Schuldenvrij Worden – Versla Geldproblemen en Schulden Voorgoed!

Hoe word je schuldenvrij op een relatief makkelijke manier? In dit artikel ga ik je meenemen in de “Easyway” om van al je schulden en geldproblemen af te komen. Ik weet als geen ander hoe het voelt om in de financiële problemen te zitten. Jaren geleden heb ik hier zelf ook mee te kampen gehad en ik wist niet hoe ik eruit kon komen. Het voelt verschrikkelijk, als een donkere wolk wat boven je hoofd hangt. 

Ik zat diep in de problemen, tot ik het boek over schulden van Allen Carr las. Dit boek heeft voor mij alles verandert en hiermee heb ik mezelf kunnen verlossen uit het drijfzand. Aan de hand van de easy way methode laat ik je zien wat ervoor nodig is om schuldenvrij te worden. 

De eerste stap naar een schuldenvrij leven

Mag ik je eerst even feliciteren? Ik heb namelijk goed nieuws. Dit artikel gaat jouw uitweg zijn van alle schulden. Op dit moment lijkt dat waarschijnlijk nog onrealistisch. Zelfs ondenkbaar. Als je in de geldproblemen zit dan overwoekerd dat alles. Schulden hangen als een donkere wolk boven het leven. Je hebt het idee dat je er nooit meer uit gaat komen.

Je voelt je neerslachtig en het kan zelfs zo zijn dat je je gaat isoleren. Het wordt een gevangenis waarbij ontsnapping onmogelijk lijkt. Wel, ik heb de sleutel van jouw gevangenisdeur. Voordat ik deze aan je geef wil ik je een aantal dingen vragen:

  • Als je verder leest en verlost wilt worden van de schulden, heb dan een open mind. Sommige dingen die je leest lijken in eerste instantie niet te landen, maar worden later duidelijk. Blijf open en lees zonder oordeel het artikel helemaal af.
  • Weet dat de geldproblemen waar je nu in zit NIET jouw schuld zijn. Weet ook dat het NIETS persoonlijks is. Iedereen kan in een financiële misère terechtkomen. Jong, oud, dik, dun, arm of rijk. 

De oorzaak van jouw schulden

Het is geen hogere wiskunde dat als je meer geld uitgeeft dan dat er binnenkomt, je in de schulden komt. En daar ligt precies het probleem van onze maatschappij. Wij worden gebrainwashed om geld uit te geven. Zelfs als we dat geld helemaal niet hebben, worden we aan alle kanten gestimuleerd om uit te geven.

Advertenties kom je overal in Nederland tegen. Je wordt er mee doodgegooid. Is het niet op YouTube, Facebook of als reclame op televisie, dan is het wel in de “onschuldige” supermarkt. Alle lekkermakertjes.. het lijken goeie deals. 

“Alleen deze week 50% korting”

“3 voor de prijs van 2”

“Nu 1+1 gratis”

Vooral die laatste is vies. Het lijkt een prachtig aanbod. Je koopt er 1 en krijgt er 1 gratis. Wauw. Wat een winst denk je misschien. Ja, voor de Albert Heijn ja. Je loopt de winkel binnen en hebt niet het woord “druiven” op je boodschappenlijstje staan. Maar ja, het is nu “Rode Druiven 1+1 Gratis”. Een kans die je MOET pakken, toch?

Nou, als je dat doet denk je dat je een geweldige deal hebt. Maar denk eens goed na… Jij bent niet de winnaar in dit geval. De Albert Heijn wel. Ze hebben je zo ver gekregen dat je een product hebt gekocht wat je helemaal niet nodig hebt. “Ja, maar ik kreeg er 1 gratis.” 

Denk je nu echt dat ze dit gratis weggeven? 

Ook al koop je 1 pak en krijg je er 3 gratis, dan nog maken ze er winst op. Het enige wat de appie en andere verkopers van producten / diensten willen is dat JIJ geld uitgeeft aan hun producten. En dat je het eigenlijk niet nodig hebt, maakt hen niets uit. Immers, jou maakt het ook niet uit. Op dat moment denk je ineens dat je het nodig hebt en dan koop je het maar. 

Vervolgens … één bak eet je nog wel leeg. Waarschijnlijk vergeet je die andere bak en kun je het de week erop weggooien.

