Plug en Pay Review (IMU) Mijn Ervaringen als Verkoper en Affiliate

In deze review van Plug&Pay lees je mijn ervaringen met de betaalpagina-dienst van Team IMU.

Plug and Pay is een tool van de Internet Marketing Universiteit (IMU) om de zorg van een professionele betaalpagina en checkout uit handen te nemen. Tegelijkertijd bevat Plug en Pay ook een affiliatenetwerk. Al met al vind ik het een zeer professioneel platform.

Je ontdekt in deze recensie:

 • Mijn ervaringen met Plug & Pay als verkoper van eigen producten (ik heb plug en play ultimate)
 • Wat ik van het affiliatesysteem vind en hoe ik dat ervaar tot nu toe
 • Wanneer deze service je geld wel (en absoluut niet) waard is

Hoe is het om te verkopen via Plug & Pay en hoe werkt het als affiliate? In deze recensie laat ik alles zien en krijg je de uitleg om je eerste betaalpagina hiermee op te zetten. 

Wat is Plug&Pay van de IMU?

Met Plug&Pay maak je in een handomdraai een professionele betaalpagina voor je website. Het is één van de diensten vanuit de Internet Marketing Universiteit van Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren.

Hieraan gekoppeld vind je allerlei zaken als affiliate marketing en exports. Je kunt aan alles zien dat Plug & Pay is ontwikkeld door ervaren marketeers. De betaalpagina is ontworpen om zoveel mogelijk mensen over de streep te trekken om jouw product of dienst te kopen.

Zo verdwijnt het menu van je website zodat klanten niet weg kunnen navigeren. Ook voeg je makkelijk een paar extra triggers toe om de verkoop te stimuleren. Denk aan nog een extra testimonial van een tevreden klant of een melding met ‘nog xx plaatsen beschikbaar’.

Je genereert ook veel extra omzet door een kassakoopje toe te voegen aan je productpagina. Veel mensen die een boek verkopen bieden voor een paar euro extra het e-book aan als kassakoopje. Veel klanten zijn nieuwsgierig en willen gelijk lezen. Zij betalen graag een paar euro voor het e-book. Dit is ideaal om upsells te maken.

Mooie bonus aan Plug & Pay is de mogelijkheid om te splittesten. Je kunt dan meerdere checkout pagina’s naast elkaar laten zien aan je bezoekers om zo te kijken welke het beste werkt en waar je kunt optimaliseren.

Hoe gaat het systeem in zijn werk?

De betaalpagina van Plug & Pay is enorm makkelijk in gebruik. Je koppelt je account snel aan een (bestaande) account bij Mollie. Je richt vervolgens de betaalpagina in. Met één druk op de knop selecteer je extra triggers die je op de betaalpagina wilt toevoegen, zoals een aftelknop, (tijdelijke) korting of een extra getuigenis.

Het enige dat je dan nog moet doen is de juiste Call-To-Actions toevoegen op jouw website. Denk aan een tekstlink of button op jouw salespagina of ander soort landingspagina. De bezoeker komt dan automatisch via een beveiligde verbinding uit bij Plug&Pay.

 • Aanvullend raad ik onze betaalpagina-tutorial aan. In dit artikel laat ik je stap-voor-stap zien hoe je een checkout maakt met behulp van Plug & Pay.

Bekijk mijn plug en pay review op video

Eerder heb ik een recensie gefilmd waarin ik mijn ervaringen deel. Zie hier:

Kosten van de betaalpagina software

Er zijn drie abonnementen bij Plug & Pay. Onlangs heeft Martijn van Tongeren de optie P&P Lite toegevoegd. Hierdoor kan iedereen laagdrempelig beginnen met de software voor €15 per maand of €108 per jaar. Hier inbegrepen zitten 50 transacties per maand, maar mis je diverse onderdelen zoals abonnementen afnemen, one-click-upsells en splittesting. Hiervoor zou je moeten upgraden naar Premium. 

Voor €49 per maand of €497 per jaar krijg je een betaalpagina met 500 gratis transacties per maand. Dit heet Plug & Pay Premium. Voor €125 per maand of €1164 per jaar (deze heb ik zelf) krijg je 2500 transacties en kun je ook gebruik maken van affiliate marketing. Dit is Plug & Pay Ultimate en bevat het hele plaatje.

