Hoger scoren in Google met je blog? Dat kan met deze 27 SEO tips. SEO staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands: Zoekmachineoptimalisatie.
Voor veel mensen is dit moeilijk. Maar als je de verschillende SEO technieken eenmaal doorhebt is het heel eenvoudig en zelfs leuk om te doen. Zolang je maar weet waar je mee bezig bent.
Daarom leer ik jou in dit artikel alle kneepjes van het vak. Met dit artikel geef ik een volledig antwoord op de vraag “Hoe kom ik hoger in Google?”
Als je na deze 27 bewezen tips wilt doorpakken kan ik je de cursus Meester in SEO van harte aanraden.
Waarom is SEO (on)belangrijk?
Als (online) ondernemer is het belangrijk om gezien te worden. Helemaal als je 50 tot 100% digitaal werkt, is de mate waarin je te vinden bent grotendeels bepalend voor jouw inkomen en succes. Ook voor veel offline bedrijven wordt het internet steeds belangrijker.
Je kunt lukraak een website online gooien. Een logo en wat pagina’s in elkaar flansen. En klaar. Helaas werkt dat tegenwoordig niet meer. Miljoenen mensen hebben een eigen bedrijf opgericht. Online ondernemingen schieten als paddenstoelen uit de grond. De concurrentie is groter dan ooit. Aan de andere kant zijn ook de mogelijkheden groter dan ooit.
Je kunt het je daarom simpelweg niet meer permitteren om niets met SEO te doen. Dat is ook iets wat de Internet Marketing Unie blijft herhalen.
Het is voor de vindbaarheid van je bedrijf belangrijk om hoog in Google te komen. Vooral als online ondernemer. Want als je niet gevonden wordt, krijg je geen bezoekers. Zonder bezoekers geen klanten. En zonder klanten geen inkomsten.
Er valt nog veel te behalen met SEO. Met de juiste acties kom je hoger in Google te staan. Zo krijg jij meer bezoekers op je website. En als je de rest van je website goed hebt ingericht dan komt er meer geld binnen. Heel simpel.
De basis van SEO – wat is de betekenis
Misschien weet je inmiddels wel wat SEO is en dat het goed is om hier mee bezig te zijn. Maar weet je ook wat SEA is? Of weet je wat het verschil is tussen On Page SEO en Off Page SEO?
Misschien wel, misschien niet. Ik ga in ieder geval beginnen met de basis. Want zonder goede fundering stort een huis direct in. En ook al weet je van jezelf dat je al wel wat kennis hebt, het is toch goed om ook de basis nog eens goed door te nemen.
Al kan ik je natuurlijk nergens toe verplichten 😉
In dit artikel ligt de focus op scoren in Google. Dit is namelijk de meest gebruikte zoekmachine ter wereld. Daarnaast is Google gekoppeld aan YouTube en vullen twee die elkaar aan. Hoe je daar slim gebruik van kunt maken leer je in dit artikel.
Zodra je alles goed hebt ingesteld voor Google, is het automatisch geschikt voor andere zoekmachines zoals Bing en Yahoo.
Gebruik deze 27 SEO tips
Er zit een verschil tussen SEO en SEA. De meesten weten het wel, maar toch nog een korte toelichting.
Het verschil wordt in de afbeelding duidelijk.
- SEA: Search Engine Advertisement (rode blokje)
- SEO: Search Engine Optimization (groene blokje)

