The Daily Stoic Review (Ryan Holiday) + 3 Golden Nuggets

The Daily Stoic is een boek van Ryan Holiday. Het bevat 365 ‘meditaties’ van bekende Stoïcijnse filosofen zoals Marcus Aurelius, Epictetus en Seneca. In deze review van The Daily Stoic deel ik de 3 golden nuggets die ik eruit heb gehaald en lees je mijn oordeel en samenvatting.

Wat houdt The Daily Stoic in?

Sommigen zien het boek als introductie tot het stoïcisme (een filosofische stroming daterend uit +/- 300 v. Chr.), anderen zien het als bundeling van de beste wijsheden van de beroemde filosofen zoals Aurelius en Seneca. Ik houd het bij een combinatie van de twee. Als ik denk aan filosofie dan zie ik een eeuwenoude boekenkast vol eeuwenoude boeken voor me, die nodig afgestoft moet worden. 

The Daily Stoic is uitgebracht om de wijsheden van oude filosofen in een modern en eenvoudig jasje te gieten. Een soort “best of”. Spreekt het je aan, dan kun je je verder verdiepen in het stoïcisme. En anders laat je het hierbij.

Het is dus een bundeling van 366 korte quotes en wijsheden, die vervolgens kort worden uitgelegd naar de tijd van nu. Hierdoor worden deze stoïcijnse levenslessen van lang geleden nieuw leven ingeblazen. Om ze toe te passen op het leven in deze hectische maatschappij.

Golden Nugget 1: Waar ‘steel’ je tijd en energie?

Ongetwijfeld heb je wel eens iemand horen zeggen: “Maak je niet druk over de dingen waar je niets aan kan doen, want dat is verspilde energie.” 

In The Daily Stoic trekken ze principe nog verder door. Voor iedere minuut die je besteedt aan dingen waar je 0 invloed op hebt, is een minuut die je steelt van de dingen die er WEL toe doen. 

Dus stel ik kies ervoor om me urenlang druk te maken over een of andere nare gebeurtenis in de Verenigde Staten. Die uren die ik daaraan besteed zijn niet alleen maar weggegooid. In die tijd dat ik me druk maakte had ik ook iets anders kunnen doen, zoals tijd met mijn gezin of familie doorbrengen.

Echter heb ik op dat moment ervoor gekozen die ramp in de VS belangrijker te maken dan tijd met mijn familie. 

Het klinkt super logisch. Toch vergeten we dit vaak. Tijd is het meest kostbare goed wat we hebben. Iedere seconde kunnen we maar 1 keer besteden. En als we iets als onbelangrijks bestempelen, maar er vervolgens wel (veel) aandacht aan schenken, dan is het ineens niet meer zo onbelangrijk, of wel? 😉

Golden Nugget 2: Niemand zegt dat je je geraakt moet voelen als een ander vervelende opmerkingen maakt

Het leven is wat het is en het is wat we ervan maken. Sh*t van anderen kunnen we niet voorkomen. Problemen, obstakels en uitdagingen in het leven, kunnen we niet voorkomen. We kunnen daar helemaal niets aan doen en dat hoeft ook niet. 

Het leven is wat het is. En het is ook wat we er zelf van maken. Het enige waar we wél invloed op hebben is onze reactie. Laten we ons meeslepen in de problemen van het leven of buigen we mee maar houden we de energie bij onszelf?

Dit geldt ook voor nare opmerkingen die anderen kunnen maken over je. Mensen mogen zeggen wat ze willen, uiteindelijk zijn we zelf verantwoordelijk voor hoe wij ons er over laten voelen. Laten we ons hier in mee gaan of zeggen we op tijd HALT! en laten we het voorbij gaan, net als een wolk aan de lucht?

In dit geval komt de eerste golden nugget ook weer een beetje bovendrijven. Indien we aandacht blijven besteden aan (nare) opmerkingen van anderen, misschien zelfs wel dusdanig dat we ons er heel rot over voelen, dan stelen we die tijd van iets wat er wél toe doet. Immers, in die tijd dat jij loopt te piekeren of je naar voelt, ontneem je jezelf de kans om je ergens mee bezig te houden wat écht belangrijk voor je is.

Golden Nugget 3: Wees aardig als iemand boos tegen je doet (hoe moeilijk dat ook kan zijn)

Net als de vorige twee nuggets heb ik ook deze in de praktijk gebracht. Het werkte verbazingwekkend goed en ik kon een interactie die bijna uit de hand liep heel mooi ombuigen naar een goed, diepgaand gesprek. 

Als mensen ergens boos om zijn en dit op jou afvuren, maar jij blijft kalm en vriendelijk, dan verwachten ze dat niet. Volgens de lessen uit The Daily Stoic werkt deze vriendelijkheid aanstekelijk en ontwapenend.. Aan de andere kant heb ik ook wel gemerkt dat het sommige mensen heel erg op de zenuwen kan werken, als je aardig blijft terwijl zij lopen te stampen en te schreeuwen.

daily stoic recensie

Dit komt doordat ze dan niet de reactie krijgen die ze willen uitlokken. Ik moet er soms gewoon om lachen hoe ik mensen zichzelf dan zie opvreten. Als het ze niet lukt om de ander op te jagen, dan kan dat voor fascinerende situaties zorgen. 

Conclusie: The Daily Stoic kopen of niet?

Dit was het, I know, een kort maar krachtige review van The Daily Stoic. Ik vind het boek geniaal. Zelfs zo geniaal dat ik het boek 3 keer heb geluisterd. Ja, ik luister mijn boeken. Tevens heb ik The Daily Stoic journal, waarin ik netjes iedere ochtend en avond een stukje schrijf over wat er dan ook in me opkomt. 

De kern van het gehele boek is dat je je tijd, energie en focus zoveel mogelijk naar de dingen laat gaat die er voor jou echt toe doen in het leven. En dat je een ‘goed’ leven leidt. Wat dat is, dat is voor iedereen anders. Ook staat The Daily Stoic voor de energie bij jezelf houden. De rots in de branding zijn. Rustig en gecontroleerd kunnen zijn, zelfs al is alles om je heen chaotisch en vol paniek. 

Ik voel me heel sterk op het moment dat alles om mij heen in rep en roer is, terwijl ik gewoon kalm blijf en mezelf niet laat meeslepen door de emoties/paniek. Voelt echt goed om zo grounded te kunnen zijn.

Plaats een reactie