The War of Art Review (Steven Pressfield) Samenvatting en Ervaringen na 5 Jaar

The War of Art van Steven Pressfield is een boek wat ik jaren geleden heb gelezen. Tot op de dag van vandaag heb ik hier nog veel plezier aan. In deze Nederlandse review van The War of Art deel ik graag de kern van het verhaal. Ik bespreek mijn ervaring en mening over het boek met een samenvatting.

Om er direct een goede quote tegenaan te gooien:“How many of us have become drunk and drug addicts, developed tumors and neuroses, succumbed to painkillers, gossip and compulsive cell-phone use, simply because we don’t do that thing in our hearts, our inner genius, is calling us to?” – Steven Pressfield

Wat is The War of Art voor boek? 

The War of Art, een visie op uitstelgedrag en waarom mensen niet doen wat ze diep in hun hart heel graag willen doen. Wat moet je doen om de innerlijke strijd te overwinnen die je ervaart zodra je wil presteren, creëren en produceren?Veel mensen ervaren ‘Weerstand’. Weerstand om er voor te gaan zitten; om aan de slag te gaan en om het gewoon te doen! En dat is wat het is volgens Steven Pressfield: ‘Resistance’ of ‘weerstand’.

Hij omschrijft in zijn krachtige boek The War of Art:

  • Waarom en hoe veel mensen hun eigen succes in de weg zitten
  • Waar uitstelgedrag vandaan komt; en hoe dat te overwinnen
  • Hoe we veel – in onze ogen – normale bezigheden gebruiken om onszelf te saboteren

En uiteraard de oplossing voor deze problemen.

Samenvatting van The War of Art

Best grappig eigenlijk. Kijk om je heen en misschien ook wel een beetje naar jezelf. Veel mensen hebben zoveel mooie, grootse plannen. En maar zo weinig mensen maken deze plannen waar. 

Het ene excuusje na de andere als je ze er naar vraagt. Dit zijn niet zomaar excuusjes. Voor degene zelf is het oprecht een reden geworden om de benodigde acties maar niet te doen.

Een verhaal in ons hoofd.

Vaak nemen we onszelf van alles voor, maar komt er weinig van terecht. In plaats daarvan gaan we allerlei andere dingen doen.

Alles om maar niet te doen wat we diep in ons hart wel willen. Hoe kan dat eigenlijk? Waarom doen we niet gewoon wat we moeten doen…

The War of Art recensie

Stevens Pressfield vertelt in zijn fantastische boek The War of Art precies waarom veel (te veel) mensen hier last van hebben. Ze schieten zichzelf hier helaas mee in de voet en houden zichzelf hierdoor tegen in het behalen van succes.

Steven Pressfield heeft het over ‘resistence’

Resistence, of in het Nederlands: weerstand. En wel de innerlijke weerstand tegen de dingen doen die juist goed voor ons zijn. Dit resulteert in uitstelgedrag en zelf sabotage.

Voor mij is dit boek een sleutel geweest naar meer succes in het leven. Alleen de bewustwording al van mijn eigen sabotage. Wat een geweldig boek. Steven benoemd exact datgene waar ik zelf al jaren mee zat (jaren? Misschien wel een decennium) en zelf nooit een oplossing voor heb weten te vinden.

Het boek is opgedeeld in drie delen:

  • Het eerste deel gaat over het probleem zelf. Innerlijke weerstand. Wat is het, welke vormen neemt het aan en herkennen we het terug in ons dagelijkse leven?
  • Het tweede deel gaat over hoe je deze weerstand te lijf gaat en overwint. Het is een strijdplan, omdat je dagelijks met deze weerstand te maken kunt hebben. En het dus iedere dag opnieuw moet overwinnen. Gelukkig gaat dat alsmaar makkelijker. Omdat je het steeds sneller herkent en daardoor met de grond gelijk kunt maken.
  • In het derde deel borduurt Pressfield hierop verder. Hoe ziet het vervolg eruit? 

Mijn ervaringen met het boek van Steven Pressfield

Ergens eind 2016 of begin 2017 kwam ik aanraking met dit stukje kunst. Ik begon toen aan mijn reis naar onafhankelijkheid en 100% leven in vrijheid dankzij het internet. Maar ik had, zo blijkt, heel veel last van deze weerstand waar Steven het over heeft.

Uitstelgedrag was voor mij een gewoonte. Angst en zelftwijfel zaten er ingebakken. Diepgewortelde overtuigingen als: “Ik kan het niet”, “Ik weet niet hoe” en “Waarom doe ik het eigenlijk” teisterden mij constant.

Ik moest een weg vinden om daarvan af te komen, en godzijdank is er een schrijver genaamd Steven Pressfield.

Wat ben ik blij dat ik dit boek heb mogen lezen. Of luisteren eigenlijk want ik had de audioversie. En niet één keer, maar drie keer heb ik het geluisterd.

Daarna ben ik meer werk van Steven Pressfield op gaan zoeken en heb ik ook Do The Work van hem gelezen. 

Steven Pressfield

Steven Pressfield. Auteur van The War of Art.

Doe Het Werk is een wat korter maar ook zeer krachtig boek om uitstelgedrag definitief de das om te doen. Zeker een aanrader. Eigenlijk is al het non-fictie werk van Pressfield aan te raden. Je mag gerust stellen dat ik lichtelijk fan ben.

The War of Art kopen of niet?

Alright, ben je op zoek naar een boek die de psychologische aspecten uitlegt van hoe je jezelf tegenhoudt in het behalen van succes? En wil je ontdekken hoe je dit kunt overwinnen? Zij het met schrijven, schilderen, voetballen, het bouwen van een huis of het starten van een onderneming… dit boek is voor jou.

Tot op de dag van vandaag heb ik hier plezier van omdat ik uitstelgedrag nu heel snel herken. Het verschil met toen is dat ik het nu niet alleen herken, maar ook heel eenvoudig aan de kant kan schuiven. Dat heb ik te danken aan het werk van Steven Pressfield.

Wil jij liever niet de verantwoordelijkheid nemen over jezelf en je leven? Of ben je wel (matigjes) tevreden en heb je eigenlijk helemaal geen zin om moeite te doen om de situatie te veranderen. Dan is dit boek waarschijnlijk niet jouw ding. 

Dit boek is vooral voor jou geschreven als je je beseft dat er wel meer in zit, maar het er niet goed uit komt. Dat het nu nog niet helemaal goed uit de verf komt betekent echter niet dat dat voor altijd vaststaat. Jij bent degene die de verantwoordelijkheid mag nemen. Jij en JIJ alleen kunt hier wat aan doen. Pak die controle.

Plaats een reactie