Review PayPro: Mijn Ervaring als Verkoper en Affiliate met Pay Pro

PayPro is zowel een betaalprovider als affiliate netwerk. Het is zelfs één van de bekendste affiliate netwerken van Nederland. Daarnaast biedt PayPro een ‘zorgeloze’ checkout voor jouw klanten. In deze review lees je alles over PayPro. Ik bespreek niet alleen mijn ervaringen als affiliate, maar ook hoe je PayPro inzet voor de verkoop van je eigen producten.Is de compliance fee en alle andere commissies die je betaalt aan PayPro wel het geld waard? Of kun je beter je tijd en moeite steken in één van de andere Nederlandse affiliate netwerken?

Op al jouw vragen omtrent PayPro ga ik antwoord geven in deze recensie.

Wat is PayPro precies?

PayPro is een bedrijf dat ondernemers helpt bij het verkopen van hun online producten. PayPro biedt hiervoor betalingsdiensten aan, maar heeft ook een uitgebreid affiliate netwerk. Als online ondernemer besteed je zo (een deel van) de marketing van je product uit. In grote lijnen zijn dit de drie voornaamste services van PayPro: 

  1. Een betaalpagina opzetten. De ‘checkout’ wordt vaak gezien als belangrijkste pagina van je website. Middels de betaalpagina optie zorg je voor een vlekkeloze en professionele betaling van jouw product. 
  2. Schakel mensen in om jouw product(en) te promoten. Deze promotors worden ook wel affiliates genoemd. Zet een ‘affiliate campagne’ op en geef de affiliates een waardige beloning voor het promoten van jouw product. 
  3. Promoot andermans producten. Zet jezelf in als affiliate en verdien een volledig inkomen of meer met jouw affiliate marketing business. Mijn voornaamste inkomen komt hieruit voort (het promoten van andermans producten). Een aanvulling op de laatste service van PayPro. Het mooie als affiliate is dat je zelf geen product uit hoeft te brengen. Je ontvangt namelijk een commissie voor alle klanten die jij succesvol doorverwijst naar een verkoper. Zodra iemand via jou een product koopt krijg jij een commissie. En die commissies kunnen lekker oplopen:

Mijn ervaringen als affiliate

Om door te pakken met deze review ga ik eerst in op mijn ervaringen als affiliate via het PayPro netwerk. In mijn ervaring is PayPro is zeer eenvoudig in gebruik. Je meldt je in eerste instantie gratis aan met gebruikersnaam en wachtwoord en je voert de benodigde gegevens in. Wanneer je door de proefperiode heen bent betaal je de compliance fee. Dan kun je écht van start gaan. 

Vervolgens zoek je producten uit die je wilt promoten onder ‘affiliate campagnes’. Soms moet je je ook aanmelden bij de verkoper zelf om toegang te krijgen tot een campagne. Veel verkopers hebben promotiemateriaal beschikbaar, zoals banners en testimonials die je op je website kunt gebruiken. Die informatie kun je allemaal vinden onder het product of door even een bericht te sturen naar de verkoper. Alle producten die onder campagnes staan mag je direct gaan promoten. Het enige dat je hoeft te doen is de desbetreffende link te kopiëren en te promoten. Deze link bevat jouw persoonlijke PayPro-ID zodat het platform weet dat een bezoeker via jou bij de verkoper terecht gekomen is. Hierdoor krijg jij de commissie toegekend.

Waarom ik wel tevreden ben over PayPro

Er zijn twee redenen waarom ik best tevreden ben over PayPro. Als eerste zijn er kwalitatief goede producten te vinden. De kwaliteit van een product is belangrijker dan de commissie. Mensen prikken er wel doorheen als een product slecht is. Je verwijst ze dan misschien wel door, maar ze haken dan af waardoor je alsnog geen commissie ontvangt. 

