IBA Coaching Vastgoedcursus [Review + Ervaring] Betrouwbaar en Goed?

IBA Coaching is in korte tijd uitgegroeid tot een van de populairste vastgoedcursussen van Nederland. In de cursus van Marijn en Chantalle Noordermeer leer je hoe je ook met weinig geld kunt investeren in vastgoed. 

In deze IBA Coaching vastgoedcursus review deel ik mijn ervaringen. Ik ga antwoord geven op de vraag of het een goede training is om succesvol te beleggen in vastgoed. 

Ook krijg je alles te weten over de twee ontwikkelaars en voorwaarden. Zijn de twee betrouwbaar, hebben ze recht van spreken, welke garantie kunnen ze geven met hun cursus? 

Echt een diepte-recensie dus over IBA. Dit heb ik gedaan omdat ik mensen graag een eerlijk beeld wil geven over deze toch wel prijzige cursus. Hamvraag van dit artikel: is het de investering waard of kun je het geld beter bewaren voor andere dingen?

Ik kan je alvast verklappen dat ik het gros van mijn successen met vastgoed te danken heb aan de training & begeleiding van IBA. Als er 1 vastgoed cursus is die met kop en schouders boven de rest uitsteekt, dan is het deze wel!

Wat is IBA Coaching?

IBA Coaching is een bedrijf van Marijn en Chantalle Noordermeer. Je leest het goed, eén bedrijf, want ze hebben meerdere bedrijven. Ze bieden trajecten aan om mensen te begeleiden met het investeren in vastgoed.

Het grootste probleem volgens het koppel is dat er een groot gebrek aan goede kennis bestaat onder mensen die willen beginnen. Veel mensen starten zonder de juiste kennis met hun vastgoedinvesteringen en kunnen hierdoor ofwel in de problemen komen, of ze lopen veel geld mis. Dit willen zij voorkomen door hun kennis en ervaring te delen.

Naast het ondernemende koppel is ook Wouter Bothoff aangeschoven in het bedrijf. Je ziet hem niet veel in de vastgoedcursus, maar hij doet veel achter de schermen als het gaat om marketing en sales. 

IBA Coaching helpt dus particuliere mensen zoals jij en ik om financieel vrij te worden door middel van vastgoed. Dit doen Chantalle en Marijn onder andere via de IBA vastgoedcursus en via hun boek ‘zonder eigen vermogen’.

De afgelopen jaren heeft IBA coaching naar eigen zeggen meer dan 2700 mensen geholpen. 

Wie zijn Marijn Noordermeer en Chantalle Noordermeer?

Chantalle en Marijn Noordermeer zijn al meer dan tien jaar elkaars levenspartner. Beide zijn ze op vroege leeftijd gestopt met school. Beiden hadden hierdoor wel wat te bewijzen aan de buitenwereld en dat is ze gelukt. Ze hebben nu een volwaardige vastgoedcursus opgezet die met stipt op nummer 1 staat binnen onze top 5.

Dit komt vooral omdat ze op een andere manier denken en doen dan de meeste mensen. Dit is ook een van de dingen die je meekrijgt in de cursus.

Wees creatief en laat je niet belemmeren door allerlei overtuigingen die niet kloppen. Inmiddels is het stel financieel onafhankelijk.

Zij kunnen hun volledige levensstijl financieren met de huuropbrengsten. 

Marijn en Chantalle Noordermeer

In de beginjaren hebben de twee heel veel gereisd. Na een aantal jaren zijn de twee een beetje gesetteld. Zij zijn toen een property sourcing kantoor begonnen en later IBA Coaching.

Beiden zijn gedreven doeners die zichzelf tot doel hebben gesteld om mensen te leren om te ontsnappen uit de rat race. Oftewel, om financieel onafhankelijk te worden. Dit doen zij onder de vlag van IBA coaching.

Waarom investeren in vastgoed of waarom niet?

Beleggen in vastgoed kan heel lucratief zijn, mits je weet wat je doet. Je benut het eigen geld dat je hebt optimaal. Je krijgt maandelijks een inkomen binnen uit huur en bouwt vermogen op door de aflossing.

