Beginnen met Investeren in Crypto? Dé Complete Beginnersgids

Als je voor het eerst wil investeren in crypto, dan duizelt het je misschien een beetje. Naast Bitcoin en Ethereum heb je nog duizenden andere cryptomunten. Je hebt allerlei technische termen, van de blockchain tot aan wallets en smart contracts. 

Kortom, het lijkt wat overweldigend. Tegelijkertijd zie je net als steeds meer mensen dat crypto iets revolutionairs is. In deze ultieme beginnersgids help ik je op weg met je eerste stappen in de crypto. 

 • Welke techniek de basis vormt van crypto
 • Waarom crypto zo revolutionair is
 • Hoe je je eerste crypto koopt
 • Hoe je je cryptomunten veilig opslaat
 • Hoe je zeker weet dat je investeert in de juiste crypto projecten
 • Wat jij kunt doen om een ervaren cryptotrader te worden

Wat zijn cryptocurrencies?

We kennen allemaal de Bitcoin, de belangrijkste cryptomunt die snel naar grote hoogten is gestegen. Wat is een Bitcoin precies en waarom zijn mensen bereid om hier op het hoogtepunt maar liefst $62000 voor te betalen? 

Voor ik je vertel hoe je crypto koopt en hoe je ermee handelt, is het eerst belangrijk dat je weet waarom mensen crypto kopen. Waarom heeft crypto waarde.

Wat is een Bitcoin?

Bitcoin is de eerste cryptomunt die ooit gemaakt is. Het is een peer-to-peer betalingssysteem waarmee mensen zonder tussenkomst van een centrale tussenpartij geld aan elkaar kunnen betalen. Er is dus geen bank meer. 

Als je bitcoin hebt, sla je deze op in een wallet. Dit is een soort portemonnee waarvan alleen jij het wachtwoord weet. Zodra jij opdracht geeft voor de betaling, worden jouw Bitcoins overgemaakt naar de ontvanger. Deze transactie wordt bijgehouden op de blockchain. 

Door de wat hogere transactiekosten is Bitcoin uiteindelijk niet echt een betaalmiddel geworden, maar eerder het digitale goud. Bitcoins zijn schaars. 

Steeds meer mensen zien dit in. Grote investeerders als Microstrategy hebben bijna 100.000 bitcoin gekocht. 

wat is bitcoin

En de blockchain dan..

De blockchain kun je zien als de boekhouding van de Bitcoin. Verschillende computers wereldwijd houden de transacties van de Bitcoin bij. Je kunt dit vergelijken met verschillende kranten die verslag doen van een voetbalwedstrijd. Als het goed is, lees je de volgende dag in zowel de Volkskrant als de Telegraaf dat het Nederlands elftal met 3-0 van Griekenland heeft gewonnen. 

Bij Bitcoin geldt dat de transacties vastgelegd worden ‘gemined‘. Computers van bitcoin miners moeten eerst allerlei ingewikkelde puzzels oplossen, voordat ze de transacties kunnen vastleggen op de blockchain. In ruil hiervoor krijgen ze nieuwe bitcoins als beloning.

Het oplossen van deze puzzels kost heel veel energie en dit maakt het heel moeilijk voor een externe partij (bijvoorbeeld een overheid) om de blockchain te controleren

De blockchain is daarmee een onaanpasbare boekhouding van alle transacties die ooit hebben plaatsgevonden.

Het hebben van een blockchain opent ook de mogelijkheden voor andere nuttige dingen. Je kunt alles vastleggen in de blockchain, ook allerlei data over producten bijvoorbeeld. Of je kunt smart contracts maken. Deze liggen aan de basis aan van heel veel toepassingen van crypto. 

Wat zijn smart contracts?

Smart contracts gaan verder dan simpele overboekingen op de blockchain. Dit zijn contracten die zichzelf uitvoeren als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Een simpel voorbeeld is een lening. 

