Wat is een YouTube Cash Cow en hoe verdien je er geld mee?

Een cash cow youtube kanaal is een manier om geld te verdienen op YT, zonder dat je met je gezicht voor de camera hoeft. Als je het niet wil, hoef je zelfs geen video zelf te maken. Hier kun je namelijk mensen voor inhuren. 

Jelline Brands legt dit allemaal haarfijn uit in haar cursus, maar ik ga je in dit artikel al een mooi stuk op weg helpen. Ik geef antwoord op de vragen:

 1. Wat is een cash cow en hoe verdien je er geld mee?
 2. Hoe kun je viral gaan met je kanaal en video’s?
 3. Het Gouden Ei principe voor een succesvolle cash cow
 4. Voordelen van dit business model
 5. The Catch: welke nadelen zijn er?
 6. Kun je er oprecht goed geld mee verdienen of is het allemaal schone schijn?
 7. Hoe ga je zo snel mogelijk van start; is een cursus perse nodig of niet?

Wat is een cash cow youtube kanaal?

Op een cash cow staat doorgaans 1 onderwerp (niche) centraal. Dit kan van alles zijn; van reizen tot vechtsport en van yoga tot luxe auto’s. 

Binnen dat onderwerp worden structureel video’s gepubliceerd. Dit kan dagelijks, enkele dagen per week, wekelijks of zelfs maandelijks zijn. Vaak is hoe meer hoe beter, mits de video’s van goede kwaliteit zijn.

De video’s zijn doorgaans een combinatie van beelden, een stemacteur en andere dingen zoals elementen om de aandacht van de kijker vast te houden, achtergrondmuziek enz.

Enkele voorbeelden van cash cows:

 1. Full Mount MMA
 2. The Health Nerd
 3. touropia

Zo verdien je er geld mee

Goed, je hoeft hier dus zelf niet voor op de camera. Je kunt de videocreatie zelfs volledig aan andere mensen overlaten. Maar wanneer begin je inkomsten te genereren met je video’s?

Zodra je de mijlpalen van 1000 abonnees en 4000 kijkuren op je video’s hebt bemachtigd, kun je je aanmelden voor het YouTube Partner Programma. Wanneer je hiertoe bent goedgekeurd, kun je INKOMSTEN GENEREREN aanzetten bij gepubliceerde en toekomstige video’s.

geld-verdienen-youtube

Vanaf dat moment zullen er advertenties aan jouw kijkers worden getoond zodra ze een video van jou bekijken. Bedrijven betalen aan YouTube kosten om hun ads weer te geven en aangezien de advertentie rondom jouw video weergegeven wordt, krijg jij een deel van de opbrengst.

Hoe meer views hoe meer geld je video genereert. Maar als je een video hebt die viraal gaat (met 100.000+ views in korte tijd) dan kan dat gauw aantikken. Hoe je video’s viral laat gaan leer je ook in de academy.

Protip: combineer andere verdienmodellen op je cash cow; zoals affiliate marketing, dropshipping of het verkopen van je eigen product(en).

Hoe kun je viral gaan met je video’s?

Het leuke van YouTube is dat IEDEREEN de kans krijgt om succesvol te worden. Als je net dat ene missende stukje uit de puzzel weet aan te bieden dan kun je in korte tijd ontzettend hard gaan.

YouTube biedt die kans en is wat dat betreft een veel makkelijker medium dan bijvoorbeeld Google, waarbij het erg lang kan duren voordat je zichtbaar wordt in de organische zoekresultaten. Bij YouTube kun je letterlijk binnen 1 minuut na uploaden van je video al gevonden worden en vanaf dan krijgt je video de kans viral te gaan.

Een video kan dus binnen no-time hard gaan en geld voor je op gaan leveren. Gebruik hiervoor het gouden ei principe:

Het Gouden Ei

Een cash cow en video zou uit deze 3 onderwerpen moeten bestaan (vooral als je net begint):

 1. Kies een onderwerp waar veel vraag naar is
 2. En tegelijkertijd relatief laag aanbod in is (weinig concurrentie)
 3. Dat in combinatie met steengoede content

Dit is het Gouden Ei principe. Je maakt killers van video’s die precies inspelen op de gaatjes binnen de markt.

Voordelen van dit businessmodel

 • De potentie is enorm; dagelijks wordt er ruim 1 miljard uur aan video’s bekeken. Zet dat af tegen de schamele 100.000 uur die per dag wordt geüpload en je ziet dat het gat tussen vraag en aanbod steeds groter wordt. De markt is nooit verzadigd.
 • Je kunt als je het goed doet (en met een gezonde dosis “de juiste video op het juiste moment”) snel hard gaan. 
 • Met YouTube kun je een volwaardig inkomen verdienen waar je je normale baan ruimschoots mee kunt vervangen. 10.000+ euro maanden zijn prima te behalen.
 • Het is volledig passief te maken en je kunt het eindeloos blijven opschalen.
 • Je kunt overal ter wereld werken en je bepaalt jouw eigen werktijden.