Je hebt ook helemaal niet zo veel geld nodig om te beginnen. Met een klein beetje spaargeld kun je al aan de slag.

Vastgoedinvesteringen zijn grotendeels passief. Prima te combineren dus met een full-time baan en als je genoeg inkomsten hebt, lever je je contract in bij de baas.

Om succesvol te investeren in vastgoed, heb je wel een doenersmentaliteit nodig. De goede vastgoeddeals komen je niet aanwaaien. Ga op pad, spreek met mensen en durf vragen te stellen. Ook een beetje risico nemen hoort er soms bij, zoals in deze situatie waar Chantalle en Marijn een pand kochten waar ze nog nooit geweest zijn.

Wat krijg je in de IBA Vastgoed cursus?

De training bestaat uit een videocursus met een ruim pakket aan bonussen.

Videocursus

Hoofdmoot van de IBA Coaching zijn de online video lessen. Je leert hier in acht stappen hoe je een goed inkomen verdient met vastgoed. Ik behandel kort de modules. Deze stappen worden uitvoerig behandeld en volgen elkaar logisch op.

Heel belangrijk om te weten: je krijgt lifetime toegang tot de cursus en het wordt voortdurend geupdate. Als de wetten ooit veranderen, dan ga jij in de videocursus van IBA zien wat dit voor je betekent.

Module 1: Het begin- en eindpunt

Alles begint met een doel en zo ook je investeringen in vastgoed. Op welke manier wil je vastgoed voor je laten werken? En verlies ook vooral je huidige situatie niet uit het oog, want als je al wat vermogen hebt, is het investeren een stuk makkelijker.

Module 2: Strategie

Je hebt van tevoren kaders nodig. Je wilt risico lopen, maar niet te veel en niet te weinig. In vijf video’s zet je je eigen masterplan uit en leer je hoe je jezelf aan dit plan houdt. Want dat is minstens zo belangrijk.

  • Dit is een hele nuttige toevoeging die je niet veel ziet in vastgoed cursussen

Module 3: Marktonderzoek

In dit stadium gaan we voor het eerst naar huizen kijken. Welk type panden is interessant om te kopen en te verhuren? In welke regio moet je zoeken? Deze stap is voor iedereen anders, want iedereen heeft een andere strategie. 

Module 4: Object zoeken

Hier ga je op zoek naar specifieke panden om te verkopen. Een hele mooie bonus, je gaat mee op een bezichtiging en je ziet dus precies waar je naar moet kijken. Dit is veel nuttiger dan een los lijstje.

Uiteraard leer je hier ook waar je off-market deals vindt.

Module 5: Onderhandelen

Hoe zorg jij ervoor dat je een bod plaatst dat geaccepteerd wordt? Het bieden en onderhandelen is een belangrijk onderdeel van elke deal.

Module 6: Financiering

Hoe regel je tijdig dat je de financiering voor je woning rondkrijgt? En hoe fix je dit als je weinig geld hebt? Je leert in deze video’s alles over verschillende vormen van financiering.

Module 7: Vastgoedmanagement

De huurder is een hele belangrijke partij in het hele verhaal. Deze zorgt er immers voor dat jij je geld uiteindelijk verdient.

In de module vastgoedmanagement leer je vooral hoe jij je huurders screent en hoe je afspraken goed vastlegt.

Het omgaan met huurders is een van de belangrijkste onderdelen van het beheren van vastgoed.

iba coaching betrouwbaar

Module 8: Team

Uiteindelijk is vastgoed zelden een one-(wo)man-show. Heel vaak werk je samen met professionals. Deal sourcers, makelaars, aannemers, taxateurs, architecten, you name it. Het opbouwen van een goed team is cruciaal voor je succes op de lange termijn. Hier leer je hoe je de juiste mensen vindt, aanstuurt en behoudt.

Welke bonussen krijg je erbij?

Naast de waardevolle videocursus waarin je in acht stappen leert hoe je een goed inkomen verdient met vastgoed, zijn er ook nog een paar bonussen.

Coaching

Er zijn regelmatig live calls en Q&A’s waarbij jij je vragen over vastgoed kunt stellen aan Chantalle en Marijn. Af en toe zitten er ook andere experts, ideaal als je meer wilt weten over een specifiek onderwerp.