Tevens is het schadelijk voor jouw eigen naam als je prut gaat promoten. Het beste wat je daarom kunt doen is te allen tijde betrouwbare en sterke producten promoten. Enkel die producten waar andere mensen écht mee zijn geholpen. Als je het alleen voor het geld doet en niet naar de kwaliteit van het product kijkt, kan jouw reputatie in de soep lopen. Je kunt dan misschien wel even veel cashen, maar je naam gaat eraan. Op lange termijn kan dat tegen je werken.

Kies zelf de producten die je promoot

Persoonlijk kies ik enkel de producten waarvan ik weet dat ze werken en goed zijn. Ofwel uit eigen ervaring, ofwel uit betrouwbare bron. Bij voorkeur kies ik ook die producten met een aantrekkelijke commissie. Er zijn veel verschillende producten bij PayPro waarmee ik duizenden euro’s hebt verdiend. Dit is voor zowel mijzelf een voordeel als voor de ontwikkelaar van het product. Een tweede reden waarom ik erg tevreden ben met PayPro is dat de geldigheidsduur van de cookies onwijs lang is. 

Als ik iemand doorverwijs naar een online product en die besluit drie weken later pas het product te kopen, dan krijg ik nog steeds geld. Bij veel andere affiliate netwerken verloopt je link veel sneller, waardoor je soms sales misloopt die wel aan jou zijn toe te schrijven. Bij bol.com verloopt je cookie al na zeven dagen. Vervelend als iemand even een aankoop uitstelt tot hij weer geld heeft. 

PayPro als affiliate netwerk

Wanneer je een gratis account aanmaakt bij PayPro zal je de uitgebreide mogelijkheden zien van dit affiliate netwerk. Ook kom je dingen tegen waarvan je niet direct weet wat het inhoudt. Op die componenten ga ik nu in.  

De PayPro score (van 0 tot 200)

Alle producten bij PayPro hebben een PayPro score. Deze score is een maat voor de winstgevendheid waarmee een product te promoten is. De precieze formule van de PayPro score is geheim, zodat deze niet beïnvloed kan worden door verkopers. Een belangrijk onderdeel van deze formule is in ieder geval de commissie die een affiliate krijgt. Het aantal keren dat een product verkocht wordt telt ook mee. €300 euro commissie vangen op een product is alleen leuk als je ook sales maakt. Er zijn meer factoren die onderdeel uitmaken van de PayPro-score. Denk ook aan het aantal refunds dat gegeven wordt en het aantal conversies. De score gaat van 0 tot 200. Doorgaans geldt: hoe hoger de score, hoe beter het product presteert.

Geheime producten

Als je inlogt in je PayPro account, zie je dat er honderden campagnes zijn. Echter is dat lang niet alles. Want veel producten zijn geheim. Je moet uitgenodigd worden om deze producten te mogen promoten. De verkopers houden de marketing van hun product zelf in de hand. Ik kan beamen dat je beter 3 uitmuntende, kwalitatief hoogstaande affiliates kunt hebben dan 300 matige.

De support met PayPro verloopt prima

Wat ik een groot nadeel vond aan PayPro is het contact en hun “support”. Dit kon in mijn ogen veel beter. Het leek er soms op alsof de medewerkers geen zin hebben om moeite te doen, of ze ‘mogen’ simpelweg niet meer prijsgeven dan ze doen. Op sommige vragen kreeg ik eerder dan ook slechts een mager antwoord. 

Dit gebrek aan transparantie zorgde dat ik twijfel aan de betrouwbaarheid van dit affiliate netwerk. Naast het ontbreken van een fatsoenlijk antwoord waar je mee vooruit kunt, vond ik vooral de onpersoonlijkheid en late reactietijd storend. Zelfs na veelvuldig contact mailden ze me terug met een onjuiste naam. Ook moest ik geregeld een week of langer wachten voor ik een antwoord kreeg.

Dit heb ik hen als feedback teruggeven en zijn hier gelukkig mee aan de slag gegaan. Hun support is duidelijk verbeterd. Ze reageren sneller en nemen de vragen serieus. Sterke verbetering ten opzichte van voorheen!

