Litebit Review – Ervaringen met Nederlands Grootste en Bekendste Broker

Litebit is een van de oudste en bekendste crypto brokers van Nederland en ook al jaren in België actief. Belangrijker is hoe betrouwbaar en goedkoop een broker is. In deze Litebit review lees je alles over deze broker. Je treft hier aan:

 • Wat is Litebit en waarmee onderscheidt het zich van andere crypto brokers?
 • Hoe betrouwbaar en veilig is je crypto bij Litebit?
 • Welke kosten betaal je bij Litebit?
 • Uiteraard mijn eigen ervaringen met en mening over Litebit

Litebit – de first mover

Litebit is een Nederlandse crypto broker die in 2013 is opgericht. Via Litebit is het mogelijk om cryptocurrency te kopen, verkopen en op te slaan.

Waar het allemaal is begonnen

Litebit is in 2013 gestart met het aanbieden van de mogelijkheid om crypto te kopen. In die tijd was het aankopen van crypto vaak nog een hele onderneming. Een broker was daarom een uitkomst voor veel mensen.

Later was Litebit een van de eerste partijen die ook een walletservice aanbood. Dit was toen revolutionair en nam bij veel mensen de noodzaak weg om een eigen wallet te installeren. Investeren in crypto werd zo een stuk makkelijker.

Door de jaren heen heeft Litebit een klantenbestand opgebouwd van bijna een miljoen mensen in verschillende Europese landen. Vooral tijdens de bullrun van 2017 was Litebit voor veel mensen de go-to crypto broker.

litebit wallets

Litebit is opgericht door Rogier Fischer, die inmiddels een eigen investeringsmaatschappij heeft. Hij is nog wel betrokken bij Litebit. Olivier van Duijn, voormalig topman van Marktplaats, heeft de functie als CEO. Het feit dat zo’n gevestigde naam CEO wordt bij een cryptobedrijf is een mooi teken dat de markt volwassen wordt. 

Wat is het verschil tussen een crypto broker en een crypto exchange

Litebit is een typisch crypto broker. Dit is wat anders dan een exchange.

Een crypto broker is een partij die vraag en aanbod in crypto bij elkaar brengt en vervolgens namens de klanten handelt. Als Anna 0.1 Bitcoin wil verkopen en Bob wil 0.1 kopen, dan vereffent Litebit deze transactie. Als Bob 0.2 Bitcoin wilt kopen, dan koopt Litebit de overige 0.1 Bitcoin en geeft deze door aan Bob.

Bij een crypto exchange als Bitvavo staat vraag en aanbod rechtstreeks met elkaar in contact. Anna verkoopt haar Bitcoin niet aan het bedrijf, maar rechtstreeks aan andere handelaars.

Een broker rekent over het algemeen meer kosten dan een exchange, maar met het handelen op een exchange loop je soms iets meer risico. De broker heeft altijd vraag of aanbod en dat hoeft op een exchange niet zo te zijn. In de praktijk komt dit laatste alleen maar voor bij cryptomunten met een laag handelsvolume.

Vroeger waren brokers een stuk makkelijker te gebruiken dan exchanges, maar dat is niet meer zo. 

Het aanbod van crypto coins

Litebit heeft op dit moment een kleine 50 cryptovaluta in haar portfolio opgenomen. De meeste grote namen zijn wel aanwezig, maar er ontbreken ook een paar kleppers. Polkadot (DOT) bijvoorbeeld. Of Chainlink (LINK). Deze zijn niet verkrijgbaar bij Litebit.

Daarnaast heeft Litebit een paar projecten uit het assortiment gehaald, waarvan ik denk dat het gewoon prima projecten zijn. CRO is een exchange token van een van de grootste beurzen ter wereld (Crypto.com). Ik zie geen goede reden om dit project te verwijderen.

Zo werkt Litebit

Litebit is ontworpen om de aanschaf van crypto makkelijk te maken, maar hoe werkt het precies? Dat leg ik je hieronder kort uit.

Aanmelden

Als je jezelf wilt registreren bij Litebit, is dat heel simpel. Je klikt op deze link en je voert je je gegevens in. Houd er rekening mee dat je je echte naam gebruikt, want voordat je in crypto kunt handelen, moet je jezelf legitimeren.