Doorbreek de illusie van “gelukkig worden door geld uit te geven”

Nu denk je misschien, wat maakt die ene bak druiven nou uit. Inderdaad, die paar euro is het probleem niet perse. Het zit hem erin dat we van alle kanten worden gestimuleerd om geld uit te geven en dat mensen met schulden zich daarin mee laten slepen. 

Overal wordt je ermee geconfronteerd. Door reclames, advertenties en verkopers op straat. Maar dat niet alleen. Ook als we kijken naar celebrities, dan nemen we vaak wat zij zeggen aan voor waarheid. We zien een beroemdheid als voorbeeld en als het levende bewijs van “succesvol zijn”. 

Dus als een beroemdheid zegt dat ze voeding A gebruiken en medicijn B en koffie C en kleding D … dan denken heel veel mensen vervolgens dat ze dat ook moeten hebben. Ze denken dat het hen dan gelukkig maakt. En gaan ze volledig de mist in.

Precies door dit soort dingen komen we in de problemen. We geven geld aan dingen uit waarvan we DENKEN dat ze ons gelukkig maken. De nieuwste gadgets, spullen, kleding of auto. We kopen het, sluiten desnoods een lening af of trekken de creditcard leeg, en denken dat dit ons “vervuld” gaat maken.

Maar ga eens goed na bij jezelf. Hoe voel je je eigenlijk na al die aankopen? Heeft het echt het geluk gebracht waarvan je dacht dat het zou brengen? Of ben je bedrogen uitgekomen en voel je je slechter dan ooit? Nou.. precies dat is dus wat er gebeurd.

Geld uitgeven aan dingen die we ons niet nodig hebben (Allen Carr noemt dit zo mooi junkspending) maakt ons NIET gelukkig. Sterker nog.. het laat ons slechter voelen dan ooit. 

De correlatie met iedere andere verslaving

Het klinkt misschien ongeloofwaardig om iemand die structureel teveel geld uitgeeft in één zin te noemen met een rookverslaafde, iemand met obesitas of een heroïnejunk. Toch hebben ze allemaal 1 ding gemeen: ze lijden aan een verslaving.

Jep. Je leest het goed. Meer geld uitgeven dan goed voor je is, is een verslaving. De ene persoon is verslaafd aan sigaretten, de ander aan drugs, weer een ander aan eten en nog een ander aan werk. En zo zijn er ook mensen verslaafd aan geld uitgeven.

Ze kopen allerlei dingen omdat ze denken dat ze er gelukkig van worden. En ja, eventjes voelt het spannend. Ze trekken de bankpas of creditcard. Voeren de gegevens in. Hun ogen worden groter. En BAM! ze drukken op betalen. Yes, gelukt. 

Ook al kunnen ze het niet betalen (en zitten ze al in de schulden), toch kunnen ze zichzelf niet bedwingen. Want ze denken dat ze er gelukkig van worden. Ze denken dat ze het nodig hebben. Net als een alcoholist denkt dat ze de alcohol nodig hebben om met het leven te kunnen dealen. Net als dat iemand met obesitas denkt dat ze zich beter voelen als ze nog meer eten.

En ja. Eventjes voelen ze zich wat beter. Het voelt goed om te kunnen toegeven aan datgene waar ze zo’n behoefte aan hadden. Maar al gauw voelen ze zich belabberd. Toch weer toegegeven. Toch weer de fout ingegaan. Ze wisten dat het niet goed voor ze was, maar ze zijn toch weer gevallen voor de verslaving.

Dit is een belangrijke les. Weet dat meer geld uitgeven dan je lief is een verslaving is. En ga eens goed na bij jezelf hoe je jezelf voelt zodra je weer iets hebt gekocht wat je enerzijds niet nodig hebt en anderzijds ook niet kon betalen. Voelt niet goed, ofwel?

Zonder ontwenningsverschijnselen stoppen met teveel geld uitgeven

Mensen die verslaafd zijn aan roken zeggen vaak dat ze een sigaret nodig hebben om rustig te worden. Het ironische is dat ze inderdaad een sigaret nodig hebben om rustig te worden, maar dat niet vanwege problemen of stress in het leven. Want daar helpt het namelijk niet tegen. Sterker nog, sigarettenrook is een extra aanslag op het lichaam en veroorzaakt juist MEER stress. Komt door die honderden verschillende giftstoffen dat het bevat.