Compliance Fee

Als je je als affiliate wilt aanmelden bij PayPro, dan betaal je eenmalig €50 ex. BTW als compliance fee. Deze compliance fee is omdat PayPro kosten moet maken voor de controle op de gebruikers. Het is een eenmalig bedrag waarbij je levenslang toegang hebt tot PayPro. Tegelijkertijd is deze compliance fee een mooie bescherming voor bestaande affiliates. Niet iedereen die op zijn zolderkamertje wat zit te hobbyen kan de producten van PayPro promoten. Het is als een filter voor mensen die echt serieus zijn. Heb je de compliance fee eenmaal betaald, dan ben je voor altijd binnen. Je mag dan alle producten promoten die via PayPro beschikbaar zijn. Heb je de compliance fee nog niet betaald, dan krijg je ook geen uitbetalingen. Prima regel dus om PayPro gratis uit te proberen en pas de daadwerkelijke entree te betalen als hetgeen wat je doet resultaat oplevert.

Mijn 3 ultieme affiliate tips

Om het spelletje slim te spelen geef ik je de drie gouden tips om effectief als affiliate aan de slag te gaan. Hiermee spreid je je kansen en stel je jezelf instaat het meeste geld te verdienen. 

Veelbelovende ‘upcoming’ producten

Kijk ook eens verder dan de eerste pagina’s in de PayPro resultaten. Op de affiliate campagnes die een hoge PayPro score hebben zit doorgaans ontzettend veel concurrentie. Je kunt je best doen om er een graantje van mee te pikken, maar wat nu als je je focust op de iets minder (maar nog steeds uitstekend) presterende producten? Bij de producten die op de tweede pagina en verder is veel minder concurrentie. Ook staan hier soms producten bij die ‘up and coming’ zijn. Nieuwe producten die groot gaan worden. Grijp je kans door als één van de eerste het BOOMING product te promoten.

Wees oprecht en eerlijk

De tweede tip is om geen gouden bergen te beloven aan je bezoekers. Op het moment dat je beloften maakt die de verkoper niet waar kan maken, dan gaan jouw bezoekers om een refund vragen. De verkoper is hier niet blij mee en jij ook niet. Jij raakt je commissie weer kwijt. Let er ook op dat sommige verkopers aanvullende eisen stellen. Soms mag je geen advertenties plaatsen op social of in zoekmachines om een product te verkopen. Een verkoper doet dit om te voorkomen dat hij met jou met concurreren met zijn eigen advertenties. Je kunt geschorst worden als je je niet aan deze voorwaarden houdt. Leuk extra is dat er verkopers zijn die extra beloningen bieden aan de meest succesvolle affiliates. Jacko Meijaard geeft je een iPad of een Playstation 4 als je meer dan 60 cursussen verkoopt. Bouw jij al aan een 5K+ per maand affiliate business?

Gebruik ook andere affiliate netwerken

Wat ik je ook wil meegeven: PayPro is zeker niet het enige affiliate marketing netwerk dat ik gebruik. Dit netwerk is heel specifiek gericht op infoproducten. Andere producten vind je hier bijna niet. Netwerken als Plug & Pay richten zich op dezelfde doelgroep en hebben ook veel verkopers. Als je zelf iets wilt doen met bijvoorbeeld software, financiële diensten of fysieke producten, dan zijn er maar weinig producten beschikbaar. PayPro is dus slechts één onderdeel van mijn arsenaal. In de blog over Nederlandse affiliate netwerken laat ik je 6 andere sterke programma’s zien. 

PayPro gebruiken als verkoper

Als je producten via het internet verkoopt, dan heeft PayPro een mooie combinatie van diensten. Ze regelen het betalingsverkeer voor veel aanbieders van infoproducten. Je klant rekent makkelijk af met bijvoorbeeld iDeal of creditcard. Een tweede belangrijke dienst van PayPro is het faciliteren van affiliate marketing.

