf het prettigst en meest efficiënt vindt. Er zijn heel veel taken die meerdere keren voorkomen. Als je freelancer bent, moet je misschien wel vijftig keer per jaar een factuur sturen. Ga je dan iedere vijftig keer helemaal opnieuw beginnen met je factuur, of maak je een template? Dat laatste natuurlijk. Dat geldt ook voor andere taken die je vaak moet uitvoeren.

Onderzoek waar je kunt automatiseren en standaardiseren. Tegenwoordig ben ik ook steeds meer bezig met taken uitbesteden. Hierdoor krijg ik meer gedaan in minder tijd. Dat is ook een vorm van ‘slimmer werken’. Hierdoor kun je het succesproces versnellen.

#9 Bied waarde

Waar komt wat jij doet samen met waar de behoefte ligt? Succes is een beloning van een gezonde balans tussen beide. Jij levert waarde waar andere mensen behoefte aan hebben. Dit betekent dat succesvol zijn op financieel gebied een gevolg is van veel waarde (van jou kant) dat samenkomt met veel behoefte (bij de mens). En om van waarde te zijn moet je iets kunnen. Je wilt iets te bieden hebben. De meeste mensen die beginnen aan hun reis naar succes DENKEN niets te kunnen bieden. Dat is niet erg. Je moet meters maken en actie ondernemen om te leren. Op een gegeven moment komt er een punt dat je je beseft dat je écht iets unieks hebt. Jij kunt iets wat niemand anders kan. Jij kent mensen die niemand anders kent. Je bezit kwaliteiten die je kunt versterken en waar je mensen mee van dienst bent. Dit is waarde. Deze waarde kun je inruilen voor wat je maar wilt. Veel mensen onderschatten de waarde die zij bieden aan de wereld. Laat jezelf daar niet in meeslepen en besef dat iedereen unieke kwaliteiten bezit waar ze andere mensen mee kunnen helpen. Hang er waarde aan en vrijheid, geld en status (of welk succes je ook maar wilt) volgen.

#10 Kijk kritisch naar je prestaties

Er zit nog een belangrijke les in het leveren van waarde. Stel, je bent marketeer en je wordt door een fabrikant van sportschoenen gevraagd om een nieuwe slogan te verzinnen. Je denkt er een uurtje over na en ineens kom je met een slogan van drie woorden waar voor jouw gevoel alles in zit. ‘Just do it’. Het management van de sportschoenenfabrikant is razend enthousiast. Jij mag een factuur sturen. Wat zet je op de factuur? Een tarief per woord? Een uurtarief omdat je er een uurtje over nagedacht hebt? De slogan ‘Just do it’ is een van de meest succesvolle reclameslogans die er is. Als jij op het factuur een bedrag van een miljoen had gezet, dan had het management dit ook wel betaald. Je hebt unieke waarde geleverd. Who cares dat je dat in een uurtje hebt gedaan.

Krijg betaald op basis van ‘geleverde waarde’ in plaats van ’tijd’

Het is bekend dat veel mensen betaald worden per uur. Iedereen die in loondienst werkt krijgt een vergoeding per uur, maar ook veel freelancers hebben een uurtarief. Tijd is echter geen goede maatstaf van waarde. Kijk eens kritisch naar wat je doet en hoeveel waarde je hiermee levert. Het gaat er niet meer om hoeveel tijd je ergens aan besteedt, maar hoeveel waarde jij levert IN die tijd. Toen ik in loondienst werkte was ik vaak aan het nietsnutten. Ik was mijn tijd aan het uitzitten. Maar zodra ik voor mijn eigen onderneming aan de slag ging, wilde ik zoveel mogelijk waardevolle dingen doen binnen de tijd die eraan besteedde. En dat is uiteindelijk waar écht succesvolle mensen voor betaald krijgen. De waarde die ze leveren. 

Ze krijgen niet betaalt voor de tijd die ze erin hebben gestoken. Ze krijgen betaalt voor het werk dat ze geleverd hebben. Tijd speelt geen rol.

#11 Bouw JOUW winning team

In het verlengde van het slim werken; je hoeft niet alles zelf te doen. Helemaal niet zelfs. Grote delen van je werk kun je uitbesteden. Al kort kaartte ik dat aan. Je kunt ervoor kiezen om alles zelf te willen doen, alleen gaat dit gepaard met enkele nadelen. Jij kunt je slechts focussen op één ding. Dit betekent dat je alleen iets afkrijgt zodra jij er actief aanwezig in bent. Ben je er niet? Dan gebeurt er niets. Naast dat dit niet efficiënt is, kun je zo moeilijk echt een passief inkomen opbouwen (mocht dat je ambitie zijn). Door taken uit te besteden krijg je meer voor elkaar in minder tijd. Doordat je taken uitbesteedt, hoef je niet zelf aanwezig te zijn terwijl er tóch wordt doorgewerkt aan jouw succes. Daarbij, iedereen heeft zijn eigen expertise. Ik ben in veel dingen niet goed. Maar in de dingen die ik wél goed ben, ben ik dan ook uitzonderlijk goed.

