Wat wil ik met mijn leven? Ontdek het in 3 simpele stappen

In een wereld vol ruis, stress en afleiding is het lastig om een antwoord te vinden op de vraag: “Wat wil ik met mijn leven?” Zelf heb ik hier meer dan 27 jaar over gedaan om erachter te komen wat ik echt wilde. Nooit wist ik wat ik wilde met mijn leven. Totdat ik een manier vond om het uit te vinden.

De oorzaken van niet weten wat je wilt met het leven

Maatschappelijke verwachtingen en goed bedoelde adviezen van anderen. Ze werken je vaak tegen.

Je ouders of grootouders kunnen het beste met je voor hebben. Vaak weten ze nog beter wat goed is voor jou dan dat ze zelf echt gelukkig zijn. We kunnen het ze niet kwalijk nemen.

Je vrienden pushen je om iets te gaan doen waarover je zelf twijfelt of het wel iets voor jou is.

Docenten, je baas en collega’s, andere familieleden, (sociale) media, de televisie. Vanuit elke hoek wordt er een beeld geschetst van wat jij zou moeten doen. Wat jij zou moeten zijn. Verwachtingen worden gewekt hoe jouw leven er uit zou moeten zien.

Als je probeert aan alle verwachtingen van buitenaf te voldoen. Dan ga je NOOIT uitvinden wat jij echt wilt. Tenzij je een leven wilt waarin je aan alle verwachtingen van buitenaf voldoet. Waarbij je jezelf laat wegcijferen.

Daarvoor zijn we niet hier. We zijn hier niet om andermans ideeën te leven. We zijn hier om het beste uit het leven te halen. Het maximale. Waarvan wij zelf vinden wat goed voor ons is.

Verdoving en onderdrukking

Als andere mensen voor jou willen bepalen wat jij wil of niet moet doen, dan is dat storend. Maar mensen zijn zelf ook heel goed in het veroorzaken van ruis, door bijvoorbeeld drugs of andere verdovende dingen te gebruiken. 

Ook ik heb me hier jarenlang schuldig aan gemaakt. Ik wilde het niet weten en daarom ging ik maar chemicaliën gebruiken. Achteraf gezien snap ik de keuze, alleen is het geen slimme keuze geweest. Ik heb hierdoor namelijk veel tijd weggegooid die ik nooit meer ga terugkrijgen. Ook denken ik en vele anderen dat verdoving de oplossing is. Maar dat is het nooit.

Het zorgt juist voor uitstel. Hoe langer we doorgaan met onszelf verdoven, en dat kan op heel veel verschillende manieren, hoe meer we onszelf in de weg zitten.

Stap 1: BREAK

Het begint bij STOP! Oftewel.. druk op pauze. Dit keyelement heb ik trouwens niet zelf verzonnen, maar van Ralph Smart.

Als je hem nog niet kent een korte recap. Ralph Smart heeft in één jaar meer bijgedragen aan mijn leven dan de vier jaar dat ik HBO studeerde. Lees bijvoorbeeld zijn boek of check zijn youtube kanaal.

Door zijn methodes toe te passen heb ik veel over het leven geleerd. Relaties. Zelfvertrouwen. Succesvol zijn. Geduldig zijn. Communicatie. Dating. Voeding. Aantrekkingskracht. En wat ik  precies wil in het leven. Ook al ben ik het niet met alles eens wat hij verkondigd. Hij heeft een aantal zeer vernieuwende en enerverende ideeën.

Ralph Smart zegt: “Press pause.”

wat wil ik met mijn leven pauze

Daarmee bedoelt hij figuurlijk dat je je leven even op pauze gaat zetten. Zet even een stap opzij. Ga even weg van alle ruis waar je dagelijks mee wordt geconfronteerd. Je ouders, partner, kinderen, vrienden, familie, collega’s, kennissen, files, werk, afleiding etc. etc.

Stap 1 is om even uit je dagelijkse routine en alles waar je mee te maken krijgt te stappen.

Hoe dan?

Het hoeft niet een heel weekend te duren. Zelfs geen hele dag.

Een uurtje is al voldoende. Zolang je maar in beweging bent en even weg van alle afleiding om je heen. Laat je telefoon thuis.

Ik raad je aan om een stuk natuur op te zoeken. Dit is de beste manier om enerzijds naar jezelf te luisteren en anderzijds niet gestoord te worden. Maak een wandeltocht door het bos. Zoek het strand op. Beklim een berg. Ga fietsen op de Veluwe. Wat je zelf maar fijn vindt.

wat wil ik met mijn leven

Het klinkt misschien wat onnodig, maar laat me je vertellen. Het doet wonderen. Je merkt direct verschil als je even door niets om je heen wordt gestoord. Even een moment voor jouzelf ALLEEN. Doe dit een aantal keer per week en je merkt grandioos verschil. Ga een uurtje lopen, zonder iemand anders erbij. Het liefst zelfs zonder je huisdier.