Wat wel zo is, is dat ze door het roken van een sigaret, de verslaving even voeden en daarom rustiger worden. Hun lichaam is afhankelijk geworden van tabaksrook. Als er een tijd lang niet gerookt wordt, dan begint de verslaving op te spelen… “Hallo, waar blijft mijn voedsel, mijn rook?” 

De verslaafde wordt onrustig, gaat roken en wordt vervolgens even rustig. Dit is de endless cycle waar ze in blijven zitten als ze het niet weten te doorbreken. Het is een illusie. 

Als je stopt met roken terwijl je rookverslaafd bent of stopt met suiker eten terwijl je een suikerverslaving hebt, kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Dat is echter alleen op het moment dat je jezelf hebt aangepraat dat de verslaving je iets brengt. Dat het goed voor je is, dat je het nodig hebt of dat je er plezier uit haalt. 

Zodra jij je beseft dat het niets voor je doet en je het letterlijk niet nodig hebt, kun je vrij pijn- en probleemloos stoppen. Gelukkig kan dit met het stoppen van teveel geld uitgeven sowieso. Je hebt geen ontwenningsverschijnselen. Sterker nog, je voelt je waarschijnlijk al veel beter nu je je beseft dat je het geluk niet uit spullen hoeft / kunt halen. 

Onze basisbenodigdheden om gelukkig te zijn

Het grappige van alles is dat de dingen die ons ECHT gelukkig maken vrijwel altijd gratis zijn. Door het bos fietsen met een lekker zonnetje aan de lucht, tijd doorbrengen met ons gezin of familie, een fijne strandwandeling maken of hardlopen met een vriend(in). Deze dingen kosten niets, maar zijn ons het meest dierbaar. Hier worden we ECHT gelukkig van. 

Ook hebben we als mens helemaal niet veel nodig om te kunnen overleven. We hebben voedsel en water nodig, een dak boven ons hoofd en genoeg warmte. Om ons gelukkig te voelen hebben we een veilige basis nodig en de mensen van wie we houden om ons heen.

Heel veel meer dan dat hebben we niet nodig. Kijk eens naar mensen in de armste gebieden van Afrika. Ze hebben qua materialisme vrijwel niets en toch zijn ze heel gelukkig met wat ze hebben en vooral: wie ze hebben.

Alles is een keuze

Bedoel ik hier nu mee dat je alles moet verkopen en als armoedzaaier in een hut moet gaan wonen? Zeker niet. 

Wat ik er alleen mee wil zeggen is dat alles wat je koopt een keuze is. Natuurlijk wil je een beetje fatsoenlijke kleding dragen. Je wilt er netjes, fris en stylish uitzien. Zodra je schoenen gaten hebben wil je nieuwe kunnen kopen. Uiteraard. Alleen gaan we als mensen vaak veel te ver. We kopen dure kleding die we niet nodig hebben, maar omdat we denken dat we zo in de smaak vallen. 

We kopen de nieuwste smartphone omdat we denken dat we anders van alles moeten missen. We kopen een dikke auto terwijl met een veel minder prijzige ook ons doel bereiken: van A naar B gaan. We kopen een veel te grote televisie die we eigenlijk niet kunnen betalen, maar omdat we denken dat we anders arm lijken of wat dan ook.

Dit zijn allemaal keuzes die we maken. En ook jij hebt vele keuzes gemaakt die ervoor hebben gezorgd dat je nu in de schulden zit. Nogmaals, dit is niet jouw schuld. Dit komt door de suggesties vanuit de wereld om ons heen. En nu is het tijd voor verandering

Draai om en loop in tegengestelde richting

Stel je voor dat je ’s avonds in het bos loopt. Het wordt steeds donkerder en je raakt verdwaald. Op een gegeven moment zie je helemaal niets meer en weet je niet meer waar je heen moet. Je kunt dan wel verder lopen, maar dan raak je nog verder de weg kwijt. Er is op dat moment maar één juiste oplossing. Omdraaien en in tegengestelde richting lopen naar de plek waar je vandaan kwam.

Zo is het ook met jouw schulden. Je bent hier nu in verzeild geraakt en hebt besloten om te stoppen, om te draaien en er nu voor eens en voor altijd van verlost te zijn. Dat is alleen al super goed. 

Het is belangrijk dat je dit artikel tot nu toe helemaal hebt gelezen en vooral hebt begrepen. Je begrijpt dat je niet gelukkig wordt van geld uitgeven aan dingen die je niet nodig hebt. Je beseft je dat meer geld spenderen dan je hebt een verslaving is. Ook zie je in dat het tijd is voor verandering.