Jij kunt als individu geen meester zijn op ieder vlak (en dat hoeft ook niet)

Er zijn maar relatief weinig dingen waarin jij de beste bent. Bij verreweg de meeste dingen in dit leven is er iemand anders die iets beter kan dan jij. Soms moet je bereid zijn om dingen te leren, maar vaak is het beter om expertise in te huren. Stel, je wilt een website maken. Een standaard template voldoet niet, er is maatwerk nodig. Als jij zelf aan de gang gaat met de website, maar hebt daar geen kaas van gegeten, dan kost het je uren, zo niet dagen werk. Niet alleen ben je heel veel tijd kwijt, het kost ook veel energie. Het lukt je wel om het logo correct in de header te krijgen, maar het lukt je maar niet om die Instagram knop mooi weer te geven. Een professionele webbouwer zet dat Instagram-knopje op je website binnen een paar minuten op de juiste plek. Tegelijkertijd ziet hij wellicht nog andere dingen om je website beter of sneller te maken. Dat is immers zijn vak. In plaats van tijd te besteden aan het zelf aanklooien met je website, kun je beter leren hoe je goede freelancers vindt en bindt. Goede freelancers doen niet alleen hun werk beter, maar verrijken ook je perspectief. Zij zijn zelf ook ondernemer en werken met andere ondernemers.

Schoenmaker, blijf bij je leest

Houd de focus op wat belangrijk is en waar JIJ goed in bent. Natuurlijk kun je zelf de btw-aangifte doen. Alleen waarom zou je niet iemand hiervoor inschakelen die het ook kan (en misschien nog wel beter). Ook al kun je sommige dingen best zelf, dat betekent niet dat je het ook allemaal zelf moet doen. In plaats van het doen van de BTW-aangifte, kun je je beter richten op de dingen waar jij bedrijf echt mee verder helpt. De dingen die alleen jij kunt doen. Doe waar jij goed in bent en waar je echt een verschil in maakt. Je kunt je tijd immers maar één keer besteden. Ook al kost het geld om een boekhouder in te huren, je koopt tijd en ruimte. En dat is onbetaalbaar. Schoenmaker, blijf bij je leest.

Doe waar jij goed in bent in plaats van alles willen doen. De BTW-aangifte kan iedereen. De afwas, de tuin en de douche schoonmaken kun je iemand voor inhuren. Focus je op wat alleen jij kan en doe daar meer van. De rest? Uitbesteden.

#12 Werk in volle concentratie

Je herkent het fenomeen ongetwijfeld. Je wilt een nieuwe blog maken voor je website. Als je het geconcentreerd zou doen, is het een halve dag werk. Je zet een kop koffie en om 06:00 uur ga je vol goede moed aan het werk. Dat zijn mijn begintijden in ieder geval. Na een uurtje begin je toch wel een beetje hongerig te worden. Je bent net begonnen aan de blog. Na het eten ga je weer verder. Maar ja, je moeder stuurde je een paar berichtjes. Je was net getagd op Facebook en er ontstond wat reuring op Instagram. Je hebt het nieuws bekeken en bent helemaal bij op je favoriete Subreddits.

De zwaarste moordenaar van succes is afleiding

Het wordt ons te makkelijk gemaakt om afgeleid te raken. Daarom moeten we er BEWUST voor kiezen om deze afleiding uit te bannen. Want naast uitstelgedrag is afleiding de grootste succes-killer. Social media en andere applicaties zijn erop gericht om onze aandacht op te eisen. Des te meer tijd jij doorbrengt op social media, des te meer geld er aan jou verdiend kan worden. De meeste mensen zijn gewoon verslaafd aan social media. En dat is ook precies wat de eigenaren van deze applicaties willen. Dat jij er zolang mogelijk mee bezig bent. Verder is een korte onderbreking slecht voor je prestaties. Als je even (hoe kort ook) iets anders doet, duurt het een paar minuten voordat je weer in de flow zit van je oorspronkelijke taak. Het vermogen om in concentratie te werken wordt daarom steeds belangrijker. Je verricht het meest waardevolle werk als je je voor een bepaalde tijd volledig kunt concentreren. Ten tweede werk je een stuk efficiënter als je gefocust bent. Je maakt minder fouten en ook simpele, geestdodende klussen zijn eerder klaar.