SEA
De advertenties van Google worden altijd bovenaan weergegeven. SEA is dus adverteren. En je herkent het aan het woordje ‘Advertentie’ voor de URL van de website. Mensen/bedrijven hebben geld betaald om hier te staan.
Gebruik maken van Search Engine Advertisement is vooral zinvol op de korte termijn. Als je zeer snel hoog in Google wilt komen, dan kun je op deze manier gaan adverteren. Uiteindelijk kost dit (veel) geld en de meeste bedrijven willen dit niet oneindig doen. Je moet er namelijk voortdurend geld in blijven pompen om bovenaan te staan.
SEO
Is uitdagender en meer een lange termijn strategie. Twee voordelen hiervan zijn wel dat het zowel gratis als duurzaam is. Zodra je hoog in Google komt, zal je daar langer blijven staan zonder dat het je geld kost.
- Wanneer je hoog in Google staat zonder te adverteren dan geeft dat aan dat jij zeer relevant bent voor die specifieke zoekopdracht.
Als jouw doel is om gratis en organisch verkeer te krijgen, onthoud dan dat je niet van de één op de andere dag bovenaan komt te staan. Hier gaat veel tijd overheen. Belangrijkste is om relevant te zijn en om kwalitatief hoogstaande content te leveren.
Hoe kun je nu winnen in Google? Laten we met de tips beginnen!
#1 Durf te specialiseren
De eerste SEO hack zie je misschien niet aankomen. Maar het is iets waar veel mensen de fout in gaan. Voor Google is het namelijk erg belangrijk om te weten waar jouw website over gaat.
Het is niet slim om artikels te publiceren over allerlei verschillende onderwerpen. Google weet zich dan geen raad met jouw website. En hierdoor zal je lager eindigen in de zoekresultaten.
Stel ik plaats eerst een artikel over fitness en later over honden opvoeden, dan weet Google niet wat ik nu precies wil. En aangezien honden opvoeden niets met fitness te maken heeft, zijn de artikelen niet relevant voor elkaar.
- Durf te specialiseren en te kiezen voor één focusdoelgroep
Zorg er voor dat jij dit doet met jouw website. Alles zou met elkaar verbonden moeten zijn. Immers, als je tegen iedereen praat dan praat je eigenlijk tegen niemand.
Toch even een kleine sidenote over de specialisatie
Als je namelijk kijkt naar mijn huidige en winstgevende website succesvoorhetoprapen.nl, dan valt het je waarschijnlijk op dat er heel veel verschillende onderwerpen worden aangesneden. Deze website is alles behalve gespecialiseerd. Zou je denken.
Alles op deze website staat in het teken van persoonlijke ontwikkeling. In de meest brede zin. Dus alles wat ik plaats is relevant voor dat onderwerp: persoonlijke ontwikkeling.
Zo zie je dat je het toch over veel verschillende dingen kunt hebben, zolang het maar relevant voor elkaar is. Daarover ga ik zo nog meer de diepte in.
- Het draait allemaal om kwaliteit en relevantie
#2 On Page SEO
- On Page: Alle factoren OP je website die bijdragen aan de zoekmachinevriendelijkheid van je website. Onder andere relevantie en kwaliteit van je content.
- Off Page: Alle factoren BUITEN je website die bijdragen aan de populariteit (volgens Google). Denk aan social media, shares en (back)links.
Om te beginnen met On Page. Een hypermoderne website met flitsende beelden, toeters en bellen is heel leuk en aardig. Zolang er teksten/beelden/plaatjes op je website staan die niet relevant zijn, dan doen ze je website meer kwaad dan goed.
Dit geldt voor alles op je website. De teksten, afbeeldingen, video’s, audio opnames en alle andere zaken waar je je website mee hebt verrijkt.
De afbeeldingen die je gebruikt, voegen die écht iets toe aan het artikel? Of is het gewoon puur ter decoratie, want dan kun je het beter achterwege laten.
Aanvullende informatie
Mensen maken vaak gebruik van templates. Dit zou goed zijn om bezoekers visueel te prikkelen. Natuurlijk, het is goed om voor droge lappen tekst op te fleuren.
Alleen, als het aan Google ligt kun je beter voor een saaie website gaan die overzichtelijk en duidelijk is. In plaats van een ultra-dynamische website met sliders en bewegende plaatjes. Daar wordt zowel de bezoeker als Google niet blij van.
#3 Off Page SEO
Hetzelfde geldt ook voor de factoren van buitenaf.
Vroeger was het slim om veel backlinks te verzamelen. Immers, als er veel mensen naar jou doorverwijzen, dan zou je website wel relevant zijn.
- Een backlink is een link vanuit een externe website naar jouw website.
Google denkt daar tegenwoordig echter anders over. Een backlink speelt wel mee, maar wat nu als de website die naar jou refereert zelf een slechte reputatie heeft? Of als de externe website helemaal niets met jou te maken heeft? Dan is de backlink niet relevant.
Stel dat jij schoenen verkoopt op je website. En de bakker linkt door naar jou. Dan voegt dat helemaal niets toe, want het staat los van elkaar.
En relevantie is waar het om draait, weet je nog 🙂
Zoekmachines hebben dit tegenwoordig door. Dus je mag het doen, zolang het belangrijk is en er toe doet. Kijk daarom altijd of de (back)links die je hebt er toe doen. Vraag jezelf af of het linkjes zijn die je echt wilt hebben.
#4 Gastblog
Om door te gaan met factoren buiten jouw website (Off Page), dan is het zeker aan te raden om een gastblog te schrijven waarmee je naar jouw eigen website linkt. Mits de website waar je voor schrijft relevant is voor jouw website.
Met een gastblog bedoel ik dat jij een artikel schrijft voor een externe website (het artikel is hun winst) in ruil voor een verwijzing naar jouw website (jouw winst).
Voorkom dat je dit doet op een website die niet aansluit bij jouw website. Als jij een website hebt die het koolhydraat arme dieet promoot en je gaat een gastblog schrijven voor een backlink op de website van Coca Cola. Dan weet je dat je zinloos bezig bent.
#5 Haal meer uit wat je al hebt
Deze hack is eigenlijk een kleine waarschuwing, voordat je met de volgende tips aan de slag gaat. Ik snap dat het heel verleidelijk is om alle informatie te noteren en direct nieuwe content te gaan produceren.
Echter raad ik je aan (wederom kan ik je er niet toe verplichten) om eerst alles wat je al hebt kritisch onder de loep te nemen. Tegenwoordig gaat het namelijk niet meer om zo veel mogelijk content te hebben. Maar om zo sterk mogelijke content te hebben.
- Het is altijd kwaliteit boven kwantiteit
Google straft je als je content niet relevant is, niet op orde is of nergens over gaat.
Je doet er daarom verstandig aan om alles wat je nu hebt te optimaliseren. En blijf dit ook doen. Blogs van een jaar geleden kunnen misschien al wat verouderd zijn.
Kortom, kijk eerst naar wat je al hebt. Optimaliseer. En ga dán pas bezig met nieuwe content produceren.
Aanvullende informatie
De informatie tot nu toe was nog vrij algemeen.
Ik ga nu meer de diepte in over onder andere:
- Title tag
- Meta description
- Het belang van eenvoudige URL’s
- Broodkruimelspoor
- Keyworddichtheid (niet keywordspamming)
- Gebruik van hoofd- en tussenkoppen
- En nog veel meer…
#6 De 2 belangrijkste plekken voor je keyword
De Title tag is dé belangrijkste plek om te scoren met je zoekwoord. Zorg er daarom voor dat het zoekwoord waar je mee wilt scoren zo ver mogelijk vooraan staat. Het liefst helemaal in het begin.
Op nummer twee staat de Meta description. Zorg er dus ook voor dat je daarin helemaal vooraan je zoekwoord staat. In de afbeelding hieronder wordt het duidelijk.
Het viel me op dat veel mensen Google’en op ‘jia ruan betrouwbaar’. Specifiek voor die zoekterm heb ik een artikel geschreven en een YouTube video opgenomen, zoals je kunt zien.
- Title Tag: Dat is de titel van het artikel zoals weergegeven in de zoekresultaten
- Meta Description: Een korte beschrijving die onder de title tag wordt weergegeven in Google.
Als je gebruikmaakt van WordPress, dan kun je bij het plaatsen van een nieuw artikel helemaal bovenin de titel plaatsen.

