5 Geheimen Om Een Passief Inkomen Met Crypto Te Genereren

Een passief inkomen genereren met crypto. Klinkt te mooi om waar te zijn?

Het ding is.. cryptocurrencies zijn booming en je kunt er heel veel geld mee verdienen. 

Probleem is alleen dat veel van deze manieren veel tijd kosten. Als je gaat crypto traden, zit je uren op een dag naar allerlei grafieken te turen. Als je op zoek gaat naar de nieuwste gems, dan zit je urenlang onderzoek te doen. 

Gelukkig zijn er ook manieren om een passief inkomen op te bouwen met digitale munten. In dit artikel deel ik de beste geheimen met je. Even wat werk verrichten en dan alleen nog maar achteroverleunen.

#1. Staking

Je hoeft niet je baas op te bellen en zeggen dat je maandag niet komt werken, want je spreekt dit woord op z’n Engels uit. Al heb je nog wel steeds het geluk dat je niet hoeft te werken voor je geld. 

Staking komt van het Engelse ’to stake’ en dat betekent zoiets als steunen. Bij staking krijg je een beloning voor het steunen van het cryptonetwerk en soms hoef je hiervoor alleen je crypto in je wallet te laten staan. Soms krijg je deze beloning zelfs als je de munten op de exchange hebt staan, zoals bij Bitvavo

Het mooie aan staking is dat het geheel risicoloos is. Er staat voorgeprogrammeerd hoeveel rendement jij kunt maken door te staken. Als je NEO in je wallet hebt staan, dan krijg je als beloning GAS. Na ieder block op de blockchain (gemiddeld ongeveer na 17 seconden) krijg je een klein beetje GAS uitgekeerd.

Heb je 1 NEO in je wallet, dan krijg je 0.0004 GAS per dag als rendement. Natuurlijk kan de prijs van GAS wel variëren, maar je kunt precies uitrekenen hoeveel GAS je over een jaar hebt. 

Het is niet altijd zo dat staking helemaal geen tijd kost. Bij sommige crypto moet je je wallet open laten staan om een beloning te krijgen. Bij Polkadot zijn de staking inkomsten via Binance Earn behoorlijk hoog (rond de 13%), maar deze moet je wel periodiek claimen. 

Rente krijgen op je crypto

Sinds ik het hele idee van crypto-sparen heb ontdekt, is er voor mij geen weg meer terug. Ik vind het geweldig dat het op deze manier kan en dat je rente kunt krijgen op geld dat anders maar nutteloos op de spaarrekening staat. 

Verder zijn er projecten waarbij jij je munten toe kan wijzen aan super representatives, zoals bij Tron. Dit zijn mensen die veel van deze crypto hebben of die stemmen hebben gekregen van andere houders. Zij staken dan jouw munten en in ruil daarvoor draag jij een klein percentage af. Bij zo’n systeem is het belangrijk om af en toe eens te kijken of je niet ergens anders minder van je staking rewards hoeft af te dragen. 

Tot slot zijn er ook nog weer projecten die mensen met grote hoeveelheden coins belonen door hen meer staking rewards uit te keren. Hier kun je vaak meedoen aan staking pools, waarbij je met andere, kleinere investeerders samenwerkt. Ook hier draag je vaak een percentage af. Cardano (ADA) werkt met staking pools.

crypto staking inkomen

Hoe werkt het praktisch?

Heel simpel, je koopt coins die een Proof of Stake (PoS) mechanisme hebben. Vervolgens zoek je op wat je moet doen om te staken. Bij Bitvavo wordt staking van sommige munten ondersteunt en hier kunnen de verdiensten oplopen tot 14,7%. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is je Ontology bij Bitvavo laten staan. 

Een hele veilige manier om rente te krijgen op je crypto is dat je je geld in een stablecoin zoals USDC zet. Ik leer je er alles over in het artikel over crypto sparen. Naast staken bij Bitvavo ben ik een enorm fan van Celsius omdat je daar ruim 10% rente krijgt op stablecoins en 6% op Bitcoin. 

Gewoon inkopen en laten staan. Meer niet. Ideaal en een fantastische manier om veilig geld te verdienen met crypto.

Hoe hoog is het rendement?

Dit verschilt van project tot project. Houdt er rekening mee dat er bij een hoog rentepercentage ook meer aanbod komt. Dit kan betekenen dat de prijs van de munt niet zo snel stijgt als die van een vergelijkbaar project zonder staking.

#2. Master node runnen

Het runnen van een master node kun je zien als een soort gevorderde vorm van staking. Als jij een master node wordt, dan verricht je actief werk om de blockchain te ondersteunen. 

Als masternode help jij actief bij het valideren van de transacties op de blockchain. Jij draait een simpel scriptje dat helpt om de transacties te verwerken. 

Belangrijke projecten die met master nodes werken zijn Dash, Firo en Pivx. In de toekomst beweegt ook Ethereum (ETH) richting een master node model, al kun je deze ook staken bij een exchange.

Hoe werkt het praktisch?

Bij de meeste cryptoprojecten kan niet iedereen een master node worden. Dit zou de veiligheid van de blockchain in gevaar brengen. Meestal zijn er twee vereisten om master node te kunnen worden. 

