The Compound Effect Review (Darren Hardy) Samenvatting en Ervaringen na 5 Jaar

Welkom bij mijn recensie van The Compound Effect; een krachtig boek dat geschreven is door Darren Hardy. Je leest hieronder mijn review, ervaringen en een samenvatting van The Compound Effect.

Om er meteen maar even een goede quote tegenaan te gooien:

“There is a one thing that 99 percent of “failures” and “successful” folks have in common—they all hate doing the same things. The difference is successful people do them anyway.” – Darren Hardy

Wat is The Compound Effect?

Praktisch. Belicht alle gebieden van je leven. Geeft verruimende inzichten. Darren Hardy beschrijft in The Compound Effect hoe je je succes zeker stelt. Dit doet hij op een heldere, uitgebreide, doch efficiënte manier.

Onder andere:

 • Hoe je de leiding en verantwoordelijkheid over je leven terugneemt
 • Welke gedragingen en gewoontes belangrijk zijn om te bereiken wat je wilt
 • De verschillen in denken en doen tussen arme mensen en rijke mensen
 • Hoe je je inkomen drastisch vergroot
 • Hoe je op een zeer praktische manier meer uit je leven haalt
 • Hoe je je gezondheid een boost geeft
 • Je relaties naar het volgende niveau brengen

…en nog véél meer!

Samenvatting van The Compound Effect

Of het nou gaat om je financiële situatie, je wilt meer uit je work-outs halen, voeding, op het werk of relaties, het mooie is dat Darren Hardy alle aspecten van het leven meeneemt in zijn makkelijk te lezen boek.

De kern van het verhaal is dat je door kleine aanpassingen in je leven, die je consistent uitvoert, alle gewenste resultaten kunt behalen in je leven.

Niet perse direct maar met een focus op de lange termijn. De mensen van tegenwoordig staan bekend om hun gretigheid en verlangen naar direct resultaat. Volgens Darren werkt dat niet zo.

Hij geeft daar diverse voorbeelden over. Bijvoorbeeld mensen die graag willen afvallen. Velen volgen een crash-dieet met de intentie even gauw wat kilootjes kwijtraken.

The Compound Effect ervaringen

 Dit kan tijdelijk mooie resultaten opleveren, maar op de lange termijn werkt dat meestal niet. Meer dan 95% van de korte termijn denkers is gedoemd om te falen.

Reken af met je get ripped/rich/attractive/vul in.. quick verlangen 

Ten eerste is zo’n extreem dieet niet langer vol te houden. Dat betekent dat het gros van de mensen weer vervalt in oude gewoontes. Ongezond en teveel eten. En ze zijn weer terug bij af.

Ten tweede werkt succesvol worden op deze manier simpelweg niet. Dat is wel iets wat ik kan beamen na 5 jaar online ondernemerschap. Het kost tijd, moeite en bovenal: doorzettingsvermogen. 

Dus reken af met je behoefte om snel afgetraind te willen zijn. Of snel rijk willen zijn. Of snel wat dan ook. Het kost tijd en moeite voor een langere periode.

Darren beschrijft precies hoe je door middel van zeer subtiele gedragsveranderingen je doelen wél kan behalen en wat er voor nodig is om het mooie succes te behalen in welk gebied dan ook in je leven.

Mijn ervaringen met dit boek

The Compound Effect geeft je geweldige inzichten over jezelf; je wordt wakker geschud. Mensen leven vaak op de automatische piloot en zijn zich nauwelijks nog bewust of datgene wat ze al jaren doen wel echt werkt.

Ik heb dit boek jaren geleden voor het eerst gelezen. Het zal in 2016 of 2017 zijn geweest. En tot op de dag van vandaag heb ik ontzettend veel profijt van dit boek. Het heeft me namelijk leren kijken naar de lange termijn. En bovenal te genieten van het doormaken van GROEI. 

Eerder was ik altijd uit op snel resultaat. En als ik dat dan niet behaalde werd ik boos en gaf ik snel op. Hierdoor behaalde ik weinig succes. Sterker nog, ik voelde me niet fijn in mijn leven en had het gevoel dat alles een faal was.

Darren Hardy heeft me in laten zien hoe succes werkt. Hoe ik de verantwoordelijkheid moet nemen en hoe ik mijn eigen leven dusdanig in kan richten zoals ik dat wil.

Darren Hardy haalt een mooi voorbeeld aan

Het gaat over drie vrienden die allemaal net even iets anders doen. Maar waardoor het resultaat sterk uiteenloopt.

Ongezonde gewoontes

Vriend één creëert voor zichzelf een subtiele ongezonde gewoonte. Hij heeft een nieuw recept geleerd hoe hij cakejes kan bakken. Hij gaat dat vervolgens elke dag doen, want hij haalt er plezier uit.