Er is dus geen eenmalige betaling mogelijk waarbij je voor de rest van je leven toegang hebt tot Plug & Pay. Voor beginnende verkopers zijn de prijzen daarom wat aan de hoge kant. Je hebt toch aardig wat sales nodig om uit de kosten te komen. Gelukkig is daar de Lite versie om voor een laag tarief mee te kunnen doen.

Aan de andere kant helpt een sterke, professionele checkout pagina ontzettend bij het draaien van meer verkopen. Het zorgt ervoor dat de klant een gevoel van vertrouwen krijgt, in plaats van dat hij/zij denkt dat het niet koosjer is.

Dat scheelt uiteraard onwijs in het aantal verkopen dat je maakt. Sommige mensen zeggen wel eens dat de belangrijkste pagina in het salesproces de checkout is.

Plug & Pay versus PayPro

Het is ook handig om de genoemde prijzen af te zetten tegen de concurrentie.

Je koopt een geweldige basis voor je betaalpagina. Dat is een ding wat zeker is. En de meeste verkopers hoeven maar een paar extra sales te doen om deze investering terug te verdienen. En als je zelf een goede betaalpagina gaat maken, kost dat ook veel tijd, geld en moeite. Wat je veel beter kunt steken in hetgeen waar jijzelf goed in bent.

Andere aanbieders bieden ook betaalpagina’s aan (zoals PayPro), maar daar betaal je vaak extra voor allerlei dingen die je bij Plug & Pay gewoon gratis krijgt. Denk aan een export naar je boekhouding of het genereren van facturen.

Dit kost bij andere aanbieders, zoals PayPro vaak extra geld. Een ander nadeel van PayPro is dat je, naast je maandelijkse kosten aanvullend geld kwijt bent per affiliatesale. Bij Plug & Pay is dat niet het geval.

What you see is what you get.

Gratis ontdekken of Plug & Pay iets voor je is? Maak dan een vrijblijvend account aan. Als het je bevalt ga je ermee door. Vind je het niets, dan kun je je account zelf binnen een paar drukken op de knop opzeggen. Hierzo:

Plug & Pay Opzeggen

Hoe gebruiksvriendelijk is Plug&Play

Uit de voorbeelden blijkt al wel dat de betaalpagina’s die met Plug & Pay gemaakt zijn, er retestrak uitzien. Maar hoe goed werkt Plug & Pay nu echt en wat heb je nodig om tot een goede betaalpagina te komen?

Om dat te laten zien, neem ik je mee in de backend van Plug & Pay.Het aanmelden bij Plug & Pay gaat in ieder geval supersimpel. Je meldt je aan via de trialpagina en binnen vijf minuten kun je beginnen.

Het eerste dat opvalt dat als je het systeem opent, is de duidelijke interface. Links in beeld zie je het menu waarmee je de verschillende onderdelen van je betaalpagina kunt opbouwen, rechts een dashboard waarop je gelijk je verkopen ziet.

Je eerste betaalpagina maken

Het eerste dat je doet is Plug & Pay koppelen aan je Mollie account. Op dit moment kun je echt alleen Mollie gebruiken, maar dit is een prima betaalprovider met goede tarieven.

Als je dit hebt gedaan, definieer je eerst je producten. Hiervoor voeg je wat gegevens toe zoals de prijs, een afbeelding en een korte beschrijving. Deze zie je later op je betaalpagina.

Vervolgens kies je in het menu links voor checkout en maak je een betaalpagina. Je kiest een product en je bepaalt wat parameters, zoals welke informatie je uitvraagt aan je klanten. Desgewenst voeg je een one-click upsell toe die je direct laat zien nadat de klant het eerste product heeft gekocht.

Onder de tab lay-out maak je de betaalpagina pas echt. Je kiest hier uit een van de bewezen effectieve templates. Het kan zijn dat je de lay-outs niet mooi genoeg vindt, maar ik vind ze erg duidelijk. Even een voorbeeldje:

Voorbeeld checkout gemaakt met Plug&Pay

Voorbeeld van een afrekenpagina gemaakt met Plug & Pay.

