IMU Review – Internet Marketing Unie van Tonny & Martijn – Betrouwbaar Bedrijf?

Welkom bij mijn IMU review. De afkorting i.m.u. staat voor Internet Marketing Universiteit en is opgericht door Tonny Loorbach in samenwerking met Martijn van Tongeren. In deze recensie deel ik mijn ervaringen met de IMU.

Is dit bedrijf betrouwbaar of zijn het allemaal veel te dure marketeers die slinks inspelen op de emoties van hun bezoekers? Ik 

 • Inzicht in alle producten, diensten en evenementen van de Internet Marketing Unie
 • Mijn ervaringen met al hun werk (let op)
 • Mijn mening over Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren. Zijn ze wel helemaal te vertrouwen?

Wat is de Internet Marketing Unie (IMU)?

De Internet Marketing Unie (IMU) is het moederbedrijf achter populaire tools voor online ondernemers. Denk aan software als Phoenix, Huddle en Plug & Pay.

Daarnaast heeft de IMU een enorme hoeveelheid kennis over marketing. Deze delen zij graag met jou via online cursussen, (gratis) boeken en live-events. Natuurlijk hangt hier een (fix) prijskaartje aan.

Het ontstaan van deze universiteit

Van origine is het bedrijf opgezet door Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren. Tonny is zelf in 2010 begonnen met de IMU. Hij is niet alleen mede-eigenaar van de IMU, maar investeert ook, samen met zijn broer Gerhard, in tal van andere bedrijven.

Ook heeft hij een eigen foundation, waarmee hij ondernemers in ontwikkelingslanden helpt. Tonny Loorbach leerde de fijne kneepjes in het vak van Eelco de Boer, een bekende internetondernemer die onder andere aan de wieg stond van PayPro en auteur van het boek Succesvol Dankzij Het Internet.

Martijn van Tongeren was oorspronkelijk klant bij de IMU, maar heeft zich later bij het bedrijf aangesloten. Martijn is ook de host van de IMU podcast, een van de populairste podcasts op het gebied van marketing in Nederland.

internet-marketing-unie

IMU is zelf ook een meester in marketing

Inmiddels is de Internet Marketing Unie een van de bekendste bedrijven in Nederland op het gebied van online marketing. Het bedrijf heeft een gigantisch bereik op social media.

IMU heeft twee soorten producten in de aanbieding. Cursussen en community’s over online marketing en de bijbehorende software. Het verhaal achter deze software is ironisch. Oprichter Tonny Loorbach kan namelijk zelf geen twee regels code schrijven.

Hij liet zelf een eenvoudige methode ontwikkelen om een website te maken en verkocht deze vervolgens door.

Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat hij methodes ontwikkelde voor de problemen waar hij zelf mee zat. En dat vervolgens ging verkopen aan mensen die met dezelfde problemen zitten.

Voornaamste doel van Tonny Loorbach

Eigenlijk blijkt uit alles wat de Internet Marketing Unie onderneemt dat ze hier met één belangrijk doel zijn.

Dit is hun onderliggende missie:

 • Online ondernemen op een zo’n makkelijke en toch professionele manier mogelijk maken voor hun klanten/bezoekers. Het grootst mogelijke bereik veroorzaken. De hoogst mogelijke omzet. De meest effectieve marketing tools. Allemaal voor hun bezoekers.

Ik ben dan ook van mening dat de IMU onwijs veel waarde biedt. Het is absoluut een aanwinst voor de Nederlandse en Belgische ondernemer. Ze bieden talloze systemen en doordachte marketingtechnieken aan. Veel wat ze bieden is gratis, maar uiteraard moeten zij hun rekeningen en boodschappen ook betalen. 

Vandaar dat er aan verschillende producten/diensten wel een behoorlijk prijskaartje hangt. Maar als je het in perspectief zet en het complete plaatje bekijkt, besef je je dat de prijs die een individu er voor moet betalen in het niet valt als je kijkt naar wat je terugkrijgt.

Wat heeft de IMU allemaal te bieden?

De IMU heeft grofweg twee soorten producten: zowel software als cursussen op het gebied van marketing. Hier vind je het complete aanbod aan (waardevolle) cursussen van de IMU.

Alle software van de IMU is ontwikkeld door veteraan-marketeers en dat zie je terug. Alles is gericht op het vergroten van je bereik en je omzet. Hieronder geef ik eerst een overzicht van de drie dochterondernemingen. Daarna ga ik in op wat je direct bij de IMU kunt krijgen, denk aan events, trainingen, boeken en noem het allemaal maar op.

Eerst even over de 3 dochterondernemingen van de IMU. Huddle, Phoenixsite en Plug & Pay.

