Perfectionistisch? De 3 Sleutels om Perfectionisme Los te Laten

Voel je je alleen goed genoeg als je ‘perfect bent’ of het ‘perfect doet’? 

Perfectionisme is een illusie die direct weer het raam uit kan. Heb je het idee perfect te moeten zijn, dan zijn er met jou vele anderen. Perfectionistisch zijn is een kwelling. Een blokkade.

Een beeld of imago waarvan je DENKT dat je eraan moet voldoen. Zo niet? Dan zou je een slecht mens zijn. 

Als je niet leert om perfectionisme los te laten blijf je de frustraties houden. Het boos zijn op jezelf. Het niet los kunnen laten van die ene taak. Die ene gebeurtenis. Je had anders willen handelen. Iets anders willen zeggen.

“Had ik maar…””Wat nu als…””Waarom gebeurt mij dit?”

Het loopt uit de klauwen. Uitstelgedrag is een logisch gevolg. Excuses verzinnen voor jezelf om dingen vooral NIET te doen… Gelukkig is er een oplossing. Er zijn drie sleutels tot het perfect imperfect zijn. Lees dit artikel niet, gebruik het. Dit artikel is alles behalve perfect. Maar het werkt wel.

Wat is Perfectionisme (en hoe uit het zich in ons leven)

Perfect willen zijn is iets anders dan ‘streven naar excellentie’. 

Over het algemeen is perfectionisme te beschrijven als een schild. De bescherming van jezelf naar de buitenwereld toe. Het idee dat als je het perfect doet, je dan pas goed genoeg bent. De illusie dat je pas waardevol bent zodra iets perfect is.

Perfectionistisch zijn komt voort uit de overtuiging dat als we dingen perfect doen en perfect lijken, we pijn, beoordeling, schuld en schaamte minimaliseren en zelfs voorkomen. We hebben het idee dat perfectie ons beschermt tegen nare emoties en afwijzing door anderen.

We proberen goedkeuring te krijgen van anderen.

De meeste perfectionisten zijn opgegroeid met de goedkeuring bij resultaten en prestaties. Daartegenover afkeuring bij imperfectie en fouten maken. We hebben een mindset van “ik ben net zoveel waard als de resultaten die ik behaal.”

Een gezond streven naar excellentie is op jezelf gefocust: “Hoe kan ik verbeteren?”

Perfectionisme is op anderen gefocust: “Wat zullen ze denken?”

Het is een worsteling voor jezelf.

Waarom Je Perfectionistisch Zijn Wil Laten Gaan

Perfectionisme is niet het pad dat ons leidt naar onze talenten, doelen eb verlangens in het leven.

Perfectionistisch willen moeten zijn is een enkeltje naar een kutleven vol frustratie, woede en onderdrukking. Van jezelf. Van alles wat je te bieden hebt.

Je wilt perfectionisme laten gaan, simpelweg omdat het je geluk, gezondheid, resultaten en natuurlijke groei in de weg staat. Het is een vorm van defensief in beweging zijn.

perfectionisme mijn weg

Door perfect te willen zijn voorkomt het ons om onszelf aan de buitenwereld te laten zien. Zoals we echt zijn. Met onze kwetsbare kanten. Met onze onzekerheden en imperfecte kanten.

Als je streeft naar perfectie dan sta je je eigen succes in de weg. Het is goed om het beste uit jezelf te halen. Perfectie bestaat echter niet. Het mooie? Dat hoeft ook niet. Je hoeft niet perfect te zijn.

Nare Gevolgen van het Streven naar Perfectie

Er is onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen van perfectie.

  1. Depressie
  2. Neerslachtigheid
  3. Isolatie
  4. Angsten
  5. Verslaving
  6. Levensverlamming
  7. Gemiste kansen
  8. Uitstelgedrag

De angst om te falen, fouten te maken, andermans verwachtingen niet na te komen en om beoordeeld te worden maakt dat we aan de zijlijn toekijken. In plaats van deel te nemen in de arena, wat we diep van binnen willen.

