In deze Phoenix review deel ik mijn ervaringen met het ‘Website Bouw Systeem’ van de IMU. Phoenix is een product van de Internet Marketing Unie (IMU). Dit betekent dat het team van Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren dit heeft ontwikkeld.
In deze recensie heb ik het over dit Phoenix systeem. Dat we het in ieder geval over hetzelfde hebben 😉
Dit ga je ontdekken in deze review:
- Mijn en andermans ervaringen met Phoenix
- Of Phoenix werkt om hoog in zoekmachines te komen en meer omzet te draaien
- Waarom het behoorlijk aan de prijs is en of het dat geld wel helemaal waard is
- Een kijkje achter de schermen binnen mijn Phoenix-websites
- Verschillende voorbeelden van websites die met Phoenix zijn gebouwd
- Voor wie deze software zo krachtig is (en voor wie niet)
Mijn Phoenix-Websitesysteem review: komt Tonny Loorbach zijn belofte na?
De belofte van Tonny & Martijn van de Internet Marketing Unie is nogal wat:
“Zonder technische kennis hoog scoren in Google en effectieve landingspagina’s en funnels maken.”
Phoenix is ontwikkeld VOOR en DOOR marketeers, dus het zit vol met slimme trucs om de verkopen te stimuleren. De intentie is in werkelijkheid om het weergeven en verkopen van jouw producten zo makkelijk mogelijk te maken.
Zo werkt de Phoenix websitebouwer
De Phoenix websitebouwer is een handige tool waarmee je eenvoudig je eigen converterende website maakt.
Volgens de makers heeft Phoenix vier belangrijke voordelen
- Perfect afgestemd op hun eigen betaalsysteem Plug & Pay
- Geoptimaliseerd voor zoekmachines (SEO-proof)
- Eenvoudig landingspagina’s maken
- Conversietechnieken (funnels, salestriggers en dergelijke)
- Tools voor productlanceringen
Heb je al een website? Dan kun je deze ook eenvoudig overzetten naar Phoenix. Je kunt daarna verder met de marketingfunnels en alle andere zaken.
Voorbeelden van Phoenix websites
Naast mijn eigen ervaringen met de software is het ook interessant op hoe het eruit KAN zien. Er zijn namelijk verschillende kleine en grote namen die gebruikmaken van dit systeem. Ik geef je drie voorbeelden zodat je een goed beeld krijgt van hoe het er uit kan zien.
Voorbeeld #1: Lifestyle of Business (LSoB)
De website lsob.nl van John Slabbekoorn en Jeanet Wolf loopt op Phoenix. Ook hebben zij hun community en cursusomgeving gebouwd met behulp van Huddle en lopen de betaalpagina’s middels Plug & Pay.

Voorbeeld #2: Dropship Academy
Joshua Kaats heeft de website van zijn Dropship Academy 3.0 gemaakt met behulp van het Phoenix systeem.

Voorbeeld #3: Internet Marketing Universiteit
Hoe kan het ook anders. De website van de IMU is zelf ook een Phoenixsite.

De invloed van Phoenix op jouw SEO
Organische verkeer uit zoekmachines is een belangrijke bron van (gratis) bezoekers voor veel websites. Als organisch verkeer op basis van SEO (zoekmachineoptimalisatie) bij jou hoog in het vaandel staat, dan is Phoenix erg interessant.
De bovenste drie zoekresultaten bij een zoekopdracht zijn immers het belangrijkst. Daar gaat verreweg het meeste verkeer naartoe.
Het is dus ongelooflijk belangrijk dat je goed scoort in de zoekmachines.
Phoenix heeft een heel arsenaal aan features die jouw site helpen om goed te scoren in Google. Denk aan speciale pagina’s voor op de mobiele telefoon (ja, dat is belangrijk) en allerlei trucs die ervoor zorgen dat je pagina’s sneller, efficiënter laden.
Ik heb een expert-webdesigner naar verschillende Phoenix-websites laten kijken. Volgens hem zien deze er in de back-end uitstekend uit. De code is netjes en overzichtelijk. Alle belangrijke SEO-functies zijn aanwezig. Websites met Phoenix draaien dan ook heel snel. Erg belangrijk voor je score in Google.

