The Obstacle is the Way Review (Ryan Holiday) Samenvatting en Ervaringen na 5 Jaar

In deze review van The Obstacle is the Way, deel ik mijn ervaringen met het boekna 5 jaar. Heeft Ryan Holiday echt magnifiek werk neergezet of totaal niet? In onderstaande recensie deel ik mijn mening, beoordeling en samenvatting.

En natuurlijk even een goeie quote:

“A mistake becomes training.” – Ryan Holiday

Wat is The Obstacle is the Way precies voor boek?

Het boek The Obstacle is the Way werd me jaren geleden aangeraden door Ali Mohammed. Net als ik is hij een boekenverslinder. Het is altijd mooi om nieuwe perspectieven te krijgen door schrijvers. Mits het bruikbare perspectieven zijn in elk geval.

Hoe mooi is het om nu, 5 jaar nadat ik dit boek heb gelezen, een recensie erover te mogen schrijven. De vraag is dan natuurlijk of de principes uit dit boek echt bruikbaar gebleken zijn. Of dat het het ene oog in en het andere oog uit zijn gegaan.

Samenvatting van The Obstacle is the Way

In dit boek geeft Ryan Holiday nieuwe inzichten over hoe je met problemen omgaat. Meer nog, hoe je je houding ten opzichte van problemen verbeterd. Dat is werkelijk de essentie van het boek.

Het is een praktische handleiding van Stoïcisme. En dat is dan weer een soort levensperspectief of manier van in het leven staan. Je moet er een beetje open minded voor zijn, wil je iets aan dit boek hebben.

Kortgezegd is het in mijn ervaring een praktische en inspirerende levensgids over hoe je problemen en uitdagingen te lijf gaat. Je krijgt te zien hoe je door je minder zorgen te maken en juist meer actie te ondernemen een veel prettiger leven krijgt.

Van verzinken in problemen naar overwinnen

Het Obstakel is de Weg was mijn eerste kennismaking met het Stoïcisme. En, door het lezen van het boek ben ik geprikkeld geraakt door deze filosofische stroming.

In plaats van een obstakel als iets slechts te zien, laat Ryan Holiday zien hoe je juist van de meest nare situaties gaat houden en daar het beste uithaalt.

Klinkt raar? 

Snap ik.

Het is niet in één zin uit te leggen hoe dat kan. Als dat zo was, dan had The Obstacle is the Way niet geschreven hoeven worden.

Door het boek te lezen krijg je fantastische handvatten mee waardoor je heel anders in het leven staat; relaxter, productiever, creatiever en minder angsten.

Wat ik veel zie bij mensen is dat ze verzinken in hun problemen. In plaats van obstakels aan te gaan, gaan ze die liever uit de weg. Vermijdingsgedrag is iets wat heel veel voorkomt.

The Obstacle is the Way

En daar mensen dan vaak denken dat hun problemen zo weggaan, is het tegenovergestelde waar. Het probleem wordt alsmaar groter. En door het uit de weg willen blijven gaan, wordt het alleen maar erger.

De principes zijn toepasbaar op heel het leven

Juist door de problemen recht in de ogen aan te kijken -dit gaat vaak gepaard met angst- en het “gewoon” te doen, zal je groeien. Je wordt sterker. Misschien dat het niet meteen lukt, maar dat hoeft ook niet.

Blijven proberen. Doorzetten. Blijf die moeilijk weg kiezen. Want de moeilijke weg, is de weg die je wilt bewandelen. De moeilijke weg is de weg van het gewenste resultaat en de meeste groei.

En dit is echt wat ik zelf de laatste jaren heb ervaren. Dankzij dit boek ben ik uitdagingen niet meer uit de weg gegaan. Dat deed ik eerder wel. En daardoor werd mijn leven alleen maar moeilijker. 

Nu ik juist de moeilijke dingen doe, wordt het leven alsmaar makkelijker. Grappig toch, hoe mooi dat werkt.

Mijn ervaringen na 5 jaar met het boek van Holiday

Het heeft direct impact op mijn leven gehad. En mijn kijk verandert op uitdagingen en problemen. Het is grappig, maar ik merk dat ik door het lezen van het boek kalmer ben geworden, me minder zorgen maak en makkelijker actie onderneem.

Eerder vond ik het verschrikkelijk als er zich weer een probleem voordeed. Well, guess what.. het leven zit vol met problemen. Iedere dag op nieuw. En je kunt ervoor wijken. Of je kunt er vol in gaan.

Het boek laat je zien hoe je ervoor kan zorgen dat je moeilijke gebeurtenissen en situaties kan omarmen. Het leert je ervan te gaan houden. Waarom zou je dat überhaupt willen? Omdat gebeurtenissen en situaties in je leven een weg zijn naar een nieuwe, meer ontwikkelde en verbeterde versie van jouzelf. 

Robert Jansen

Mits je bereid bent dat ook zo te zien en het beste er uit te halen… Ryan zegt het zelf al:

“Where one person sees a crisis, another can see opportunity. Where one is blinded by success, another sees reality with ruthless objectivity. Where one loses control of emotions, another can remain calm.”

Is dit boek voor iedereen in de wieg gelegd?

Zeker niet. Om er nog even een quote bij te halen:

“We blame our bosses, the economy, our politicians, other people, or we write ourselves off as failures or our goals as impossible. When really only one thing is at fault: our attitude and approach.”

Oftewel, de meeste mensen geven liever hun omgeving, de maatschappij, hun opvoeding of anderen de schuld van hun problemen. Ze schuiven liever de schuld in andermans schoot, simpelweg om zelf niet de verantwoording te hoeven nemen over hun leven.

Als je geen zin hebt om verantwoordelijkheid te nemen over je leven en je liever door blijft gaat zoals je nu doet, lees dan vooral dit boek niet. De meeste mensen kiezen voor de makkelijke, veilige weg. Dat, terwijl ze helemaal niet gelukkig zijn en elke dag lopen te klagen.

Ik kan het ze niet kwalijk nemen, want veel mensen weten vaak gewoon niet beter. Ze weten geen uitweg en hebben geen idee hoe ze het anders aan kunnen pakken. Dat is niet raar als je je er niet in verdiept. Of je kop in het zand steekt.

Conclusie: The Obstacle is the Way kopen of niet

Een nieuwe benadering voor een prettiger leven. Dat is hoe ik het zie. Tot op de dag van vandaag heb ik veel aan dit boek gehad. Het biedt een compleet nieuwe kijk op alles, waardoor ik mijn leven veel effectiever ben gaan leven.

Dus, bedankt Ryan! Ik weet bijvoorbeeld dat The Obstacle is the Way voor iedereen is geschreven die meer uit het leven wil halen. En merk je dat uitdagingen en veranderingen je soms te veel worden? Of heb je last van angsten/stress/piekeren of overdenken? Zit je vast en weet je dat je meer kunt dan wat er nu uit komt?

Dan is The Obstacle is the Way voor jou geschreven.

Buiten het feit dat de inhoud mij ontzettend boeit, is het boek ook nog eens heel prettig geschreven. Door de kort maar krachtige hoofdstukken leest het makkelijk weg. Als je weinig tijd hebt om te lezen, dan biedt deze schrijfwijze een uitkomst omdat je gemakkelijk tussendoor het boek even kan pakken, een paar bladzijdes kan lezen en het vervolgens weer wegleggen.

Plaats een reactie