Verban alle mogelijke afleidingen

Het overgrote deel van de afleiding kun je zelf voorkomen. Om te beginnen: leg je telefoon in een andere kamer. Gebruik voor je browser de app “Kill News Feed” en “Hide Recommendations” zodat je op social media niet van allerlei verleidingen tegenkomt. Moet je perse je telefoon bij je hebben? Dan kun je notificaties van alle apps makkelijk uitschakelen. Ga naar je telefooninstellingen > meldingen beheren. En schakel alles uit. Mocht het zo zijn dat je een telefoontje verwacht of moet je in noodgevallen wel bereikbaar zijn? Zorg er dan voor dat dat het enige is wat overblijf. Moraal is in ieder geval om actief afleidingen te verbannen. Doe je dat niet, dan verban je je succes. Verder wil je ook je omgeving zo inrichten dat het prettig is om te werken. 

Betekent dit dat je in een klinische, geluidsdichte ruimte moet werken met uitzicht op een witte muur? Of wil je juist een ruimte vol planten? Wat het ook moge zijn dat jou helpt, fix dat. Een beetje achtergrondruis kan best helpen. Je kunt in een koffiebar gaan zitten of naar brain.fm luisteren. Wat voor jou het beste werkt. Dat is kan een kwestie van uitproberen zijn.

#13 Durf je doelen bij te stellen

Het is niet zo dat een gesteld doel voor altijd vaststaat. Je mag je doelen best bijstellen. Dit is vaak zelfs goed. Je doel moet je geluk ondersteunen en niet omgekeerd. Veel succesvolle mensen stellen hun doelen onderweg regelmatig bij. Het kan zijn dat je er halverwege achter komt dat het doel dat je gesteld hebt, net niet helemaal bij je past. Wellicht wilde je altijd al een webwinkel beginnen met producten waar je gepassioneerd over bent. Je webwinkel draait goed, maar je komt erachter dat je liever wat meer contact hebt met klanten. Wellicht kun je dan beurzen afgaan of een eigen winkel openen in de stad. Het kan ook zijn dat je erachter komt dat iets anders gewoon beter werkt. Je droomt ervan om influencer te zijn op Instagram. Dit komt echter niet echt op gang. Op een dag besluit je om je afbeeldingen te plaatsen op een site en dit te voorzien van een verhaal. Via deze site krijg je ineens veel verkeer, waardoor je geld verdient met advertenties en affiliate marketing.

Klamp jezelf niet vast aan de dingen die niet werken

Ga je dan krampachtig vasthouden aan het Instagram-idee, of omarm je de mogelijkheden om via je blog geld te verdienen? Natuurlijk dat laatste. Je doel is niet om instagram-influencer te worden, je eigenlijke doel is om een goed inkomen te verdienen via het internet. Dit kun je toepassen op allerlei gebieden in je leven. Het kan bijvoorbeeld best zo zijn dat als jij succesvol wilt worden met vrouwen, je een ideaalbeeld voor ogen hebt. Je wilt een ontzettende player worden met 3 vriendinnen, 5 scharrels en daarnaast oneindig veel one-night-stands. Misschien kom je ineens net die ene persoon tegen met wie je het leven wilt delen. Dat is ineens een HEEL ander doel. En dat is oké.

#14 Geef je hoofd en lijf rust

Bij de meeste mensen staat het hoofd minimaal 16 uur per dag aan. We zijn altijd bezig met bedenken wat we allemaal nog moeten. Staan we ergens te wachten, dan halen we als eerste onze mobiele telefoon uit de zak. Slaap is enorm belangrijk voor je brein, maar het is niet het enige dat we moeten doen om ons brein te onderhouden. Regelmatig hebben we volledige rust nodig. Een van de meest effectieve manieren om deze volledige rust te bereiken is door diepe meditatie.

Mediatie is in essentie heel simpel

Een eenvoudige omschrijving van meditatie is dat je je gedachten richt op je lichaam en het hier en nu. Verder laat je alle gedachten oordeelloos aan je voorbij gaan. Als wolken aan de lucht. Ze komen en gaan. Mediteren betekent niet direct dat je in de kleermakerszit op een rieten matje zit en ‘ohmmmmmmm…’ zegt. Uiteraard mag dat wel als je dat fijn vindt. Gelukkig kun je mediteren oefenen. Begeleide meditaties, waarbij iemand je begeleidt bij het mediteren, zijn een goed startpunt. Brain.FM bijvoorbeeld heeft een gratis begeleidende meditatie die je kunt uitproberen. Een van de uitdagingen bij meditatie is dat het even duurt voordat je het kunt.