Plug and pay backend

Nadat je je lay-out hebt gekozen, kun je een heel eenvoudig extra’s toevoegen op de pagina. Extra testimonials bijvoorbeeld of een kassakoopje. In dit voorbeeld heb ik een luisterboek als extra toegevoegd. Dit product heb ik eerder gedefinieerd. Onderstaande betaalpagina heb ik binnen 5 minuten gemaakt. De melding dat er geen betaalmethode is geselecteerd, komt doordat ik voor dit voorbeeld geen Mollie-account heb gekoppeld.

Super fijn is de mogelijkheid om te A/B testen. Je maakt een tweede template en Plug & Pay schotelt willekeurig een betaalpagina voor aan je klanten. Ideaal dus om te ontdekken welke pagina beter converteert.

Lees dit artikel voor mijn complete stap-voor-stap afrekenpagina-tutorial.

Zet affiliates in om je product te promoten

Ook heb ik gebruik gemaakt van affiliate marketing. Deze module heeft alles wat je mag verwachten van een affiliate netwerk. Jij bepaalt zelf de regels wie commissie krijgt en hoeveel. Het is zelfs mogelijk om verschillende profielen te maken, met verschillende beloningen en levensduur van de cookies. Ideaal.

Jij hebt de volledige controle over de promotie van jouw producten. Dat verschilt wezenlijk van PayPro’s affiliate netwerk, waarbij in principe iedereen met een affiliate link jouw producten kan promoten. Of je het nu hebt afgeschermd of niet.

Een groot nadeel aan Plug & Pay is dat het niet goed geschikt voor bedrijven die veel verschillende combinaties van producten verkopen zoals een kleding-webshop. Je moet dan steeds voor iedere combinatie een eigen betaalpagina maken en je moet de klant naar de juiste pagina toe weten te leiden.

Als jouw kassakoopje of upsell een shirt is (of een ander product in meerdere uitvoeringen of maten), dan kun je dit niet kwijt. Heb je een webwinkel, dan hoef je helemaal niet met Plug & Pay te beginnen. Ik raad dan WooCommerce aan voor WordPress.

Tot slot mis ik soms de mogelijkheden om dingen wat verder aan te passen aan mijn wensen. De garantie, onderaan in beeld op de betaalpagina, mag wat mij betreft wel iets prominenter in beeld. Ik kan deze tekst met geen mogelijkheid beter zichtbaar maken.

Aanmelden of inloggen als verkoper bij Plug & Pay

Plug en Pay ervaringen

Hier kun je je (eerst gratis) aanmelden. Hier vind je de inlogpagina. Voer je gebruikersnaam (email adres) en wachtwoord in om in te loggen. Eventueel kun je 2FA instellen, om je account opperbest te beveiligen.

Mijn review als affiliate bij Plug and Pay

Plug & Pay biedt ook een affiliate marketing netwerk. Als jij affiliate markeer bent of wilt worden kun je je hier gratis aanmelden. Dit is ideaal voor verkopers, omdat ze zo hun bereik en erkenning (en daarmee het aantal klanten) kunnen vergroten bij hun doelgroep.

Als affiliate promoot je producten van verkopers. Bij een succesvolle doorverwijzing (een sale) krijg je als affiliate een beloning in de vorm van een commissie. Dat is een deel van de verkoopprijs. Meestal ligt jouw commissie op 30% van de totale prijs die de klant betaalt. Dit wordt door de verkoper vastgelegd.

Dus bij een product van 1000 euro krijgt de affiliate in dat geval 300 euro. Dat zijn mooie commissies en hoe ik zelf ben begonnen als online ondernemer; producten promoten voor een voltijds inkomen.

Wil je ontdekken of je affiliate kunt worden voor een verkoper? Sommige verkopers of websites met (info)producten hebben op hun website staan dat zij een affiliate- of partnerprogramma hebben. In sommige gevallen kom je dan bij Plug en Play terecht.

Er zijn ook genoeg verkopers die niet duidelijk aangeven dat ze een partnerprogramma hebben. Echter zie je bij de checkout wel dat zij Plug&Pay gebruiken. Je kunt hen gerust een bericht sturen met de vraag of je hun producten mag promoten voor geld. Wellicht hebben zij zich niet aangemeld voor de marketplace. 

Met een beetje mazzel ben jij de enige die hun product(en) promoot. Oftewel; geen concurrentie!

Is het ECHT zo goed?