Alles-in-1 oplossing voor de online verkoper?
Een deel van de zoekmachinevriendelijkheid is marketing. De meeste software voor websites (CMSen) ondersteunen wel meta-tags en interne links. Als het niet standaard in het pakket zit, dan is er wel een plug-in voor.
Grootste voordeel is dat je bij Phoenix alles geïntegreerd hebt. Dit zorgt voor een extreem schone code en het is makkelijker om je website bij te werken. Met Phoenix heb je dus een prima basis liggen om veel zoekverkeer te trekken.
De technische basis is uiteindelijk ongeveer de helft van SEO. Als je echter matige teksten in je Phoenix website zet, krijg je geen bezoekers. Zorg er dus voor dat je waardevolle content blijft leveren en dat je mensen blijft helpen met hun problemen.
Waarde bieden blijft bovenaan staan.
Daarnaast zijn andere factoren voor SEO nog steeds van toepassing. Denk aan E.A.T. (Google), linkbuilding etc.
Phoenix aanschaffen is dus geen garantie dat je volgende week op nummer één staat. Het optimaliseert in ieder geval wel de ‘achterkant’ van jouw website. Zodra jij zorgt dat de voorkant ook in orde is, heb je een levensgevaarlijke combinatie te pakken waarmee je de zoekmachines kunt domineren.
Invloed van het Phoenix website systeem op jouw conversie
Goed gevonden worden via zoekmachines is één. Goed verkopen is twee. Nu is Phoenix ontwikkeld door de ervaren marketeers van IMU en dit zie je overduidelijk terug in het product. Ze passen vele sterke conversietechnieken toe.
Phoenix zit vol met trucs en technieken om te zorgen dat je verkoopt. Het gaat hierbij niet alleen om directe verkoop, maar ook om het verkrijgen van volgers op social media en aanmeldingen voor je nieuwsbrief. Kortom, het vergroten van je following zodat je hier later business uit kunt halen.
Een belangrijke achterliggende van Phoenix, Plug & Pay en alle andere producten/diensten van de IMU is om meer klanten binnen te halen. ZONDER verkoperig over te komen.
Het achterliggende van de Internet Marketing Unie voor haar klanten is slechts één ding: meer omzet maken met je website(s).
Phoenix ligt hiermee keurig in lijn. Dat geldt ook voor Huddle en Plug & Pay.

