Hoe kunnen we pijn als motivator gebruiken? Daar gaan we in dit artikel over hebben. Iets verderop in dit artikel laat ik je aan de hand van video & uitleg zien waarom we juist blij moeten zijn met de pijn, misery en nare gevoelens die we ervaren. HUH?! Hoor ik je denken.
Toch is het zo. (Emotionele) pijn en vervelende emoties zijn goed. Ze zijn een teken dat er iets moet veranderen. JIJ moet iets veranderen. Daarom is het zo belangrijk te luisteren naar onze emoties. En er vervolgens wat mee te doen…Waarom dat zo belangrijk is ga ik allemaal toelichten. Hoe je je pijn als motivator inzet in het bereiken van je doelen & dromen, ga je allemaal in dit artikel leren.
Waarom naar je emoties luisteren?
Zodra jij per ongeluk met een hamer op je vinger mept, voel je pijn. Die pijn kan zeer onprettig zijn. Tegelijk is het erg nuttig. Het beschermt ons. Het zorgt ervoor dat we die onhandige actie in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen. Zo zij het ook met emotionele pijn. Situaties en gebeurtenissen die nare emoties met zich meebrengen voorkomen we het liefst. Want… het doet pijn.
En daarom is het zo belangrijk om naar onze emoties te luisteren. Het is cruciaal en slechts weinigen doen het daadwerkelijk. Veel mensen hebben geen idee hoe. Emotionele pijn is een indicator van een gebeurtenis die we niet nog eens willen meemaken. Toch is het wonderlijk om te zien dat veel mensen pijnlijke situaties toch keer op keer weer opzoeken, ondanks dat ze de consequenties weten. Pijn wil iets zeggen. Het is een signaal vanuit ons brein dat er iets moet gebeuren. Dat het anders moet. Waarom zo weinig mensen daadwerkelijk actie ondernemen (pijn als motivator gebruiken) is mij een raadsel. Het verbaast me.

Wat als we pijn NIET als motivator gebruiken?
Heel simpel. Als we het nalaten om pijn als motivator te gebruiken, dan blijven we in dezelfde situatie zitten. Basically nemen we niet de verantwoordelijkheid over ons leven en we zullen niet verder komen in dat gedeelte van ons leven. Hier zijn de meesten van ons heel goed in. Klagen kunnen we als de beste. Excuusjes verzinnen zijn we heel goed in. Ook al zijn steeds meer mensen aanpakkers & doorpakkers. Nóg meer mensen zijn beter in het verzinnen van smoesjes om hun pijn vooral NIET aan te pakken. Daardoor blijf je in dezelfde situatie zitten. Door emotionele pijn “voor lief” te nemen of zelfs te onderdrukken met sigaretten, fastfood, alcohol, wiet of harddrugs. Het zijn allemaal manieren om pijn te onderdrukken in plaats van deze pijn als motivator te gebruiken. Om échte verandering in ons leven te veroorzaken. Je hebt waarschijnlijk zelf wel door dat dit nergens toe leidt. Het enige wat het onderdrukken van je pijn veroorzaakt is dat je op dat moment even beter met je problemen kan leven. Het lost alleen niets op. De volgende dag zijn je problemen er nog steeds.
Kan je ALTIJD pijn als motivator gebruiken?
Nee. Niet elke pijn kan of WIL je als motivator gebruiken. Sommige (emotionele) pijn is een kwestie van uitzitten, ondergaan en verwerken. Bijvoorbeeld als je net een dierbare hebt verloren of bij liefdesverdriet. Trauma’s en andere ingrijpende gebeurtenissen. Je begrijpt dat onderstaand stappenplan dan ook niet voor dergelijke issues bedoeld is. Onderstaand 5 stappenplan is bedoeld voor elk probleem waar je zelf iets aan kan doen. Denk aan een onaangename werksituatie, een niet-werkende relatie of een gebrek hebben aan een passie of vrienden. Hoe en wat daar gaan we het zo over hebben.
In 5 stappen van Pijn naar Pret (met pijn als motivator)
Om pijn als motivator te gebruiken beginnen we bij het helder krijgen van onze problemen en daar waar we echt mee aan de slag gaan.
Stap 1: Uitschrijven Pijn & Problemen
In de eerste stap schrijf je op een leeg vel papier of in een leeg Word-document ALLE problemen uit waar je nu tegen aanloopt. Waarin ondervind jij de pijn in je leven. Denk niet na over of je er nu iets aan kan doen of niet. Dat is even niet aan de orde. Het gaat er met name om dat we onze problemen en datgene waar we pijn ervaren uit ons hoofd en OP papier krijgen. Dit is het begin om onze pijn als motivator te gebruiken: het exact helder krijgen van onze pijn.

Als het even kan maak je er een opsomming van. Bijvoorbeeld: ik heb geldproblemen mijn werk is niet iets waar ik happy mee ben waarom kan ik geen vriendin krijgen ik voel me altijd moe mijn buurvrouw is lelijk ik ben te dik ik heb geen vrienden mijn kat is overleden en daar ben ik verdrietig om ik woon nog steeds thuis ik weet niet wat ik wil in mijn leven Hoe lang de lijst is maakt even niet uit. Hoe langer hoe beter. Dit betekent dat je veel kan doen. Als je een korte lijst hebt dan heb je het wel wat makkelijker, aangezien je dan zeer doelgericht te werk kan gaan. De kunst is namelijk om van onze pijn te vereren. Om pijn te zien als “tijd voor verandering.” Als je dat kan, ben je goed bezig.