The Huddle: Krachtige cursus- & communitysoftware

Huddle. Deze software heeft twee elementaire functies en is speciaal gebouwd om de engagement van je cursisten en leden te vergroten.

De eerste functie is die van een cursusomgeving. Indien jij een training hebt ontwikkeld met bijvoorbeeld video’s of geluidsopnames, dan kun je in een digitale training verwikkelen met Huddle.

Ook kun je naast het cursus gedeelte een community oprichten. Hier kunnen (jouw) leden sparren met jou en met andere like-minded mensen. Alles in een professioneel jasje.

Lees mijn review van The Huddle hier.

IMU community

Phoenix: Maak conversiegerichte websites & pagina’s

Phoenix. Dit is software waarmee je heel makkelijk, zonder kennis van webdesign, een ijzersterke website in elkaar zet. 

Websites met Phoenix zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines. Vandaar dat ik volledig ben overgestapt van Thrive Themes naar Phoenix.

De software is uitgerust met allerlei trucs om je bezoekers te binden of te verleiden tot een aankoop, van pop-ups tot aftelklokken en schaarste-triggers.

Deze zet je binnen no time op de website, zonder dat je enige technische kennis nodig hebt. Het is soms wel een weg vinden in alles, maar dat komt snel met ervaring en door het te doen.

Lees mijn review van Phoenix hier.

IMU website bouwen

Plug & Pay: Maak conversiegerichte betaalpagina’s

Plug & Pay. Een goede betaalpagina is onmisbaar als je (info)producten verkoopt. Met Plug&Pay maak je snel één of meerdere checkouts en optimaliseer je deze voor maximale sales.

Dit doe je bijvoorbeeld door kassakoopjes toe te voegen. Een extra product met een hoge winstmarge.

Indien je voor Plug&Pay Ultimate gaat krijg je tevens toegang tot de affiliatefunctie. Jij kunt je producten laten promoten door affiliates, of je kunt natuurlijk zelf affiliate worden.

Lees mijn review van Plug & Pay hier.

IMU betaalpagina software

Cursussen en coaching vanuit de IMU

Naast dat ze allerlei software hebben ontwikkeld delen ze hun expertise ook graag op andere manieren. De mannen van de IMU staan immers bol van de marketingkennis.

Ze hebben allerlei trainingen ontwikkeld die je kunt volgen.

 • Internet marketing
 • Conversie optimalisatie
 • Spoedcursus SEO
 • Meester in SEO
 • Content marketing

Je kunt al deze cursussen los kopen á €197 per stuk, maar je kunt ook lid worden van IMU Premium. Voor €497 per jaar heb je dan toegang tot alle cursussen, de IMU Community, Academy een maandelijkse coachingssessie en nog veel en veel meer.

Een kleine 500 euro per jaar lijkt veel en is ook zeker niet goedkoop. Alleen als je ziet wat je ervoor terugkrijgt hadden ze er net zo goed nog een 0 achteraan kunnen zetten. Zo ontzettend veel waardevolle elementen. 

NIEUW: Funnel Vision. De nieuwste manier van verkopen die daadwerkelijk automatisch geld in het laatje brengt.

Het Internet Marketing Unie evenement

Daarnaast is er het jaarlijkse IMU event

“Lekker boeiend” zou je misschien denken… Dat dacht ik eerst ook. Maar er staan drie zaken centraal die ieder jaar weer gaan plaatsvinden.

Inspiratie, de beste online experts en sparren met ‘like-minded-people’. Ik ben er vorig jaar bij geweest en het was een zegen.

Eerst was ik net als jij nogal sceptisch. Best wat euro’s voor een 3 daags evenement. En dat zonder camping? Maar het geeft je zo’n enorme boost. Het heeft voor mij zelfs in een sterke samenwerking geresulteerd.

Je bent samen met allemaal mensen die iets soortgelijks doen en WILLEN zoals jij. Je ontdekt de nieuwste inzichten waar Tonny en Martijn van op de hoogte zijn.

IMU event

Het is gewoon een soort van family die allemaal naar de top gaan. En die inspiratie maakt dat jij als ondernemer, maar ook als persoon groeit. Fantastisch. 

Voor een paar tientjes per maand krijg je toegang tot alle cursussen EN events.

Gepubliceerde boeken

Naast alle betaalde producten en diensten van de IMU, geven zij ook veel gratis weg. Dat je er niets voor hoeft te betalen, betekent echter niet dat het niets waard is. Integendeel. Veel van de gratis (e)boeken bevatten een schat aan waarde.

Hieronder een lijst van 8 boeken. Zowel gratis als betaalde boeken, geschreven door Tonny Loorbach en/of Martijn van Tongeren. Klik hier voor een complete lijst van hun te downloaden ebooks.