Stel, Piet wil €1200 lenen. Op dit moment heeft Piet alleen maar Ethereum

Jan stelt voor dat hij €1200 aan Piet kan lenen tegen 6 procent rente. In ruil daarvoor biedt Piet 1 Ethereum aan als onderpand, ter waarde van €2400. 

De heren schrijven een contract uit, waarin staat dat Piet over een periode van een jaar iedere maand €100 + rente terugbetaalt aan Jan. Het smart contract kijkt iedere maand of Piet dit bedrag heeft betaald. Doet hij dit niet, dan wordt automatisch de juiste actie uitgevoerd, bijvoorbeeld door de Ethereum deels aan Jan te geven. 

Dit is een eenvoudig voorbeeld van een slim contract, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. 

Op dit moment staat het gebruik van smart contracts nog wat in de kinderschoenen, maar het spreekt voor zich dat heel veel mogelijkheden biedt. Doordat je afspraken vastlegt op de blockchain, heb je geen tussenpartijen als advocaten en notarissen meer nodig. 

Deze smart contracts zijn onverbiddelijk. Als Piet een minuut te laat betaalt doordat er een wereldwijde internetstoring is, is hij zijn onderpand kwijt. Er is geen ruimte voor een uitzondering. 

Code is law. Wat er op de blockchain staat, gebeurt. 

ethereum investeren

Waarom is crypto zo revolutionair?

Zowel de uitvinding van de blockchain als die van smart contracts zijn nieuw en revolutionair. Ik leg je uit waarom deze twee technieken aan de basis liggen van het internet van waarde. 

Het internet van waarde

Het internet functioneert heel goed, omdat het zonder centrale partijen werkt. Natuurlijk heb je wel een internetprovider nodig, maar achter je provider zit geen centrale partij die het internet controleert. Dit betekent dat je alle mogelijkheden van het internet kunt benutten. En die mogelijkheden zijn eindeloos.

Voor geld en andere zaken van waarde was nog geen internet. Vaak betaal je met een bankrekening of via PayPal. Centrale partijen die geld vragen en die censuur kunnen uitoefenen. 

Nu we blockchains hebben, kunnen we alles dat digitale waarde heeft via het internet verhandelen. De simpelste toepassing is geld (Bitcoin), maar inmiddels zijn er veel meer toepassingen. 

Je kunt fysieke bezittingen ook ‘digitaal’ maken. Als je een huis hebt, staat het eigendom ook ergens in een database bij het Kadaster vastgelegd. Je kunt dit eigendom net zo goed registreren op de blockchain.  

Het verhandelen van waarde gaat stukken sneller dan via de traditionele manieren. Daarnaast is het goedkoper en zitten er geen derde partijen tussen die controle uit kunnen oefenen op je bezittingen. 

Bitcoin bestaat nog maar 12 jaar en de vele andere cryptomunten zijn nog jonger. Aan de ene kant zijn we heel ver gekomen in deze periode, aan de andere kant is er nog heel veel ruimte voor groei. Moet je voorstellen wat er gebeurt als straks alle huizen via de blockchain worden verkocht. 

Dat jij je nu verdiept in crypto, betekent dat je een voorloper bent. Ook al voelt het soms alsof je laat bent.

Hoe koop je je eerste crypto?

Goed, als je nu nog meeleest dan ben je net als ik overtuigd dat crypto de wereld gaat veranderen. Tijd dus om je eerste crypto te kopen. Er zijn talloze plekken op internet waar dit kan, maar als je niet uitkijkt betaalt je je blauw. 

Er zijn brokers die met droge ogen 1.5% aan kosten vragen. Als je dus €1000 investeert, ben je €15 kwijt aan de broker.

En als je gaat verkopen op €2000, dan nog een keer €30. Dat is sneu geld. Het is dus ongelooflijk belangrijk dat je kiest voor een goedkope exchange

Minstens zo belangrijk is dat de exchange die je kiest betrouwbaar en veilig is. 

Het ergste dat er kan gebeuren is dat een exchange omvalt en dat jij zuurverdiende coins kwijt bent. 

