Is Goud Kopen Verstandig?

Goud kopen verstandig? Al eeuwen wordt goud gezien als waardevol. Het is eerste geld; de gouden munten. Tegenwoordig lijkt het een goed middel te zijn om in te investeren en om de geldinflatie tegen te gaan. Maar is dat wel zo? In dit artikel neem ik je mee in de voor- en nadelen van goud. Is het wel echt zo’n slimme belegging?

Voordat je verder leest… GoldRepublic heeft deze maand een wel heel erg leuke actie. Als jij besluit daar edelmetalen te kopen krijg je namelijk 1 gram gratis toegevoegd aan je account! Meld je hier aan om gebruik te maken van de actie. (LET OP: Deze actie is geldig van 23-10-2023 t/m 06-11-2023)

*Je dient je via deze link vóór 06-11-2023 aan te melden, je gegevens te valideren en voor minstens 100 euro aan edelmetalen te kopen bij GoldRepublic. Zodra je dat hebt gedaan krijg je binnen 1 á 2 weken de gram goud toegevoegd aan je account.

goldrepublic gratis gram goud

Waar haalt goud zijn waarde vandaan?

Als je een keer echt goud in handen hebt gehad, dan weet je dat dit toch wel bijzonder is. Niet alleen omdat het zo mooi is, maar het heeft ook de psychologische factor. Omdat mensen in het algemeen zoveel waarde hechten aan het edelmetaal, voelt het automatisch als waardevol.

Vroeger werd goud gebruikt als geld, als ruilmiddel. Tegenwoordig wordt het voor vele andere doeleinden gebruikt. Je kunt nog steeds gouden munten kopen, alleen kun je hier bijna nergens meer mee betalen. Wel wordt het in sieraden gebruikt. Ook zie je het terug in smartphones en wordt het functioneel ingezet in de ruimtevaart.

Goud kent vele functies, maar het is vooral erg mooi. Het glanst en heeft iets “magisch”. Daarbij is er maar een beperkte hoeveelheid goud. Al eeuwen lang wordt geprobeerd goud na te maken, maar dat is tot op heden nog steeds niet gelukt. Dit allemaal tezamen zijn de voornaamste redenen dat de goudprijs door de jaren heen met duizenden procenten is gestegen.

goed_kopen_verstandig_goudkoers

Disclaimer

Niets uit dit artikel is financieel advies. Je geld ergens in investeren en beleggen kan altijd gepaard gaan met risico’s. Houd hier rekening mee en doe goed eigen onderzoek. Ik ben geen financieel adviseur. Alles uit dit artikel en de website is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden.

Goud kan een veilige haven zijn

Op de een of andere manier zie je vaak dat, wanneer de koersen van veel markten dalen, dat de goudprijs juist stijgt. Het lijkt er dan op dat mensen en instanties, zodra de boel naar beneden gaat, toch weer terugvallen op goud.

Dit kan een reden zijn om goud te zien als goede investering. Over de jaren heen zie je dat goud duizenden procenten is gestegen in waarde. Dus voor de lange termijn, kijkend naar de historie van goud, is het een verstandige belegging.

Grootheden investeren ook in goud

De grootste afnemers van fysiek goud zijn altijd nog landen. Zo hebben China en Rusland voor vele miljarden dollars geïnvesteerd in goud. Dit doen ze om geldinflatie tegen te gaan. Wanneer de waarde van het geld wereldwijd minder wordt, hopen ze dit door hun investeringen in goud af te kunnen dekken.

Is het moeilijk om fysiek goud te kopen?

Veel mensen hebben het idee dat ze duizenden euro’s moeten inleggen om een beetje fysiek goud in handen te krijgen. Niets is minder waar. Bij GoldRepublic kun je namelijk al voor 50 euro een echt stukje goud kopen.

In eerste instantie wordt het aangekochte goud (of een van de andere edelmetalen die je aanschaft) in een kluis opgeslagen. Je kunt kiezen uit 3 kluizen; die in Amsterdam, Zürich of Frankfurt. Indien je het thuis wilt laten bezorgen dan kun je daar een verzoek voor indienen en dan wordt het veilig thuis gebracht.

Voor meer informatie over GoldRepublic en of deze partij wel betrouwbaar is, lees mijn gold republic review.

Goud afgezet tegen andere assets

Goud (GOLD) is vanaf 1970 tot en met 2022 zo’n 5600% gestegen in waarde**. Goud heeft er dus zo’n 50 jaar over gedaan om dat percentage te stijgen. Als je kijkt naar het aandeel van Apple Inc. (AAPL) dan heeft die ongeveer 13 jaar gedaan over eenzelfde stijging**. Kijken we naar Bitcoin (BTC), dan zien we zelfs een stijging van ruim 2.500.000%** in ongeveer 10 jaar tijd.

Die stijgingen lopen nogal uiteen. Waarom zou goud dan een verstandige investering zijn? Dat heeft vooral te maken met het stabiele karakter. Goud zal waarschijnlijk geen plotse, zeer sterke koerswijzigigingen laten zien. Het gaat langzaam omhoog als je kijkt naar de lange termijn.

Bitcoin daarentegen kan uit het niets hard omhoog gaan, maar kent ook zeer sterke prijsdalingen van tientallen, zo niet honderden procenten. Het is veel volatieler.

Veel markten hangen samen

Wat ook opvalt is dat de markt vaak samengaat. Als 1 aandeel naar beneden gaat, gaat in veel gevallen de ander ook. Ditzelfde principe geldt voor crypto. Gaat Bitcoin naar beneden, dan zie je de meeste altcoins ook naar beneden gaan.

Bij goud werkt dat vaak anders. Wanneer de algehele markt dalende is, zie juist dat goud stijgt. Ook dat kan een reden zijn voor particuliere en professionele beleggers om in goud te investeren. Je zal er waarschijnlijk geen grote klappers mee maken, maar in mijn optiek is goud een zeer veilige haven om inflatie tegen te gaan.

Kijkend naar de historie van goud wordt het over de jaren heen meer waard. Wellicht langzamer dan de rest, maar wel een stuk stabieler.

Als je op 1 januari 2016 €10.000 in goud had geïnvesteerd, dan was het op 1 juni 2022 ongeveer het dubbele waard geweest**.

**Bron: TradingView.

Conclusie; goud kopen verstandig of niet?

In mijn optiek is het vooral verstandig om beleggingen te spreiden. Niet alle eieren in één mandje stoppen, maar het verdelen. Edelmetaal, waaronder goud, is voor mij een belegging geworden. Net als verschillende aandelen en crypto. Bitcoin koop ik vooral op de Nederlandse Bitvavo. Goud en andere edelmetalen koop ik via GoldRepublic (ook Nederlands).

Als je een klein beetje goud wilt kopen dan kun je nu tijdelijk gebruik maken van de actie waarbij je 1 gram gratis goud krijgt.

*Je dient je via deze link (geldig van 23-10-2023 t/m 06-11-2023) aan te melden, je gegevens te valideren en voor minstens 100 euro aan edelmetalen te kopen bij GoldRepublic. Zodra je dat hebt gedaan krijg je binnen 1 á 2 weken de gram goud toegevoegd aan je account.

Plaats een reactie