  1. Je bent geïnvesteerd in een project en je hebt een bepaalde hoeveelheid crypto staan. Deze hoeveelheid kan soms fors zijn. Bij Ethereum heb je 32 stuks nodig, ongeveer $80k bij de huidige prijs. Doordat het belangrijk is dat je een grote som geld hebt geïnvesteerd, handel je in het belang van de cryptomunt. 
  2. Je hebt een computer die 24 uur per dag verbonden is met het internet. Vaak is het verstandig om een virtuele computer in een datacenter te huren voor een paar euro per maand. Op deze manier heb je geen kosten voor hardware en stroom. 

Als je aan deze vereisten voldoet, heb je een beetje technische kennis nodig om te kunnen starten. Je trapt een scriptje af op jouw (virtuele) computer en je bent klaar om te gaan. Meestal moet je in dit scriptje een paar dingen aanpassen, bijvoorbeeld om er voor te zorgen dat de beloning in de juiste wallet terecht komt. Daarna stroomt de crypto binnen.

Er is een klein risico dat je coins verliest, bijvoorbeeld als je langere tijd offline bent door een storing bij je virtuele computer. 

Hoe hoog is het rendement?

Een realistisch rendement voor het worden van een masternode is ongeveer 6-7% per jaar. Althans, dit zijn de rendement bij grotere projecten als Dash, Ethereum en Syscoin. Er zijn wel uitschieters naar boven. Soms kun je bij kleinere coins wel hogere percentages krijgen, maar dit is wel risicovol. 

#3. Crypto mining

Sommige blockchains zijn beveiligd met een Proof of Work mechanisme, waarbij computers ingewikkelde rekensommen moeten oplossen om de blockchain te beveiligen. Als jij een computer aan het werk zet om deze rekensommen op te lossen, krijg je als beloningen koude harde cryptoknaken. 

Ik kan uitgebreid op mining ingaan, maar het is denk ik handiger om je te verwijzen naar het artikel dat ik al eerder heb gepubliceerd. De korte samenvatting is dat het heel makkelijk is om te gaan minen en dat je met het instellen van een simpel scriptje een prima passief inkomen kunt verdienen.

#4. Crypto uitlenen

Ook in de cryptowereld is er altijd vraag naar geld. Een belegger die denkt dat Bitcoin de komende 3 maanden gaat dalen, wil jouw Bitcoin wel lenen. Jij krijgt wat rente, en hij verkoopt jouw Bitcoin tegen de huidige marktprijs. Na deze 3 maanden krijg je 1 Bitcoin + rente terug, terwijl de andere investeerder ook geld verdiend heeft als Bitcoin echt is gedaald.  

Niet iedereen investeert het geld om er YOLO mee te gaan investeren. In sommige landen is het belastingtechnisch gunstig om je crypto niet te verkopen. Door je crypto als onderpand in te zetten voor een lening, kun je een deel van de winst alvast gebruiken in het echte leven. 

Er is één groot punt bij het uitlenen van crypto. Je hebt dan zelf niet meer de volledige controle over wat er met je munten gebeurt. Je loopt het risico dat de tegenpartij niet op komt dagen en dat je naar je geld kunt fluiten. Not your keys, not your coins. 

Vaak is er een tussenpartij, bijvoorbeeld een exchange, die ervoor zorgt dat het risico beperkt is. Meestal wordt er crypto gebruikt als onderpand of worden leningen gebundeld. Op deze manier deel je het verlies met andere investeerders op het moment dat iemand niet terugbetaalt. 

Hoe werkt het praktisch?

Je kunt het uitlenen van crypto zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Sommige exchanges bieden leenmogelijkheden aan. Op Bitvavo kun je dit standaard aan laten zetten op munten die je in je wallet hebt staan. Bij Bitvavo heet dit staking, ook al is de coin in kwestie helemaal niet te staken.

De leningen bij Bitvavo kennen weinig risico, vandaar dat je maar een klein percentage aan rente ontvangt. Op Bitcoin ontvang je 1.22% per jaar. 

  • Je hoeft hier helemaal niets voor te doen. Gebeurt automagisch.

Ook sommige andere exchanges bieden staking aan, waaronder Binance. Je gaat dan naar Binance Earn om je munten uit te lenen via flexible savings. Het aanbod bij Binance is iets groter, maar het is een bewuste handeling om je coins uit te lenen. Af en toe kun je intekenen op leningen met een hogere rente. Zo was het onlangs mogelijk om een keer 7% rente over je Bitcoin te krijgen. 

Een andere oplossing is om een decentraal platform te gebruiken, zoals Aave. Hier kun je geld uitlenen met smart contracts. Voordeel hier is dat je coins in de wallet blijven staan. Deze platforms hebben dus een lager risico, en daarom gaat het wel ten koste van het rendement. 

Zelf zet ik mijn coins graag in Celsius waarover ik zeer aantrekkelijke vergoedingen krijg. Iedere week worden deze rewards bijgeschreven. Je kunt hier zelf ook crypto huren als je dat wilt, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.

crypto lending rente

Hoe hoog is het rendement?