Zo ja, super! Lees verder. Zo niet, begin dan opnieuw. 

7 stappen om zonder geldproblemen verder te leven

Het begon bij het doorzien en daarmee stoppen van alle brainwashing. Die belangrijkste stap hebben we nu gehad en zo kunnen we verder.

Stap 1: Wees optimistisch en heb vertrouwen

Het maakt niet uit hoog je schuld is. Feit is dat je het donkere, overheersende gevoel dat je had kunt loslaten. Je weet nu dat jijzelf niet de schuldige bent voor de schulden die er zijn veroorzaakt. Natuurlijk, je hebt zelf de pas getrokken om (veel) te veel te kopen. Toch was dat met de mindset waarin je niet beter wist. Plus geloof me als ik zeg dat ik de oplossing voor je heb. Er is geen probleem meer, omdat je de switch hebt gemaakt. 

Je weet dat je niet gelukkig (sterker: zeer miserabel) wordt van overspending. Met dat inzicht is je probleem verdwenen, tenzij je die nog maakt in je hoofd. Zolang jij geen nieuwe schulden aangaat is het goed. Dan is dat het keerpunt; het moment waarop jij de alles veranderende beslissing hebt gemaakt.

Heb vertrouwen in het proces en het plan wat we gaan maken. 

Stap 2: Trap niet in lekkermakertjes om dingen te kopen die je niet nodig hebt

Het enige wat we nodig hebben om te overleven is voedsel, water, een dak boven ons hoofd en warmte. Ik hoef het waarschijnlijk niet nogmaals te vertellen, maar de reden dat je geldproblemen hebt gekregen is omdat je veel meer hebt gekocht dan je nodig had (om te overleven).

Dat moet per direct stoppen. Wat anderen ook doen of zeggen, in reclames, advertenties of met lekkermakertjes in de supermarkt. Als je het niet nodig hebt, koop het dan niet. Tevens mag je best open zijn tegenover andere mensen over dat je nu bezig bent wat zuiniger aan te doen. 

Het zou dus ook niet verkeerd zijn om andere gewoontes onder de loep te nemen, zoals drinken, roken, uitgaan, andere dure hobby’s (waarbij vaak ook nog de nodige consumpties worden genuttigd) en patatdag. Hier worden vaak veel kosten gemaakt, zonder dat we het echt doorhebben. 

Elke week een patatdag lijkt weinig, maar als je dan telkens 25 euro betaald, wordt dat een maandelijks bedrag van 100 – 125 euro. Dat is rond de 1300 euro wat je in een jaar uitgeeft aan patat. Dat geld kan (nu) ook anders besteed worden, zoals aan eten waar je je lichaam werkelijk mee voedt. Verse groenten, fruit en noten bijvoorbeeld.

Stap 3: Vernietig onnodige uitgaven en verhoog je inkomsten

Aan de ene kant wil je alle uitgaven die je zou doen, maar eigenlijk niet nodig hebt tot het absolute minimum beperken. Bij iedere aankoop die je wilt doen, denk dan eerst: “Heb ik dit nu echt nodig? Kan ik dit nu we betalen?” 

Zo nee, doe jezelf dan een plezier en koop het niet. 

En ervaar vervolgens eens hoe TROTS je bent dat je het niet hebt gekocht. Dat voelt pas ECHT goed.

Mooi, tegelijkertijd kan het goed zijn om te kijken hoe je je inkomsten kunt verhogen. Ik kan natuurlijk niet in jouw levenssituatie kijken. Maar een paar uurtjes extra per week bijklussen kan al veel verschil maken. Heb je bijvoorbeeld een auto die in de avond niet gebruikt wordt? 

Benut de auto om extra geld te verdienen als Über chauffeur. Of vind je koken super leuk? Wie weet kun je een soort van bestelservice beginnen in de avonduurtjes. Of ga net als ik online geld verdienen.

Benut je tijd effectiever

Vaak zitten mensen ’s avonds urenlang naar de tv te turen. Soms wel 4 uur lang “ter ontspanning”. Nou, ik weet niet hoe lang deze personen ontspanning nodig hebben, maar ik ben na een uur televisie kijken er wel aardig klaar mee en ga ik liever iets nuttigs doen met mijn leven. 