Dit is bij andere bedrijven nog wel eens een omslachtig proces, maar Litebit heeft dit goed op orde. Het gaat razendsnel en meestal kun je binnen enkele minuten handelen.

Crypto kopen en verkopen

Crypto aanschaffen bij Litebit is zo eenvoudig als het maar zijn kan. Je kiest je munt en geeft aan hoeveel euro je wilt besteden. Litebit geeft dan aan hoeveel je terugkrijgt en wat je aan servicekosten kwijt bent.

Bij Litebit plaats je allen marktorders. Het is niet mogelijk om aan te geven dat je je crypto alleen tegen een lagere prijs wilt kopen. Dit is een groot gemis, vooral als je wat actiever wilt handelen.

Wel kun je prijsalerts krijgen, zodat je alsnog op het juiste moment kunt verkopen

Een ander klein nadeel vind ik dat de grafiek weinig informatie geeft. Je ziet alleen de ontwikkeling van een crypto over een paar verschillende tijdvakken, maar je kunt hier geen analyse op loslaten.

Het verkopen van crypto is even eenvoudig en gaat precies omgekeerd.

crypto kopen litebit

Hoe staat het met de kosten?

Een van de belangrijkste manieren om je winst te vergroten is door je kosten te drukken. Ik zet kort alle kosten voor je op een rijtje.

Aan- en verkoopkosten

Litebit rekent kosten voor de aan- en verkoop van cryptovaluta. De kosten verschillen per coin.

De aankoopkosten van Bitcoin bijvoorbeeld zijn 1,25%. Verkopen kost je 0.7%. Bij alle cryptomunten zijn de aan- en verkoopkosten een stuk hoger. Voor Ethereum (ETH), Cardano (ADA) en XRP betaal je 2% aan verkoopkosten en in sommige gevallen lopen deze op naar 3% van de totale orderwaarde. Dit is behoorlijk duur.

Dit is niet het enige. Er is ook nog een zogeheten spread, oftewel een bied- en laatprijs. Dit is het verschil tussen vraag en aanbod. Vooral bij kleinere coins kan deze spread erg groot zijn. Omdat Litebit niet zoveel handelsvolume heeft, kan deze spread zo oplopen tot enkele tienden van procenten. Dit zijn verborgen kosten die Litebit niet altijd goed inzichtelijk maakt.

Opnamekosten

Litebit rekent net als de meeste andere cryptobeurzen kosten voor het opnemen van cryptovaluta naar een andere wallet. Hier maken ze ook echt kosten voor, dus dat is niet zo gek.

De kosten zijn wel wat aan de hoge kant. Voor Bitcoin betaal je 0.0006 BTC aan kosten. Dit is ongeveer €22 bij een koers van $42k voor de Bitcoin. In werkelijkheid kost deze transactie vaak nog niet de helft.

De opnamekosten voor Ethereum zijn ook wat hoog, maar deze blijven wel gelijk als de netwerkfee van Ethereum heel hoog is. Hier slikt Litebit dus soms een klein verlies.

Let op: Litebit rekent ook kosten voor de opname van ouderwets geld. Geld overmaken naar je gekoppelde rekening kost €0.40.

Kosten voor het bewaren van cryptovaluta

Litebit rekent geen kosten voor het gebruik van de hosted wallets. Dit is volledig gratis en je betaalt dus geen bewaarloon.

Wel is het zo dat je inkomsten op staking kunt mislopen. Bij onder anderen Cardana (ADA) is het mogelijk om passief geld te verdienen door je ADA te staken. Sommige andere crypto brokers of exchanges, waaronder Bitvavo helpen je hier keurig bij en geven (een deel van) de winst door. Bij Litebit is deze mogelijkheid er niet.

Zelfs op een kleine trade ben je duurder uit…

Litebit is duur! Ik kan het niet anders zeggen. Stel, je koopt voor €100 XRP en je doet dit bij Bitvavo en bij Litebit. Als de koers verdubbeld is, verkoop je alles weer en cash je uit.

Bij Litebit betaal je 2% aan kosten plus een beetje spread, waardoor je ongeveer €97,80 overhoudt.

