Rijke Pa, Arme Pa Review (Robert Kiyosaki): Samenvatting en Ervaringen na 5 Jaar

In deze review van Rijke Pa, Arme Pa deel ik mijn ervaringen met het boek van Robert Kiyosaki. Dit boek is een van de eersten die mijn ogen hebben geopend over geld verdienen buiten een standaard baan in loondienst. Het boek van Kiyosaki kwam op mijn pad toen ik op zoek was naar manieren om geld te verdienen op het internet en hoe ik een passief inkomen kon opbouwen. Nu, na ongeveer 5 jaar deel ik mijn ervaringen en een samenvatting van Rich Dad, Poor Dad.

En even een mooie quote:

“The poor and the middle class work for money. The rich have money work for them.” – Robert Kiyosaki

Wat is Rijke Pa, Arme Pa precies voor boek?

Je leeft ofwel in vrijheid, ofwel als een slaaf. Dat klinkt bot, maar zo heb ik het in ieder geval wel altijd ervaren. Robert Kiyosaki beschrijft dit ook in zijn boek. En hij legt fantastisch uit hoe de meesten van ons worden opgevoed door een “arme pa”.

Een vader die studeren en hard werken voor een baas stimuleert. Ook wel loonslavernij genoemd. Zo ben ik zelf ook opgevoed.

Of… je leeft in vrijheid en zorgt ervoor dat je niet voor geld werkt, maar dat geld voor jou werkt. Eindelijk iemand die er onderbouwd open over schrijft. En laat zien hoe de meesten van ons opgroeien om als slaaf te leven.

Mensen waren nog nooit zo depressief en in financiële problemen. 

Rijke Pa Arme Pa

De meesten gaan dan meer en harder werken, zonder dat ze er financieel heel veel op vooruit gaan. Om de pijn te verzachten gaan ze extra drinken of zelfs drugs gebruiken. Om even alles te vergeten. Is dit het leven zoals het bedoeld is of is er veel meer mogelijk?

Je overtuigingen aanpassen 

Het kan anders! Maar hoe? Dat beschrijft Robert in zijn boek:

  • Waarom rijke mensen niet voor geld werken maar geld voor hen laten werken
  • Het belang van het vergroten van je financiële intelligentie
  • Hoe je ervoor zorgt dat je loskomt van The Rat Race en als een vrij persoon kan leven
  • Waarom werken voor geld onverstandig is en wat je wél moet doen
  • Veel verschillen tussenarme mensen en rijke mensen

En misschien nog wel het belangrijkste… Je leert de basis van financiële vrijheid voor jezelf creëren.

Rich Dad Poor Dad samenvatting en de kern

Kiyosaki vertelt over hoe hij met twee vaders opgroeide toen hij jong was. De ene was rijk en de ander arm. Zijn eigen echte vader was zeer hoog opgeleid en had fantastisch werk, alleen waren zijn financiën een worsteling en kwam hij altijd geld tekort.

De tweede vader, de vader van zijn beste vriend, had een totaal andere kijk op geld. Hij had slechts de lagere school afgemaakt en bezat dus niet het ‘voordeel’ van een goede opleiding als dat Roberts’ echte vader had.

Het grote verschil was dat de tweede vader rijk was. Robert vertelt door het boek heen hoe hij is opgegroeid en vergelijkt alle verschillende filosofieën, ideeën en informatie die hij destijds kreeg wat betreft geld. Hij laat de verschillende overtuigingen van beide vaders zien en welke impact dat heeft op je financiële situatie. 

Het boek is gevuld met praktische handvatten

Je krijgt in Rijke Pa, Arme Pa praktische oplossingen over hoe je wél rijk wordt en wat je daarvoor moet doen. Een van de belangrijkste onderdelen hiervan is dat je een passief inkomen moet opbouwen. 

Het verdienmodel wat doorgaans als voorbeeld wordt gebruikt is het investeren in vastgoed. Een zeer nuttig boek.

Helemaal als je op zoek bent naar nieuwe ideeën in je leven en merkt dat wat je hebt meegekregen uit je opvoeding tot nu toe niet heel financieel lovend is geweest.

We worden normaal gesproken vooral opgevoed met de mentaliteit van de arme vader. Het standaard pad van opleiding-werk-pensioen is nog steeds de standaard voor vele huishoudens. 