De eerste paar keer dat je gaat mediteren, gaat het gegarandeerd gebeuren dat je ineens denkt: ‘Oh, shit, ik moet nog nieuw toiletpapier kopen’. En zo schieten er tal van gedachten door je hoofd. Hier moet je even doorheen. Het is alsof je iets gaat doen waar je geen zin in hebt. Maar door er toch aan te beginnen en even door de weerstand heen te gaan, ga je er uiteindelijk voldoening uit halen.

Mediteren kent vele gezondheidsvoordelen

Probeer het een tijd lang en dan merk je de voordelen. Je wordt mentaal weerbaarder, slaapt beter en kunt beter presteren. Uiteindelijk is mediteren ook niet voor iedereen weggelegd. Je hebt dan een andere manier nodig om je hoofd leeg te maken. Als mediteren niet lukt, dan is wandelen (bij voorkeur in de natuur), yoga of tai chi een goed alternatief. Of ga gewoon fitnessen. Je hoeft in ieder geval niet perse in lotushouding urenlang naar één punt te staren. Ik ken mensen die bergbeklimmen als meditatie zien. Zo zie je maar dat het voor iedereen iets anders kan zijn. Verwar ontspanning niet met rust. Je krijgt geen rust als je gaat Netflixen, gaat gamen of als je uitgaat. Dit is wel vermakelijk, maar je stelt je lichaam wel bloot aan stressprikkels. Als je succesvol wilt worden is het erg belangrijk om naast het grinden ook regelmatig rust te pakken. Hiermee laad je jezelf op en kun je er daarna weer vol nieuwe energie en inspiratie tegenaan.

#15 Durf te investeren

Je kunt je tijd, energie of geld uitgeven, of je kunt het investeren. Als jij gedachteloos naar een serie kijkt, dan geef je tijd uit. Je krijgt niets terug. Lees je in dezelfde tijd een boek, dan doe je kennis op. Je wendt dezelfde tijd aan om iets te leren. Deze kennis komt je later (hopelijk) van pas. In mijn ogen is het erg belangrijk om goed stil te staan bij waar jij je tijd, geld en energie in investeert. Immers, je kunt tijd maar één keer besteden. Geef je het uit aan bullshit, of zorg je ervoor dat je tijd waardevol is? Vooral bij grotere investeringen kan het een uitdaging zijn om niet enkel naar de kosten, maar vooral naar de opbrengst te kijken. En dat laatste is nu net de kunst. Als je succesvol wilt zijn, moet je investeringen doen waarvan je misschien niet direct weet wat ze op gaan leveren. Dit zijn soms flinke investeringen. Mijn programma om geld te verdienen online kost bijvoorbeeld al honderden euro’s. Mensen die vooral de kosten zien, zullen niet snel zo’n investering doen. Ze zoeken liever alles zelf uit. Alleen kost je dat zo een paar maanden tot jaren werk. 

Kijk naar wat het oplevert

Mensen die naar de opbrengst kijken, vragen zichzelf in eerste instantie af: “Wat levert het me op?” Als ze de stappen tot op de letter volgen uit de cursus, dan zetten ze succesvol een webshop op. Dit is al moeilijk genoeg, dus hoe fijn is het dan om een kant-en-klaar systeem te hebben waarin het precies wordt voorgedaan? Ineens is zo’n training dan best wel goedkoop. Als je succesvol wilt zijn, wil je bij een investering van tijd, geld of energie niet kijken naar de kosten, maar naar de (mogelijke) opbrengsten. Uiteindelijk wordt het daadwerkelijke resultaat later pas duidelijk. En soms, koop je een kat in de zak. Ook dat is onderdeel van jouw proces. De beste investering die je kunt doen, is een investering in jezelf.

Investeer voor meer succes

#16 Goed zorgen voor jezelf

Als je ooit eens een periode hebt gehad waarin je minder aandacht besteedde aan je gezondheid, dan merk je het meteen. Je gezondheid verwaarlozen is op lange termijn je succes verwaarlozen. Health is wealth. In de basis kun je qua levensstijl 3 dingen doen die sterk bijdragen aan een goede gezondheid. Gezond eten. Eet vooral onbewerkt voedsel, veel eiwitten, gezonde vetten en langzame koolhydraten. Die 200 gram die we van het Voedingscentrum moeten eten mag je wel verdrievoudigen.

Even flink zweten

Sport heeft enorm veel voordelen voor je lichaam. Je voelt je prettiger en je weerstand wordt beter. Bovendien geeft sporten energie. Wat je doet maakt haast niet uit. Alleen duursporten kunnen bij overdaad ongezond zijn.