Rekensheets

Bij de cursus zitten een paar excelsheets waarmee je binnen no-time uitrekent hoeveel rendement je met een pand kunt maken. Het enige dat je hoeft te doen is de getalletjes veranderen.

Online community

In de online community kun je samen sparren met andere deelnemers. Je leert er veel, maar niet alleen dat. Af en toe komen er ook interessante beleggingsobjecten voorbij,

Voorbeelddocumenten

Dit is een grote goudmijn. Chantalle en Marijn hebben een groot aantal voorbeeldcontracten en andere documenten opgesteld. Zo vind je niet alleen huurcontracten voor een woning, maar ook voor winkels en garageboxen. Heel vaak kun je deze gewoon overnemen. Wel even het adres en de namen invullen natuurlijk. Deze bonus bespaart je veel geld.

Er is niet alleen aan huurcontracten gedacht, maar ook contracten voor garantstellingen en financiering krijg je er gratis bij.

Interessante casussen

Chantalle en Marijn geven af en toe een inkijkje in hun eigen deals via deze casussen. Niet iedere case is op jouw situatie toepasbaar, maar je kunt er veel van leren.

Mijn ervaringen met IBA en de coaching

Uiteraard heb ik de cursus helemaal doorlopen en ik moet zeggen dat ik behoorlijk onder de indruk ben.

Je wordt in de cursus echt bij de hand genomen in het aankoopproces. Wellicht denk je van tevoren dat je dat niet nodig hebt, maar heel veel mensen die willen beleggen in vastgoed lopen vast in uitstelgedrag.

Dit komt gewoon omdat het investeren in vastgoed ook bepaalde risico’s met zich meebrengt. De cursus helpt je om je risico te bepalen en om de volgende stappen vast te stellen.

De video’s in de cursus zijn relatief kort, maar de uitleg is heel duidelijk. Als je er niet uit komt, is er ook altijd nog een begrippenlijst waar je op terug kunt vallen. Verder valt op dat er een bepaalde positieve energie uitgaat van de cursus.

Dit komt als eerste omdat Chantalle en Marijn overkomen als ‘gewone’ mensen die toevallig in het vastgoed zitten. Ja, ze hebben heel veel geld en zijn financieel onafhankelijk, maar je hebt niet dit idee. Ze verkopen geen gladde praatjes en komen authentiek over. 

Aan de andere kant weten ze natuurlijk wel verschrikkelijk goed wat ze doen. Ik ben ook niet de enige deelnemer die enthousiast is. Ook deze twee deelnemers aan een live-event van IBA zijn erg positief.

Voordelen en sterke punten

  • Persoonlijke benadering: Bij veel online cursussen ben je uiteindelijk een beetje aan jezelf overgeleverd. Je doorloopt de cursussen en dan moet je maar hopen dat je het begrepen hebt. Het team van IBA is echt heel betrokken bij de cursisten en dit merk je.
  • Heel toegankelijk: Het cursusmateriaal is heel toegankelijk door de duidelijke uitleg. Alle begrippen en concepten worden goed uitgelegd en anders is er nog de begrippenlijst waar je op terug kunt vallen. Bij andere vastgoedcursussen moest ik nog wel eens video’s onderbreken om een term te googelen.
  • Praktisch en down to earth: De cursus is heel erg gericht op het doen. Weinig zweverige dingen over mindset en mentaliteit, maar gewoon heel duidelijk wat je moet doen. Ik vind dat zelf erg prettig. Tussen de regels door leer je wel wat er gevraagd wordt van een goede vastgoedondernemer. 
  • Nuttige bonussen: De voorbeeldcontracten ga je in je reis naar financiële onafhankelijkheid met vastgoed een keer nodig hebben. Deze documenten steken goed in elkaar en zijn gecheckt door een jurist. En als grootste voordeel: ze besparen je een hoop geld.