De Online Marketing Tornado

Het meest complete boek over online marketing. Alles wat je moet weten met betrekking tot eenvoudig professionele websites en landingspagina’s maken (vooral met Phoenix), het opzetten van een eigen cursus en community (uiteraard met Huddle) en conversie verhogende checkouts (Plug & Pay).

Je leert heel simpel gezegd online marketing van A tot Z. Het begint bij het aantrekken van bezoekers en potentiële klanten naar jouw bedrijf. Het eindigt pas zodra jullie wegen weer scheiden. Veel bedrijven hebben de illusie dat het salesproces ‘voltooid’ is zodra de klant een product heeft gekocht.

In feite begint het daar pas ECHT. Hoe je daarna omgaat met de klant is van essentieel belang. Dit en nog veel meer ontdek je in de Online Marketing Tornado. Dit boek is beperkt beschikbaar.

De Ultieme Checkout ebook

Waarom is een betaalpagina zo belangrijk? Hoe je je conversie (en daarmee omzet) kunt verhogen met behulp van je betaalpagina ontdek je in het gratis ebook ‘De Ultieme Checkout‘.

Affiliate Marketing ebook

Hoe laat je affiliate marketing voor je werken? Zelf weet ik maar al te goed hoe het is om zowel als affiliate te fungeren als affiliates in te zetten. Het is een enorm waardevolle bijdrage aan je eigen product. En als affiliate kun je mooi geld verdienen door veel waarde te leveren en tegelijkertijd andermans producten te promoten.

De kracht van affiliates leer je in het boek ‘Affiliate Marketing‘. Kun je gewoon gratis downloaden.

Doelgerichte SEO boek

Het gedeelte SEO en hoe je gratis bovenaan in Google komt te staan ontdek je in het boek Doelgerichte SEO van Tonny Loorbach. Zelf heb ik die ook en het is een heel duidelijk, sterk boek. Werkt voortreffelijk.

Koop ‘m hier via Bol.com.

Winnen in Google ebook

De gratis voorloper van Doelgerichte SEO. Hier kun je het ebook Winnen in Google gratis downloaden.

Conversie Optimalisatie ebook

Het zegt het al. Hoe optimaliseer je je conversies? Dat lees je in het gratis boek ‘Conversie Optimalisatie‘.

Online Memberships ebook

Hoe zet je de beste ledensite op? Alles daarover vind je in hun gratis ebook ‘Online Memberships’ die je hier kunt downloaden.

Community Building ebook

Hoe bouw je een sterke community met ambassadeurs van jouw product? Jawel, lees het gratis ebook Community Building hier.

Eerst sceptisch, daarna positief

Volgens mij wordt het uit deze review wel duidelijk dat ik, na eerst sceptisch te zijn geweest, toch erg te spreken ben over de IMU. Mijn ervaringen zijn voornamelijk positief. Ik vind wel dat er een behoorlijk prijskaartje hangt aan hun diensten/producten, maar dat maakt het wel weer exclusief.

Door een fatsoenlijke prijs te vragen voor hetgeen dat ze bieden ‘filteren’ ze wel de échte kwaliteit eruit. Als je voor alles wat de IMU te bieden heeft slechts een habbekrats hoeft te betalen, dan zou iedereen het wel doen. Alleen krijg je dan ook veel rotte appels erbij die bijvoorbeeld voortdurende het onderste uit de kan willen halen.

Ik geloof dan ook dat de Internet Marketing Unie heel bewust heeft gekozen voor deze prijzen. Ze scheiden het kaf van het koren, want hun klanten staan allemaal voor kwaliteit, professionaliteit en oneindige groei. Net als zijzelf.

Hoe kun je de IMU nog meer vinden?

De IMU zou de IMU niet zijn als ze zelf hun woorden naleven. Je kunt ze op allerlei plekken vinden en meer over hen te weten komen middels:

Dit zijn de bedrijfsgegevens van de Internet Marketing Universiteit:

Plug & Pay B.V. is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 72447842

Huddle B.V. is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 67461336

Phoenix B.V. is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 72804688Al deze bedrijven vallen onder IMU B.V. Dit bedrijf staat geregistreerd bij de KvK onder nummer 50630253. Adres: Herengracht 66, 1015BR, Amsterdam

Betalingen via een Plug & Pay betaalpagina gaan via Mollie.

Online Marketing Tornado IMU

Dit is een van de grootste betaaldiensten van Nederland. Al het geld komt terecht bij een onafhankelijke stichting. Op deze manier hoef je niet bang te zijn dat Plug & Pay er met jouw geld van doorgaat.