Genoeg slapen

Heel veel mensen geloven dat zij gezegend zijn met goede genen waardoor zij met minder slaap toe kunnen. Dat is maar zelden waar. Voor 95% van de procent van de mensen is 7 uur slaap het absolute minimum. Mensen die goed slapen zijn vrolijker, positiever en productiever. Plus, je lichaam herstelt en groeit (spieren) tijdens je slaap. Niet voor niets moeten baby’s veel slapen: om te groeien. Je verdient dat extra uurtje slaap echt terug. Dit betekent uiteraard niet dat je als een monnik moet leven. Als je een keer ’s avonds laat terugrijdt van een seminar aan de andere kant van het land, dan kun je best een keer bij de ‘gele M’ stoppen.

Pas op met korte termijn pleziertjes

Je mag ook best een keer wat drinken of een blowtje doen. In principe hoeft dit je succes niet in de weg te staan. Toch is ook dit een keuze die je wilt overwegen. Ga je aan de slag met je doelen of drink je een biertje? Werk je aan je succes of pak je een joint? Meestal gaat het niet samen. Het is dus maar net waar jij je tijd aan wilt besteden. Drank en andere middelen leveren op het moment dat je het doet wellicht even verlichting. Maar de volgende dag wordt je wakker in dezelfde situatie (of misschien wel slechter als je een kater hebt). Werken aan een beter leven is op dat moment zelf wellicht niet altijd leuk. Maar het moment dat je op een dag wakker wordt in een geheel nieuwe situatie is waar de échte voldoening zit. Uiteindelijk wil je voor dat soort dingen de 80/20 regel aanhouden. In 20% van de tijd mag je ‘genieten’ of ‘zondigen’.

Zorg goed voor jezelf

Zelf neig ik steeds meer naar de 90/10, aangezien ik niet blow, drink en maar weinig junkfood eet. Maar voor sommige mensen is een biertje een vorm van ontspanning. Met gezonde voeding, voldoende water, genoeg beweging en een goede nachtrust optimaliseer je lijf en brein voor succes. Het zorgt dat alles goed werkt en dat jij op-en-top in je vel zit. Dit heb je nodig om succesvol te worden. Goed voor jezelf zorgen is tevens een teken van zelfliefde. Dat is een mooie basis van ‘geven’. En hoe meer jij gaat geven, hoe meer je ontvangt.

#17 Neem initiatief

We leven steeds meer in een winner-take-all economie. De stabiele middenklasse baantjes waarbij je veertig jaar bij een baas kon blijven, verdwijnen snel. Daarvoor in de plaats komen steeds meer flexibele banen. Banen waarin jij werkt om iemand anders zijn of haar droom te laten behalen. Het alternatief is duidelijk. Je neemt het initiatief om je eigen leven vorm te geven. Je moet hiervoor hard werken, dat is zeker. Hoe moeilijk en pittig deze reis ook is; de potentiële beloning is gigantisch. Je kunt veel meer geld verdienen dan als loonslaaf. En ook al verdien je misschien niet direct veel geld, dan heb je in ieder geval veel meer vrijheid. De vrijheid om je eigen leven in te richten. De vrijheid om alleen tijd en energie te steken in de dingen die jij belangrijk vindt. Hopelijk mag je genieten van een lang en gelukkig leven. En ik hoop dat je daarna terugkijkt en tegen je dierbaren kunt zeggen: “Ik ben blij dat ik de sprong heb gewaagd en dat ik mijn eigen pad heb gekozen.” Dat je succesvol bent geweest. Succesvol naar je eigen standaarden en niet volgens die van anderen.

#18 De juiste personen om je heen

Eerder benoemde ik al dat je mensen om je heen wilt verzamelen die je helpen bij de uitvoering van je werk. De grootste uitdaging voor iedereen die succesvol wil worden zit in ons hoofd. En je kunt het niet alleen (en dat hoeft ook niet). We hebben mensen nodig die ons helpen om verder te komen. Mensen die ons naar het volgende niveau tillen op de momenten dat we het zelf niet kunnen. Een leraar of een mentor reikt jouw kennis en methoden aan die je nodig hebt om obstakels te overwinnen op het pad naar succes. Verschil tussen een leraar en een mentor is dat deze laatste zich in jouw persoonlijke situatie kan verdiepen. Tony Robbins is een bekende leraar. Maar je hoeft hem niet te vragen of je nu je baan op moet zeggen of niet. Hij heeft niet de tijd om je te leren kennen en een persoonlijk advies te geven. Tenzij je bereid bent om daar grof geld voor te betalen. De voorwaarde om iemand een mentor te noemen is dat je hem/haar persoonlijk kunt bellen als je echt een keer hulp nodig hebt.