Stel nu eens dat je 3 avonden per week 2 uur per keer wat extra bij kunt werken. Laten we het afronden naar een vergoeding van 10 euro per uur. Dat is 3 dagen x 2 uur x 10 euro = 60 euro wat je er per week bij hebt. Als je dat 40 weken per jaar zou doen dan pak je in een jaar 2400 euro extra. En als je dan ook nog eens die patatdag hebt geschrapt zoals omschreven bij stap 2 heb je zo in een jaar dik 3000 euro extra. 

En dat al bij 2 kleine aanpassingen en minimale effort.

Kortom: schrap onnodige uitgaven zoveel mogelijk (de dingen die je NIET nodig hebt om te overleven) en probeer een extra inkomen aan te boren; ook al is het ‘slechts’ 10 euro per maand in je voordeel. 

Moet je eens zien wat een stappen je hiermee al maakt. Je maakt geen nieuwe schulden meer en tegelijkertijd genereer je meer inkomen. Jouw uitweg komt steeds sneller in zicht.

Stap 4: Schrijf al je schulden op

We moeten een soort ‘nulpunt’ creëren van de huidige situatie. Het is essentieel om precies, op de cent nauwkeurig, te weten waar je nu staat. 

Daarom gaan we ALLE schulden ophelderen. Ja, alles. Ik weet het, dit kan pijnlijk, maar het moet gebeuren. Een van de voornaamste redenen dat je überhaupt in de geldproblemen bent gekomen is doordat je je kop in het zand hebt gestoken voor een te lange tijd.

Daar komt nu verandering in.

Het wordt tijd om alles te noteren, zodat je weet waar je nu staat en dus vanuit waar je alle rommel kunt gaan opruimen. Pak een leeg excel sheet of leeg vel papier en gebruik twee kolommen. In de linkerkolom schrijf je alle instanties en personen waar je geld aan schuldig bent. In de rechterkolom schrijf je de exacte bedragen die je ze schuldig bent.

Met alles bedoel ik dus ook een studieschuld, geld wat je van vrienden of familie hebt geleend en hoeveel je schuldig bent aan je creditcardhouder. Over creditcards gesproken…

Stap 5: Vernietig je creditkaarten

Je hebt misschien het idee dat creditcardbedrijven het beste met je voor hebben. Dat ze er zijn om je bij te staan op het moment dat je extra geld nodig hebt, of als je een vlucht moet boeken waarbij een creditcard wordt gevraagd.

Niets is minder waar. Een creditcard wordt niet uitgegeven voor jouw bestwil, maar voor de bestwil van de uitgever. Ze laten je wel DENKEN dat het in jouw voordeel werkt. Je krijgt soms zelfs een prachtige zilverkleurige. En als je “helemaal bijzonder bent” krijg je een goudkleurige.

Voor sommige mensen is een creditcard niet meer weg te denken. Vooral omdat ze zo diep in de schulden zitten dat ze niet anders meer kunnen. Wat begint bij een 2000 euro limiet wordt later (noodgedwongen) verhoogd naar 5000 euro limiet.

En als dat limiet volledig is opgemaakt wordt er een tweede creditcard aangevraagd. En zo een derde. Enzovoorts.

Creditcardbedrijven zijn blij als jij jouw tegoeden niet kunt betalen, want zo kunnen zij extra kosten in rekening brengen. Ze lokken je eerst met lage tot weinig kosten. In begin gaat het nog en kun je het nog wel bijhouden, je denkt dat je bij uitzondering gebruik maakt van de kaart.

Van kwaad tot erger

Maar dat is precies wat zij willen. Het gaat hier niet om jou. Het gaat hier om de bedrijven achter deze creditcards, want je komt steeds dieper in de schulden en moet steeds meer geld aan hen betalen. Dikke winst dus voor hen. 

Stop hier per direct mee en laat je niet meer meeslepen in deze mooie beloftes. Nu je op de hoogte bent van alle brainwashpraktijken die verkopers, adverteerders, supermarkten, reclames, marketeers en creditcarduitgevers op je proberen uit te oefenen zie je er DWARS doorheen. 

Als het goed is ga je ook merken dat – waar je ook staat, loopt, kijkt of luistert – er van alle kanten wordt geprobeerd jou een poot uit te draaien. Om je dingen te laten kopen die je NIET nodig hebt. Hier ben jij niet bij gebaat, maar gaat om de winst van degene die je tegenover je hebt.