Zo staat jouw product in één keer bij duizenden marketeers op de radar. Als je dit zelf wilt doen, kost dit een hoop moeite. PayPro heeft een eenvoudig systeem waarmee je dit razendsnel regelt. Wanneer je net een product hebt uitgebracht krijg je de mogelijkheid om naar alle actieve affiliates een mail te sturen over jouw product. 

Zie dit als een promotiemail waarom affiliates met JOUW product aan de slag moeten gaan. Als je affiliate marketing inzet, dan zijn er duizenden potentiële marketeers voor jou aan het werk. Het mooie hiervan is dat je enkel betaalt bij een sale. Dit, in tegenstelling tot adverteren via Google of Social Media. Echter, wanneer jij je product beschikbaar stelt onder affiliate campagnes, heb je niet de volledige controle over hoe personen jouw product neerzetten. 

Dit is een risico. Wanneer de verkeerde mensen jouw product promoten, kan dat schadelijk zijn voor jouw naam. Gelukkig helpt PayPro verkopers om goede affiliatecampagnes op te zetten. Zo voorkom je dat je kostbare fouten maakt waarbij je eerder slechter dan sterker uitkomt.

Diensten van PayPro voor verkopers

Naast de betaalpagina en affiliatediensten biedt PayPro meer opties. Er zijn extra modules die de administratie makkelijker maken. Zo kan het systeem een rapport genereren voor je eigen btw-boekhouding. Dit scheelt je veel tijd en geld. Als je een abonnement verkoopt, dan is de betaling hiervan ook eenvoudig te regelen via PayPro. Je koppelt PayPro dan eenvoudig aan een membership-plugin voor je website. PayPro regelt dan de betaling. Easy.

Prijzen & kosten van hun diensten

PayPro heeft veel diensten die voor verkopers van belang zijn. Het is teveel om hier een overzicht te geven van alle prijzen. Het beste is om hun tarieven er zelf even bij te pakken. Ik kan je wel enkele voorbeelden geven. Als je alleen betalingen accepteert via iDeal, betaal je 29 cent per transactie. 

Bied je je producten aan op het affiliate marketing netwerk van PayPro, dan betaal je 15 euro per maand om je producten weer te geven in de lijst met affiliate campagnes. Verder betaal je een vergoeding aan PayPro voor het aantal verkopen. Dit komt bovenop de commissie die je biedt aan jouw affiliates. Vooral de administratieve rapporten besparen je een hoop tijd, maar ze kosten wel iedere keer geld. 

De module voor btw boekhouding spuugt in één keer een kant-en-klaar rapport uit dat je zo over kunt nemen in je btw-aangifte. Sommige van de modules heb je eigenlijk gewoon nodig. Je moet deze kosten gewoon meerekenen. Als je levert aan bedrijven of ZZP-ers, dan heb je haast wel de facturatie module nodig. Je klanten moeten immers een correcte factuur in de boekhouding opnemen. 

Als je alle onderdelen bij elkaar optelt, dan is een abonnement bij PayPro behoorlijk duur. Plug & Pay is een goed alternatief. Je betaalt dan een vast bedrag per maand of per jaar. Hiervoor krijg je in feite alle diensten die PayPro ook aanbiedt, zonder de aanvullende kosten. Plug & Pay is ontwikkeld door online marketeers en heeft betaalpagina’s die in mijn ervaring beter converteren.

Is PayPro een betrouwbaar bedrijf?

Jazeker. Het bedrijf heeft een mooi kantoor in het centrum van Groningen. PayPro is een legitiem bedrijf dat geregistreerd is bij de Kamer van Koophandel. De betalingen die via PayPro gaan, lopen via een speciale stichting. 

Deze stichting incasseert het geld van de consument en maakt dit geld over naar de verkoper en de affiliate. Door deze constructie is het geld van verkopers en affiliates beschermd. De stichting staat los van het bedrijf. 