Een hele goede en betrouwbare exchange van Nederlandse bodem is Bitvavo. Sterker nog; dit is mijn favoriet. Makkelijk in gebruik, extreem veilig en opnames gaan snel.

crypto kopen

Je betaalt hier slechts 0.25% aan kosten. Bitvavo heeft een eigen stichting waarin jouw eigendommen worden ondergebracht. Dit biedt meer bescherming bij een faillissement. 

Het mooiste is, als je je aanmeldt via mijn vriendenlink, dan verhandel je je eerste €1000 aan crypto volledig commissie-vrij. Zoals je in de afbeelding ziet, is het aankopen van je crypto net zo makkelijk als het bestellen van een pizza.

Het is uiteraard niet verplicht om mijn favoriet ook te gebruiken. We hebben een lijstje opgesteld met de beste crypto exchanges; zowel nationaal als internationaal. Zo kun je zelf een afgewogen keuze maken.

Hoeveel investeren in crypto?

Het mooie aan crypto is dat je kunt beginnen met hele kleine bedragen. Bij Bitvavo kun je al vanaf een paar euro crypto kopen. 

Je kunt alle munten ook in delen kopen. Je hoeft dus niet €50.000 te sparen om één Bitcoin te kopen. Een Bitcoin is onder te verdelen in 100.000.000 satoshi (een soort Bitcoincent) en die kun je los kopen. 

Als je verhalen hoort van mensen die heel veel winst gemaakt hebben, is het verleidelijk om de juwelen van je schoonmoeder te verkopen en de opbrengst te investeren in crypto

Investeer alleen geld dat je kunt missen en dat je niet op korte termijn nodig hebt. Ook is de trend over de laatste twaalf jaar sterk omhoog, er kan altijd een flinke bear market komen waardoor je lange tijd in de min staat.

Hoe sla je je crypto veilig op?

De blockchain is een prachtige uitvinding, maar er is een groot nadeel. Geld dat eenmaal verstuurt is, is voor altijd weg. Als je gehackt bent, dan ben je dus de sjaak. Je moet je crypto veilig opslaan, anders kun je het kwijtraken. 

De gouden regel is: crypto die je niet op korte termijn gaat verhandelen, zet je in een eigen wallet.

Hoe is crypto opgeslagen

Alle cryptomunten hebben een wallet. Een wallet is een digitale portemonnee waarin je de munten bewaart. 

Je hebt twee ‘sleutels’ voor je wallet. De eerste is een publieke sleutel. Deze sleutel staat op de blockchain en is te achterhalen via de blockchain (behalve bij privacy munten).

Je voert je publieke sleutel in als je crypto naar jezelf verstuurt.

Ledger Nano S

De tweede sleutel is de private sleutel en dit is als het ware de pincode van je wallet. Deze private sleutel moet je geheim houden. In de cryptowereld zegt men dat je crypto niet van jou is, als je de private sleutel niet hebt. 

 • Not your keys, not your coins

Ik ben het daarmee eens, want als je beurs gehackt wordt, is de kans groot dat je je coins kwijt bent. Bewaar je crypto daarom zoveel als mogelijk in je eigen wallet.  

Crypto bewaren in een eigen wallet

Als je crypto in een eigen wallet bewaart, dan kun jij er alleen bij. 

Er zijn drie manieren waarop je een wallet kunt maken. Bij een papieren wallet, zet je de sleutels op een papier. Deze moet je goed bewaren. Als het papier verweert, kun je alsnog niet bij je coins. Bovendien moet je bij het overmaken van crypto alles met het handje invoeren op de computer. 

Het kost niets, zo’n papieren wallet, maar het is ook totaal niet handig

Alternatief is een software wallet. Dit is een programmaatje op je computer waarmee je de sleutels beheert. Ook dit is niet optimaal, omdat je computer voortdurend in verbinding staat met internet. Als je een virus op je computer krijgt, dan kan het alsnog misgaan.

Je kunt ook de software wallet kwijtraken, als je harde schijf het ineens begeeft. 