Maak van je landingspagina een salesmachine
Op landingspagina’s installeer je binnen een handomdraai meerdere slimme technieken om de aandacht van jouw bezoekers vast te houden. Een mooi voorbeeld is dat je website bepaalde woorden omcirkelt als de lezer daar naartoe scrolt. Op deze manier kun je de bezoeker makkelijker meenemen in de toegevoegde waarde van jouw product voor hun probleem.
Andere effectieve trucs zijn countdowns en timed call to actions. Met deze laatste methode maak je de klant eerst warm met een video en pas als je de mogelijke weerstand hebt weggenomen, laat je een aankoopknop of een andere call to action zien.
Met embedded inschrijfknoppen en pop-ups in allerlei soorten en maten zorg je op je homepage en je blog voor meer fans op social media.
Phoenix integreert ook makkelijk met allerlei mailprogramma‘s. Wel zo fijn.
Eenvoudig doch geavanceerd
Het grootste gevaar bij het maken van een landingspagina ben je zelf. Als je teveel toeters en bellen gebruikt wordt je pagina net een kermisattractie. Het kan dan goed zijn dat mensen zo snel mogelijk van je website weg willen.
Niet iedereen wil gelijk een schermvullende pop-up als die net twee seconden op je homepage zit of 80 verschillende geuren, kleuren en geluiden om de oren krijgen.
- Je website moet eenvoudig doch geavanceerd zijn. Professioneel doch informeel. Je wilt dat het gebruiksgemak hoog ligt. Overzicht. Duidelijk wat de lezer moet doen. Prettig om naar te kijken. Phoenix heeft het allemaal.
Dankzij alle technieken kun je diverse salesfunnels (verkooptrechters) maken. Afhankelijk van waar en hoe iemand jouw website binnenkomt (bijvoorbeeld via social media, gratis weggever, de homepage of een zoekmachine) bepaal je een funnel.
Iemand die net de eerste keer op je blog komt zit immers in een ander stadium van het aankoopproces dan iemand die rechtstreeks naar jouw website gaat.
- Ideaal aan Phoenix is dat je deze pagina’s en funnels heel makkelijk zelf in elkaar knutselt.
Je krijgt allerlei effectieve templates die je snel aanpast aan jouw doel en wensen. Je hebt helemaal geen technische kennis nodig.
Ook hierbij geldt uiteraard dat je alles zelf kunt maken als je dat wilt. Dit scheelt in eerste instantie geld, maar kost je veel tijd. Helemaal als je er weinig tot geen ervaring mee hebt. De tijd die je eraan kwijt bent had je ook kunnen besteden aan dingen waar jij in uitblinkt. Dingen die jij en ALLEEN jij kunt doen.
Bovendien heb je een flinke hoeveelheid marketingkennis nodig als je dit zelf allemaal voor elkaar wilt krijgen. Met Phoenix krijg je al deze en vele andere bewezen tools “gratis”.
Lanceer jouw product als een ster op de Phoenix site
Als je online producten gaat verkopen, dan heeft Phoenix prachtige pagina’s en templates voor productlanceringen.
Op deze manier zet je eenvoudig een effectieve campagne op om bijvoorbeeld een nieuwe cursus op te zetten.
Je maakt dan gebruik van allerlei bewezen technieken zoals countdowns en aanbiedingen voor én na de lancering. Zo kun je early bird acties en laatste kans aanbiedingen van tevoren instellen.

Heel gemakkelijk en de IMU heeft hiermee ECHT zijn best gedaan om jouw omzet te verhogen.
Tutorials en gebruiksgemak
IMU heeft tutorials gemaakt voor Phoenix. Deze zijn een beetje basic, maar voldoende om de belangrijkste dingen te leren. Het grootste gedeelte leer je door te doen. Veel te oefenen. Lekker mee gaan experimenteren.
Je ziet heel snel wat het effect is van een wijziging. Toch ben je wel eventjes bezig voordat je een goede funnel hebt staan. Neem er dus vooral de tijd voor om alle facetten en opties te ontdekken en te begrijpen. Dit spelletje heb je niet binnen een uurtje uitgespeeld.
En dat hoeft ook niet. Veel doen, uitproberen en testen. Interessante optie is dat er in de community van Phoenix veel experts zitten die je kunnen helpen met het inrichten van je website.
Je kunt deze persoon eenvoudig toegang geven tot je website en uiteraard kun je de toegang ook weer intrekken. Laten we nu écht eens een kijkje achter de schermen nemen.
Een kijkje achter de schermen bij mijn Phoenix website
Alles leuk en aardig, maar hoe ziet Phoenix er achter de schermen uit? En hoe gebruiksvriendelijk is deze software nu echt? Ik laat je een paar simpele voorbeelden zien van hoe Phoenix werkt en wat je voor je kiezen krijgt na aanschaf.
- Je krijgt nu dus echt een kijkje achter de schermen.
Als je inlogt in Phoenix, krijg je eerst een uitgebreide tutorial waarin uitgelegd wordt hoe de zaak nu eigenlijk werkt. Ik raad je zeker aan om daar de tijd voor te nemen. Scheelt je later veel gedoe.