Stap 2: Onderverdelen Pijn & Problemen
Als je stap 1 uitvoerig hebt gedaan: Pak een nieuw leeg vel papier of ga naar de volgende pagina in je document. Teken drie kolommen. Problemen zijn namelijk onder te verdelen in 3 categorieën. Schrijf in de linkerkolom bovenin het woord “WEL”. Schrijf in de middelste kolom bovenin het woord “NIET”. In de laatste kolom schrijf je bovenin “TOCH WEL”. Uit eerdere video’s ben je al bekend met deze methode en wat er volgen gaat. Toch gaan we het hier nog eens behandelen. Het is nu in elk geval heel belangrijk om 100% eerlijk te zijn. Realiseer je dat dit document puur voor jezelf is. Niemand anders zal er inkijken. Wees eerlijk met jezelf. Schrijf in de kolom onder ‘WEL’ alle problemen waar je nu tegenaan loopt waar je WEL wat aan kan doen. Schrijf in de kolom onder ‘NIET’ al jouw problemen op waar je NIETS aan kan doen. Vooral nu wil je echt eerlijk met jezelf gaan zijn. Want in de laatste kolom schrijf je onder ‘TOCH WEL’ alle problemen waar je TOCH WEL wat aan kan doen. Kijk naar alles onder ‘NIET’ en verplaats alles waar je toch wel wat aan kan doen naar ‘TOCH WEL. Het gaat er ongeveer zo uitzien:
2.1 Verdeel je problemen onder in de eerste twee kolommen.

2.2 Wees eerlijk met jezelf en verplaats problemen waar je toch wel wat aan kan doen naar de derde kolom!
Het moge duidelijk zijn dat je niets kan doen aan de pijn die je ervaart na het overlijden van je kat. De pijn die daaruit voortkomt is niet iets wat je wil onderdrukken. Je hoeft er geen actie op uit te zetten. De enige actie die je KAN ondernemen is bijvoorbeeld het verwerken van of het de tijd gunnen om de pijn te helen. Natuurlijk kan je er in eerste instantie niets aan doen dat je buurvrouw lelijk is. Maar je kan TOCH WEL iets doen aan de hinder die jij hiervan ondervindt. Bijvoorbeeld jezelf afleren om naar haar te kijken. Of jezelf trainen om je er niet meer aan te ergeren. Of verhuizen. Dat klinkt misschien heel drastisch, maar ik bedoel maar…
Wat ik hiermee wil laten zien is dat we vaak meer invloed hebben op onze problemen dan we denken. De vraag is eerder; zijn we bereid om oplossingen te vinden? Zijn we bereid het werk ervoor te doen om de gewenste situatie voor onszelf te creëren? We hebben meer invloed op ons eigen leven dan we vaak denken.
Hoe gebruiken we de pijn als motivator?
We gaan zo verder met stap 3. Alle problemen waar we WEL en TOCH WEL wat aan kunnen doen is pijn waar we iets mee kunnen. Als we hier niets aan doen, dan blijft de pijn. Veel mensen worden passief. Ze raken in zichzelf gekeerd. In plaats van dat ze actie ondernemen, gaan ze afleiding zoeken. Klagen. Schelden. Worden depressief. Steeds meer jongeren plegen zelfmoord.
Dit is verschrikkelijk. Het komt voort uit een soort van aangeleerde hulpeloosheid. We weten steeds minder goed hoe we met ons leven moeten dealen en hoe we ervoor zorgen dat we het leven op orde krijgen. Helaas werkt niets doen niet. Klagen ook niet. Schelden ook niet. Depressief worden is soms een natuurlijk verschijnsel. Het is iets waar we allemaal wel eens mee te maken hebben. Niets mis mee, zolang we na deze ‘deep rest’ er maar voor zorgen dat we aan de slag gaan met onze issues. Als je van pijn naar pret wil gaan dan is het belangrijk om pijn te zien, te erkennen en te gebruiken als jouw brandstof. Zie jezelf als een auto. Zie je pijn als benzine om daar te komen waar je naar toe wil. Je kan pijn als motivator of als de-motivator gebruiken. Aan jou de keuze.
Stap 3: Uitschrijven Gewenste Situatie
Nu we helder hebben waar we pijn aan ondervinden en inzichtelijk hebben waar we ook daadwerkelijk wat mee kunnen doen gaan we beginnen aan de MEEST IDEALE SITUATIE. Dit onderdeel is grenzeloos. Ga naar de volgende pagina in je Word-document en schrijf al je belachelijke en ronduit onrealistische dromen en doelen uit. Ga hiermee all-in en zero limits. Kijk hierbij naar je problemen waar je WEL en TOCH WEL wat aan kan doen. Kijk hierbij ook verder dan je problemen. Kijk vooral naar je meest ideale leven. Hoe ziet je meest ideale leven en dagen eruit?