Het doel hiervan is om weg te gaan van alle ruis en te beginnen met luisteren naar jezelf.

Op die manier krijg je antwoord op de prangende vraag “Wat wil ik met mijn leven”. Je leert jezelf beter kennen. Je gaat het gesprek met jezelf aan. Zonder gestoord te worden door van alles om je heen.

Stap 2: Think & Write

Dit is al een mooi begin. De essentie is namelijk, om erachter te komen wat JIJ wilt met je leven, om los te komen van wat ANDEREN van jou willen. Vanaf nu – en dit is echt iets wat je voor jezelf wilt beslissen – gaat het niet meer om je ouders, je partner, je crush op instagram of een celebrity. Het gaat hier om JOU. 

Nu we meer naar onszelf gaan luisteren; we gaan ons minimaal één en het liefst meerdere keren per week bewust afzonderen van ons dagelijks leven. Die ruis wil je loslaten. Wat je gaat merken is dat jouw eigen stem weer duidelijker wordt tussen de ruis door. 

Herken jouw stem en schrijf het bij voorkeur op papier uit, wat hoor je? Wat zegt je intuïtie?

wat wil ik met mijn leven schrijf

Pak een notitieblok of open een leeg Word-document. Betitel het zoals je zelf wilt. HALLO of THIS IS ME of DIT WIL IK.

Wat ga je precies opschrijven:

  • De meest (on)realistische verlangens die je maar ook hebt in jouw leven. Niet iemand anders’ leven. JOUW leven.
  • Alles wat je wil hebben.
  • Wanneer je het wil hebben.
  • Wat je wil hebben gedaan.
  • Hoe je leven er uit ziet.
  • Het maakt niet uit. Alles mag. Hoe gek ook. Hoe realistisch ook. Hoe ONrealistisch ook. Alles wat in je opkomt. Schrijf het uit en sla het op. Hoe gedetailleerder, hoe beter. 

Denk lange termijn

Hoe meer lange termijn je kunt kijken en handelen, hoe groter de kans is dat het een succes wordt.

Als we kijken naar de meest succesvolle mensen op aarde. Zij kijken lange termijn. Hoe succesvoller, hoe verder ze kijken. De meeste mensen kijken niet verder dan een maand. Van maand tot maand. Van salarisstrook tot salarisstrook.

Managers kijken meestal naar het volgende kwartaal. Hún managers kijken weer jaarlijks of nog meer. Ikzelf heb een tijdlijn tot en met 10 jaar vanaf nu. Het is goed om ook zo’n tijdlijn te maken. Schrijf uit hoe je leven er over 1, 2, 3, 5 en zelfs 10 jaar uitziet.

wat wil ik met mijn leven lange termijn

Nu hoor ik je al zeggen “Maar het leven loopt zoals het loopt. Je weet nooit hoe het gaat. Er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren.”

Daar heb je gelijk in. Omstandigheden en onverwachte situaties heb je niet in de hand. Maar wat jij doet (in die omstandigheden) heb je WEL in de hand. Laten we de invloed die we hebben zo goed mogelijk benutten.

Maak doelen voor het lopende jaar. Wat wil je bereikt hebben? Waar wil je staan?

  • Wat wil je volgend jaar teweeg brengen?
  • Wat wil je in het jaar dáárop voor elkaar hebben?
  • Hoe ziet jouw (bijna) perfecte leven eruit over 5 jaar vanaf nu?

Stap 3: Play

“You can’t hit a target when you don’t know what to aim for.” -> Als je niet weet waar je naar toe wil. Hoe kun je het dan bereiken? 

Een leven zonder plannen, doelen, dromen en vooruitzichten is een uitzichtloos leven. Mensen die geen doel meer in hun leven hebben worden depressief en neerslachtig. Ze weten niet waarom ze het nog doen.

Als je totaal geen idee hebt van wat je precies wil in het leven -of als je het wel weet maar er niet zeker van bent of je het wel gaat halen-, dan is er basically één manier om het voor elkaar te krijgen.

Doorpakken.

“Wat wil ik in het leven” is een vraag die alleen jij kunt beantwoorden

Het kost wat tijd en moeite om het uit te vinden. De reden dat je niet goed weet wat je nu wilt is omdat je ofwel niet genoeg naar jezelf hebt geluisterd en/of je hebt niet genoeg verschillende dingen uitgeprobeerd. Om de vraag te kunnen beantwoorden wordt het tijd dat je de ruis en onderdrukking wegneemt en naar jouw eigen ik gaat luisteren. 

Mijn advies: ga nu direct je huis uit en ga een stuk lopen of fietsen. Zonder iemand erbij. Ook zonder verplichtingen of dat iets ‘moet’. Vaak merk je dat de mooiste ideeën opkomen op de meest vrijblijvende en ontspannen momenten. Start nu!

Plaats een reactie