Je komt daarna binnen op een pagina waar je selecteert welk onderdeel van de website je gaat bewerken. Ik heb voor de homepage gekozen.
Als je Phoenix voor de eerste keer opent, zie je een vooraf gegenereerd opzetje van de homepage staan. Je kunt deze direct inzien. Wat mij vooral opvalt aan Phoenix is hoe mooi de basiswebsite er van zichzelf al uitziet.
Bij veel andere websitebuilders (bijvoorbeeld Thrive Themes) ziet je website er zelfs na lang puzzelen nog niet zo mooi uit:

De websitebuilder werkt heel eenvoudig met rijen waarin je telkens iets nieuws kunt toevoegen. Je voegt een nieuwe rij toe en daar voeg je het gewenste element in. In dit voorbeeld heb ik een “aankondiging voor een evenement toegevoegd”.

Je kunt de elementen heel eenvoudig bewerken. Je kunt de kleuren wijzigen, de tekst aanpassen en een andere foto toevoegen bij de spreker. Tot zover niets bijzonders, maar wel makkelijk. En het ziet er top uit. De écht mooie dingen maak je in de forge. Hier zie je pas echt dat je met Phoenix de onderdelen in handen hebt voor een marketingmachine.
Pas dingen aan naar eigen wens
Zodra je de basis hebt staan voeg je vervolgens bijvoorbeeld de pop-ups en linten toe waarmee je je klanten verleidt om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief. Je kunt per pop-up instellen wanneer iemand een pop-up te zien krijgt.
In dit geval stellen we in dat een bezoeker een lint boven in beeld krijgt met het inschrijfformulier voor de nieuwsbrief. We willen dit niet te snel doen, dus we doen dit pas op het moment dat iemand naar de helft van de pagina heeft gescrold.

Phoenix helpt je ook een flink eindje op weg om goed te scoren in de zoekmachines. In de backend zit bijvoorbeeld een module waar je je adres kunt invullen. Phoenix verwerkt dit adres automatisch in je site. Dit zorgt dat jij beter vindbaar bent in jouw regio (als dit voor jou van belang is).

Extra tip: meld je bedrijf aan bij Google Mijn Bedrijf om direct beter vindbaar te worden.
Dit kan zeker beter
Drie nadelen aan Phoenix, want die zijn er zeker.
Allereerst werkt de blogfunctionaliteit niet zo intuïtief als die van bijvoorbeeld WordPress. Je maakt bij Phoenix een template voor al je pagina’s, terwijl dit niet altijd even handig is. Een korte blog van 500 woorden vraagt om een andere lay-out dan een monsterblog van 7000 woorden.
Verder loop je soms tegen beperkingen aan. In het onderstaande scherm zie je de testimonials. Als je een groot bedrijf als klant hebt met een rechthoekig logo, kun je dit logo niet goed kwijt. Hier mis ik echt wat flexibiliteit.