Verreweg de veiligste manier om je crypto voor de lange termijn te bewaren, is met een hardware wallet. Dit is een soort USB-stick met daarop de code om wallets te maken. Deze hoeft heel beperkt te worden verbonden met internet en is daarom erg veilig. 

Bovendien kan een USB-stick tegen een stootje en is er zelfs een manier om je wallets terug te krijgen als de USB-stick toch vernietigd wordt. Dit doe je met een passphrase, een soort lange zin van 24 woorden.

Ik heb alle crypto die ik vasthoudt voor de lange termijn op mijn Ledger Nano S. Dit is zeker de investering waard. 

Veiligheid op de exchange

Je mag er vanuit gaan dat exchanges als Bitvavo hun munten goed beveiligd hebben. Zij hebben allerlei wallets die verspreid over verschillende landen in kluizen liggen en zo hebben ze nog wat veiligheidsmaatregelen genomen.

Het grootste probleem is de veiligheid van je account. Gelukkig zijn er veel manieren om je account te beveiligen

 • Stel 2FA in op de exchange, zodat je altijd een extra code moet invoeren bij het inloggen of bij het opnemen van crypto
 • Zet je eigen crypto-adressen in de whitelist van de exchange. Iemand die toegang heeft tot je account, kan dan niet zo makkelijk geld opnemen. 
 • Zet een anti-phishingcode aan in je profiel
 • Wijzig regelmatig je wachtwoord en gebruik hiervoor een passwordmanager
 • Log in met een VPN en ga niet naar de exchange als je op publieke WiFi zit
 • Maak een aparte user aan op je computer om mee naar de exchange te gaan. 

Het gebruiken van een gerenommeerde exchange is tegenwoordig best veilig, maar vooral de wat kleinere munten moet je kopen op wat obscuurdere exchanges. Daar wil je echt geen munten laten staan. 

 • Dat is alsof je je fiets op het centraal station zet met de sleutel erin. Je kunt alleen maar hopen dat je fiets er de volgende dag nog staat.

Verdienmogelijkheden met crypto

Het bestaan van cryptovaluta opent ook allerlei nieuwe verdienmodellen. Dit is natuurlijk interessant als je geïnteresseerd bent in crypto. Je doet niet alleen mee aan iets revolutionairs, maar je kunt er ook goed geld mee verdienen. 

Hoe mooi is het bijvoorbeeld om een passief inkomen te genereren met digitale valuta?

Ik leg vijf verdienmodellen voor je uit. 

Crypto gems zoeken

Crypto gems zijn kleine coins met een grote potentie op waardestijging. Je investeert hier een klein bedrag in. Als je het bij het goede eind hebt, kun je hier een hele grote klapper mee maken.

Dit is high risk, high reward. Onderschat ook niet de discipline die komt kijken bij het vasthouden van crypto gems. Je moet ballen van staal hebben. Het is niet makkelijk om coins te zoeken die de potentie hebben om ruim over de kop te gaan.  

Voor munten die je voor de lange termijn koopt, moet je heel veel onderzoek doen. Er zijn duizenden coins, ieder met een eigen functie.

Hier begint je onderzoek al. Wat doet een coin? Is het idee achter de coin uniek, of zijn er talloze concurrenten die hetzelfde willen. Dat laatste hoeft geen probleem te zijn, maar dan moet je de techniek in. Kan de coin die jij voor ogen hebt het beter dan de andere munten?

De meeste cryptomunten hebben een whitepaper, een document waarin beschreven staat wat de bedoeling is van een coin en hoe deze verder ontwikkeld gaat worden. 

Dit is pas het begin. Je moet nog veel meer vragen beantwoorden. Welk team zit er achter de coin en met wie werken ze samen?

Nog belangrijker: je moet kijken of er ruimte is voor prijsgroei. Als er nog veel munten worden vrijgegeven, dan kan de prijsgroei wel eens op zich laten wachten. 

Het is echt niet makkelijk om de coins te vinden die op de lange termijn een grote stijging gaan doormaken. 

