Property Sourcing – Vind de Beste Vastgoed Deals voor Investeerders

Property sourcing is het vinden van goede vastgoed deals en deze leads doorverkopen aan andere vastgoedbeleggers. Het is een manier waarop je zonder startkapitaal geld kunt verdienen met vastgoed.

Ook als je de panden wel zelf wilt houden, is het vinden van goede vastgoed deals natuurlijk onmisbaar. Je maakt je winst al op het moment dat je het pand koopt en niet als je het verhuurt of verkoopt

In dit artikel vertel ik je alles over deal sourcing in het vastgoed en hoe je hier een succesvolle business van maakt. Goed om te weten is dat ik het gros van mijn successen met vastgoed te danken heb aan de training & begeleiding van IBA.

Of start met de volledige vastgoedcursus!

Wat is Property Sourcing?

Goede beleggingspanden zijn schaars. Zeker in een markt als nu, waarin er veel vraag is naar huizen, is vrijwel elk huis op Funda binnen een paar weken weg. De meeste huizen die je daar vindt, zijn ook gewoon te duur. Een vastgoedbelegger wil een goed rendement hebben en dat haal je vaak niet als je ruim boven de vraagprijs moet bieden.

Als deal sourcer in vastgoed help jij vastgoedbeleggers om panden te vinden die wel potentie hebben. Je bent in feite een soort aankoopmakelaar voor beleggers en vist de krenten uit de pap.

De mooiste deals maak je als je een woning vindt die niet aangeboden wordt via Funda. Maar kijk ook naar woningen waar eenvoudig waarde toe te voegen is, bijvoorbeeld doordat je de woning kunt splitsen. 

Wat kun je verdienen met property sourcing?

Ervaren beleggers bekijken soms tot wel honderd verschillende panden voordat ze overgaan tot een aankoop. Een groot deel wordt niet eens bezichtigd, omdat de cijfers bij voorbaat al niet kloppen.

Het scheelt iemand dus enorm veel werk als jij een deal aanlevert. Reken daarom op enkele duizenden euro’s per succesvolle lead. Als je gespecialiseerd bent, bijvoorbeeld in het aanleveren van bedrijfspanden met een hoog rendement, kan dit nog verder oplopen.

vastgoed deals vinden

Vergeet vooral niet om opstartkosten te vragen. Laat je klanten €200 betalen voordat je op zoek gaat. Zo filter je de serieuze klanten eruit. De rest van het geld ontvang je wanneer er een deal is of soms na de overdracht. 

Heb je geld nodig om te beginnen?

Heel weinig. Het mooie aan property sourcing is dat je er zonder grote geldbedragen mee kunt beginnen.

Je hebt wat kosten nodig om je bedrijf op te zetten, maar die zijn niet heel hoog. Verder moet je af en toe eens ergens heen rijden, iemand trakteren op een lunch of een uittreksel opvragen bij het Kadaster, maar dat is ook alles. 

Een paar honderd euro is vaak al genoeg om mee te beginnen. 

Het mooie aan property sourcing is dat je het ook part-time kunt doen. Het is in de praktijk wel handig als je doordeweeks afspraken kunt inplannen of kunt bellen. Dit lukt dus niet altijd even goed naast een full-time baan, maar met een vrije middag kom je een heel eind. 

Waarom property sourcen?

Er zijn drie hele goede redenen om je vastgoedcarrière te beginnen als property sourcer.

> Ten eerste heb je heel weinig geld nodig om te beginnen. Je hoeft ook geen grote risico’s te nemen met financiering. Tegelijkertijd zijn de verdiensten heel goed. 

> Als tweede bouw je een groot netwerk op. Je komt in contact met allerlei mensen die jou later kunnen helpen als jij je eigen vastgoedbedrijf opzet. 

> Tot slot en wellicht het belangrijkste, ervaring. Je leert van je klanten precies waar zij naar kijken en deze kennis neem je mee als je later zelf je eigen objecten gaat kopen. 

Hoe source je goede deals?

Om een goede boterham te verdienen als property sourcer, heb je een aantal eigenschappen nodig. Ik zet hieronder de belangrijkste op een rijtje.

Een uitstekend netwerk

Als sourcing partner in Nederland heb je twee netwerken nodig. Als eerste heb je mensen nodig die jou tippen over woningen die op de markt komen of zijn. Soms hoor je eens iets op de voetbalvereniging of op een verjaardag, maar je hebt ook vastgoedcontacten nodig. Makelaars bijvoorbeeld. 

vastgoed koper vinden

Als tweede heb je verschillende investeerders nodig. Een goede investeerder is gefocust. De ene investeerder vindt een renovatie misschien te veel werk, terwijl een andere belegger graag zelf de handen uit de mouwen steekt. 