Een laatste minpunt vind ik dat de software zelf in het Engels wordt weergegeven. Nu kan ik prima Engels, maar ik begrijp de achterliggende gedachte daarvan niet. De gebruikers van Phoenix zullen immers grotendeels Nederlands spreken.
Waarom de IMU dan heeft gekozen voor Engelstalige software, begrijp ik niet. Het is ook niet aan te passen bij settings.
Mijn ervaringen met de Phoenix software
Al met al ben ik zeer tevreden met deze software. Het is makkelijk in gebruik en het heeft mijn bedrijf een flinke boost gegeven. Het biedt professionele uitstraling en stelt je online bezoekers “gerust” omdat alles er zo goed uitziet.
Ik kreeg allerlei positieve reacties als ‘eindelijk een website die GEEN pijn aan de ogen doet’ en ‘het is lang geleden dat ik zo’n fijne site heb bezocht’. Good job, IMU!
Zelf ben ik een gebruiker van Phoenix Ultimate. Eerst ben ik de gratis proef aangegaan omdat ik wilde weten hoe het werkt en of ik het pretig in gebruik vond.
Dit beviel me zo goed dat ik het gewoon door heb laten zetten. Goed om te weten is dat het niet deze website betreft. De kans is groot dat ik op korte termijn alles wat ik beheer over laat zetten naar Phoenix.
Phoenix is een dienst in de vorm van een abonnement. Dit betekent ook dat je altijd recht hebt op ondersteuning en op de nieuwste features zolang je lidmaatschap loopt. Op de overzichtspagina is te zien dat er twee abonnementen zijn.
Het Premium abonnement is een goede basis voor een mooie verkoopwebsite. Het Ultimate abonnement is de moeite waard als je vertrouwt op zoekmachines voor je verkeer. Je hebt dan snelle mobiele pagina’s en vele andere belangrijke SEO-tools.
Voor de meeste bedrijven is de Ultimate variant de beste keuze omdat je dan ook de blogmodule hebt. Bloggen is een belangrijke tool van content marketing als je meer verkeer naar je website wilt.
Ideaal is dat je meerdere licenties hebt (in beide abonnementen), zodat je meerdere websites kunt maken. Phoenix komt ook met hosting, waardoor je deze kosten ook weer uitspaart. Als je een populaire website hebt met veel dataverkeer, scheelt dit serieus veel geld.
Zijn de eigenaren van Phoenix BV betrouwbaar?
Phoenix is een product van de Internet Marketing Unie (IMU). Bekijk deze blog om te zien wat mijn ervaringen met de IMU zijn. Ik kan je in ieder geval verklappen dat het team achter Martijn van Tongeren en Tonny Loorbach uiterst betrouwbaar en behulpzaam is. Topervaring!
Het mooie van de IMU is dat ze zelf ook altijd openstaan voor verbeteringen binnen hun systeem. Zo waren er wat dingen binnen Plug & Pay waar ik tegenaan liep. Nadat ik dit aankaartte zijn ze vrijwel direct aan de slag gegaan om zaken te optimaliseren. Zo zie je maar hoe goed ze meedenken. Ze willen écht hun klanten zo goed mogelijk van dienst zijn. Mijn complimenten aan heel IMU.
Hoeveel kost Phoenix?
Voor Phoenix Premium betaal je 70 euro per maand of een kleine 700 euro per jaar. Voor Phoenix Ultimate betaal je 200 euro per maand of een kleine 2000 euro per jaar. Als je het geld kunt missen ben je dus in beide gevallen goedkoper uit met een jaarabonnement.