Die titel wordt de H1 genoemd en is dus iets anders dan de Title Tag.
Om ervoor te zorgen dat je in Google goed wordt weergegeven kun je het beste een plugin als Yoast installeren. Bij het artikel vul je alle belangrijke gegevens in zodat je hoger in Google komt.
Tevens is Yoast is een handige SEO check. Je ziet bijvoorbeeld in hoeverre je artikel aangenaam is om te lezen. Dat is ook een belangrijk punt voor Google.
- Zorg ervoor dat ALLE pagina’s/artikelen/categorieën op orde zijn qua Title Tags en Meta Description.
In onderstaande afbeelding zie je hoe Yoast eruit ziet. De Title Tag van de homepagina is gevuld. In de Meta Description komt het keyword ‘Online Rijkdom Specialist’ direct aan het begin naar voren.

LET OP
Naast de zoekwoorden op de juiste plek zetten is het heel belangrijk wat je schrijft.
Zorg ervoor dat je Title Tag en Meta Description uitnodigend en ‘pakkend’ zijn. Anders gaat niemand erop klikken en dat is zonde.
#7 Voorkom nietszeggende URL’s
Een URL is niets anders dan de unieke locatie van een pagina of artikel.
Zorg er te allen tijde voor dat de URL kort, krachtig en duidelijk is. Zet het keyword vooraan.
- Fout: https://www.thuis-inkomsten.nl/blog/333518_tips-om-rekening-mee-te-houden-bij-het-starten-van-een-webshop
- Goed: https://www.thuis-inkomsten.nl/webshop-starten
Als je met WordPress werkt, dan doe je er verstandig aan om de permalinks van het begin af aan goed te zetten. Ga naar het Dashboard van je website en klik op ‘Instellingen’. Vervolgens ga je naar ‘Permalinks’. Je komt in onderstaand scherm terecht.

Mocht het nu anders staan, zet hem dan op ‘Berichtnaam’.
Alleen op die manier krijg je fatsoenlijke berichten en kun je vervolgens bij het maken van je bericht de juiste URL kiezen. Zoals onderstaande afbeelding.

Kort, krachtig en geen nietszeggende tekens of woorden.
- Doe je dit verkeerd dan kan het wel zo zijn dat Google de pagina indexeert, alleen kom je dan nooit bovenaan te staan. In het ergste geval ziet Google het als spam en wordt je keihard afgestraft.
#8 Broodkruimelspoor
Dit wordt vaak vergeten door ondernemers. Het is misschien niet het meest belangrijke, maar de breadcrumbs zijn zeker van invloed.
Wat is het broodkruimelspoor en waarom is het zo belangrijk?
- Het toont het pad dat de bezoeker heeft afgelegd.
- De breadcrumbs bieden overzicht
- Werken als interne links
- Bevat het keyword (als het goed is)
- Kan worden gemaakt met Yoast of zit standaard ingebouwd bij Phoenix.
Over het algemeen zie je het broodkruimelspoor helemaal bovenin de pagina of het artikel. En het zou een weergave kunnen zijn zoals: Home / Blog / SEO / Artikelnaam.
Aangezien het altijd interne links bevat, die als het goed is relevant zijn, waardeert Google dit enorm. Tevens komt het keyword nogmaals naar voren. Ook dat is gunstig om gevonden te worden.
#9 H1 kopjes gebruiken
Nu ga ik echt in op de content zelf. Dit begint bij de H1.
Ook wel “Kop 1” of “Heading 1” genoemd.
Er heerst veel verwarring over het verschil tussen de H1 en de Title Tag.
- Title Tag: Dit is de titel van de gehele pagina en wordt wel weergegeven in de zoekresultaten:

- H1: Is de titel van de CONTENT op de pagina en wordt niet weergegeven in de zoekresultaten:

De H1, Kop 1 of Heading 1 wordt wel op de pagina zelf weergegeven. En je kunt per pagina maar één H1 toepassen.
Je kunt ervoor kiezen om er meer in te zetten, alleen is dat niet zo slim. Je hoeft dus enkel de bovenste regel (zie het groene blokje in bovenstaande afbeelding) te vullen met de juiste tekst. Dit is de H1 en wordt weergegeven op de pagina. Ga niet nog meer H1 kopjes toepassen in de tekst. Google vindt dat niet fijn.
#10 De eerste alinea goed zetten
Wat voor al het voorgaande geldt, gaat ook op voor de eerste alinea. Zorg ervoor dat je keyword zo ver mogelijk vooraan staat. Het liefst helemaal aan het begin.
Voorheen was het zo dat je je hele content vol kon stoppen met het keyword. Alleen is dat nu niet meer van toepassing. Door Google wordt het dan al gauw gezien als spam. En spam wordt keihard afgestraft.
- Beter het zoekwoord aan het begin meerdere keren (subtiel) laten terugkomen dan teveel door de hele content heen.
Zorg er ook voor dat het allereerste zoekwoord dikgedrukt is. Op die manier benadruk je het zoekwoord aan Google. Dit werkt maar één keer per zoekwoord.
Je kunt natuurlijk altijd meerdere synoniemen of verwante keywords door het artikel heen gebruiken. Ook dat werkt goed voor Google.
Zorg er dan ook voor dat die woorden één keer zijn dikgedrukt. Eenmalig is krachtig. Meer dan dat is zinloos.