Juist omdat Plug & Pay voor verkopers wat aan de prijs is, weet je bijna 100% zeker dat ze hoge kwaliteit leveren. Om lachend meer dan €100 per maand voor een betaalpagina af te tikken, moet je product of dienst toch wel wat in je mars hebben. Dat doet niet iedereen zomaar.

Maar even over het affiliate gedeelte:

In mijn ervaring werkt het promoten van producten via Plug & Pay perfect. Zodra je bent toegelaten tot het affiliate programma van een verkoper, krijg je een duidelijk overzicht van welke producten de verkoper allemaal heeft, wat je kunt promoten en hoeveel commissie je krijgt.

Zo ziet het overzicht eruit

Zie hieronder als voorbeeld het overzicht van Slaapwijzer. Zij hebben een hoofdboek Perfect Slapen in 7 Stappen en daarbij enkele (kleine) producten die je kunt promoten.

Plug & Pay IMU affiliate

Wanneer een product een abonnement betreft zie je dat aan het Vinkje onder Wederkerend. Deze aanbieder biedt geen abonnementen aan, enkel eenmalige betalingen.

Veel verkopers hebben promotiemateriaal gemaakt dat je kunt gebruiken. Denk aan banners, testimonials, etc. Ook is het soms slim om niet direct naar de verkooppagina van het product te verwijzen, maar naar een andere pagina binnen de website.

In dat geval kun je (indien beschikbaar) een link pakken naar een gratis ebook of webinar op dezelfde website. En anders kun je altijd zelf een link aanmaken. Dat vind je allemaal onder het kopje Promotiemateriaal:

De uitbetaling van commissies verloopt volledig automatisch. Je loopt dus geen risico dat een verkoper er met jouw commissie vandoor gaat omdat hij niet uitbetaalt. Dit regelt het systeem van de IMU allemaal vanzelf.

In de beveiligde omgeving van Plug & Pay zie je allerlei statistieken over het aantal clicks op je links en de verkopen. Als je veel bezoekers krijgt, kun je deze gegevens gebruiken om verschillende ontwerpen van pagina’s te testen.

Hoe goed doet een product het?

Klein nadeel aan Plug & Pay voor affiliates is dat het lastig in te schatten is met welke producten je veel omzet kan gaan maken. Je moet hierbij vertrouwen op informatie van de verkoper of op je onderbuikgevoel.

Ga bij het kiezen van producten dan ook gewoon op je gut feeling af. Als jij denkt dat het product goed is, dan zal het (hopelijk) goed zijn. Uiteraard kun jij als affiliate ook een ware bijdrage leveren in het verhogen van sales en conversies, als je het goed doet. 

Als je echt een waardevolle bijdrage levert aan de verkoop van een product/dienst dan is een samenwerking zeker een mogelijkheid. Je krijgt dan privileges zoals een hogere commissie en zal je de eerste zijn die het hoort als er een nieuw product wordt gelanceerd; zodat je als affiliate daar direct op kunt inspelen.

Ik promoot inmiddels zelf vele producten en de commissies die ik krijg lopen erg uiteen. Is helemaal afhankelijk van het soort product en de niche. Bij de één is er een hoge conversie en de ander niet. Veel mensen die ik doorverwijs doen uiteindelijk een aankoop. Dit omdat ik weet dat de producten zeer sterk zijn. En de betaalpagina is natuurlijk goed.

De meeste verkopers via Plug & Pay geven een aantrekkelijke commissie. Als een product 1200 euro kost waar een commissie van 30% tegenover staat, dan is dat toch heel mooi meegenomen.

Eindelijk is daar de marketplace!

Lange tijd miste Plug & Pay iets dat andere netwerken wel hadden; een marktplaats. Er was geen portaal waarop vraag en aanbod bij elkaar werd gebracht. PayPro bijvoorbeeld, had dit wel.

Sinds een tijdje is de marketplace van Plug & Pay dan ook live. Je kunt sorteren op de meest succesvolle producten, maar ook op het soort commissie. Zo heb je een goed beeld van de mogelijkheden om geld te verdienen. Bij PayPro heb je de PayPro-score, waardoor je na verloop van tijd weet wat je ongeveer kunt verwachten qua opbrengsten. Bij Plug & Pay heb ik dit gevoel nog niet, maar dit komt wel.