Rente op je munten

Sommige crypto coins geven rente. Dit is een hele mooie manier om geld te verdienen. Ik zal je eerlijk bekennen dat ik mijn spaargeld niet meer op de bank laat staan. Een spaarrekening zoals voorheen levert me niks meer op. Erger nog: ik moet geld betalen bij hogere vermogens.

In plaats van bank-sparen doe ik nu aan crypto-sparen. Goed voor 5% – 15% rente op jaarbasis. Geen grap. Het enige dat je hoeft te doen is je cryptomunten aanhouden in je wallet.

Het ontvangen van rente op een munt noem je staking (van het Engelse stake). Bij Bitvavo, die Nederlandse cryptobeurs, stake je sommige munten automatisch.

Heel handig om op een laagdrempelige manier wat extra geld te genereren. De rentepercentages zijn ook niet mis. 5% op Cardano (ADA), bijna 7% op Tezos (XTZ) en zelfs meer dan 10% op Icon (ICX)

celsius crypto sparen

Rente krijgen op je crypto via Celsius

Als je geen risico wilt lopen op koersverlies, kun je bij Bitvavo zelfs coins met een vaste dollarwaarde kopen, zoals USDC of USDT. Deze zet je vervolgens weg tegen 6% rente per jaar. ABN, Rabo en ING, lees je mee?

Er zijn ook heel veel coins die je gewoon in je eigen wallet kunt staken. Als jij de munt NEO aanhoudt, dan krijg je maandelijks gratis wat GAS. Hoef je niets voor te doen. 

 • Veel passiever dan dit wordt het niet. Staken is een van mijn favoriete methoden omdat het weinig risico met zich meebrengt. Mijn stablecoins, Bitcoin en Ethereum stake ik voor hoge percentages bij Celsius

Master Node worden

Als je een master node begint, help je mee om een cryptomunt in stand te houden. Jij gaat dan transacties verifiëren en wordt onderdeel van de blockchain. 

Als beloning hiervoor krijg je koude harde knaken

Het opzetten van een masternode is niet eenvoudig, maar je kunt hier heel wel hele hoge rendementen mee pakken.

Voorbeeld; om een masternode in het Ethereumnetwerk te worden, heb je 32 stuks Ethereum nodig. Daarnaast moet je een computer hebben die 24 uur per dag draait. Deze kun je heel makkelijk huren bij allerlei bedrijfjes op het internet. Je pakt dan 8% per jaar. Heel erg Prima. 

Als je geen 32 Ethereum hebt, kun je ook bijdragen aan een pool bij Binance. Andere coins waar je masternode kunt worden zijn Tezos (XTZ), Tron (TRX) en Dash. 

Yield Farming

Yield farming is een relatief nieuwe manier om geld te verdienen met crypto en de verdiensten zijn niet mis. Voordat ik je praktisch kan uitleggen hoe het werkt, eerst even de achtergrond. 

Yield Farming doe je op een decentrale exchange. Dit is in feite niet meer dan een smart contract met een soort simpele werking. Als jij 200 USDT (een munt met een vaste dollarwaarde stuurt), dan krijg je daar voor $200 aan Ethereum voor terug. Omgekeerd kan ook. Je stuurt Ethereum en je krijgt USDT. Je betaalt hier een kleine fee voor (meestal iets van 0.3%).

Deze USDT en Ethereum moeten wel voorradig zijn. Als jij USDT én Ethereum hebt, dan kun je deze beschikbaar stellen aan de decentrale beurs. Jij krijgt in ruil een klein gedeelte van de fee in je wallet gestort. Dit noemen we een liquidity pool

Bekende voorbeelden van decentrale exchanges zijn Uniswap en Pancakeswap. Op deze laatste kun je bijvoorbeeld BNB en CAKE (de munt van Pancakeswap) in beschikbaar stellen tegen 63% rendement. Bij wat obscure muntenparen loopt het rendement soms tijdelijk echt enorm op. Af en toe staan er percentages van 1000% op jaarbasis bij. 