Nadelen en mindere punten

  • Prijs: de cursus met €2700 wel wat aan de prijzige kant. Ja, het is het waard, maar het is wel €2700 die je niet kunt uitgeven aan je eerste pand of aan een deal sourcer.
  • Paar kleine gaatjes in de cursus: Sommige onderwerpen worden in de cursus niet heel duidelijk behandeld. Je kunt dit navragen in de community of tijdens een Q&A, maar het was misschien beter geweest als dit gewoon in de cursus zelf zat. Het onderwerp belastingen komt vaak voorbij, maar een module hierover was wel prettig geweest.
  • Kopen zonder eigen vermogen wat lastig: Ik vind dat Marijn en Chantalle iets te makkelijk doen over het kopen van vastgoed zonder eigen vermogen. Dan heb je echt een hele goede deal nodig en zeker als beginner is het lastig om deze goede deals te vinden. Dat gezegd hebbende, heel veel eigen vermogen heb je niet nodig.
  • Garantieregeling: Bij veel online cursussen is er een garantieregeling, waarbij je het aankoopbedrag terug kunt krijgen als de cursus niet bevalt. Bij de vastgoedcursus van IBA is zo’n regeling er niet. Aan de ene kant begrijpelijk, omdat je wel gelijk toegang krijgt tot alle informatie. Aan de andere kant kan het zijn dat je er na het kopen van de cursus achter komt dat de stijl van Chantalle en Marijn je niet bevalt. Dan heb je plat gezegd vette pech. Gelukkig krijg je al veel inzicht in hun manier van lesgeven tijdens het gratis webinar.

Wat kost de IBA vastgoed cursus?

De prijs is €2700 inclusief btw. Jazeker, dit is behoorlijk aan de prijs, maar vergeet niet om alle kanten van het verhaal even te kijken.

Je krijgt enorm veel waar voor je geld. Bonussen als de contracten en andere voorbeelddocumenten besparen je ook weer heel veel geld. Als je de €2700 niet in een keer kunt betalen, kun je ook in termijnen betalen.

Je betaalt dan 2 keer €1400 (€2800 in totaal) of 3 maal €950 (€2850 bij elkaar). Als het kan, betaal dan in een keer, want dat is het voordeligst.

Laagdrempelig kennismaken met IBA

Als je meer wilt weten over investeren in vastgoed, dan hoef je niet gelijk de gehele cursus aan te schaffen. Ook al weet je dan wel dat je direct in een warm bad van hoogwaardige kennis en een rijkelijk netwerk terecht komt; voor sommigen is het nog een bridge too far.

In het boek ‘Zonder eigen vermogen’ geven Chantalle en Marijn al een hele hoop kennis weg. Je bestelt dit boek eenvoudig via deze link.

Daarnaast is er regelmatig een gratis masterclass over investeren in vastgoed. In dit webinar leer je welke mogelijkheden vastgoed biedt en je krijgt een inkijkje in wat je allemaal leert in de cursus. Zeker de moeite waard en geheel kosteloos.

Conclusie van deze IBA vastgoedcursus review

Laat je vooral niet afschrikken door het prijskaartje van de cursus. IBA Coaching kun je zien als de Rolls Royce onder de vastgoedcursussen. De cursus helpt je écht om de eerste stappen in de vastgoedwereld te zetten.

Waar andere vastgoedcursussen nog wel eens tekort schieten door een hoop ongestructureerde kennis op je af te vuren, geeft IBA veel overzicht. Concrete info waar je echt gelijk mee aan de slag kan. Het scheelt heel veel dat de video’s lekker kort zijn, zonder dat je allerlei belangrijke details mist.

De video’s zijn to the point en zonder fluff

Ook de extra’s zijn zeker de moeite waard. Als we alleen kijken naar de voorbeeldovereenkomsten die je gratis krijgt, het kost je honderden euro’s om deze te laten maken door een expert. Dit geeft je ook heel mogelijkheden om zelf dingen te regelen, bijvoorbeeld als je een huurder uit je netwerk haalt.

Je merkt ook duidelijk dat Marijn, Chantalle en het team achter IBA bevlogen is. Zowel in de cursus als in de community merk je een duidelijke positieve vibe. Deze mensen willen je echt leren over vastgoed en zijn niet geïnteresseerd in snel geld. Vooral dat laatste is heel veel waard.

Goed om te weten is dat ik het gros van mijn successen met vastgoed te danken heb aan de training & begeleiding van IBA.

Plaats een reactie