Verkopers moeten zich actief aanmelden voor de marketplace. Hierdoor is het aanbod nu nog wat klein, maar het groeit rap. Ik ben al een paar producten tegen gekomen die ik niet kende en die ik wel wil gaan promoten. 

Ik ben ook als verkoper actief via Plug & Pay. Sinds ik de aanmeldingen heb open gezet, hebben zich meerdere veelbelovende affiliates bij mij gemeld. Mensen die actief zijn binnen mijn niche en die al een grote following hebben. Ideaal. Hier zie je een screenshotje van de marketplace en mijn product:

Plug & Pay marketplace

Aanmelden of inloggen als affiliate

Wil je je aanmelden als affiliate? Doe dat dan hier.

Zoek je het inlogscherm? Die kun je hier vinden. Voer je gebruikersnaam (email adres) en wachtwoord in om in te loggen.

Mijn algehele ervaringen met Plug & Pay

Plug & Pay is een dochteronderneming van de IMU, de Internet Marketing Unie. IMU heeft allerlei producten op het gebied van online marketing, zoals software voor online community’s en zoekmachineoptimalisatie.

Enkele producten/diensten van de IMU:

De IMU is een bedrijf van Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren. Tonny is in 2010 begonnen met het bedrijf. Martijn was oorspronkelijk klant, maar heeft zich later bij het bedrijf aangesloten.

Inmiddels is de Internet Marketing Unie één van de bekendste bedrijven in Nederland op het gebied van online marketing. Het bedrijf heeft een gigantisch bereik op social media.

Is het bedrijf betrouwbaar?

IMU, het moederbedrijf van Plug & Pay is een legitieme onderneming. Voor alle informatie over de internet marketing universiteit verwijs ik je graag door naar mijn geschreven recensie.

Service

Sommige affiliatenetwerken staan niet echt bekend om hun geweldige klantenservice. PayPro bijvoorbeeld vind ik echt te wensen over laten. En netwerken als Daisyon en TradeTracker kunnen er ook wat van. Late reacties, onpersoonlijk, onprofessioneel en de medewerkers lijken vaak weinig verstand van zaken te hebben.

Plug & Pay is er echter als de kippen bij om je vragen te beantwoorden. Ze reageren snel, zijn vriendelijk en denken echt met je mee. Verbeterpunten voeren ze, indien ze dit zelf wenselijk vinden en mogelijk achten, direct door. Sterk!

Belangrijk is ook dat het netwerk de verantwoordelijkheid neemt voor de transacties. Als je een vraag hebt over een transactie, word je niet naar de verkoper gestuurd, maar krijg je gewoon antwoord van Plug & Pay hoe het zit.

Hierin verschilt Plug and Pay erg van zijn concurrenten. In positieve zin. Ze zijn betrokken en doen echt hun best de beste te zijn. En in mijn ogen maken ze dat op deze manier waar.

Voordelen Plug & Pay

Volgens mij wordt het al wel duidelijk uit deze Plug & Pay review. Ik ben ontzettend tevreden met dit systeem. Zowel als verkoper als affiliate zijn mijn ervaringen uitmuntend.

Hieronder nog even een opsomming van alle sterke punten die ik in deze recensie heb besproken:

