Crypto Exchange Kiezen – 8 Dingen Waar Je Op Moet Letten!

Welke crypto exchange moet je gebruiken en waar moet je op letten in het maken van je keuze?

Crypto exchanges en brokers zijn er in overvloed. Zowel in Nederland als internationaal. Alleen wat is nu de juiste exchange of broker voor jou?

In dit artikel behandel ik acht verschillende aspecten waar je op moet letten bij het kiezen van een exchange. Zo vind je zonder problemen jouw ideale exchange. Of exchanges, want de meeste mensen gebruiken meerdere platformen. 

Mijn all-time favorite is Bitvavo. Zie overigens voor een uitgebreide review en tutorial mijn Bitvavo-recensie. Let op deze 8 dingen voordat je een keuze maakt welke crypto exchange je gaat gebruiken. 

Sommige informatie kan verouderd zijn ten tijde dat je dit leest (zoals welke coins wel of niet beschikbaar zijn in een exchange).

#1 Kosten

Een van de belangrijkste aspecten van je exchange zijn de transactiekosten. Daarbij geldt wel dat de kosten niet zo veel heel invloed hebben als je echt voor de lange termijn crypto koopt. Als je gaat daytraden of scalpen en dus steeds koopt en verkoopt, dan zijn je kosten heel bepalend voor je winst.

Naast de inzichtelijke handelskosten betaal je vaak ook nog de spread. Dit is het verschil tussen vraag- en aanbodprijs. Bij beurzen waar je een limietorder kunt plaatsen, kun je deze kosten ook omzeilen. Bij brokers kan dit meestal niet.

Om de andere kosten hoef je je niet zoveel zorgen te maken. Het overmaken van crypto doe je vaak maar zelden. De standaard is toch dat de transactiekosten op de blockchain aan jou worden doorgerekend. De ene exchange rekent een klein beetje meer kosten dan de andere, maar op het grotere geheel maakt dit niet zoveel uit.

Er zijn gelukkig helemaal geen beurzen die bewaarloon rekenen, oftewel een vergoeding voor het aanhouden van crypto op de exchange.

Als je louter naar de kosten kijkt dan, is Bitvavo een prima optie. Andere beurzen zijn soms wat goedkoper, maar dit mag nauwelijks een naam hebben. Ook handig is dat je met iDeal kunt betalen. Binnen 30 seconden heb je je geld gestort en crypto gekocht.

goedkoopste exchange

#2 Aanbod

Er zijn duizenden cryptomunten in omloop. Toegegeven, zeker 80% van die coins zal nooit wat waard worden, maar als je ergens gaat handelen is een goed aanbod wel belangrijk.

Bitcoin en Ethereum vind je echt overal wel, maar bij sommige andere coins wordt het al snel moeilijk. FTX heeft geen Cardano (ADA), althans niet de munt zelf, maar alleen een futurescontract. Litebit heeft geen Chainlink (LINK) en zo zijn er nog wel meer voorbeelden.

Tenzij je alleen maar gaat daytraden is er geen exchange die alles heeft dat je wilt kopen. Het liefst heb je wel een partij waar je bijna alle coins uit de top 20 vindt. Bitvavo en Binance zijn hele goede keuzes met een heel ruim aanbod. Bij Bitvavo bijvoorbeeld mis je uit de huidige top 20 alleen Terra (LUNA) en Wrapped Bitcoin (die gewoon de Bitcoinprijs volgt). Hiernaast vind je nog een ruime honderd coins om in te handelen.

In de praktijk is er geen exchange die alles heeft wat je wilt kopen. Kleinere munten verschijnen niet direct op Binance of Bitvavo.

Dat is niet erg. Voor een echt goed project moet je vaak wel even wat moeite doen. Soms moet je zelfs halen op Pancakeswap of Raydium, oftewel een decentrale beurs.

Overigens is het aanbod aan te verhandelen coins niet het enige waar je op kunt letten. Ook het handelsvolume is belangrijker. Het handelsvolume ligt bij internationale beurzen hoger, maar bij de grotere coins maakt dit weinig uit.

exchange grootste aanbod

#3 Handelsmogelijkheden

Niet iedere cryptobeurs biedt dezelfde handelsmogelijkheden. Zeker als je echt wilt gaan traden, dan heb je wel wat geavanceerdere handelsmogelijkheden nodig.

Kijk je bij Bitcoinmeester (wat eigenlijk een broker is en geen exchange), dan zie je al snel dat je maar een soort grafiek hebt waar je je handelsbeslissingen op kunt baseren. Van een goede exchange verwacht je in ieder geval dat je eenvoudig grafieken met candlesticks en indicatoren voor technische analyse tevoorschijn kan toveren.

Wat ook heel belangrijk is, zijn de typen orders die je uit kunt voeren. Alle exchanges en brokers ondersteunen market orders, waarbij je je crypto koopt tegen de dan geldende prijs. Voor beginners is dit prima.

Er zijn situaties waarin je wel limietorders wilt plaatsen. Als je aan het traden slaat, dan is het handig als je (een deel van een mandje) kunt verkopen op een doelbedrag of als je kunt aankopen op een bepaald bedrag. De meeste brokers ondersteunen dit niet (Bitcoinmeester wel), maar exchanges gelukkig wel.