Je moet een behoorlijke hoeveelheid stappen doorlopen voordat je je muntjes aan het werk hebt gezet. Coins naar een wallet zetten, de wallet verbinden met Pancakeswap en dan moet je tokens kopen voor de liquidity pool. Deze moet je vervolgens nog weer in de juiste ‘farm’ zetten. Houd er rekening mee dat je altijd wat BNB of ETH (extra) nodig hebt om de transactiekosten te betalen. 

Let wel op: er zijn heel veel decentrale exchanges en sommige bieden torenhoge rendementen. Helaas wordt er nog wel eens een smart contract gehackt of worden de mensen die yield farmen op een andere manier opgelicht. Je bent dan in een keer al je geld kwijt. 

Yield farming is dan ook een behoorlijk geavanceerde manier om geld te verdienen met crypto. 

geld verdienen met crypto

Cryptotrading

Tot slot stijgen en dalen de koersen van cryptomunten in waarde. Dit betekent dat je kunt handelen met cryptocurrency. Eerlijk is eerlijk, de winsten uit de eerdere methodes zijn leuk, maar met handelen kun je echt klappers maken.

Natuurlijk gaat er wel eens een trade mis, maar ik kijk er niet meer van op een dag 20-25% winst maak over mijn totale vermogen. 

Ook al heb je maar een paarhonderd euro geïnvesteerd, dan gaat het gaat hard. Heel hard.

Buy low, sell high. Zo simpel is het helaas niet. Om succesvol te kunnen traden, heb je kennis nodig van technische analyse. Met technische analyse voorspel je op basis van koersbewegingen in het verleden wat de prijs van een crypto in de toekomst gaat doen.

Je kijkt dan naar indicatoren, getallen of lijnen die informatie geven over hoe de prijsactie. 

Gokken zoals in het casino? Niet doen…

In het begin lijkt dit een beetje alsof je in een glazen bol staat te staren. Hoe kun je nu aan de hand van drie lijntjes die in de juiste volgorde lopen zien dat een munt gaat stijgen?

Na verloop van tijd ken je de indicatoren en weet je precies waar je naar moet kijken. Je kunt dan ingewikkelde strategieën toepassen, waarbij je meerdere indicatoren gebruikt. Zo heb je een nog grotere kans op succes. 

Als je gaat traden, schakel je je gevoel uit en kijk je rationeel naar de grafiek. Dat is moeilijker dan het in eerste instantie lijkt. Nog moeilijker is het om een plan klaar te hebben. Wat doe je als de prijs toch daalt of als deze sneller stijgt dan verwacht.

Vergis je niet, goed kunnen traden is voor 99% psychologie. Als je niet de juiste mindset hebt, dan ga je fouten maken. Kostbare fouten die je een vermogen kosten.

Ik ben ook niet op dag 1 een volleerd trader geworden. Ik heb veel fouten gemaakt. Maar met behulp van mentoren en het opdoen van kennis en ervaring, heb ik met crypto prachtige resultaten mogen behalen.

Hoe je op een winstgevende manier kunt leren investeren in crypto

Ben je nog een beginner in wereld van crypto en wil je leren hoe je hier geld mee verdient in plaats van verliest (wat de meeste mensen helaas doen) dan raad ik je de gratis crypto training van Derek en Patrick aan. Aanmelden is kosteloos, zie hier meer informatie wanneer deze online training begint.

Overigens zijn er ook andere crypto cursussen uitgebracht en zijn er tal van boeken over digitale munten geschreven. Als je op zoek bent naar het neusje van de zalm, is de Crypto Masterclass hetgeen wat je nodig hebt om alles te leren over crypto en hoe je hier winstgevend in wordt. Alternatief zou een cursus van Corné Marchand, Madelon Vos of Doopiecash kunnen zijn, maar mijn voorkeur gaat 100% uit naar AllesOverCrypto.

Voor meer informatie over deze masterclass raad ik je aan mijn recensie en ervaringen te lezen.

Veel plezier en succes!

Plaats een reactie