Na de verdubbeling naar €195,60 betaal je weer 2% kosten + spread, waardoor je ongeveer €190,50 overhoudt. Daarna betaal je €0,40 voor het opnemen van je geld. Totale kosten €10.

litebit vs bitvavo

Bij Bitvavo betaal je 0.25% aan kosten (deze kun je nog verder verlagen door een limietorder te plaatsen) plus een kleine spread. In totaal houd je voor €99,60 aan XRP over. Als deze in waarde is verdubbeld naar €199,20 verkoop je deze weer. Je bent dan weer 0.25% kwijt plus een kleine spread, waardoor je ongeveer €198 overhoudt. Je neemt je geld gratis weer op.

Zelfs op een kleine transactie als deze bespaar je al €8 door naar Bitvavo te gaan en moet je nagaan wat er gebeurt als je meerdere trades maakt.

Betrouwbaarheid van Litebit

Minstens zo belangrijk als de kosten van een crypto broker, is of je met een veilige en betrouwbare partij te maken hebt. Hieronder lees je of dit bij Litebit het geval is.

Veiligheid 

Bij de veiligheid van een exchange of broker, kijk je altijd naar twee verschillende onderdelen. Als eerste naar de track record van de exchange zelf. Voor zover bekend is er nog nooit cryptovaluta gestolen uit de wallets van Litebit zelf.

Litebit gebruikt keurig cold wallets, oftewel wallets die niet met het internet verbonden zijn. Dit is een standaardmethode om de tegoeden zo veilig mogelijk te maken.

Wel is het zo dat Litebit alle aansprakelijkheid voor schade als gevolg van hacks van de hand wijst. Als je eigen account gehackt wordt, dan is daar misschien nog wel wat voor te zeggen. Maar als Litebit zelf de zaakjes niet op orde heeft, dan is dat toch niet zo netjes. Waar sommige andere brokers hun tegoeden deels verzekerd hebben, heeft Litebit dit niet.

Hoe staat het met de accountbeveiliging

De zwakste schakel bij iedere cryptodienst is je eigen account. Gelukkig is de accountbeveiliging bij Litebit is wel goed op orde. Je kunt multifactor authenticatie instellen en je moet een walletadres eerst in je adresboek zetten voordat je de crypto kunt opnemen.

Steeds meer exchanges hebben de mogelijkheid om een anti-phishing code in te stellen, zodat je sneller herkent welke e-mailberichten echt zijn. Litebit heeft dit niet. Log dus niet zomaar in via een link die je in een e-mail hebt gekregen.

Oproer door een datalek en hacks

Litebit is een paar keer getroffen door een datalek. Zo zijn er in 2017 twee hacks geweest waarbij iemand toegang heeft gekregen tot e-mailadressen, versleutelde wachtwoorden, IBAN-nummers, telefoonnummers, adressen en gegevens over de holdings van mensen. In 2021 kwam aan het licht dat er ook in 2019 nog een keer iemand toegang heeft gehad tot persoonsgegevens van klanten.

Een datalek in de cryptowereld kan heel vervelend zijn. Er zal iemand aan de deur komen die weet jij enkele tientallen duizenden euro’s bij Litebit hebt staan.

litebit hack

Mijn ervaringen met de service

Heel belangrijk bij een crypto broker is dat de dienstverlening goed is. Ik heb de service bij Litebit getest door wat vragen te stellen. Op werkdagen is de supportdesk supersnel. Ik heb een paar keer binnen enkele minuten een reactie gehad. In het weekend kan het helaas wat langer duren voordat je respons krijgt.

Waar Litebit zich echt onderscheid is met de telefonische dienstverlening. Als je het telefoonnummer van de supportdesk belt, wordt je echt heel goed geholpen. Medewerkers nemen echt de tijd voor je en leggen alles heel goed en duidelijk uit als het nodig is.

Welke klachten zijn er?

Zoals over ieder bedrijf komen er ook over Litebit klachten binnen.

Bij Litebit gaat een belangrijk deel van de klachten over de kosten. Zoals gezegd zijn deze nog wel te overzien voor Bitcoin, maar bij andere populaire coins als Cardano (ADA) zijn deze heel hoog.

litebit klachten

De reactie op de klachten vind ik eerlijk gezegd ook niet zo sterk. Dat ze transparant zijn over de kosten is mooi, maar doet niets af aan het feit dat de kosten gewoon te hoog zijn.