Voorbeelden + ervaringen van trouwe gebruikers

Om even door te pakken op de pareltjes. Deze 3 afleveringen zijn allemaal met gebruikers van de Internet Marketing Unie. Zij maken dus in meer of mindere mate gebruik van de producten en diensten van de IMU.

 • De community en cursusomgeving van mijn cursus is gebouwd met Huddle. Ook maak ik mijn betaalpagina’s met Plug & Pay. Hoe ik dat doe leg ik uit in dit checkout stappenplan.
 • Albert Sonnevelt werkt met Phoenix en Plug & Pay.
 • Lifestyle of Business heeft hun hele website en marketing met Phoenix, Plug & Pay en Huddle gemaakt.

Eindoordeel: Is de Internet Marketing Unie betrouwbaar?

Mijn mening over de IMU is duidelijk. Tonny en Martijn ademen online marketing en dat zie je aan alles. De cursussen zijn top en alle producten zijn ontwikkeld volgens hun eigen bewezen online marketing tornado.

De software doet wat het belooft en je kunt echt binnen een middag een goede community of verkoopwebsite opzetten zonder dat je allerlei ingewikkelde code hoeft te tikken.

Kortom, de IMU en haar dochterondernemingen zijn betrouwbaar en de producten die zij leveren zijn de prijs (die best stevig is) meer dan waard. 

Hoe is de service van IMU?

Sommige softwareleveranciers denken niet echt met je mee als je een vraag hebt. Denk aan late reacties, standaardreacties of erger nog, een verwijzing naar de handleiding die je net zelf hebt gelezen.

Bij de bedrijven van de IMU heb je daar gelukkig geen last van. Over welk product je ook een vraag hebt, de helpdesk is er snel bij en geeft een persoonlijk en vriendelijk antwoord. De supportmedewerkers denken graag met je mee. Wijzigingsvoorstellen worden meegenomen en soms al heel snel doorgevoerd (mits dit kan).

Wat ik wel een minpunt vind is dat Plug & Pay de verantwoordelijkheid niet neemt voor de transacties die via hun affiliate netwerk plaatsvinden. Wanneer je een ‘issue’ hebt met een verkoper dan gaat Plug & Pay daar niet bij helpen en geeft aan niets te kunnen betekenen. Dat kan ik mijn ogen echt nog wel beter.

Verder ben ik zeer te spreken over de klantenservice. En geloof me, ik heb dit op meerdere manieren uitgeprobeerd en ben met verschillende mensen van de IMU in contact geweest.

Als de klantenservice goed is, is het ook niet erg om een beetje extra te betalen voor een dienst.

Waar kun je inloggen bij de IMU?

Wanneer je iets bij de IMU hebt aangeschaft vind je hier het inlogscherm.

Sterke punten

 • Walk the talk met onderbouwde kennis. De IMU weet waar ze het over hebben. Ze hebben hun methodes zelf toegepast (en doen dat nog steeds) en weten heel goed wat wel en niet werkt.
 • Prettig in de omgang. Ik vind Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren zeer relaxt in de omgang. Hiermee bedoel ik dat ze, naast dat ze erg duidelijk zijn in alles wat ze doen, erg transparant, rustig en bekwaam overkomen. 
 • Niet perfect. Ze streven naar excellentie, maar zijn niet perfect. De IMU is niet bang om fouten toe te geven en (constant) te blijven groeien. Ze helpen mij als klant om te groeien en zelf vinden ze dat ook belangrijk binnen het bedrijf.

Nadelen en klachten

 • Qua prijskaartje niet voor iedereen weggelegd. De betaalde boeken zijn prima te doen voor de meeste mensen met een gemiddelde prijs van 20 euro per boek. Maar voor een training betaal je al gauw 200 euro. Ga je een traject aan, plak er dan nog maar een 0 (of twee) achter.
 • Support. De ondersteuning van het team met betrekking tot de affiliate had soms beter gekund. Het lijkt alsof ze op sommige vlakken de handen van de zaak aftrekken, terwijl zij daar juist in kunnen helpen in mijn optiek.

Wat is jouw volgende stap?

Of je nu betere conversies wilt draaien, beter gevonden wilt worden of een gehele community op wilt bouwen met salesfunnel en al… De Tonny & Martijn staan voor je klaar.

1 gedachte over “IMU Review – Internet Marketing Unie van Tonny & Martijn – Betrouwbaar Bedrijf?”

 1. Ik zit nu al twee weken te wachten op een oplossing voor de problemen met huddle, een van de producten van Imu, zonder goede communicatie over een oplossing.

  Imu is beter in verkopen dan
  goede kwaliteit van hun producten. Daarnaast is alleen maar communicatie via chat mogelijk. Ik begin spijt te krijgen dat ik met deze club in ze ben gegaan.

  Beantwoorden

Plaats een reactie