#11 Je blogartikel is een miniboek
Door je artikel als een miniboek te zien en dusdanig in te delen, verbeter je de leeservaring van de bezoeker (en Google).
Het is daarom slim om op de juiste manier gebruik te maken van tussenkopjes (H2, H3 en H4). In WordPress kun je zelfs doorgaan tot en met de H6. Alleen zijn H5 en H6 vrij overbodig.
Net als in een boek heb je de hoofdtitel (H1) en komen daarna de tussenkopjes. De H2 geldt als hoofdstukaanduiding. Terwijl een H3 meer als paragraaf gezien wordt. En de H4 is om tussentijdse informatie te belichten die relevant is voor de paragraaf (H3) waar het onder valt.
Aanvullende informatie
Slim gebruikmaken van kopjes en tussenkopjes zorgt voor een goede structuur van het artikel. En structuur, daar is Google heel blij mee. Zoekmachines zijn door structuur beter in staat om jouw website te begrijpen. Precies wat je wil 🙂
Stel dat je een artikel schrijft met alleen maar één H1 kop, zonder gebruik te maken van tussenkopjes. Google vindt het artikel dan niet waardevol en duidelijk. Het is in feite dan één lap tekst, waarvan het weet dat bezoekers hier niet blij van worden. Zo zal je dus NIET bovenaan komen.
Voor de bezoeker is het ook heel prettig als je deze structuur hanteert. Mensen willen tegenwoordig namelijk zo snel mogelijk door een artikel heengaan. Ze zijn meer ‘scanners’ geworden. En je speelt daar slim op in door goed gebruik te maken van koppen.
#12 Zoekwoorddichtheid
Hoe vaak je een zoekwoord moet laten terugkomen is nogal een dingetje.
Als je gebruikmaakt van de Yoast plugin, dan is het je waarschijnlijk opgevallen dat je vaak te horen krijgt dat je te weinig zoekwoorden gebruikt. Laat Yoast je NIET van de wijsbrengen.
- Logisch geschreven en goed leesbare teksten zijn ALTIJD belangrijker dan de zoekwoorddichtheid!
Je kunt namelijk een keyworddichtheid hebben van 0,8% en het zoekwoord ‘slechts’ 4 keer laten terugkomen in het artikel. En nóg beter scoren in Google dan als je het zoekwoord 10 keer herhaalt.
Alles draait ook hierbij om relevantie. Gebruik je gezonde verstand. Ga niet het hele artikel volproppen met het zoekwoord. Natuurlijk moet het zoekwoord altijd terugkomen, maar wel op de juiste manier.
#13 Doe goed zoekwoordonderzoek
Naast het exacte keyword is het ook aan te raden om relevante zoekwoorden te integreren in je content. Waarom? Omdat Google spam niet waardeert. Dus je kunt het beste niet hetzelfde zoekwoord telkens opnieuw gebruiken, maar varieer in verwante zoektermen.
- Brede zoektermen: In plaats van alleen de zoekterm “SEO” gebruik je ook “SEO SEA” of “SEO afkorting”
- Synoniemen: Zo vermeld ik in dit artikel ook de SEO betekenis: “zoekmachineoptimalisatie”
Speel hiermee en doe zelf goed onderzoek naar relevante zoektermen. Dit kun je heel gemakkelijk doen op twee manieren.
1
ZOEKBALK
Door naar de zoekbalk van Google te gaan en jouw basis keyword in te vullen, krijg je direct een aantal opties. Zonder op enter te drukken.

2
GERELATEERD
Druk op enter en scroll helemaal naar beneden in de zoekresultaten. Zo zie je acht gerelateerde zoekopdrachten.

Vervolgens kun je ook weer relateerde synoniemen gebruiken. Vul jouw basis zoekwoord bijvoorbeeld eens in op Synoniemen.net en zoek naar soortgelijke woorden. Op die manier verrijk je je artikel met variaties die de relevantie verhogen. Je maakt het Google nóg makkelijker om je artikel te begrijpen dat het over dat specifieke onderwerp gaat, zonder dat je spammerig overkomt.
#14 Shorttail vs. Longtail Keywords
Longtail zoekwoorden worden steeds belangrijker.
- Shorttail keywords bevat 1 tot 3 woorden. Bijvoorbeeld: “internet marketing”
- Longtail keywords bevat 4 of meer woorden. Zoals: “hoe werkt internet marketing”
En hier zijn natuurlijk miljoenen voorbeelden in te geven. Shorttail zoekopdrachten zijn makkelijk toe te passen. Dit betekent dat Longtail zoekopdrachten minder eenvoudig toe te passen zijn. Maar juist bij de langere zoektermen ligt de échte winst.
De meeste bloggers en copywriters maken namelijk gebruik van korte zoektermen. Dit betekent dat jij met langere zoekopdrachten kunt werken en daarmee makkelijker in Google kunt winnen.
Als iemand zoekt op “e-commerce” dan is dat héél algemeen. Het wordt niet duidelijk wat diegene nu precies wilt. Terwijl als diegene zou zoeken op “cursus geld verdienen met e-commerce” dan is dat een zeer specifieke zoekterm.
Aanvullende informatie
Kruip in de huid van je doelgroep en vraag jezelf af wat zij zichzelf afvragen. In mijn geval komen mensen op mijn website terecht omdat ze meer online inkomsten willen krijgen. Dan vraag ik me af wat zij precies intikken in de zoekmachines.
Vraag jezelf af waar jouw doelgroep precies mee zit en waar ze op zoeken. Pas je zoektermen daarop aan.
Zodra jij een artikel hebt waarmee je inspeelt op de lange, specifieke zoekterm, dan ben je heel slim bezig. Langere zoektermen hebben hogere conversies en maar weinig concurrentie. Dit, in tegenstelling tot korte zoektermen. Terwijl juist de meeste mensen hun artikel aanpassen aan shorttail keywords.
LET OP
Veel online ondernemers maken gebruik van de Google keyword planner. En ook al is het misschien een waardevolle SEO tool, het geeft enkel de shorttail zoekopdrachten weer. Dus de keyword planner is misschien niet het slimste programma wat je kunt gebruiken.
Andere keyword tools zijn:
- AnswerThePublic.com voor longtail zoekwoorden
- Semrush.com met hun eigen Keyword Research
- Keywordtool.io voor zowel short- als longtail keywords (gebruik ik zelf)
- Moz.com met de Keyword Explorer
- KWFinder.com
Maak je content zo ‘rijk’ mogelijk
Tot nu toe heb ik al veel basis informatie gegeven over hoe je de vindbaarheid van je website op Google vergroot. De hacks die je hierna gaat lezen, gaan meer de diepte in.
Al vaker heb ik benoemd dat relevantie en kwaliteit erg belangrijk zijn. En dat gegeven blijft. Nu ga ik hem daarop doorpakken. Het is namelijk belangrijk om je content zo rijk mogelijk te maken.
- Hoe meer jij gevarieerde content die van hoge kwaliteit is plaatst, hoe beter je gevonden wordt in Google.
Het is prima om alleen maar (waardevolle) tekst te plaatsen. Maar als écht goed wilt scoren, dan moet je waarde bieden op meerdere manieren. En dat is waar dit allemaal om draait. Waarde bieden. Problemen oplossen. Mensen helpen. Op alle mogelijke manieren. Via alle mogelijke kanalen.
Laat ik simpel beginnen.
#15 De eerste SEO afbeelding
Begin een artikel ALTIJD met een afbeelding. Waarom?
- Een afbeelding wekt emotie op
- Het zegt vaak meer dan woorden
- Het prikkelt het brein vanaf het begin
Let er wel op dat de afbeelding waardevol moet zijn.
Relevantie, weet je nog? Zodra het plaatje met de tekst te maken heeft, is het goed. Anders zegt het helemaal niets en doe je je blog meer kwaad dan goed.
In WordPress kun je eenvoudig een startafbeelding toevoegen door middel van de ‘Uitgelichte Afbeelding’. Maak daar altijd gebruik van, maar zorg er wel voor dat je je afbeelding optimaliseert aan het artikel.
Aanvullende informatie
Belangrijk om te onthouden is dat je zowel afbeelding zelf als de bijbehorende tekst optimaliseert. Stel, je download een foto van het internet. Dan krijg het vaak automatisch een nietszeggende bestandsnaam zoals “pexels-photo-1128678.jpg”.
Je mag het best zo downloaden, alleen zorg ervoor dat je de naam van de afbeelding eerst aanpast VOORDAT je hem upload. De naam van de afbeelding komt namelijk terecht in de broncode van je artikel. Als deze allemaal vreemde letters en cijfers bevat, dan zak je in Google’s zoekresultaten.
Belangrijk om te onthouden bij een afbeelding is:
- Zorg voor een duidelijke bestandsnaam. Bij voorkeur met (een variatie van) het keyword erbij in. Bijvoorbeeld: “seo-afbeelding.jpg”
- Titel: Vul ook de titel van de afbeelding in WordPress goed in. Als mensen over de afbeelding heengaan met de muis is het de titel die in hun scherm verschijnt.
- Alt-tekst. Hierin zet je kort wat de afbeelding weergeeft.
- Onderschrift. Dit is optioneel. Je kunt altijd een (korte) beschrijving toevoegen aan je afbeelding om het meer te verduidelijken. Tegenwoordig is het praktischer om een afbeelding te plaatsen waar je al een tekst in hebt bewerkt. Dit kun je bijvoorbeeld doen op Canva.com