 • Krachtige betaalpagina. Sommige ondernemers zijn jaren bezig met het ontwikkelen van een goede betaalpagina. Veel bekende psychologische ‘trucjes’ kun je bij Plug & Pay met een druk op de knop aan zetten.
 • Geweldige service. Als je een vraag stelt, krijg je heel snel antwoord. De antwoorden zijn ook duidelijk. Daarbij heb ik zelf een knelpunt gedeeld waarop de programmeur van Plug&Pay direct een aanpassing heeft doorgevoerd. Kortom, fantastische service.
 • Geen technische kennis nodig. Een paar muisklikken is voldoende om je eigen betaalpagina aan je website te hangen.
 • Overzichtelijk. Je hebt de keuze uit twee pakketten en hoeft dus niet allerlei losse modules aan te schaffen.
 • Duidelijkheid. Alle verantwoordelijkheid voor commissies en de uitbetaling daarvan ligt bij Plug & Pay. Je hoeft dus niet oeverloos heen en weer te mailen met verkopers die ook van niets weten.
 • Toelatingssysteem. Wat ik erg prettig vind als verkoper aan het affiliatesysteem is dat niet jan-alleman mijn producten kan gaan verkopen. Ik heb het zo ingesteld dat ik eerst een affiliate verzoek moet goedkeuren. Eerst toets ik of de affiliate aansluit bij mijn bedrijf en producten. Zo niet, keur ik hem af. Bij een netwerk als Soofos en PayPro is dat andere koek, daar kan IEDEREEN die maar wil je producten gaan promoten. Ook mensen waarvan je liever niet hebt dat ze je promoten.
 • Marketplace. Het heeft even geduurd, maar vraag en aanbod kan elkaar nu vinden via de marketplace van Plug & Pay. De marketplace is pas net live, dus het aanbod is nu nog wat mager, maar het neemt rap toe.
 • Geen verborgen kosten. Bij de meeste affiliate netwerken betaal je naast de maandelijkse toegangsprijs nog eens een extra commissie per affiliate sale. Hierdoor lopen de kosten per sale flink op. Bij Plug&Pay niet. Je betaalt gewoon een maandelijks of jaarlijks bedrag en THAT’S IT.

Nadelen en klachten

 • Potentiële omzet als promotor lastig in te schatten. Je ziet als affiliate niet van tevoren hoeveel sales een bepaald product doet. Je ziet in de marketplace alleen een rangschikking. Dit geeft een aardig beeld, maar je moet toch een beetje afgaan op je eigen gut-feeling.
 • Prijs. Je betaalt tegenwoordig steeds meer. Ook al is alles van hoge kwaliteit, ik kan me voorstellen deze checkout-service minder toegankelijk is voor de kleine bedrijven. Al moet ik zeggen dat de pas gelanceerde Lite-versie het veel toegankelijker maakt voor iedereen.
 • Kans op overweldiging. Mijn ervaring met Plug & Pay Ultimate is dat het soms wel wat overweldigend kan zijn, gezien de hoeveelheid opties en knoppen die er zijn. Om alles helemaal te begrijpen en in kannen en kruiken te maken ben je echt wel eventjes zoet.
 • Het is niet geschikt voor mensen die een webshop beheren en veel verschillende combinaties aan producten verkopen. WooCommerce is dan een veel beter alternatief, mits je WordPress gebruikt voor je website.

Conclusie van deze Plug and Pay review

Plug & Pay is een fantastische tool, zowel voor verkopers als voor affiliates. Als verkoper krijg je een goed converterende betaalpagina die je makkelijk optimaliseert voor zo veel mogelijk omzet. De kassakoopjes bijvoorbeeld worden massaal gekocht (60%+ van de klanten schaffen ook het kassakoopje aan!)

Hier zitten veel slimmigheden in, zoals upsells en psychologische trucs. Bij Plug & Pay betaal je een vast tarief per maand of per jaar. Je hebt geen geklooi met allerlei modules. 

Omzet Plug & Pay

Ook dat zie je in je Plug & Pay dashboard

Ook al is de prijs misschien wat aan de hoge kant voor beginnende verkopers; je verdient dit geld zeker terug als je voldoende verkeer naar je betaalpagina weet te krijgen.

Als affiliate heb je een goed werkend systeem waarbij je automatisch alle commissies krijgt uitbetaald. Omdat er nu ook een marketplace is waar vraag en aanbod elkaar ontmoet, voorzie ik een mooie toekomst voor Plug & Pay.

Wat zeggen anderen over de betaalpagina tool

 • NoLimitWebdesign is van mening dat het relatief prijzig is voor de ‘normale mens’ om te gebruiken. Tegelijkertijd zeggen zij dat de prijs wel overeenkomt met het hoge niveau en kwaliteit van de betaalpagina’s die je maakt.
 • HetNLPCollege kijkt door de marketingtrucjes heen van de IMU, maar is al met al ontzettend tevreden over PlugAndPay.
 • Corne Marchand van cryptonite is net als ik zowel affiliate als verkoper via dit betaalsysteem. Hij is content met de werking en maakt regelmatig nieuwe pagina’s, upsells en kassakoopjes.
 • Aanvullend raad ik onze betaalpagina-tutorial aan. In dit artikel laat ik je stap-voor-stap zien hoe je een checkout maakt met behulp van Plug & Pay.

Plaats een reactie