Naast de klachten over de kosten, lees je ook veel opmerkingen over de witwasregelgeving in Nederland. Zo moeten adressen goedgekeurd worden voordat je geld kunt overmaken. Dit is een probleem waar meer Nederlandse exchanges last van hebben. Deze klachten kun je Litebit dan ook niet echt aanrekenen.

Conclusie

Tijd aan het eind van deze Litebit recensie om de balans op te maken. Ik begin met de voor- en nadelen van Litebit.

Voordelen 

 • Duidelijke interface: Het is heel makkelijk om de juiste crypto te vinden en te kopen. Hier kan echt niets mis gaan.
 • Telefonische service: De telefonische ondersteuning van Litebit is echt heel erg goed. Je wordt echt heel goed geholpen.
 • Registratie bij De Nederlandsche Bank: Alles verloopt dus volgens de regeltjes.
 • Handige app: Beschikbaar voor zowel iOS en Android

Nadelen 

 • Duur: De kosten zijn echt heel hoog. Voor sommige transacties betaal je tien keer zoveel als bij concurrenten
 • Relatief weinig aanbod: Enkele grote namen ontbreken
 • Geen geavanceerde handelsmogelijkheden: Je kunt alleen maar marktorders plaatsen en een stop-loss zit er niet in.
 • Weinig analysemogelijkheden: Je kunt geen candlesticks bekijken of andere analyses toepassen voor je gaat handelen
 • Hacks geweest: Litebit is een paar keer het doelwit geweest van hackers
 • Weinig vernieuwing: Het lijkt alsof de exchange stilstaat. De kosten zijn nog hetzelfde als enkele jaren geleden en er komen weinig nieuwe munten bij.

Ervaringen van anderen met Litebit

Cryptoprijzen is ook van mening dat de handelskosten van 2% per trade te hoog zijn en raadt Litebit af voor mensen die regelmatig willen handelen

Bankr is wat positiever over Litebit en vindt het een uitstekende broker voor beginners en gevorderden die een eenmalige investering willen doen. Dit ondanks de hogere kosten.

litebit ervaringen

Daarnaast krijgt Litebit een 2.7 op Trustpilot. Dit is een slechte beoordeling. De meeste klachten gaan over de hoge kosten.

Mijn eindoordeel

Als ik eerlijk naar de dienstverlening van Litebit kijk, dan lijkt het alsof ze al jaren stilstaan.

Ja, Litebit heeft heel veel gedaan om crypto in Nederland groot te maken. Zij boden als een van de eersten een walletservice aan voor crypto. Tot een paar jaar geleden was Litebit hierdoor verreweg de beste optie voor beginnende crypto traders.

De afgelopen jaren is er echter aan de dienstverlening weinig verbeterd. De kosten zijn hoog en het aanbod aan coins blijft achter bij andere aanbieders. Los van de hoge kosten is het platform niet geschikt voor trading, omdat je geen goede analysemogelijkheden hebt.

Sinds een paar jaar handel ik dan ook bij Bitvavo, een Nederlandse crypto exchange. Deze heeft veel lagere kosten en het aanbod is de afgelopen tijd ook flink uitgebreid.

Betekent dit dan dat je Litebit in alle gevallen helemaal links moet laten liggen? Nee, de service bij Litebit is wel echt heel goed. Vooral het feit dat je even met iemand kunt bellen als je vragen hebt, is erg waardevol. Als je net begint met crypto en je wilt een buy and hold strategie doen, dan is Litebit nog steeds een prima optie.

Hoe je op een winstgevende manier kunt leren investeren in crypto

Ben je nog een beginner in wereld van crypto en wil je leren hoe je hier geld mee verdient in plaats van verliest (wat de meeste mensen helaas doen) dan raad ik je de gratis crypto training van Derek en Patrick aan. Aanmelden is kosteloos, zie hier meer informatie wanneer deze online training begint.

Overigens zijn er ook andere crypto cursussen uitgebracht en zijn er tal van boeken over digitale munten geschreven. Als je op zoek bent naar het neusje van de zalm, is de Crypto Masterclass hetgeen wat je nodig hebt om alles te leren over crypto en hoe je hier winstgevend in wordt.

Voor meer informatie over deze masterclass raad ik je aan mijn recensie en ervaringen te lezen.

Veel plezier en succes!

Plaats een reactie