Losbreken uit de rat race

Ik weet dat je niet hoeft te wachten tot je 65ste voordat je van vrijheid kunt genieten. Je kunt NU al 100% vrijheid hebben. Ik ben het levende bewijs. En met mij vele anderen, die bijvoorbeeld met het internet een voltijds inkomen hebben opgebouwd. En nooit meer voor een baas hoeven werken.

Mijn ervaringen met Rijke Pa, Arme Pa na 5 jaar

Rich Dad, Poor Dad was voor mij één van de eerste boeken die ik las toen ik er helemaal klaar mee was om met geld te worstelen en hard te moeten werken om anderen rijk te maken.

Echt, ik had er helemaal genoeg van en wist dat er veel meer in het leven zat dan het systeem waar de overgrote meerderheid van ons in gevangen zit.

Het boek kreeg ik in 2016 als aanrader van een goede vriend van me. En ja, het heeft mijn ogen wijd geopend. Als je het boek niet kent en op zoek bent naar manieren hoe het anders kan, dan is dit boek geen aanrader. Het is een must.

Persoonlijk ben ik van mening dat dit boek een must-read is voor iedereen die niet meer wil leven als loonslaaf. Meer vrijheid in je leven. Losbreken uit de rat race. Je financiële potentie maximaal benutten.

Robert Jansen

Ben je er klaar voor om geleidelijk aan iets voor jezelf op te bouwen, zodat je binnenkort afscheid kan nemen van je collega’s en je baas… Om nooit meer terug te hoeven komen? Als dat je wens is tenminste. Dan is dit boek voor jou geschreven.

Is dit boek voor iedereen?

Het korte antwoord is: nee.

Veel mensen zijn prima tevreden met hun situatie. Ze hebben een normaal salaris, een normaal huis en een normale auto. Ze werken gewoon fulltime, zijn hier prima tot zeer tevreden mee. Echt verandering hoeven ze niet. Of ze geloven niet dat verandering (voor hen) mogelijk is.

Rijk worden heeft alles te maken met mindset en de acties die je uitvoert. Rich Dad, Poor Dad is daarom niet voor iedereen geschikt. Een meerderheid wil of durft niet te veranderen. En dat is OK!

Het boek geeft waarschijnlijk een heel andere kijk op hoe je meer financiële ruimte voor jezelf creëert. Niet iedereen durft die confrontatie aan te gaan. Daarnaast zijn er ook nog genoeg mensen die het allemaal niet geloven. Laat het boek dan lekker liggen zou ik zeggen.

Een achterliggende boodschap wat veel terugkomt in het boek, is dat je soms risico’s moet nemen om verder te kunnen komen. Als ik kijk naar mijn eigen omgeving, willen de meeste mensen geen risico’s nemen, omdat ze bang zijn dat het mis gaat. Over het algemeen blijven mensen liever vasthouden aan het veilige leven wat ze al hebben.

Ook al zijn ze daar niet eens happy mee. Best wonderlijk vind ik nog steeds. Maar ja, wie ben ik om dat voor anderen te bepalen haha. Slechts enkelen zijn moedig genoeg om iets anders te proberen en een uitweg voor zichzelf te vinden.

Conclusie: Rijke Pa, Arme Pa kopen of niet

Als gezegd, het heeft mijn ogen geopend. Ongeveer 5 jaar geleden heb ik dit boek gelezen en ik kan nog steeds zeggen dat ik er dankbaar voor ben. Destijds vond ik veel concepten wat onwerkelijk en ontastbaar. Want “hoe kan ik mijn geld nu voor me laten werken als ik zelf niet actief aanwezig ben” dacht ik.

Het kwartje is daarna gaan vallen. Maar dat komt alleen doordat ik daadwerkelijk met de theorie aan de slag ben gegaan. Aan kennis alleen heb je niets. Dus wil je wat aan dit boek hebben, wil je het ook gaan toepassen in de praktijk.

Dus:

  • Wil je weten hoe geld echt werkt en de psychologie begrijpen achter financiële vrijheid?
  • Ben je er klaar voor om te werken aan je vrijheid?
  • En wil je leren hoe je rijk kan worden?

Dan is het bij uitstek een boek voor jou.

Plaats een reactie