Met wie ga je om? Wat ben je aan het doen? Wat ben je NIET aan het doen? Wat heb je allemaal om je heen? Enzovoorts. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Ik heb 2 miljoen op mijn bank staan. Ik leef ‘the laptop lifestyle’ en ben daarmee onafhankelijk. Geen vaste relatie meer voor mij. Meerdere vriendinnen is wat ik heb en daarnaast heb ik alle vrijheid om te daten. Ik woon in Dubai en heb een dikke villa. Mijn familie kan ik van alle gemakken voorzien. Er staat een Audio R8 Spyder Plus in het zilver voor mijn deur.
Stap 4: Uitschrijven Actieplan
Alles heel leuk en aardig. Een vel vol dromen en doelen is niets waard zonder een grondig actieplan. Hier is waar we de pijn als motivator gaan gebruiken. De pijn van het in een rotsituatie zitten (en niet daar zijn waar we willen zijn) gebruiken we om ACTIE TE ONDERNEMEN. Maar welke acties zijn er voor nodig? Dat is wat je op de volgende pagina van je Word-document gaat schrijven. Wat moet er gebeuren om jouw dromen en doelen te behalen? Misschien is het wel heel makkelijk. Misschien wil je in Dubai wonen en kan je afscheid nemen van je huidige werk. Als je nu al geld hebt om dat vliegticket te boeken; wat houd je dan tegen? Schrijf in elk geval alle acties uit die je morgen, overmorgen, volgende week, de week erop, het komende half jaar etc. wil en kan doen. En vooral GAAT doen. Zelfs al heb je er weinig vertrouwen in dat je het ook daadwerkelijk gaat doen. Het maakt even niet uit. Het gaat er nu even om dat we een helder beeld krijgen van datgene wat er gedaan moet worden om jouw ideale situatie te behalen. Of het nu gaat lukken en of je het gaat doen is even niet van belang. Wat ik zelf doe is het uitschrijven van een tijdlijn. Een tijdlijn voor over een half jaar, een jaar, twee jaar, vijf jaar en tien jaar. Op die manier weet ik precies wat ik wil, waar ik naar toe wil en hoe ik verwacht dat mijn leven zich gaat ontwikkelen. Tussentijds kan dit altijd veranderen en dat is oké. Zolang ik nu maar een goed beeld voor mezelf creëer waar ik over een tijdlijn sta en de acties die hiervoor nodig zijn vloeien hier vanzelf uit voort. Schrijf als laatste een mini actie op die je vandaag kan doen. Sterker nog; de actie die je NU kan doen!
Stap 5: Actie Ondernemen & Bijhouden
Dit artikel wil ik niet afraffelen. Toch ga ik het nu kort houden, want ik wil namelijk dat je die actie die je voor jezelf hebt gesteld voor vandaag zo DIRECT gaat doen. Even een dingetje, wat heel belangrijk is om te allen tijde te onthouden. Prijs jezelf voor het feit dat je ACTIE ONDERNEEMT. Of het nu lukt of niet. Het feit dat je ACTIE ONDERNEEMT is al goud waard! Als je alles of gedeeltelijk hebt uitgeschreven, geef jezelf dan een schouderklopje. Je bent goed bezig. Je onderneemt al meer actie dan 97% van alle mensen. Die mensen blijven liever hun favoriete serie kijken en gaan maandags weer lekker klagen op hun werk over hoe kut het leven hier in Nederland wel niet is. In mijn ogen kan je (in Nederland of België) twee dingen doen: vallen en blijven hangen in negativiteit. Dit valt ook wel onder een faal-mindset. Want het leven in Nederland is inderdaad erg duur en politici nemen oneerlijke beslissingen waardoor ‘hard werkend Nederland weer de sjaak is’. die frustraties gebruiken als brandstof. Actie ondernemen om ervoor te zorgen dat je het leven krijgt waar je naar verlangt. Dit is een Mindset voor Succes. Nederland is namelijk een land waarin we het zeer luxe hebben. Dit brengt een prijskaartje met zich mee (we behoren tot één van de duurste landen ter wereld) en zorgt tegelijk voor dat we ontiegelijk veel mogelijkheden hebben. Mogelijkheden waar miljarden andere mensen niet eens van durven dromen. Dus ZIE de mogelijkheden. GRIJP je kans. ONDERNEEM actie. En BLIJF je pijn als motivator gebruiken om de problemen aan te pakken. Net zo lang tot je je ideale leven voor elkaar hebt. JIJ KAN HET. Als laatste: ga er NU op uit. Dat wat je nu kan doen… DOE HET NU!
Samenvatting
Pijn als motivator gebruiken doe je met de volgende 5 stappen:
- Pijn & problemen uitschrijven (uit je hoofd, op papier)
- Pijn & problemen onderverdelen (wel, niet, toch wel)
- Gewenste situatie uitschrijven (wat is je meest ideale situatie)
- Actieplan uitschrijven (wat ga je wanneer doen)
- Actie ondernemen & bijhouden (doen, doen en nog eens doen – falen mag)