Tijd dus om een schaar te pakken en de creditkaarten door te knippen. Doe dat NU! Weg ermee. Je doorziet hoe een creditcard je in zijn greep houdt door alle mooie beloftes en het jou bijzonder laten voelen. Je hebt de sleutel van jouw cel en kunt er nu uitstappen. Doe het. Loop weg, vernietig de creditcards en keer nooit meer om.

Het zal je een intens gevoel van bevrijding geven, omdat dit de next step is naar een leven zonder schulden.

Stap 6: Word de expert van je financiën

Alles wat je op papier zet over jouw financiële plaatje hoeft niemand anders te zien. Het is puur en alleen voor jou. Uiteraard mag je het gerust met iemand delen als je hulp hebt ingeschakeld bij je schulden. 

Dit betekent hoe dan ook dat je 110% open kaart wilt spelen. Een van de voornaamste redenen dat je in geldproblemen bent terechtgekomen is omdat je langere tijd de kop in het zand hebt gestoken, even plat gezegd.

Daarom is het van essentieel belang dat je 100% eerlijk en transparant gaat zijn. Als het goed is heb je nu alle schulden al op een rij gezet in stap 4. Zo niet, doe dat alsnog.

Dan gaan we ons nu focussen op het volledig uitschrijven van al jouw inkomsten en uitgaven. Pak een nieuw excel sheet erbij en schrijf alles onder elkaar. Hoeveel komt er binnen. Hoeveel geef je uit.

Zowel de vaste lasten als onregelmatigere kosten zoals kleding, boodschappen en brandstof. Noteer alles zodat je een goed startpunt. We hebben precies helder hoe jouw financiën er nu uitzien.

En wat we nu willen doen is alles van dag op dag gaan tracken. 

Verandering is pas mogelijk na bewustwording. Tracking is hiervoor nodig.

Een maand lang dagelijks bijhouden

Ik wil je vragen om iedere dag van de eerste dag tot en met de laatste dag van de komende maand bij te houden hoeveel euro je uitgeeft en waaraan. Je kunt het zelfs zo doen dat je ook alle vaste lasten erbij betrekt.

Als het nu de 7de van de maand is, begin dan wel alvast voor deze maand. Maar we moeten het echt van 1 volledige maand duidelijk hebben, zodat we precies kunnen zien wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Dus begin alvast, ook al het nog niet de eerste. Dan kun je oefenen en wordt het alvast een gewoonte.

Schrijf het liefst alles meteen op. Dus ben je naar de winkel geweest, noteer het dan direct. Dat mag ook in een klein notitieblokje of iets dergelijks. Daarbij.. probeer ook kosten zoveel mogelijk te scheiden, vooral als je ook met verslavingen te maken hebt.

Kijk je kunt wel opschrijven:

Ventilator €21,99
Kado mama €15,50
Kaart en postzegel €3,44
Boodschappen €63,00

Maar als je van die €63 boodschappen doen €13 hebt uitgegeven aan sigaretten, dan wil je dat het liefst gescheiden houden. Zo krijg je namelijk een beter beeld van het voedsel (eerste levensbehoefte) en dingen die je eigenlijk niet nodig hebt maar je toch niet kunt weerstaan (de rookverslaving).

Dan wordt het dus:

Boodschappen €50
Sigaretten €13

Na een maand heb je een heel duidelijk beeld van waar je allemaal geld aan uit hebt gegeven. De kans is nu groot dat je ook dingen ziet waarvan je niet wist dat je er zoveel geld aan uitgaf. Vooral als we in de schulden zitten proberen we zoveel mogelijk zo snel mogelijk te vergeten. Daardoor krijg je vaak te maken met sluipkosten.

Die komen, als je alles netjes van dag tot dag hebt bijgehouden, dan bovendrijven. Zo wist je misschien niet hoeveel geld er eigenlijk maandelijks opging aan Thuisbezorgd en besef je je dat elke week een krat bier drinken misschien toch wat teveel is als je het grotere plaatje ziet.

Stap 7: Het plan om schuldenvrij te worden

We zijn er bijna. Ik ga je nu de laatste sleutel geven van de deur naar jouw vrijheid. Keer alsjeblieft nooit meer terug. Doe die belofte aan jezelf.