Zoek iemand die veel verder is dan jij en kopieer wat diegene doet

Veel mensen hebben wel leraren, maar geen mentor. Een mentor is persoonlijk. Zelf heb ik een tijd moeten zoeken naar de juiste mentor. En nu zit ik in een Mastermind met andere gedreven (online) ondernemers. Dit kost me 200 euro per maand en levert me ontzettend veel op. Voor mij is het heel waardevol omdat ik met mensen in contact sta die verder zijn dan ik en weten welke stappen nodig zijn om naar het volgende niveau te gaan. Een leraar kan ook in de vorm van een boek, blog of video. In het begin weet je misschien nog niet helemaal wie een goede mentor voor je is. Of je vind coaching te duur. In dat geval is een rolmodel een goede uitkomst. Een rolmodel is iemand die al heeft bereikt wat jij graag wilt bereiken. Bestudeer, imiteer en pas de gedragingen van deze rolmodellen zelf toe om meer resultaat te behalen.

Populaire rolmodellen voor ondernemers zijn Elon Musk, Jeff Bezos en Richard Branson. Er zijn veel boeken geschreven over hoe deze mensen werken en waarom zij succesvol zijn.

Investeer zo snel mogelijk in een goede mentor

Succesvolle mensen durven een mentor in de armen te slaan. Een goede mentor (of coach) kost wat, maar brengt -als het goed is- nog veel meer. De mentor helpt jou namelijk om specialistische kennis toe te passen in jouw situatie. Als jij een coach hebt die VEEL verder & succesvoller is dan jij, dan hoef je in feite alleen maar te doen wat hij/zij zegt en doet. Succes is dan bijna gegarandeerd. Een belangrijk principe dat je vaak hoort is dat je het gemiddelde bent van de vijf mensen met wie je het meeste omgaat. Bij veel mensen werkt dit principe tegen zich, omdat ze omgaan met mensen uit gewoonte. Niet omdat het perse de meest geschikte mensen voor hen zijn. Veel ambitieuze, startende ondernemers lopen hier tegenaan. Hun omgeving houdt hen tegen. Doorgaans leven zij in eerste instantie in een omgeving waarin iedereen tevreden is, zolang de baas het geld maar overmaakt aan het eind van de maand. Die ene ondernemer is dan ‘anders’. Hij of zij is niet tevreden. Dit kan een eenzame tocht worden.

Kies je vrienden bewust

Ik zie het ook regelmatig terug bij gasten die beter willen worden met vrouwen. Je merkt vaak bij groepen dat er één dude is die daar initiatief in neemt. Hij weet dat er meer mogelijk is en wil daar actie in ondernemen. Terwijl de rest van de groep liever rustig hun biertje drinkt aan de bar. Het is dan zeer uitdagend voor die ene gast om dit door te zetten. Hij wil meer, terwijl de rest liever bij het bekende blijft. In zo’n situatie is het slim om met like-minded-people op te trekken. Samen sta je sterk en help je elkaar. Of, als je met de foute mensen omgaat, versterk je elkaar zwaktes. Een simpele manier om dit principe voor je te laten werken is door regelmatig samen te komen met een groepje mensen die gelijke doelen en ambities hebben. Napoleon Hill noemt dit een Mastermind. Zoals gezegd ben ik zelf ook lid van een mastermind. Dit heeft niet alleen als voordeel dat je versterkt wordt in je ambities, je kunt ook leren van elkaars ervaringen. Daarnaast ontmoet je mensen met wie je qua doen/denken op één lijn ligt. Je kunt dan veel van elkaar leren en elkaars kwaliteiten versterken. Wie weet vloeit er wel een prachtige samenwerking uit. Door de jaren heen heb ik regelmatig mensen achter me moeten laten omdat ze me tegenhielden in het behalen van succes. Soms is dit noodzakelijk voor jouw leven. Daarvoor in de plaats ontmoet ik weer nieuwe mensen die beter bij mijn levensfase, dromen, doelen en manier van denken passen.

#19 Neem je eigen verantwoordelijkheid

Succesvol worden, zijn en blijven brengt een verantwoordelijkheid met zich mee. Het is een beslissing die maakt en waar je je aan dient toe te wijden. Voor lange tijd. De meeste mensen ontlopen hun eigen verantwoordelijkheid. Dit is een eigenschap die hoort bij ons als mensen, maar die ons vaak in de weg loopt. Het ding is, vrijwel iedereen wil wel succesvol worden. Alleen wil bijna niemand daar écht moeite voor doen. Ze zitten iedere maand voor de buis met hun lot. In de hoop dat rijkdom hen in de schoot wordt geworpen. Het zijn de wachters. De toeschouwers. De mensen die hopen dat succes, geluk en rijkdom op een dag komt aangewaaid. Deze mensen nemen niet de verantwoordelijkheid, maar laten het van het toeval of het geluk afhangen.

Ben je een vechter of slachtoffer?