Dit betekent echter wel dat hij elke dag daarvan eet en Darren beschrijft wat voor invloed dat heeft op de lange termijn. Niet alleen dat deze man wat aankomt naarmate de tijd verstrijkt, maar ook dat hij zich slechter gaat voelen door de suiker en vetten.

Dat heeft weer zijn uitwerking op hoe hij slaapt, hoe hij zijn werk doet en op de relatie met zijn vriendin. 

Darren Hardy review

Hij gaat de negatieve gevolgen in elk vlak van zijn leven merken, slechts door één minuscule nieuwe gewoonte.

Hetzelfde blijven doen

De tweede vriend blijft eigenlijk doorgaan met wat hij altijd deed. Hij eet hetzelfde, doet hetzelfde en maakt hierdoor weinig tot geen progressie. Alles gaat zijn gangetje. Alleen naar verloop van tijd, omdat alles zo routinematig gaat en hetzelfde is, wordt meneer er wat verbitterd over. Het leven wordt standaard en saai voor hem.

Nieuwe gezonde gewoontes

De derde vriend creëert voor zichzelf ook een aantal nieuwe gewoontes. Hij gaat wat gezonder eten. Hij wil graag meer uit het leven halen en gaat hierdoor elke dag iets meer bewegen. Hij eet 125 kcal minder per dag en maak de afspraak om elke dag 10 pagina’s te lezen over investeren en beleggen. Met deze man gaat het op de lange termijn juist ontzettend veel beter. Hij wordt fitter, voelt zich prettiger en gezonder. Ook krijgt hij meer zelfvertrouwen. De opgedane kennis over het boek over beleggen past hij toe waardoor hij nu vermogen opbouwt, daar hij dat eerst niet deed.

Het draait allemaal om gewoontes

Vriend 1 maakt er een gewoonte van elke dag cake te eten. Dat heeft een negatieve impact op heel zijn leven. Hoe subtiel de gewoonte ook is. Doordat het consistent wordt uitgevoerd zal het gaan compounden.

Vriend 3 ontwikkelt juist nieuwe, gezonde gewoontes die hij dagelijks / wekelijks uitvoert. Die hebben op termijn een compounding POSITIEF effect. Dit allemaal door consisten een subtiele gewoonte te implementeren.

Darren beschrijft het heel algemeen en toch praktisch, door de filosofie in zes onderdelen te onderscheiden en vele dagelijkse voorbeelden te geven.

De kern van het boek

The Compound Effect kan confronterend zijn. Waarom? Omdat je er niet omheen kan dan dat je een spiegel wordt voorgehouden. Je wordt geconfronteerd met jezelf, met je levensstijl, gewoontes en gedragingen.

Je gaat zien wat wel werkt en welke aspecten die je je zelf eigen hebt gemaakt, helemaal niet werken. Voor veel mensen wordt het dan misschien heet onder de voeten.

Ik persoonlijk vind dat heel prettig! Darren laat je zien dat als je ergens niet tevreden over bent, je er iets aan moet doen. Hij beschrijft dat we zelf verantwoordelijk zijn over ons leven en dat wij degenen zijn die het kunnen maken of breken.

Voor mij werkt dat fantastisch, omdat ik oude en niet-werkende gewoontes dan kan herkennen en achter me kan laten. 

Robert Jansen

Deze vervang ik vervolgens door frisse en effectieve gewoontes. Nieuwe gewoontes die me ondersteunen om mijn dromen uit te laten komen en te krijgen wat ik wil! Ik ben een vechter geworden dankzij dit boek. Daar ik voorheen een opgever was. Als je niet erg bereid bent om naar jezelf te kijken, te leren en te groeien? Dan kun je The Compound Effect waarschijnlijk beter vermijden.

Conclusie: Compound Effect kopen of niet

 • Is er een onderdeel in je leven waar je niet tevreden over bent?
 • Is er iets in je leven waar je graag meer uit wilt halen?
 • Wil je financieel meer succes?
 • Wil je meer uit je relaties halen?
 • Wil je fit worden, maar lukt je dat niet?
 • Of zijn er überhaupt bepaalde gedragingen / gewoontes in je leven waarvan je WEET dat ze niet goed voor je zijn, maar je kunt er op de één of andere manier maar geen verandering in brengen?
 • Besef jij je dat JIJ je leven naar een hoger level kan tillen en wil je weten HOE?

Dan is The Compound Effect voor jou in de wieg gelegd.

Na 4 jaar dit boek meerdere keren te hebben gelezen kan ik volmondig zeggen dat het mijn leven in zeer positieve zin heeft verandert. Absoluut een aanwinst en aanrader om te lezen. En nog een keer te lezen. En nog een keer.

2 gedachten over “The Compound Effect Review (Darren Hardy) Samenvatting en Ervaringen na 5 Jaar”

 1. Hoi Robert,

  Dank voor de heldere review! Heb je ooit het boek “Atomic Habits van James Clear” gelezen? Ik moest hierbij meteen aan denken. Keep up the good work

  Beantwoorden

Plaats een reactie