Pak nu al jouw uitgaven erbij die je voor 1 maand lang dagelijks hebt bijgehouden. Je doet er goed aan al deze uitgaven eerst onder te verdelen in verschillende categorieën. Denk aan de categorie Boodschappen, Buiten de deur eten, Spullen voor in huis en Sociale Activiteiten. Bijvoorbeeld. 

Kijk zelf waar de uitgaven onder vallen.

Vervolgens wil je in een excel bestand een concrete onderverdeling gaan maken van al jouw uitgaven tussen twee categorieën:

  • Essentieel
  • Niet-essentieel

Boodschappen kunnen onder essentieel. Sigaretten en bier, valt dat voor jou onder essentieel? Wat valt er allemaal onder niet-essentieel? Onthoudt: dit is JOUW overzicht. Dus als jij vindt dat iets onder essentieel of niet-essentieel valt, noteer het daar

Kom je maandelijks uit met “essentiële kosten”?

Als je inkomen gelijk of meer is dan wat er onder ESSENTIEEL uit gaat, dan zit je sowieso goed. Dat betekent dat er genoeg binnenkomt om te kunnen overleven. Als je niet uit komt, dan moeten er extra veranderingen worden doorgevoerd.

Ten eerste wil je dan kijken naar dingen die eigenlijk niet essentieel zijn, maar die jij wellicht nu wel heel belangrijk vindt en onder essentieel hebt gezet. Dit kunnen kosten zijn voor eten laten bezorgen, drank en misschien dat je er hobby’s op na houdt die je veel geld kosten. 

Je wilt kijken welke je van deze kosten, die dus in feite NIET nodig zijn om te overleven, kunt schrappen. Wees eerlijk naar jezelf. Welke kosten kunnen geschrapt worden.. MOETEN geschrapt worden om ervoor te zorgen dat je inkomen hoger wordt dan je maandelijkse uitgaven?

Let op. Het gaat hier om jouw vrijheid, je toekomst en je gevoel van welzijn. Wees kritisch.

Zorg dat je minstens quitte speelt

Als er verder niets mogelijk is en je uitgaven blijken maandelijks hoger dan je inkomsten, dan moeten er gauw extra maatregelen worden getroffen. Je moet ofwel als de wiedeweerga extra inkomsten gaan genereren of je moet vaste kosten omlaag gaan brengen. 

Dit kan zelfs betekenen dat je moet verhuizen naar een goedkopere woning. Stel dat je nu 900 euro per maand huur betaalt en je komt maandelijks 300 euro tekort. Dan is het geen slecht idee om een huurwoning te zoeken in de range 500 – 600 euro per maand.

Kijk welke maatregelen er nodig zijn om de essentiële uitgaven gelijk te trekken met het inkomen wat je hebt. Onderneem nu actie, want als je dit op zijn beloop laat kom je alleen maar dieper in de problemen.

Maak het plan voor het definitief aflossen van je schulden

Als je dit allemaal in kaart hebt gebracht wordt het tijd om een schuldenplan te maken. Wat je voor deze laatste stap doet is dat je percentages gaat uitrekenen. Je wilt voor iedere schuld uitrekenen hoeveel procent het van het totaal is.

Dit kun je in Excel als formule opvoeren door PERCENTAGE = SCHULD X / TOTALE SCHULD x 100

Als voorbeeld:

Totale schuld = €51.480 waarvan Studieschuld = €22.411
Dan doe je dus 22411 / 51480 = 43,53% van de totale schuld betreft de studieschuld.

En zo wil je dat uitrekenen voor iedere afzonderlijke schuld die je hebt. Die percentages hebben we nodig voor de volgende zet. Want we willen namelijk alle schulden evenredig gaan aflossen met het bedrag dat jij tot je beschikking hebt. Stel dat jij 300 euro per maand beschikbaar hebt om je schulden af te lossen.

Dan wil je met behulp van die percentages gaan uitrekenen hoeveel euro je per schuld per maand kunt aflossen. Met het voorbeeld van net kun je dan 43,53% nemen van 300 euro. Dat doe je met de formule:

AF TE LOSSEN BEDRAG VOOR SCHULD X = TOTALE BESCHIKBARE BEDRAG / 100 * SCHULDPERCENTAGE

In dit geval dus: 300 / 100 * 43,54 = €130,62 wat je per maand kunt aflossen aan jouw studieschuld. En zo wil je dat uitrekenen voor iedere openstaande schuld. Uiteindelijk kom je dan op een totaal van 100% van de schulden en het totaalbedrag die je maandelijks beschikbaar hebt om af te lossen.