Hieronder zie je de gegevens van PayPro zelf: Officiële naam: PayPro B.V. Adresgegevens: Emmaplein 1, 9711AP Groningen KvK nummer: 50398784 

Dit zijn de gegevens van de bijbehorende stichting: Officiële naam: Stichting PayPro Cliëntgelden Adresgegevens: Emmaplein 1, 9711AP Groningen KvK nummer: 50399292

Het ontstaan van PayPro

PayPro is in 2006 opgericht door Eelco de Boer. Eelco de Boer is een van de bekendste internetondernemers van Nederland. Hij heeft (mede) aan de wieg gestaan van een paar bekende namen in de wereld van online marketing. Eelco adviseert nu vooral andere ondernemers. Het is mij niet bekend of Eelco nu nog betrokken is bij PayPro.

Het verdere verloop

Tegenwoordig is Henk Jan Wils de eigenaar van PayPro. Wat ik zo aan informatie kan vinden heeft deze overname in 2011 plaatsgevonden. Er is verder niet veel over Henk Jan Wils bekend. Uit wat artikelen in de media blijkt dat hij vroeger op hoog niveau tafeltenniste. Ook nu is hij nog sportief, maar doet hij vooral aan Crossfit. Op zijn naam staan nog een aantal bedrijven, maar het is niet makkelijk te achterhalen wat deze bedrijven precies doen. Henk Jan Wils is weinig in de media geweest. Wel kreeg hij veel publiciteit toen hij een partnership aankondigde met WeChat, één van de grootste internetbedrijven uit China. Op dit moment werken er zeventien mensen bij PayPro. Zie ook de LinkedIn van Henk Jan Wils of bekijk alle overige bedrijven van Henk Jan Wils Groep BV.

Henk Jan Wils PayPro 1

Aanwezige certificaten en licenties

PayPro heeft een bankvergunning. Het is daarmee een van de weinige bedrijven in Nederland die voldoet aan de strenge eisen van De Nederlandsche Bank. Dit betekent dat PayPro klanten ook moet controleren op zaken als witwassen en fraude. Dit betekent ook dat je als affiliate beschermd bent tegen frauduleuze verkopers. 

Een bankvergunning is best bijzonder. Er zijn weinig bankvergunningen in Nederland. Een bankvergunning biedt ook extra bescherming. Je kunt een beroep doen op het depositogarantiestelsel als PayPro failliet gaat. Deze zekerheid heb je niet bij andere affiliatenetwerken. Tot slot is PayPro gecertificeerd door Currence. Currence is een organisatie opgericht door de banken die onder andere iDeal en incassomachtigingen beheert. Deze aanvullende ‘kwaliteiten’ maakt PayPro erg interessant om mee aan de slag te gaan. Zowel als verkoper van eigen producten als promotor van andermans producten.

paypro-opname

Conclusie en eindoordeel

Volgens mij wordt uit deze review wel duidelijk dat ik tevreden ben over PayPro. Het heeft een sterk merk en hoge autoriteit opgebouwd. Het bedrijf bestaat niet voor niets al meer dan tien jaar en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste affiliate netwerken in ons land. Het feit dat PayPro een bankvergunning heeft, bewijst wel dat het een solide bedrijf is. 

PayPro is zowel voor verkopers als voor affiliates een goede partner. Als affiliate heb je toegang tot producten die van goede kwaliteit zijn. De commissies zijn steeds aantrekkelijker (100+ euro per sale). Er zijn meerdere producten waarmee ik duizenden euro’s heb omgezet. De voorwaarden van PayPro zijn soepel, zo zijn de cookies lang geldig. 

Je moet alleen opletten dat je niet ingaat tegen de voorwaarden van een verkoper. Ook als verkoper van infoproducten is PayPro prima. Je vindt alle diensten voor de verkoop van je product bij één partij. Als je veel modules gebruikt, loopt de prijs van de dienstverlening toch stiekem wel een beetje op. Dit is de investering vaak wel waard als je voldoende sales maakt. De grootste plus is het affiliate netwerk. Hiermee heb je in één keer toegang tot een leger marketeers van 50000 man sterk. Dit is enorm waardevol als je een product in de markt wilt zetten.

Plaats een reactie