Ondanks dat is de prijs misschien wat aan de hoge kant voor beginnend verkopers. Uit mijn ervaring blijkt dan ook dat maar weinig beginnende ondernemers hiermee starten. Het is meer iets voor gevorderden en experts op het gebied in het online ondernemerschap.
Desalniettemin is het een ontzettend slimme en sterke zet om hier als beginnend verkoper mee aan de slag te gaan. Het scheelt veel tijd en werk. Daarbij weet je gewoon dat je iets wat uitmuntende kwaliteit in huis haalt, inclusief de ijzersterke service vanuit de IMU medewerkers.
Alleen als je erg handig bent én verstand hebt van het bouwen van websites, landingspagina’s, SEO enzovoorts, dan is het waarschijnlijk voordeliger om het zelf te doen. Alleen was je dan denk ik hier niet terecht gekomen 😉
Laat ik even alle voordelen en nadelen van Phoenix opsommen.
Voordelen van dit systeem
- Ontworpen door veteraan-marketeers. Alle effectieve psychologische trucjes om je verkopen te boosten, krijg je gratis van de jongens en meisjes van de IMU. Dit systeem is ontworpen met één ultiem doel: dat jij meer verkopen realiseert op een zo effectieve én efficiënte manier.
- Straal professionaliteit, kunde en gebruiksvriendelijkheid uit met je website. Het ziet er allemaal op en top uit. De IMU heeft hier echt goed werk verricht. Alles werkt super en is overzichtelijk voor de gebuiker. Uiteindelijk draait het daar allemaal om!
- Geweldige service. Je kunt je vragen stellen op het forum of aan de supportdesk van Phoenix. In beide gevallen krijg je binnen een werkdag antwoord. Ze denken heel goed mee en staan altijd zelf open voor optimalisaties.
- Geen technische kennis nodig. Alles werkt met templates, drag-and-drop en keuzemenuutjes. Ideaal.
- Overzichtelijke beheersmodule. Je vindt heel makkelijk je weg in Phoenix.
- Eén geheel. Je kunt zelf in WordPress ook een goed converterende website maken, maar dan wordt het een spaghetti van plug-ins die allemaal op elkaar in werken. Deze plug-ins hebben vaak effect op elkaar, waardoor je technische problemen krijgt. Als je teveel dingen tegelijk hebt draaien doet dat de snelheid en werking van je website ook geen goed. Al die problemen voorkom je met Phoenix.
- Geen verborgen kosten. Je betaalt een vast bedrag voor alles.
Nadelen en klachten van een Phoenixsite
- Prijs. Als beginnend internetondernemer is de prijs mogelijk een drempel.
- Ergens houdt het customizen op. Je kunt heel veel met Phoenix, maar uiteindelijk zijn de mogelijkheden wel beperkt. Als je een bijzondere website wilt met allerlei grafische toeters en bellen, dan is Phoenix niets voor jou. Deze website software is simpel, schoon doch krachtig en professioneel.
- Taal. Waarom de software zelf Engelstalig is, begrijp ik niet. Dit valt (tot nu toe) ook niet aan te passen naar het Nederlands.
Waar kun je inloggen na aanmelden?
Zodra je Phoenix hebt gekocht (of eerst gratis uitgeprobeerd) ga je naar: https://pages.imu.nl/sitemanager/login om in te loggen met je e-mailadres en wachtwoord.
Conclusie van deze review: Phoenix kopen of laten gaan?
Phoenix is een enorm solide basis voor je website. Schoon. Professioneel. Effectief. Gebouwt om professionaliteit & vertrouwen uit te stralen. Je kunt er heel veel kanten mee op en er zijn grote websites met Phoenix gemaakt. Een mooi voorbeeld hiervan is de site van Lifestyle of Business.
Natuurlijk kan het zijn dat je een keer uit de mogelijkheden van Phoenix groeit, maar dan heb je waarschijnlijk ook wel genoeg budget om een mooie website te laten maken.
Voor de meeste internetondernemers en (online) bedrijven voldoet Phoenix uitstekend. Je betaalt er best wat geld voor, maar als je een webbouwer inhuurt die dit allemaal uitvoert, ben je vaak veel meer kwijt.
Een website laten maken lijkt voordelig, maar er is uiteraard ook geregeld onderhoud nodig. Als je iets aan je website wilt veranderen, dan heb je die webbouwer weer nodig.
Websites die met Phoenix gemaakt zijn, lijken wel allemaal een beetje op elkaar. Dat is geen kritiek. De websites lijken op elkaar omdat ze gebaseerd zijn op effectieve principes. Alle smartphones lijken tegenwoordig ook op elkaar. Wil je een bijzondere website met allerlei grafische toeters en bellen, dan kun je beter zelf aan de slag gaan.
Als je je website met Phoenix bouwt, heb je een groot deel van je online presence staan. Het biedt natuurlijk geen garantie op verkopen. Uiteindelijk moet je zelf aan de slag met waarde bieden aan jouw bezoekers. Bloggen, video’s maken en andere manieren inzetten van (content) marketing.
Phoenix biedt jou wel die krachtige basis om iets prachtigs neer te zetten (voor jouw klanten).