The Subtle Art of not Giving a Fuck (Mark Manson) Review: Schrikbarend Goed?

In deze review van The Subtle Art of not Giving a Fuck (Mark Manson) deel ik mijn inzichten en ervaringen. Gaat Manson keihard de mist in of is het geniaal? In onderstaande recensie deel ik mijn mening, beoordeling en samenvatting.

“As a rule, people who are terrified of what others think about them are actually terrified of all the shitty things they think about themselves being reflected back at them.” – Mark Manson, uit The Subtle Art of not Giving a Fuck

The Subtle Art of not Giving a Fuck Review en Ervaringen

Een nieuwe verslaving… luisterboeken.

Vorige week heb ik het audiobook The Subtle Art of not Giving a Fuck aangeschaft en ik kan je zeggen… het luistert niet alleen geweldig weg, de inhoud van dit boek is schrikbarend goed.

In dit artikel lees je wat je gaat krijgen zodra je er aan begint. Bereid je voor op een zelfhulpboek als geen ander. Krachtig, direct, recht door zee en de prachtige (confronterende) waarheid:

Waarom je best doen om gelukkig of succesvol te worden er juist voor kan zorgen dat je het NIET wordt.Je kijk op negatieve ervaringen is geheel achterhaalt.Waarom negatieve ervaringen en moeilijk situaties in je leven juist het beste zijn wat je kan overkomen.Hoe je de volledige verantwoordelijkheid over je leven neemt (en waarom dat essentieel is voor jouw welzijn).Hoe je je niet meer druk maakt om alles, maar in plaats daarvan kiest waar jij je druk om wilt maken (de dingen die er écht toe doen).Veel dingen waarvan je dacht dat je er beter van wordt zijn volslagen onzin; get real!√ En nog veel meer…

Korte Samenvatting Van Het Boek

Het is moeilijk om een samenvatting van dit boek te geven aangezien er zo ontzettend veel zaken worden belicht dat je er haast bang van wordt. The Subtle Art of not Giving a Fuck is een geweldig boek om op te houden met je druk te maken over van alles.

Je leert met een kritische en scherpe blik naar jezelf, je leven en je omgeving te kijken; hoe ziet dat er op dit moment uit? En waar wil jij in veranderen.

Mark praat bijvoorbeeld over mensen die altijd alleen maar positief zijn terwijl dat simpelweg niet mogelijk is. Je kunt nou eenmaal niet altijd positief zijn, omdat het leven niet alleen maar positief ís. Doen alsof alles leuk, grappig en fantastisch is gaat jou geen zak verder helpen.

Je gaat leren hoe je anders naar je problemen kijkt. Je leert waarom je vaak problemen voor jezelf creëert door de verkeerde keuzes te maken en jouw perspectief naar jezelf en het leven, en hoe je daarmee kan stoppen.

Hij leert je het leven te zien als een fase waarin aaneen lopende problemen de normaalste zaak van de wereld zijn (en daar vervolgens van te genieten!). Stop met het ontkennen van je problemen en voer er juist actie op uit. Dit boek is om te kappen met zeuren en te beginnen met actie ondernemen… Stop met zorgen maken en begin te doen; werk eraan.

Waarom zou je The Subtle Art of Not Giving a Fuck willen lezen?

Voor iedereen die er genoeg van heeft om zich oneindig zorgen te maken; The Subtle Art of not Giving a Fuck kan wel eens jouw uitkomst bieden.

We willen allemaal gelukkig zijn. We willen succesvol zijn op onze eigen manier. Mensen zijn vaak bang om te falen, bang om af te gaan. Hierdoor nemen veel mensen nauwelijks risico’s en blijven ze hangen in hun wereldje waar ze eigenlijk niet tevreden mee zijn.

Mark Manson laat op een zeer bijzondere manier zien hoe je ervoor zorgt dat je gelukkig wordt en dat je de dingen doet die je wil (moet) doen.