Je voorstel aan de schuldeisers

En nu je al deze bedragen en percentages hebt ga je naar de schuldeisers contacten. Dit kan een drempel en opgave zijn. Dat begrijp ik. Maar geloof me als ik zeg dat de eisers heel meewerkend zijn als jij compleet transparant zijn en zegt hoe de vork werkelijk in de steel zit. 

Besef je goed dat de meeste mensen niet transparant zijn over hun schulden en de kop in het zand blijven steken. Ze openen brieven niet, beantwoorden telefoontjes niet. En daardoor loopt alles helemaal in het honderd en zitten ze op den duur zover in de problemen dat schuldeisers niet meer willen meewerken.

Zover zijn wij niet… WANT wij hebben een plan. 

Bel daarom jouw schuldeisers op. Allemaal. Leg hen je plan voor en gooi ook de menselijkheid in de strijd. Zeg dat je jezelf in de problemen hebt gewerkt maar dat je iedereen gaat terugbetalen. Als je het op een kalme, transparante manier brengt stemmen de meeste eisers ermee in.

Conclusie: dit is jouw battleplan om schuldenvrij te leven

Je hebt nu een plan die ready to go is. Dit is het battleplan waarvan jij weet dat je de komende tijd je schulden gaat aflossen. En ik kan me voorstellen dat je denkt “maar dit gaat super langzaam op deze manier”.

Dat is dus precies niet zo. De reden dat het heel vlot gaat is omdat jij 180 graden bent omgedraaid. Je maakt al geen nieuwe schulden meer. Je bent bezig om uitgaven die je niet nodig hebt te schrappen. Al deze veranderingen gaan ervoor zorgen dat jij je schulden als een malle gaat aflossen.

Wat je namelijk gaat merken is dat je nog veel meer geld gaat overhouden, omdat je bent gestopt met schulden opbouwen. Je hoeft niet meer onnodig geld uit te geven omdat je alles ‘doorhebt’. Je doorziet de verslaving en de brainwashing die ze je proberen op te dringen. Jij weet echter nu precies waardoor je nooit meer teruggaat. Zelfs zonder ontwenningsverschijnselen ben je nu in 1 klap van de problemen af.

En dat betekent dat je ook regelmatig extra geld gaat hebben. Je mag dan zeker dit geld gebruiken om te besteden aan de dingen die er voor jou ECHT toe doen. En wat je ook kunt doen is dat je je schulden extra gaat inlossen. Wat ik je wil aanraden om te doen is om, als je alle regelingen hebt lopen en je krijgt extra geld toegeschoven, los dit dan af bij de schuldeiser waar de laagste schuld loopt.

Als je die namelijk direct kan aflossen met een som geld wat je hebt ontvangen, dan heb je alweer 1 schuldeiser minder. En dat tikt lekker aan. Plus, je hebt direct een paar procenten over per maand die je vervolgens niet meer hoeft af te lossen maar voor andere dingen kunt gebruiken. Iedere maand opnieuw.

In het beste geval gebruik je dat overschot om extra in te lossen bij andere schuldeisers. Zo ontstaat er een stroomversnelling en ben je alsmaar sneller van je schuld af. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat je wel een keer nieuwe kleding kunt gebruiken of nu toch echt wel graag weer een keer uiteten wilt. 

Doe dat ook zeker, je mag jezelf zeker belonen voor al het goede werk wat je hebt verricht.

Let er wel op dat je niet vervalt in oude gewoontes. Trap niet in alle slinkse maniertjes om je heen om jou weer dingen te laten kopen die je niet nodig hebt en waar je niet gelukkig van wordt. Maak een heel bewuste keuze over wat je met het overgebleven geld doet.

Het is tijd voor een nieuw leven

Dit is het dan. Ik hoop dat je hier heel veel waarde uit hebt kunnen halen en dat je serieus aan de slag gaat met alles wat ik in dit artikel heb geschreven. Het heeft me behoorlijk wat werk gekost om dit te schrijven, maar ik vind het het allemaal waard als ik jou heb kunnen helpen.

Ik weet hoe naar het is om schulden te hebben en ben maar wat dankbaar dat de easy way methode van Allen Carr mij daar overheen heeft geholpen. Het is jammer dat hij niet meer leeft, maar de legende leeft voort. En als het aan mij ligt wordt het woord verder verspreid.

Plaats een reactie