Je ziet dat deze mensen geneigd zijn om anderen en externe factoren de schuld te geven van hun problemen. Voorbeeld: Je bent te laat bij die belangrijke meeting aangekomen, omdat de trein vertraging had. Daardoor miste je de aansluiting en was je een halfuur te laat. De NS is er dus schuldig aan dat jij die belangrijke deal niet hebt kunnen sluiten. Echter heb je zelf het risico genomen om precies op tijd te willen komen. Je had een trein eerder kunnen nemen en dan had je op het station je nog even kunnen voorbereiden. Pas als het hele treinverkeer eruit ligt, dan heb je een reden om de verantwoordelijkheid bij de NS te leggen. En dan zal de ander ook begrip hebben voor dat je te laat was. Als je de schuld te makkelijk bij anderen neerlegt, ontsla je jezelf onmiddellijk van de verantwoordelijkheid om je eigen handelen te analyseren. Je accepteert de situatie zoals die is, terwijl dit vaak niet hoeft. Mensen hebben namelijk veel meer controle over hun situatie dan ze vaak denken. Je bent geen slachtoffer. Succesvolle mensen zien deze controle en nemen de verantwoordelijkheid voor hun leven. Ze zijn geen slachtoffer van hun leven, maar ze vechten. Ze zien niet dat situaties hen overkomt, maar dat ze het creëren. Ze pakken het leven bij de ballen aan. Daar waar ze controle over hebben zullen ze zich over bekommeren. Daar waar ze geen invloed op hebben, laten ze varen.

#20 Wees bereid meer te geven dan je ontvangt

Ik heb een rotsvast vertrouwen in de wet van de wederkerigheid. Datgene dat jij weggeeft, krijg je terug. Vaak in veelvoud. Voor veel mensen is dit een vreemde gewaarwording. Zij geloven dat je egoïstisch moet zijn om succesvol te worden. Alles zelf houden. Niets prijs willen geven. Doel is immers om zoveel geld, status en bezittingen te verkrijgen. Ik ben blij dat het in de wereld niet zo werkt. We hebben allemaal wel eens een baas gehad die met de eer ging strijken nadat zijn team hard had gewerkt. De baas staat er goed op bij zijn management. De volgende keer als de baas vraagt of iedereen een tandje bij wil zetten, denkt iedereen wel twee keer na. Op de lange termijn werkt het bijna altijd tegen je als je te zelfzuchtig bent.

Geef, maar laat geen misbruik van je maken

Overigens betekent dit “geven” niet dat je alles dat je hebt maar weg moet geven aan iedereen die erom vraagt. Je geeft wel, maar je doet dit wel een beetje strategisch. Toch weet je lang niet altijd zeker dat je er gelijk iets voor terug krijgt. Kijk maar naar succesvolle aanbieders van trainingen via het internet. Zij bieden ongelooflijk veel kennis gratis aan. Dit heeft twee functies. Ze laten zien dat zij de expert zijn. Ze wekken vertrouwen. Door deze gratis informatie trekken zij de juiste mensen aan. Maar er is meer. Doordat zij kennis aan jou geven, krijg jij ergens onbewust het gevoel dat je bij hen in het krijt staat. Hun kennis is immers erg waardevol geweest voor jou. Om die reden ben je eerder geneigd de cursus te kopen. Je ziet de waarde. En bent bereid te betalen voor nog meer waarde.

Geef veel weg om succes te ontvangen

Uiteindelijk is dit de samenvatting van het hele verhaal. Als jij de wereld veel te bieden hebt, heeft de wereld ook veel voor jou in petto. Om aan de wereld te kunnen geven, moet je eerst flink investeren in jezelf. Plus je wilt bereid zijn om jouw kwaliteiten, kennis en kunde te laten zien aan de buitenwereld. Houd het niet voor jezelf. Alleen dan kun je een machine opbouwen die consistent veel waarde levert aan de wereld. En alleen dan krijg je de beloning. Alleen zo word je succesvol en krijg je het geld, de vrijheid en al het mooie dat daarbij komt kijken.

#21 Onuitputtelijk geloof in jezelf

Stof tot nadenken: hoe kun je succesvol worden, als je zelf niet gelooft dat het kan? Dat wordt in mijn ogen een heel lastig verhaal. Ieder succesvol persoon gelooft heilig en onuitputtelijk in zichzelf. Ik zie het als volgt: om succesvol te worden moet je de acties ondernemen die ervoor zorgen dat dit jouw nieuwe realiteit wordt. Op dit moment klopt mijn realiteit nog niet helemaal met het beeld dat ik voor ogen heb. Maar ik kom steeds dichterbij. Dat is wat telt. En dat is waarom ik het doe. Ik heb een beeld, een visie een missie. En alles wat ik doe ligt daarmee in lijn. Maar dat gaat wel gepaard met een onuitputtelijk geloof in mezelf. Het is dan geen kwestie meer van of het gebeurt, maar wanneer. Als ik niet zou geloven dat ik dit kan, dan kan ik het niet. Ik geloof dat ik het kan, dus dan kan het. Zo simpel is het. Mensen zeggen wel eens “Eerst zien, dan geloven.” Draai het voor de grap eens om: “Eerst geloven en dan pas zien.” Als je er zelf niet in gelooft, zal het nooit werkelijkheid worden. Geloof je in jezelf dat je het kan? Dan zal het werkelijkheid worden. Mits dit inderdaad jouw pad is.