- Zorg dat alles bij de groene pijltjes goed staat. Te zien in de linker afbeelding. Zoals je ziet in de rechter afbeelding, wordt de titel weergegeven zoals je die hebt ingevoerd in WordPress. Hier wordt Google blij van.
#16 Afbeeldingen in de tekst
Afbeeldingen door het artikel heen plaatsen is slim. Ze fleuren de tekst op en dragen bij aan de informatie die je wilt geven. Een afbeelding is een mooie onderbreking van een lange lap tekst. Het schud mensen wakker en houdt ze actief en energiek. Mits het relevante afbeeldingen zijn natuurlijk.
Daarnaast zijn afbeeldingen handig om je keywords in terug te laten komen. Naast dat je met je artikel in Google zelf terechtkomt, zal je met afbeeldingen ook in Google Images komen te staan.

Zorg er net als bij al het andere voor dat de afbeeldingen niet spammy worden. Maak ze relevant en uniek. Zorg dat de afbeeldingen samen met de andere content een geheel vormen.
Je kunt namelijk ook misbruik maken van optimalisaties. Echter is daar zowel de bezoeker als Google niet blij mee. Hier word je dan ook voor afgestraft. Functioneel is goed. Teveel is slecht!
Websites voor rechtenvrije (stock) foto’s:
LET OP
Alles leuk en aardig, maar afbeeldingen kunnen ervoor zorgen dat jouw pagina ontzettend langzaam laadt. En dat is iets wat we niet mogen onderschatten. De snelheid van je website is namelijk erg belangrijk voor je score in de zoekresultaten.
Daarom raad ik je aan om je een afbeelding eerst te verkleinen, voordat je het upload.
Dit kun je heel eenvoudig doen op Fotoverkleinen.nl.
Over snelheid gesproken…
#18 Zorg voor een vlotte website
Een hele simpele tool om de snelheid van je website te laten testen is PageSpeed Insights.
Dit is een zeer handige tool om te checken of alles loopt zoals het zou moeten lopen.
De dingen die niet goed gaan worden altijd uitgelegd. Tevens wordt er een mogelijke oplossing voorgesteld.
Door de juiste acties te ondernemen kun je ervoor zorgen dat je vanuit het rode naar het groene gaat.
De laadsnelheid van je website is erg belangrijk voor je SEO.

#19 Maak gebruik van video content
Naast afbeeldingen kunnen video’s je content erg verrijken. Aangezien YouTube van Google is, doe je er verstandig aan om je eigen kanaal te beginnen, video’s op te nemen en ze in je artikelen te verwerken.
- Naast dat YouTube van Google is, is YouTube ook nog eens de één na grootste zoekmachine. Google staat op nummer één.
Hoe meer views jij krijgt op YouTube, hoe hoger je scoort met je website in Google. Mits die aan elkaar gekoppeld zijn natuurlijk.