Nog een stap verder zijn de stop-limit orders, welke je gebruikt om een stop-loss in te stellen. Dit is geen probleem bij Bitvavo en andere exchanges.

Sommige beurzen hebben nog wat unieke features. Binance en FTX hebben de One-Cancels-Other (OCO). Hier kun je twee orders invoeren (bijvoorbeeld winst nemen en een stop-loss). De order die is eerste uitgevoerd kan worden, wordt ook uitgevoerd. Bitfinex en Coinbase hebben orders die na een bepaalde tijd verlopen.

Als laatste zijn er mensen die graag met een hefboom traden. Dit is risicovol, maar je kunt hier ook hele grote winsten mee maken. FTX is een internationale exchange met veel innovatieve hefboomproducten.

#4 Staking/verdienmogelijkheden

Veel cryptomunten hebben een staking mechanisme. Soms krijg je een rente als je de crypto alleen maar aanhoudt, in andere gevallen moet je deze delegeren aan een validator. 

Niet alle exchanges en brokers geven de beloning van dit staken aan jou door. Bitvavo doet dit wel, zonder dat je hier wat voor hoeft te doen. Bitvavo leent ook sommige munten uit voor een vergoeding. Zo kun je zelfs een stakingvergoeding krijgen over je Bitcoin van een kleine procent, ook al is dit strikt genomen geen staking.

Bij Binance kun je honderden coins staken door deze te storten in Binance earn. Je hebt een soort flexibele deposito’s die je elk moment kunt opnemen en vaste deposito’s. Hierin zet je je geld vaak voor 30, 60, of 90 dagen vast. Bij deze laatste is de rente hoger, maar deze munten zijn niet zo makkelijk te verkopen na een grote koersstijging.

Als je je coins langdurig wilt vasthouden en vergoedingen wilt verdienen voor staking, bekijk dan Celsius eens. Hier krijg je bijvoorbeeld 6.2% rente op je Bitcoin. Als je voor $400 aan crypto stort en je laat dit dertig dagen staan, krijg je ook nog eens $50 aan bonus. Nadeel aan Celsius is dat het wat langer duurt voordat je je crypto kunt verkopen, mocht je dit willen.

staking exchange

Wat dat betreft is Celsius dus echt bedoeld voor als je je crypto langere tijd wilt vasthouden. Meer hierover laat ik je zien in het artikel over crypto-sparen.

#5 Beveiliging en betrouwbaarheid

Je investeert je zuurverdiende centen in crypto en hopelijk neemt de hoeveelheid geld die je toe alleen nog maar verder toe. Je wilt dan niet hebben dat je je tegoeden verliest door een hack (bij de exchange) of door een faillissement.

De meeste exchanges hebben de beveiliging van de accounts wel op orde. Vaak kun je een anti-phishing code instellen, 2FA gebruiken en een adresboek aanleggen voor je wallets. Vrijwel alle exchanges hebben ook cold wallets. Er zijn maar een paar exchanges die een deel van hun tegoeden verzekerd hebben, waaronder Bitvavo.

Een ander groot voordeel van Bitvavo is dat het een eigen bewaarbedrijf heeft. Als de exchange zelf niet winstgevend is, staat je crypto geoormerkt in een aparte stichting. De combinatie van een eigen bewaarbedrijf en verzekerde wallets is uniek.

Een ander belangrijk onderdeel van de betrouwbaarheid is de regulering. Waar staat een beurs geregistreerd en aan welke wetten moeten ze voldoen. Grote beurzen als Binance en FTX zijn slecht gereguleerd. Succes als je ooit bij een rechter in Antigua en Barbuda je geld moet terugvragen.

Bitvavo is juist gereguleerd volgens de Nederlandse wet. Nederland heeft een van de strengste wetten op het gebied van crypto wereldwijd. Bitvavo staat tevens geregistreerd bij De Nederlandsche Bank. Internationaal is Coinbase de veiligste exchange, doordat het onder Amerikaans toezicht staat en bewezen winstgevend is.

Bovenstaande maakt Bitvavo met afstand de meest veilige en betrouwbare exchange.

#6 Gebruiksgemak

Crypto kopen en verhandelen moet vooral niet te ingewikkeld zijn. Het gebruiksgemak is erg belangrijk.

De Nederlandse bedrijven hebben dit allemaal heel goed op orde. Je voert in hoeveel geld je wilt besteden en je ziet gelijk hoeveel crypto je daarvoor krijgt.

Bitvavo heeft daarnaast een geavanceerd gedeelte waar je limiet en stop-limietorders kunt plaatsen. Ook zie je hier de grafieken en kun je deze aanpassen aan je eigen wensen. Deze gelaagdheid is fantastisch. Snel kopen en verkopen en een trade set-up maken, het kan allebei bij een bedrijf.

Op de internationale beurzen (met uitzondering van Coinbase) kun je vaak alleen maar crypto kopen in het geavanceerde scherm. Dit is totaal niet geschikt voor beginners.