Om eerlijk te zijn, tijdens het luisteren van dit boek merkte ik al dat ik anders naar het leven ging kijken; op een goede manier. Ik zie nu in dat bepaalde emoties en bepaalde gebeurtenissen er nou eenmaal bij horen in het leven. Ik stop er mee om emoties, nare situaties, vervelende gebeurtenissen te ontkennen. Ik begin ze te zien en te erkennen.

Je leert hoe je kan toekijken naar je eigen gedachtepatronen en emotionele worstelingen en je er niet meer mee te identificeren. Mark heeft het bijvoorbeeld over ‘The Feedback-loop From Hell”. Dit is een vicieuze cirkel waar eigenlijk iedereen in meer of mindere mate last van heeft (gehad).

The Feedback-loop From Hell

Je voelt je schuldig omdat je je schuldig voelt over iets. Daardoor ga je negatief richting jezelf praten: “Waarom voel ik me toch altijd zo schuldig. Oh fuck, waarom doe ik dit toch altijd, wat ben ik toch een loser… Shit, ik moet mezelf geen loser noemen, wat ben ik toch een sukkel. Hmm, waarom noem ik mezelf nu weer een sukkel…” Enzovoorts, enzovoorts.In deze draaikolk van opeen lopende beschuldigingen en haat naar onszelf word het eigenlijk alleen maar erger. Het grappige is dat 1. iedereen dit wel eens heeft en 2. dat je hier makkelijk uit kan stappen (als je maar weet hoe).

Wil je weten hoe?

Waarom zou je dit boek niet willen lezen…

Ik kan oprecht zeggen dat ik door het lezen -luisteren eigenlijk- van dit boek een beter mens ben geworden. Waarom?

Ik maak me veel minder zorgen over onbelangrijke dingen. Hierdoor kan ik me meer focussen op zaken die er wél toe doen. Ik bied minder weerstand tegen datgene wat is. Ik accepteer mijn huidige realiteit meer; hoe vervelend die soms ook kan zijn.

Ook sta ik meer in contact met mijn emoties en kan daardoor meer met mijn verstand handelen. Ik weet nu dat zorgen maken, nare gebeurtenissen, emotionele narigheid etc. doodnormaal zijn.

Hierdoor hoef ik niet telkens meer te doen alsof ik gelukkig/positief en vrolijk ben, maar kan ik dat ook echt zijn. Ik weet nu dat er een wezenlijk verschil zit tussen ‘genot’ en ‘geluk’, maar dat deze twee door veel mensen nogal eens door elkaar gehaald kunnen worden.

Als je dit allemaal niet boeit, dan hoef je het boek niet te lezen. Als jij zo’n persoon bent die altijd de positieveling uit wilt hangen (terwijl je dat op veel momenten helemaal niet bent) en dit ook wilt blijven doen, laat dan dit boek staan.

Het is een vrij confronterend boek. Veel concepten zijn de bittere waarheid en niet iedereen kan daarmee omgaan. Wil je gewoon op oude voet verder? Laat dan dit boek staan, ondanks alle inzichten wat het je kan geven.

Voor wie is The Subtle Art of not Giving a Fuck geschreven?

The Subtle Art of nog Giving a Fuck kan een uitkomst bieden voor iedereen die:

  • Zijn/haar innerlijke stemmetje wil temmen.
  • Zich minder zorgen wil maken over onbelangrijke zaken en zich meer wil focussen op belangrijke dingen.
  • Wil weten hoe je écht gelukkig wordt.
  • De essentie wilt leren over succesvol zijn.
  • Wil leren hoe je het beste uit je faalmomenten haalt (en waarom falen eigenlijk geweldig is).
  • Oude misleidende opvattingen van zelf-hulp goeroe’s in een kritisch daglicht wil zetten (aangezien je zelf wel merkt dat al die zooi je helemaal niet verder helpt)
  • Om vervolgens over te gaan op een methode die WEL echt helpt…

Man of vrouw, dik of dun, lang, kort, kind of volwassen; The Subtle Art of not Giving a Fuck is een geweldig boek voor iedereen. Deze levenslessen had ik willen hebben toen ik twaalf was!

Plaats een reactie