Let er net als bij je artikelen op dat je je video teksten goed invult. Hiermee bedoel ik een relevante titel, omschrijving en tags. Gebruik de juiste keywords en wees duidelijk in je omschrijving.
Geen gekke combinaties/tekens. Je kunt wel gebruikmaken van hashtags.
Een #hashtag geeft kort en bondig weer waar je video mee te maken heeft.
#20 Outbound Linkjes
Al eerder in dit artikel heb ik het gehad over backlinks. Dit zijn linkjes vanaf een externe website die naar jouw website linken. Stel dat iemand mijn website op zijn website heeft genoemd, dan is dat voor mij een backlink.
Maar dit gebeurt natuurlijk ook andersom. Zodra jij naar een andere bron refereert, dan praten we over een outbound link.
- Voor jouw score in Google is het ontzettend handig om relevante doorverwijzingen naar externe bronnen te plaatsen in jouw content.
Door outbound linkjes te plaatsen verrijk je de ervaring van je bezoeker. Je geeft hen de mogelijkheid om zich nóg meer in zaken te verdiepen. Daarom zal ik altijd verwijzen naar andere websites/personen/organisaties/relevante bronnen zodra het mogelijk is. Ik loop dan natuurlijk wel het risico dat de bezoeker van mijn website verdwijnt, maar het zij zo.
Het is goed voor de bezoekerservaring om een zo’n compleet mogelijk verhaal te bieden. Wanneer Google opmerkt dat jij dit kan bieden, zal jij hoger komen in Google.
Aanvullende informatie
Zorg er wel altijd voor dat je websites kiest die al enige (het liefst hoge) autoriteit hebben opgebouwd. Denk aan websites zoals Wikipedia of Frankwatching. Zodra jij relevante linkjes plaatst naar websites met hoge autoriteit, wordt dit zeer gewaardeerd in de zoekmachines.
#21 Inhoud van de Content
Er wordt vaak gediscussieerd over hoe lang een artikel moet zijn. Sommige mensen zeggen dat je minstens 300 woorden moet hebben. Anderen beweren MINIMAAL 1000 woorden per artikel. En dat klinkt allemaal heel leuk en aardig, alleen is er één probleem dat op de loer ligt.
- Je loopt het risico dat je gaat schrijven om het schrijven
En als je je best blijft doen om maar door te blijven schrijven, dan loop je het risico dat je in herhaling valt of dingen erbij haalt die niet relevant zijn. Hierdoor wordt je content erg zwak. Probeer dit dus te voorkomen.
- Wat wel een sterke zet is: schrijf een (zoals de IMU het noemt) een waardevol monster artikel. Ook wel in-depth content genoemd.
Bij het schrijven van een artikel waarin je zeer de diepte ingaat, moet je wel koste wat kost dubbele content vermijden. Zorg er voor dat je altijd to the point blijft.
Lever je grootse kwaliteit? Dan doet een monsterblog veel goeds voor jouw website. Je straalt er autoriteit mee uit.
Waaruit bestaat een monsterblog?
Je gaat ontzettend de diepte in over één specifiek onderwerp.
Dat doe je door:
- Minimaal 2.000 tot 10.000 woorden te gebruiken
- Voldoende ondersteunende afbeeldingen in te voegen
- Videomateriaal
- Podcasts
- Een e-book/cursus aanbevelen of toevoegen
- Je missie met een monster artikel is eigenlijk om het beste en meest uitgebreide artikel ooit te schrijven over dat specifieke onderwerp.
Houd het aantal monsterblogs wel beperkt. Ga niet alleen maar uitgebreide artikelen schrijven, tenzij je jezelf kunt verzekeren dat je niet in herhaling valt. En relevant blijft. Een slimme zet om te doen is om de in-depth artikelen aan te schrijven als cornerstone content. Dit kun je aangeven in de Yoast plugin.
Hiermee accentueer je het artikel en heb je een grotere kans dat je hoog in Google komt te staan.
Hoe belangrijk is social media voor SEO?
Sommige SEO guru’s beweren dat social media absoluut niet meer kan ontbreken als je succesvol wilt worden op het internet.
En ik geef toe, social media kan zeker bijdragen aan je vindbaarheid en bekend worden. Als je je website hoger wilt laten ranken, dan kan social media een belangrijke factor zijn. Welke invloed social media op je ranking heeft en hoe je dit slim inzet, ga ik zo bespreken.
Maar laat me je een geheim verklappen:
“Je kunt zonder enig gebruik van social media toch bovenaan ranken in Google.”
Voorbeeld. Kijk even naar onderstaande afbeelding en zoekopdracht. De website die helemaal bovenaan staat maakt letterlijk 0,0 gebruik van social media. Geen Facebook. Geen Instagram. Niets. Terwijl de andere websites wel (gretig) gebruikmaken van social media.

Zo zie je dat social media geen plicht is. Het is niet doorslaggevend, maar het kan zeker helpen als je weet het hoe je het in moet zetten. Als jij het op de juiste manier weet te gebruiken, dan draagt het bij aan jouw ranking.
- Met bovenstaand voorbeeld wordt in ieder geval duidelijk dat social media geen must is. Als je er niets mee hebt en er geen tijd in wilt steken, voel je dan nergens toe verplicht.
De functie van Social Media op je ranking
Belangrijk
- Het laat zien wie jij bent als persoon
- Hoeveel autoriteit jij hebt
- In hoeverre hetgeen wat jij te melden hebt er toe doet
Verlopen
- Backlinks
- Outbound links
- Interne links
#22 Boost je SEO door Social media
Twitter is een handig medium om interactie te krijgen met mensen.