Een belangrijk onderdeel van het gebruiksgemak zijn de te gebruiken betaalmethoden. Als gezegd is Binance de exchange met het grootste aanbod, maar je kunt er niet rechtstreeks terecht met iDeal.

Sterker nog, je kunt er helemaal niet met euro’s betalen. Als ik snel in wil spelen op een dip, dan doe ik dit altijd bij Bitvavo.

makkelijkste exchange

#7 Dienstverlening

Zeker als je nieuw bent in de crypto wereld, loop je vaak tegen vragen aan.

Support bij grote internationale exchanges is vaak slecht. Als je voor het eerst met crypto aan de gang gaat, is het niet handig om naar zo’n exchange te gaan. Als je een vraag indient mag je blij zijn als je na 4 dagen een standaardreply krijgt die net je vraag niet beantwoord.

De Nederlandse brokers en exchanges hebben de ondersteuning een stuk beter voor elkaar. Bij bijvoorbeeld Bitvavo en Bitcoinmeester krijg je meestal binnen enkele uren antwoord. Tijdens kantooruren is er bij Bitvavo zelfs een chatfunctie.

Sommige mensen hebben heel graag telefonische ondersteuning. Dat snap ik volledig, zeker als je net begint. Bitcoinmeester is dan een goede optie, ook al is deze broker wel wat duurder.

#8 Apps en koppelingen

Ik heb zelf een hekel aan handelen op de mobiele telefoon. Op een klein scherm is het bijna onmogelijk om de trends te beoordelen. Maar wellicht wil jij wel handelen op de mobiel en dan heb je een goede app nodig.

Bitvavo, Bitcoinmeester en Litebit hebben allemaal apps waarmee je probleemloos crypto kunt kopen en verkopen. Helaas is op dit moment het geavanceerde gedeelte van Bitvavo nog niet in de app toegankelijk.

Wil je echt veel onderweg handelen en ook toegang hebben tot grafieken en indicatoren voor technische analyse, dan is Binance de exchange voor jou.

Een laatste dingetje om op te letten voor gevorderden. Je kunt je exchange soms koppelen met een stuk software, bijvoorbeeld om automatisch crypto aan te kopen. Er zijn zelfs volwaardige trading bots die namens jou handelen op basis van indicatoren. Deze koppeling gaat met een API. Je kunt als je handig bent ook zelf dingen maken.

De internationale exchanges hebben hier vaak meer mogelijkheden. De meeste apps zijn hier wel op aan te sluiten. Bitvavo is de enige Nederlandse exchange die API’s ondersteunt. Cryptohopper is een bot die met Bitvavo werkt.

exchange app

Hoe kies je nu de beste exchange voor jou?

Tja, wat de beste exchange is, is voor iedereen anders. Sommigen zweren bij Coinbase, anderen gebruiken alleen Bitcoinmeester en een derde zweert bij FTX.

Zelf zit ik met een groot deel van mijn holdings bij Bitvavo, vanwege de lage kosten en de uitstekende beveiliging van de tegoeden. Omdat ik bij Bitvavo met iDeal kan betalen, is dit ook mijn ‘gateway’ naar de cryptowereld. Ik gebruik een goedkope coin als XRP om mijn geld naar een andere exchange te sturen.

Naast mijn account op Bitvavo, heb ik soms wat coins op Binance Earn en Celsius staan voor de rente. Af en toe trade ik met een hefboom en dat doe ik dan weer op FTX. Ik heb ook een account op Bitfinex omdat ik daar een kleine, opkomende munt heb opgevist.

Het registreren bij een exchange is altijd gratis. Omdat verschillende exchanges hun eigen sterke punten hebben, kun je je prima bij meerdere exchanges aanmelden. Ontdek wat het beste aanvoelt. Je sluit ook geen langdurig contract of met een exchange. Even wisselen is zo gedaan.

Voorheen handelden veel mensen op Binance in futures, maar dat kan nu niet meer. Dan zoek je logischerwijs een alternatief.

Als je op kleine exchanges handelt om een of andere nieuwe crypto gem op te vissen, houd dan je blootstelling aan deze exchange zo kort mogelijk. Koop je coins en zet deze naar je eigen wallet. Zeker in het buitenland komt het nog wel eens voor dat een of andere onbekende exchangebaas er met je geld vandoor gaat. 

Hoe je op een winstgevende manier kunt leren investeren in crypto

Ben je nog een beginner in wereld van crypto en wil je leren hoe je hier geld mee verdient in plaats van verliest (wat de meeste mensen helaas doen) dan raad ik je de gratis crypto training van Derek en Patrick aan. Aanmelden is kosteloos, zie hier meer informatie wanneer deze online training begint.

Overigens zijn er ook andere crypto cursussen uitgebracht en zijn er tal van boeken over digitale munten geschreven. Als je op zoek bent naar het neusje van de zalm, is de Crypto Masterclass hetgeen wat je nodig hebt om alles te leren over crypto en hoe je hier winstgevend in wordt.

Voor meer informatie over deze masterclass raad ik je aan mijn recensie en ervaringen te lezen.

Veel plezier en succes!

Plaats een reactie