Nadelen van een cash cow

 • Het lukt lang niet iedereen om snel succes te behalen. Voor de meerderheid van de mensen kost het tijd, moeite en veel inzet. Geduld is meestal een vereiste.
 • Mijn advies is dan ook om het te benaderen als een avontuur die je instapt waarbij je alles neemt zoals het je toekomt. Zie het als een uitdaging waar je je in vastbijt en niet stopt net zolang tot het werkt.
 • Daarnaast is het natuurlijk fantastisch om mensen in te schakelen die de video’s voor je maken (vandaar dat het een passief verdienmodel is). De catch hierin kan zijn dat je vaak behoorlijk wat trial & error door moet maken om de juiste mensen te vinden. Je DreamTeam bij elkaar krijgen kan veel moeite kosten en sommige mensen zijn “hardleers” en doen niet altijd precies wat je ze vraagt.   
 • Daarnaast het analyse gedeelte. Je wilt iedere video BLIJVEN analyseren op klikfrequentie, kijkersloyaliteit en nog een aantal andere aspecten. Daar telkens op blijven anticiperen en ook je team hierin meenemen is, zoals je al verwacht, een behoorlijke klus. 
 • Maar… als het eenmaal loopt dan LOOPT HET en heb je er weinig omkijken naar, terwijl de inkomsten gewoon binnenkomen en groeien (als je het goed doet).

Kun je er in korte tijd een passief inkomen mee opbouwen? 

Het korte antwoord hierop is: JA! 

Het langere antwoord is: Ja, dat kan zeker. Alleen lukt dit slechts een minderheid van de mensen. Goed voorbeeld is natuurlijk Jelline Brands zelf, maar ook vele leden en de coaches binnen de Cash Cow Academy is het gelukt om volledig te leven van YouTube Cash Cow Channels. Voor de meerderheid van de mensen die succesvol zijn geworden, geldt wel dat ze veel geduld moesten hebben en veel hebben moeten testen. Ook dit gaat vaak gepaard met trial & error.

Als jij daar O.K. mee bent en bereid bent om je daar volledig voor in te zetten, het neemt zoals het naar je toekomt dan sta je al 4-0 voor. 

Gratis op YouTube alles leren of toch een training kopen?

“Is het perse nodig om een cursus te kopen of kan ik het ook prima af met gratis informatie die her en der te vinden is?”

Dit is een goede vraag die ik geregeld krijg. Mijn advies is altijd om (als je het serieus neemt) een cursus te volgen waarbinnen jij iets wilt leren. 

Als je Spaans wilt leren, kun je natuurlijk ook prima wat leren via YouTube. Om een aantal woorden en zinnen te leren, kan het prima zonder cursus, maar Als je het serieus wilt doen ga je toch een cursus aan. Dit geldt voor vrijwel alles wat je wilt leren.

De beste en snelste manier naar succes is door een bewezen methode op te volgen van iemand waarvan je weet dat hij/zij er goed in is. Je wordt dan van het begin tot eind aan de hand meegenomen. 

Nadeel van alles op YouTube opzoeken is dat je (meestal) niet alles in logische volgorde te zien krijgt en dat de ene persoon weer iets heel anders zegt dan de ander. Dat kan ontzettend verwarrend zijn.

Tenslotte … bij de aanschaf van een cursus krijg je er ook een heel netwerk aan gemotiveerde ondernemers bij, inclusief coaches die iedere dag klaarstaan om je verder te helpen. Dat heb je niet binnen handbereik als je video’s op YouTube gaat bekijken over het onderwerp. 

Kortom: het kan wel, maar als je het echt serieus neemt wil je toch wel met een course of workshop aan de slag gaan.

Zo snel mogelijk van start gaan

Het leuke van cash cow youtube channels is dat het grotendeels (en vanaf het begin af aan al) passief te maken is. Wil je weten hoe je begint met geld verdienen door het maken van jouw eigen geldkoe? Lees mijn andere blog met het cash cow stappenplan. Of…

…begin met de Cash Cow Blueprint. Dat is een tipje van de sluier. Want als je dedicated bent en dit tot jouw nieuwe bron van inkomsten wilt omtoveren, dan is de Cash Cow Academy eigenlijk the way to go. Gebruik bij het afrekenen mijn code ROBERT voor €200 korting op de prijs! Of volg deze pagina waar de korting direct is toegepast. 

2 gedachten over “Wat is een YouTube Cash Cow en hoe verdien je er geld mee?”

 1. Hi Robert,

  Wat tof dat je de tijd hebt genomen om dit allemaal zo duidelijk uit te leggen, daar heb ik enorm veel aan! Ik zou graag willen investeren in een goed team, want zoals jij aangeeft kan dat enorm helpen met name bij het passieve inkomen gedeelte. Nu vraag ik mij af waar je dan op zoek gaat naar zo’n team. Ik zag in een andere video van je dat je ook mensen uit Bangladesh hebt, maar hoe vind je die dan? Zoek je specifiek op mensen die een voiceover maken en content kunnen creeeren? Ik ben heel benieuwd, ik hoor het graag! Groetjes Liedewij

  Beantwoorden
  • Graag gedaan, fijn dat je er veel aan hebt!
   Taken uitbesteden doe ik doorgaans via Fiverr: https://succesvoorhetoprapen.nl/go/fiverr/
   Daar kun je gewoon zoeken op het soort werk wat verricht moet worden en zo kun je ofwel freelancers benaderen of een specifieke oproep plaatsen.
   In de cash cow academy wordt ook heel concreet uitgelijnd hoe je het beste een oproep kunt plaatsen en wat je daar wel en niet in moet zetten.

   Beantwoorden

Plaats een reactie