- Meer volgers + hoge interactie = hoge autoriteit
Google is dagelijks op zoek naar de actualiteit. Dus als er op Twitter over een bepaald onderwerp veel wordt gepraat en dingen gedeeld, dan zie je dat zelfs terug in de zoekresultaten.
Tweets zie je daarom ook geregeld terugkomen in de zoekmachines.
Als jij echt goed bent in wat je doet met Twitter, dan is het zeker aan te raden hiermee door te gaan.
Blijf de teksten van Tweets optimaliseren. Zorg dat de keywords er ook in voorkomen en zorg dat je autoriteit toont.
Facebook is een verhaal apart. Want enerzijds tellen Shares en Likes mee. Maar aan de andere kant…
- Google en Facebook zijn niet direct vrienden
Sterker nog, toen Google+ werd gepubliceerd hebben Facebook en Google elkaar de oorlog verklaart. Google+ had namelijk veel weg van Facebook en daar was Mark Zuckerberg niet blij mee.
Ondanks dat, telt het zonder meer mee als je wordt geliked en gedeeld. Gebeurt dat met enige regelmaat, dan weet je een autoriteit op te bouwen.
Vooral de shares zijn belangrijk. Zie het als een moderne variant van mond-op-mond reclame. Liken gaat namelijk heel makkelijk. Maar als je content deelt met anderen, dan moet het wel echt van waarde zijn.
Zo bekijkt Google het in ieder geval.Je kunt zelfs in de zoekresultaten terechtkomen met je Facebook account of post, mits het wel echt van waarde is.
Eventueel kun je zelfs nog adverteren op Facebook. Hiermee bedoel ik niet “Bericht Promoten”, maar gericht adverteren. Vooral als je net begint kan dit erg helpen om meer bekendheid te krijgen. Bekijk hiervoor het artikel over adverteren op Facebook voor beginners.
GooglePlus
Goed. GooglePlus. Dit is een platform voor bedrijven om de interactie met andere bedrijven aan te gaan. Je kunt er berichten delen die jij belangrijk acht.
Google heeft Google+ gelanceerd met het idee om het grootste platform te worden voor bedrijven. Dat is alleen niet gelukt. Facebook bleef de grootste en niet iedereen haakte aan bij GooglePlus.
Maar het telt nog steeds wel mee in SEO en autoriteit. Bij Facebook kun je “liken” en bij Google+ kun je “+1’en”. Bij beide kun je delen. En ook bij Google+ telt een share zwaarder dan een +1.

LinkedIn linkjes worden niet gezien als backlinks. Maar ze dragen wel bij aan de autoriteit van je bedrijf, merk en wie jij bent als persoon. Veel mensen onderschatten de waarde van LinkedIn.

Stel je hebt een artikel geschreven die je deelt op je LinkedIn pagina. Als vervolgens jouw connecties het artikel liken, dan gaan hun connecties dit artikel óók zien.
Als zij vervolgens het artikel liken, dan bouwt dat mee aan jouw autoriteit en bekendheid!
Zie het een als een sneeuwbaleffect.
Niet alleen jouw connecties zien de post, maar ook de connecties van jouw connecties.
Heel waardevol dus als je een goede post hebt gemaakt. Als je slim bent ga je aan de slag met LinkedIn. Je kunt er veel waarde uithalen, mits jij veel waarde biedt.
Meer shares krijgen
Het beste voor je autoriteit en bekendheid is als berichten worden gedeeld in plaats van geliked. Het is echter wel uitdagender om shares te krijgen.
Volg deze stappen en je krijgt gegarandeerd shares:
- Schrijf waardevolle content. Het gaat hier wel om je bedrijf. “Grappige” dingen is heel leuk en aardig, maar uiteindelijk wil je mensen van waarde zijn. Doet dat dan ook. Denk wat de bezoeker/klant wil lezen/horen.
- Maak share knoppen goed zichtbaar. Aan de zijkant van je artikel, op het eind van je artikel, gedurende het artikel en eventueel een sticky share button. Let wel op dat je geen overkill doet.
- Eenvoudige content. Simpele, snelle content die mensen kort mee kunnen pakken. Even op de telefoon in de trein. Even in de pauze tijdens een broodje. Let wel op : geen clickbait, aangezien die je reputatie schaden.
- Bottomline: maak korte, krachtige content waarbij je het de lezer makkelijk maakt om het bericht te delen. In WordPress kun je gebruik maken van een gratis plugin zoals ShareThis. Ook zit het al standaard bij Phoenix ingebakken; zowel deelopties als de mogelijkheid om jouw social media kanalen te volgen.
Als laatste social media medium benoem ik Instagram. Veel mensen en bedrijven zijn hier ontzettend beroemd mee geworden. En je ziet ook dat miljoenen bekende mensen hun best doen om maar zoveel mogelijk volgers en likes te krijgen.
Sommigen hebben er alles voor over zoals halfnaakt op de camera gaan. Zo ver hoef jij gelukkig niet te gaan.
Zet Instagram op de juiste manier in door:
- Relevante posts te plaatsen die betrekking hebben op jouw bedrijf/website
- Integreer Instagram op je website, zodat mensen een goede indruk krijgen van wat je allemaal doet.

Voorbeeld. Stel je hebt een hoveniersbedrijf (die net begint). Je kunt Instagram dan eenvoudig voor je laten werken. Zet een website op voor je hoveniersbedrijf en integreer Instragram, bijvoorbeeld met de Instragram Feed plugin. Iedere keer als jij een tuin klaar hebt kun je daar foto’s van maken. Of laten zien waar je nu bezig bent. Simpelweg zet je de foto op Insta en de plugin zorgt er automatisch voor dat het op jouw website komt te staan. Zo zien bezoekers direct wat je te bieden hebt.
Welke invloed de back-end heeft op SEO
Tot dusver hebben we alles besproken wat van belang is aan de voorkant van jouw website. Eigenlijk alles wat jouw bezoeker ziet, dat hebben we nu geoptimaliseerd. Maar zodra jouw ’techniek’ aan de achterkant van je website niet op orde is, kun je alsnog flink gestraft worden door Google.
#23 Indexeer je website zelf
Met indexeren bedoel ik dat je website wordt gevonden door Google.
De Google-spider of crawler komt op een gegeven moment vanzelf langs en zal daarmee jouw website oppikken. Hier kun je op wachten, maar je kunt dit ook zelf een zetje geven.
- Hoe hoger je autoriteit, hoe sneller de Google-spider jouw website opmerkt
Google heeft niet voor niets hun eigen Google Search Console opgericht. Dit is om nieuwe website eigenaren een handje te helpen, zodat nieuwe websites/pagina’s/blogs makkelijker worden gevonden. Meld je daar aan en zorg dat alle instellingen in jouw website goed staan. Lees hieronder hoe je dat precies doet.
Jezelf aanmelden bij Google Search Console
Dit zijn de stappen die je het beste kunt nemen:
- 1Ga naar Google Search Console en meld je daar aan
- 2Zorg dat je website geverifieerd wordt
- 3Klaar
Gaat er iets mis bij het verifiëren bij Google Search Console? Kies dan voor de makkelijke weg, middels Google Analytics
- 1Ga naar Google Analytics en ga naar het ‘Beheerder’ gedeelte (bij tandwieltje)
- 2Maak een nieuwe property aan als je website hier nog niet is aangemeld
- 3Doorloop alle stappen en zorg dat alles in Google Analytics goed staat
- 4Installeer op je website de MonsterInsights plugin
- 5Activeer de plugin en doorloop alle stappen
- 6Verifieer vervolgens met Google Analytics
- 7Ga alsnog naar Google Search Console en verifieer daar met Google Analytics
Als je alle stappen correct hebt doorgelopen, dan zou alles nu goed moeten staan.
Check ook nog even bij de Yoast plugin of de XML-sitemaps ingeschakeld staan. Dit betekent dat een nieuwe website, pagina of blog direct wordt doorgestuurd naar de Google spider.
Ga naar Yoast > Algemeen > Functies > XML Sitemaps vraagteken en zorg dat ‘Aan’ paars is.