Het rendement op het uitlenen van crypto verschilt van munt tot munt. Op Binance kunnen de verdiensten soms hoog oplopen, omdat je ook de staking inkomsten over je uitgeleende crypto krijgt.

Vaak is de rente echter niet meer dan een procent of 1 á 2. Je profiteert dan nog altijd van de waardestijgingen en je krijgt een stuk meer dan op de bank. Gek genoeg gaat de meest lucratieve manier van crypto uitlenen gepaard met het minste risico. Je kunt stable coins uitlenen. Dit zijn cryptomunten met een vaste dollarwaarde. Het enige risico dat je loopt is dat de dollar minder waard ten opzichte van de euro. 

Bij Bitvavo krijg je meer dan 6% rente als je een van de munten met een vaste dollarwaarde uitleent. Dat is heel netjes voor een volledig passief inkomen. 

#5. Liquidity Pools

Deze laatste vorm van passief inkomen verdient wat uitleg. Maar het is de moeite waard om door te lezen, want deze methode is wellicht de meest lucratieve van allemaal.

Er zijn allemaal decentrale exchanges gekomen, waar mensen zonder tussenkomst van een derde partij crypto kunnen uitwisselen. Deze werken met smart contracts. De blockchain zoals die ooit bedoeld is. 

Het enige probleem is dat er wel aanbod aan munten moet zijn. Als Pietje Ethereum wilt kopen, dan moet er ook iemand zijn die deze Ethereum levert. 

De decentrale exchanges hebben hier een oplossing op gevonden; een liquidity pool. Hierin storten mensen wat kapitaal (bijv. Ethereum en USDT, een stablecoin) in een gelijke verhouding. Iemand die Ethereum wil kopen, stort dan USDT in deze pool en krijgt er Ethereum voor terug.

De mensen die het kapitaal beschikbaar stellen, krijgen als vergoeding (een deel van) de transactiekosten die de kopers maken. 

Deze verdeling van de transactiekosten kan in de papieren lopen. Als er veel volume is, maar weinig aanbod, dan hoef je de beloning met een paar anderen te verdelen

Daar staat wel tegenover dat je wat verlies kunt maken, omdat de hoeveelheid Ethereum en USDT altijd in balans blijft. Als Ethereum flink stijgt, dan heb je aan het eind van de rit wat minder Ethereum en wat meer USDT. Dit noemen we impermanent loss, omdat dit verlies pas vast is op het moment dat je verkoopt. De beloningen zijn meestal ruimschoots voldoende om hiervoor te compenseren.

liquidity pool inkomen

Hoe werkt het praktisch?

Je hebt veel stappen nodig om mee te doen aan liquidity pools. Je hebt beide coins nodig die je in de liquidity pool wilt stoppen, plus extra crypto om de transactiekosten te betalen. Dit moet je allemaal in een eigen wallet zetten, want dit werkt niet via een exchange. 

Meestal moet je eerst een liquidity pool beschikbaar maken en daarna moet je speciale tokens kopen voor de liquidity pool. Dit is een heel ingewikkeld proces, zeker als je het voor de eerste keer doet. Er is veel uitleg beschikbaar over hoe je op bijvoorbeeld Uniswap (vooral Ethereum) of Pancakeswap (vooral Binance Smart Chain) mee kunt doen met liquidity pools. 

Wat zijn de rendementen?

De rendementen kunnen torenhoog oplopen. In een nieuwe liquidity pool loopt het rendement soms op tot honderden procenten op jaarbasis. Een normaal rendement is ergens rond de 20% per jaar. Hier moet je het impermanent loss dan nog van aftrekken.  

Daar staat tegenover dat het wel een hele risicovolle aangelegenheid is. Er worden soms decentrale beurzen gehackt en dan ben je je geld kwijt. Ook zijn veel decentrale exchanges pas tijdens de recente bull market opgericht. Het is de vraag of deze exchanges een bear market overleven. 

Door de hoge transactiekosten is het alleen zinvol om iets te doen met liquidity pools voor de lange termijn of met grote bedragen. Als je een paarhonderd euro inzet, ben je vaak enige tijd bezig om je transactiekosten goed te maken. 

Passief geld verdienen met crypto

Ben je nog een beginner in wereld van crypto en wil je leren hoe je hier geld mee verdient in plaats van verliest (wat de meeste mensen helaas doen) dan raad ik je de gratis crypto training van Derek en Patrick aan. Aanmelden is kosteloos, zie hier meer informatie wanneer deze online training begint.

Overigens zijn er ook andere crypto cursussen uitgebracht en zijn er tal van boeken over digitale munten geschreven. Als je op zoek bent naar het neusje van de zalm, is de Crypto Masterclass hetgeen wat je nodig hebt om alles te leren over crypto en hoe je hier winstgevend in wordt. Alternatief zou een cursus van Corné Marchand, Madelon Vos of Doopiecash kunnen zijn, maar mijn voorkeur gaat 100% uit naar AllesOverCrypto.

Voor meer informatie over deze masterclass raad ik je aan mijn recensie en ervaringen te lezen.

Veel plezier en succes!

Plaats een reactie