#22 Wees bereid om te falen

Falen, praat me er niet van. Eerder had ik er altijd zo’n hekel aan. Ik zette alles op alles om maar NIET te falen. Dit resulteerde er direct in dat ik alles op alles zet om naar NIET te winnen. Kijk, de meeste mensen handelen niet om te winnen. Ze handelen om maar vooral niet te verliezen. Ze blijven in hun schulpje. Want daar is alles veilig, bekend en goed. De kans op afgaan is dan nihil. Wil jij echter meer succes in je leven, dan moet je bereid zijn om te falen. Falen en mislukking is niet het tegenovergestelde van succes. Het is onderdeel van succes.

#23 Onderscheidend vermogen

Jouw unieke afdruk. Erg belangrijk. Als jij het zoveelste restaurantje opricht in Amsterdam Centrum, dan ben je de dertiende in een dozijn. Maar wat nu als jij echt iets unieks te bieden hebt. Je hebt iets wat niemand anders heeft. Het beste eten. Het leukste personeel. De meest aangename ambiance. Of als je een cursus ontwikkelt. Niet alleen heb je de hoofdcursus, maar bied je ook allerlei bonussen aan. Dit vind ik zelf ook belangrijk voor mijn studenten. Naast de hoofdcursus heb ik allerlei bonussen toegevoegd die erg van belang zijn in het vakgebied. Toch is het geen must voor mij om het toe te voegen. Ik doe het wel, bied zo veel meer waarde en heb daarmee een onderscheidend vermogen. Alleen dan spring je eruit en maak je écht een verschil. Wees degene die meer te bieden heeft dan anderen.

Succesvolle mensen onderscheiden zichzelf

Zorg dat je jezelf onderscheid van anderen. Want als je hetzelfde doet als de massa, zal je zo zijn als de massa. En heb je precies dezelfde resultaten als de massa. Ook wel gemiddeld genoemd.

#24 Gooi ‘perfectie’ het raam uit

Ik ken zoveel mensen die alles maar perfect willen doen. Voordat ze ergens aan beginnen, moet eerst de situatie PERFECT zijn. Deze drang naar perfectie werkt verlammend. Het is een belangrijke schakel in uitstelgedrag en passiviteit. Perfectie bestaat namelijk niet. Streven naar perfectie is streven naar niets. Wil je weten hoe je succesvol word? Handel dan snel. Breng jouw ideeën direct tot uitvoering. Gooi ‘perfect willen zijn’ uit het raam.

#25 Wees consistent om succesvol te worden

Het boek noemde ik al eerder in dit artikel. En ik ga hem nog een keer aanstippen, omdat het zo’n geweldige impact heeft op mijn leven. Ook al heb ik The Compound Effect van Darren Hardy voor het laatst jaren geleden gelezen, nog steeds leef ik de principes na. Darren Hardy zegt: “Small, smart choices + consistency + time = RADICAL DIFFERENCE. Dit slotprincipe is voor mij een leidraad geworden. Als je iedere dag een klein beetje, ook al is het maar een uurtje van je tijd investeert in jouw dromen. Dan gebeuren er mooie dingen. Je ziet vaak bij mensen dat ze INEENS een enorme boost motivatie krijgen om bijvoorbeeld gewicht te verliezen. Ze gaan op een salad-only dieet en plannen 5 dagen per week in om naar de sportschool te gaan. In 96% van de gevallen loopt dit op niets uit. Ze zijn niet consistent. Je kunt betere iedere dag een klein beetje doen, dan af en toe heel veel. En dat is het principe van consistentie. Iedere dag een klein beetje bouwen aan jouw doelen. Leg iedere dag één steen en over een tijd heb je een heel huis. Klinkt allemaal heel simpel. En eigenlijk is het dat ook. Alleen wordt het principe sterk onderschat en daardoor door maar weinig mensen uitgevoerd. Maar de mensen die het toepassen, plukken daar de vruchten van. Bouw iedere dag een klein beetje aan jouw dromen, doelen en succes. Over een tijd is het jouw realiteit. Bedankt voor het lezen van dit artikel. Ik hoop dat je er veel waarde uit hebt gehaald. – Robert

Plaats een reactie