#24 Featured Snippets slim inzetten
Zoekmachines worden steeds slimmer. Je kunt tegenwoordig zelfs vragen stellen aan Google, waarop het antwoord gaat zoeken in de in zijn ogen beste content. Die wordt vervolgens geheel bovenaan aangegeven als “Featured Snippets”.
Mensen willen nu eenmaal steeds sneller een antwoord. Google gaat kijken naar het beste antwoord zodat het snel ingezet kan worden. Op die manier krijgen mensen snel een antwoord op hun prangende vraag. Kijk bijvoorbeeld naar het voorbeeld hieronder als ik de vraag stel: “welke groenten zijn het gezondst?”.

Van de 14.300.000 (!) resultaten krijg je helemaal bovenaan het beste antwoord te zien (volgens Google dan).
- Kortom: als jij een prangende vraag goed, helder en duidelijk kunt beantwoorden, dan heeft dat een enorme impact op jouw score in de zoekmachines.
#25 Meld je bedrijf aan bij Google
Dat doe je heel simpel door naar Google Mijn Bedrijf te gaan. Doorloop alle stappen en verifieer jezelf door middel van het kaartje die je ontvangt van Google.
Zoals je nu wel begrijpt gaat het allemaal om relevantie. Wanneer jij waardevolle informatie geeft en het zowel de bezoeker als Google makkelijk maakt, word jij makkelijker gevonden. Dit zijn uiterst effectieve manieren voor zoekmachine optimalisatie.
Meld je daarom aan bij Google Mijn Bedrijf om relevanter te zijn. Als mensen dan zoeken op jouw bedrijf, dan krijgen ze direct je gegevens te zien.
Stel dat jij een hoveniersbedrijf in Nijmegen bent. En iemand zoekt op jouw specifieke bedrijfsnaam in Nijmegen, dan ziet diegene iets soortgelijks zoals op de rechter afbeelding.
Zoekt iemand op ‘hovenier Nijmegen’ dan komt er netjes een Google Maps snippet te staan met puntjes waar jij ook in te vinden valt!

#26 Rich Snippets slim inzetten
Rich snippets zijn super waardevol en trekken direct de aandacht van de potentiële bezoeker. Het beste wat je kunt doen is zorgen dat er sterren worden weergegeven met een foto of plaatje (uitgelichte afbeelding). Hieronder zie je wat ik bedoel.
Welke pagina’s trekken meer aandacht, de ‘kale’ met alleen maar tekst of de zoekresultaten die verrijkt zijn?

Je hebt rich snippets voor onder andere:
- Nieuws
- Reviews (van jezelf of van anderen)
- Recepten
- Evenementen
- Video’s
- Boeken
- Muziek
- Facturen
- Producten
Google noemt dit zelf “structured data” en heeft hier zelfs een handleiding voor opgesteld.
#27 Zorg dat je site mobielvriendelijk is
Steeds meer mensen internetten en zoeken met hun mobiele telefoon. Vandaar dat je website mobielvriendelijk MOET zijn. Is het dat niet? Dan straft Google je keihard af.
- Ga te allen tijde voor een responsive design. Hiermee schaal je je website en maak je het geschikt voor mobiele telefoon, tablets en andere beeldschermen.
Een belangrijke factor hierin is de mobiele laadtijd. Op kleinere beeldschermen duurt het namelijk ALTIJD langer voordat iets geladen is. Plaatjes, animaties en überhaupt teksten kunnen langzaam laden als de techniek achter je website niet op orde.
Tip
Google (en je potentiële bezoeker) wordt niet blij van trage pagina’s. Mensen krijgen al gauw het idee dat de website niet werkt als er een paar seconden laadtijd is. Zorg er dus voor dat de laadtijd van je website laag is.
Een goede tool die je kunt gebruiken om dit in orde te maken is de AMP plugin: Accelerated Mobile Page. Deze plugin helpt je website te optimaliseren voor mobiele schermen.
Streef naar kwaliteit
Dat waren ze dan. De 27 SEO hacks om hoger in Google te komen. En eigenlijk kun je tussen de regeltjes door wel begrijpen waar het allemaal om draait. Het komt uiteindelijk neer op deze 5 punten:
- Kwaliteit
- Waarde
- Snelheid
- Structuur
- Gemak
Wanneer je die op orde hebt, kom je een HEEL eind. En ga je zonder meer hoger scoren in Google
Word een Meester in SEO
Deze SEO tips om hoog in Google te scoren zijn natuurlijk super handig en werken altijd. Hier kun je direct al mee aan de slag. Doe dat op een juiste manier en je zult zien dat je blogs al veel beter gaan ranken.
Als je serieus werk wilt maken van je zoekmachine optimalisatie dan raad ik je aan om door te pakken met de ultieme SEO training van de Internet Marketing Universiteit.