Brené Brown geeft in ‘Daring Greatly’ in één zin -ironisch gezien perfect- de definitie van perfectie weer:

“Perfectionism is a self-destructive and addictive belief system that fuels this primary thought: If I look perfect and do everything perfectly, I can avoid or minimize the painful feelings of shame, judgment, and blame.”

De 3 Sleutels om Perfectionisme Los te Laten

1 – Perfectie Bestaat Niet

Als je van je perfectionisme verlost wil zijn is er één ding die heel belangrijk is; perfectie bestaat niet.

Perfect willen zijn is een verslaving. Door perfectionisme denken we niet gekwetst te worden of af te gaan. Laat deze gedachte gaan.

Wat je ook doet. Er is ALTIJD wel iemand die commentaar heeft. Als je niets zegt heeft iemand daar commentaar op. Als je iets zegt, heeft een ander daar weer commentaar op. De één prijs wat je zegt en doet. De ander keurt het af. That’s life. Get over it.

perfectionisme

Gooi perfectie uit het raam want het is de grootste blokkade en grootste vijand die je in de weg zit naar een fijn leven. Wat voor de één perfect is. Is voor de ander bagger.

Stel je voor. Je hebt een tuin. Helemaal strak. Elk grassprietje is even hoog gemaaid. Geen stukje mos te bekennen. De kantjes zijn strak afgewerkt. Als terras en pad bevat de tuin nieuwe, grote, donkere tegels. Om je tuin staat een gloednieuwe schutting. Alle palen en schermen even hoog. De poort pas precies bij de rest van de schutting. Verder is er geen greintje onkruid te vinden en zijn alle bloemen uitstekend onderhouden. De tuinset die er staat past schitterend in het geheel. PERFECT!?

Vervolgens komt je beste vriend langs. Hij zegt: “Je tuin ziet er wel goed uit, alleen is het mij allemaal wat té. Ik heb het liever iets wilder in plaats van alles zo strak.”

BAM! Daar gaat je perfectie.

2 – Iedereen Wil Mooier, Beter, Slimmer en Zelfverzekerder Lijken

Een troost. Iedereen wil in meer of mindere mate zijn fouten verbergen, minpunten bedekken en andermans goedkeuring krijgen. 

Voor sommigen komt perfectionisme alleen naar voren bij extreem kwetsbare gevoelens. Voor de ander is perfectionisme compulsief, chronisch en slopend; als een verslaving.

Met andere woorden: IEDEREEN is onzeker. We hebben ALLEMAAL in meer of mindere mate moeite met onszelf volledig bloot te geven. De meeste mensen vinden het lastig om zichzelf kwetsbaar op te stellen.

Iedereen vindt manieren om deze mindere kanten te verbergen.

3 – Zelf-Compassie en Imperfectie Vereren

Stop met het verbergen van je fouten. Er gaat een wereld voor je open.

Op het moment dat jij het streven naar perfectie los gaat laten ; gaat er tegelijk een wereld voor je open. Direct. Al gaat dit niet in één keer.

Ga de reis en uitdaging aan van “Wat zullen andere mensen denken?” naar “Ik ben genoeg.”

Wat er ook gebeurd. Wat we ook zeggen. Wat we ook doen. Wat we ook denken. Het is ons verhaal. En dat is helemaal mooi. Niets om je voor te schamen.

Het gaat er niet om wat de ander denkt of ziet. Het gaat erom wat jij er zelf van vindt. Wees aardig voor jezelf. Behandel jezelf als je beste vriend. Je gaat je beste vriend toch ook niet de grond in stampen als hij een fout heeft gemaakt?

=> Waarom zou je dat dan wel tegenover jezelf doen?

Wees warm en toon begrip naar jezelf als je lijdt, faalt of als je je niet in staat voelt iets te doen. Omarm imperfectie. Want HET MAG imperfect zijn.

Plaats een reactie