Geloof verder niet dat je zelf alle kennis kunt opdoen die je nodig hebt om een goede business case te maken voor een investeerder. Je hebt input van nodig van anderen. Denk aan hypotheekverstrekkers, aannemers, architecten en andere experts. Verzamel een dream team om je heen. Alleen dan vind je de beste deals. 

  • Zeker in het vastgoed geldt: Your network is your net worth

Uitstekende sociale vaardigheden

Om alles uit je netwerk te halen, heb je hele goede sociale vaardigheden nodig. Kennis is macht en dus moet je alles te weten kunnen komen over een potentiële deal. Ik heb wel eens met een lege fietsband voor een huis gestaan dat ik wilde kopen. 

De eigenaar kwam naar buiten en we spraken wat. Zo kwam ik erachter dat hij het huis wel snel moest verkopen, omdat hij ergens anders al een nieuwe woning had gekocht. De volgende dag deed ik snel een bod onder de vraagprijs en was het huis van mij. 

Dit soort trucs zijn niet voor iedereen weggelegd, maar je moet het wel kunnen. 

Aan de andere kant heb je de investeerder. Ook hier heb je de nodige overtuigingskracht nodig. Waarom is dit echt een goede deal voor de investeerder? 

Soms heeft een investeerder veel vertrouwen in je en mag je de onderhandelingen doen. Je krijgt wat kaders mee, maar het doel is uiteraard om zo goedkoop mogelijk dat pand te kopen. Ergens is het makkelijker onderhandelen met het geld van een ander, maar je moet het wel doen. 

Een wiskundeknobbel

Vastgoed draait uiteindelijk om rendement maken en dus moet je heel veel rekenen. Het begint basisberekeningen van het bruto en het netto aanvangsrendement, maar er zijn ook wel complexere berekeningen nodig. 

Zeker in het begin, ben je eindeloos aan het rekenen. Bij alles moet je uitzoeken wat het kost. Op een gegeven moment weet je gewoon wel wat het kost om een paar sloten te laten vervangen.

vastgoed met hoog rendement

Excel doet het meeste werk, maar zeker bij een bezichtiging is het wel handig als je ook uit je hoofd snel wat basisgetallen kunt uitrekenen. Al is het alleen maar omdat je anders weggeeft dat je voor een belegger aan het werk bent. 

Het mooie aan dit vak is dat de cijfers niet liegen. Als jij eenmaal een deal hebt gevonden met een goed rendement, dan raak je deze geheid wel kwijt. Er is altijd wel iemand geïnteresseerd. 

Kennis over wet- en regelgeving

Het is onmisbaar als je geld wilt verdienen met vastgoed, weten wat er allemaal mag en niet mag. 

Er zijn veel onderdelen die belangrijk kunnen zijn voor jouw property sourcing business. Hoe zit het met huurrecht? Wanneer valt een woning onder de sociale huur? Wat mag er allemaal in een gebouw volgens het bestemmingsplan?

Het is enorm belangrijk dat je de wetten en regels goed kent. Als je een fout maakt, dan kunnen de gevolgen groot zijn. Er zijn property sourcers die tienduizenden euro’s hebben moeten betalen na een rechtzaak.

Het is echt niet nodig dat je een volledige HBO-opleiding vastgoed volgt. Een goede training over vastgoed met property sourcing kan zeker geen kwaad. Vaak leer je in zo’n cursus meer dan alleen de wetten en regels waar je op moet letten. 

Hoe je zonder vermogen een uitgebreid vastgoedportfolio opbouwt voor een passief maandelijks inkomen

Kennis is koning. Er zijn vele boeken over investeren in vastgoed geschreven en de stap om een vastgoedcursus te volgen kan soms de beste stap zijn die iemand zet. Dan krijg je er namelijk er ook direct een rijkelijk netwerk bij.

Het beste vastgoedboek vind ik Zonder Eigen Vermogen. En als we het over trainingen hebben, dan is de IBA vastgoedcursus de #1 aanrader binnen dit vakgebied. Chantalle en Marijn geven ook geregeld een gratis vastgoed masterclass waar je je voor in kunt schrijven. Voor meer informatie over de betaalde cursus zelf, raad ik je aan mijn IBA-recensie te lezen.

Veel plezier en succes!

Of start met de volledige vastgoedcursus!

Plaats een reactie